Ο ΠΑΟΚ άργησε να αντιγράψει το τρικ του Παναθηναϊκού

Ο ΠΑΟΚ έβλεπε τον Παναθηναϊκό στο 1ο ημίχρονο να παίζει με τον τρόπο που θα έπρεπε να αγωνίζεται ο ίδιος. Προσπάθησε να τον μιμηθεί στο 2ο ημίχρονο, αλλά δεν το έφτασε μέχρι τέλους.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με 4 παίκτες από την ακαδημία του και συνολικά 6 ηλικίας κάτω των 23 ετών. Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης βρισκόταν στον πάγκο, μαζί με άλλους 4 παίκτες των ακαδημιών. Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε στο γήπεδο της Τούμπας με 7 παίκτες που έπαιξαν ρόλο στην κατάκτηση του περσινού τίτλου. Και το μόνο που κατάφερε ήταν να αποσπάσει ισοπαλία 0-0 για την 7η αγωνιστική των playoffs της Super League 1, που απλά τον εκτοπίζει από οποιαδήποτε συζήτηση με ρεαλιστική βάση για τη 2η θέση και το 'εισιτήριο' του Champions League.

Σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο, ειδικά όταν η ΑΕΚ αντιμετωπίζει εντός έδρας τον ΟΦΗ και το 'τρίποντό' της θα έπρεπε να θεωρείται πολύ πιθανό από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, ο Αμπέλ Φερέιρα είδε τους πιτσιρικάδες του Γιώργου Δώνη να μπαίνουν στο χορτάρι με το μαχαίρι στα δόντια. Πρώτοι στην μπάλα, δυνατά στις μονομαχίες, με άγνοια κινδύνου, λες κι εκείνοι έψαχναν κάποιον βαθμολογικό στόχο. Το σημαντικότερο όλων ο τρόπος που... κυνηγούσαν το θήραμά τους, που ήταν η μπάλα. Ως άλλη αγέλη, οι νεαροί των 'πρασίνων' πίεζαν ταυτόχρονα ολόκληρη την αμυντική τριπλέτα των γηπεδούχων, όταν η μπάλα βρισκόταν εκεί, με συνέπεια να δυσκολέψουν τη σωστή κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, υπήρχε πίεση και πάνω στον Μαουρίσιο, που ανέλαβε να κάνει τη δουλειά που έκανε με αποτυχία ο Άντερσον Εσίτι στα προηγούμενα παιχνίδια.

Αυτή η ασφυκτική πίεση των φιλοξενουμένων σε όλους τους χώρους είχε ένα αποτέλεσμα που καταγράφηκε με σαφήνεια από τη στατιστική υπηρεσία στο 1ο ημίχρονο. Μόλις μία τελική προσπάθεια σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η ομάδα που έπρεπε να τρώει 'σίδερα' για να μη χάσει και την τελευταία ελπίδα για τη 2η θέση είχε μόλις ένα σουτ σε εντός έδρας ματς απέναντι σε μία αδιάφορη βαθμολογικά και λειψή αριθμητικά ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ είχε ως τρόπο επίθεσης τις μακρινές μπαλιές του Γιάννη Μιχαηλίδη, που στα playoffs έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις για το συγκεκριμένο αγωνιστικό στοιχείο του. Μόνο που δεν μπορεί ο απερχόμενος πρωταθλητής να βασίζεται σε βαθιές μπαλιές ενός 20χρονου στόπερ για να αποφύγει το πρέσινγκ του αντιπάλου. Το αντίμετρο ήταν άλλο και οι παίκτες του Φερέιρα το εφάρμοσαν κατά διαστήματα στο 2ο ημίχρονο. Όταν το έκαναν με συνέπεια, αντιλήφθηκαν τη λειτουργικότητά του. Όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν ήταν σταθεροί και τελικά δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Ποιο ήταν αυτό το... πανούργο σχέδιο; Οφθαλμός αντί οφθαλμού.

Οι πιο ξεκούραστοι παίκτες του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να πιέσουν κι αυτοί ψηλά στο 2ο ημίχρονο. Δικαιώθηκαν, αφού απέναντί τους είχαν κουρασμένους εφήβους, που λογικά δεν θα είχαν "καθαρό" μυαλό. Όπως ο Παναθηναϊκός βασίστηκε στην ενέργεια του Αργύρη Καμπετσή και του (εξαιρετικού ξανά) Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, έτσι ο ΠΑΟΚ βασίστηκε σε εκείνη του Χρήστου Τζόλη (ο οποίος, πάντως, έτρεχε και πίεζε από το 1ο μέρος) και του Τσούμπα Άκπομ. Βέβαια, οι Μαουρίσιο, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Ομάρ ελ Καντουρί δεν είναι παίκτες που θα εφαρμόσουν ολικό πρέσινγκ, όμως το 3-5-2 του Φερέιρα έφερνε τους φουλ μπακ, Ροντρίγκο και Δημήτρη Γιαννούλη, ψηλά στο γήπεδο και βοηθούσαν στην πίεση.

Η είσοδος των Μίροσλαβ Στοχ και Δημήτρη Λημνιού ακριβώς εκεί αποσκοπούσαν. Όμως οι παίκτες του Παναθηναϊκού αντεπεξήλθαν σωστά. Μπορεί ο 'δικέφαλος του βορρά' να πήραν το πάνω χέρι στο 2ο ημίχρονο χάρη στην αύξηση της πίεσης σε όλα τα μέτρα του γηπέδου, όμως δίχως τις κάθετες πάσες του Γιόσιπ Μίσιτς, δεν είχαν τρόπο να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Τα μακρινά σουτ έγιναν μέθοδος τελειώματος φάσεων και ο Σωκράτης Διούδης απλά χαιρόταν γι' αυτό.

Το τελικό 0-0 αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του ΠΑΟΚ στον αγώνα, αλλά και στα playoffs συνολικά. Μία ομάδα χωρίς σαφή προσανατολισμό, ακόμα κι αν ο Φερέιρα δοκιμάζει διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων απόψε και το να... μην σπαταλήσει και τις 5 αλλαγές του μέσα σε διάστημα 15 λεπτών. Η 2η θέση μοιάζει χαμένη πλέον και το προσεχές ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' που προ καραντίνας έμοιαζε καθοριστικό για την κατάληξη του τίτλου, πλέον δεν θα παίξει ρόλο ούτε καν για την 3η θέση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK