Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει βήματα προς τα πίσω

Ένα λαχταριστό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, μία νέα ομάδα με τους ίδιους παίκτες, ένας οργανισμός που ουδείς ξέρει πώς θα απορροφήσει την πρώτη ήττα σε ό,τι αφορά το τεχνικό επιτελείο του.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει βήματα προς τα πίσω
Ο Δημήτρης Λημνιός του ΠΑΟΚ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο του αγώνα με την ΑΕΚ για τη Super League 1 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 EUROKINISSI

Επανάληψη στατιστικής κατηγορίας με... εκσυγχρονισμό: σε εννιά (9) ματς που έχει παίξει από τον Αύγουστο, ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί γκολ σε όλα. Σε 6 περιπτώσεις, 3 στο πρωτάθλημα και 3 στην Ευρώπη, έχει δεχθεί τουλάχιστον 2 γκολ από τον αντίπαλο. Πέρυσι, στη Super League 1, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 2 γκολ... μηδέν φορές. Κι αυτό είναι καλό για τον... ΠΑΟΚ. Σε 3 από τα 5 ματς που έχουν γίνει ως τώρα στο πρωτάθλημα, ο 'δικέφαλος του Βορρά' έχει δεχθεί από 2 γκολ. Και παραμένει χωρίς ήττα από τις 4 Μαρτίου 2018, όταν έχασε στις καθυστερήσεις του ματς στην Τρίπολη από τον Αστέρα. Πάει να πει 574 μέρες. Ασύλληπτο. Αυτό το... χωρίς ήττα, φέτος, είναι μυστικό. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι χειρότερος από πέρυσι. Απλώς είναι διαφορετικός.

Με την ΑΕΚ, στο ισόπαλο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, εκμεταλλεύθηκε την επιλογή του Νίκου Κωστένογλου να βάλει αριστερό στόπερ τον Μιχάλη Μπακάκη. Ο Αμπέλ Φερέιρα, όπως κι η συντριπτική πλειοψηφία των Πορτογάλων προπονητών, στηρίζει το παιχνίδι στα άκρα. Το σύστημα που χρησιμοποίησε ο προπονητής της ΑΕΚ έφερε τρύπες σε αυτά. Ο ΠΑΟΚ εξουδετέρωσε το δικό της ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με τη δική του επιθετικότητα. Ο Δημήτρης Λημνιός εκμεταλλεύθηκε ότι ο Έλντερ Λόπες έπρεπε να προωθείται, παίζοντας όλη την πλευρά. Στα γκολ του, ο Μπακάκης ήταν εκτός θέσης. Στο πέναλτι, έβαλε το χέρι του άγαρμπα, για να μην περάσει η πάσα. Κι επειδή είναι πέναλτι, ένα χτύπημα στημένο και επαναλαμβανόμενο, επιτρέπεται η υπόθεση. Αν το έβαζε ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, θα είχε παραμείνει 'συγκάτοικος' του Ολυμπιακού στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ο Κωστένογλου έστρωσε την ομάδα του με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και στα προηγούμενα παιχνίδια: Γιώργος Γιακουμάκης, Μόλις Ντέλετιτς μέσα. Κέρδισε έναν παίκτη, τον Νέναντ Κρστίτσιτς, πιστώνεται και ως 'χρυσή' αλλαγή τον σκόρερ. Έβαλε έναν επιθετικό που τα έκανε όλα. Απείλησε, έσπασε μπάλες, βρέθηκε στο επίκεντρο των μαρκαρισμάτων στο κέντρο της περιοχής για να βρει ο Μάρκο Λιβάγια στο πρώτο δοκάρι τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, ήταν γενικώς κλειδί στο 2ο ημίχρονο της αναμέτρησης, που η ΑΕΚ τουλάχιστον εξισορρόπησε το ματς απέναντι σε μία ομάδα που είχε ηττηθεί τακτικά.

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε με κέρδος σε ένα παιχνίδι που αποχωρίστηκε την 1η θέση της βαθμολογίας. Ο νέος προπονητής κάποια στιγμή θα φτάσει στο σημείο να δει τους παίκτες του να παίζουν όπως θέλει ο ίδιος. Στον οργανισμό τον άφησαν και τον αφήνουν να επιβάλει την ταυτότητά του ως κόουτς, δηλαδή ενός ανθρώπου που έχει συγκεκριμένη λογική για το ποδόσφαιρο και δεν μαθαίνει στου Κασίδη το κεφάλι. Που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την ΑΕΚ, του δίνει χρόνο. Θα ήταν, βεβαίως, πολύ διαφορετικό αν ένα ματς στράβωνε, αλλά ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως στα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα και οριακά ήταν χειρότερος από τον αντίπαλό του, υπήρξε τυχερός ή δεν πήρε αυτό που άξιζε. Είναι μία σημαντική αλλαγή, από το να πνιγεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο που, άμα τη φυγεί του Ραζβάν Λουτσέσκου, βιάστηκε να το ξεφορτωθεί και να δημιουργήσει κάτι άλλο, που θα είναι πολύ πιο απολαυστικό. Οι παίκτες που έχουν παραμείνει εγγυώνται, τουλάχιστον, πως η σύμπτυξη θα έρθει σε πολύ λιγότερο χρόνο από αυτόν που επετεύχθη στην πορεία του Ρουμάνου στον πάγκο, οπότε θα υπάρξει πιο πολύ ποδόσφαιρο. Πιο πολύ απολαυστικό ποδόσφαιρο, για εκείνον που θα παρακολουθεί τα παιχνίδια του. Πιο πολύ ψυχοβγάλτης, γι' αυτόν που τον υποστηρίζει.

Όσον αφορά στην αμυντική συνοχή, στο υποτυπώδες της επιτυχίας του εγχειρήματος θα κριθεί και αν θα αντέξει να είναι διεκδικητής τον Μάιο. Ο στόπερ είναι ευαίσθητο πλάσμα τη σήμερον ημέρα, όπως έδειξε και η περίπτωση Μπακάκη την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, η λάθος θέση είναι κατευθείαν κίνδυνος. Οι Χοσέ Άνχελ Κρέσπο και Φερνάντο Βαρέλα, πέρυσι σφιχτοί σαν αρμόστοκος, φέτος επιτρέπουν γκολ από στημένα στο πρώτο δοκάρι, βλέπουν παράλληλη μπαλιά να περνά από μπροστά τους στο ύψος της μικρής περιοχής. Τα ίδια πρόσωπα γίνονται αμυντικοί που σε κάθε ματς είναι λες και παίζουν το πρώτο τους και δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Σαν να αφήνουν να εννοείται ότι χρειάζεται χρόνος για να βρουν συνοχή.

Τούτο ισχύει μόνο εν μέρει. Με την επιστροφή του Βιεϊρίνια, του Μαουρίσιο, με έναν καλό Λέο Ζαμπά που θα συνειδητοποιήσει ότι θα βγάλει κι αυτήν τη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, αυτό αλλάζει. Αλλάζουν οι αποστάσεις μεταξύ της αμυντικής γραμμής και του κέντρου, βρίσκεται ένα σχήμα το οποίο αποκτά χημεία και η ομάδα ξεκινά να βγάζει αυτοματισμούς στα μαρκαρίσματα, χωρίς να χρειάζεται σε κάθε παιχνίδι να βασίζεται στην ατομική ποιότητα ή σε μπαλιές από το κέντρο στα άκρα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που ανεβάζει τη ζώνη άμυνάς της όταν κάνει κατοχή, σχεδόν αναγκαστικά. Με αυτό το κριτήριο, ότι δεν γίνεται να μην υπάρξει πρόοδος στα μετόπισθεν χωρίς να πειραχθεί η επιθετική εκρηκτικότητα, ο ΠΑΟΚ θα είναι σίγουρα διεκδικητής. Γι' αυτό, κιόλας, όσο οι χαμένοι βαθμοί δεν είναι ήττες, η ζημία είναι από αμελητέα έως μηδαμινή για μία... νέα ομάδα.

Σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ, που επίσης αξιώνει το ρόλο της σφετερίστριας ενός τίτλου που κατέκτησε το 2018, το ποδοσφαιρικό ζήτημα δεν είναι ήσσον, αν και ο Κωστένογλου πιθανώς θα χρειαστεί και τρίτο πλάνο, σε περίπτωση που δεν δουλέψει η μετατροπή του 3-5-2, που δεν λειτουργεί, σε 4-2-3-1. Η πορεία της, όμως, θα κριθεί στο πώς θα απορροφήσει ο οργανισμός την πρώτη ήττα σε ό,τι αφορά τις αναταραχές που θα φέρει για τη θέση στον πάγκο. Θα υπενθυμιστεί ότι ο Κωστένογλου είναι ένας προπονητής στις υπηρεσίες της ομάδας όποτε πρέπει και γι' αυτό θα αντικατασταθεί; Πέντε χρόνια τώρα, η βεβαιότητα είναι ότι ο πάγκος τρίζει στα αρνητικά αποτελέσματα και αυτό φέρνει αβεβαιότητα. Γι' αυτό, όταν ο μήνας του μέλιτος τελειώσει, θα φανεί αν το οικοδόμημα θα αντέξει να ολοκληρώσει τη χρονιά με το ίδιο τεχνικό επιτελείο.

Ως τότε, ας παίζεται ποδόσφαιρο, περισσότερο ποδόσφαιρο. Ένας Θεός ξέρει πόση επιθυμία υπάρχει για τέτοιες εικόνες, οι οποίες πια, όπως αποδείχθηκε και την Κυριακή, διανθίζονται από την αναμονή για το περίφημο instant replay και την τσεχοφσκική παύση του διαιτητή που, αφού έχει δει την οθόνη, τρέχει, την σχηματίζει και έπειτα αποφαίνεται...

Ποιος θα είναι ο MVP της σεζόν και πού πρέπει να βελτιωθεί ο ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK