Ο Παπασταθόπουλος δεν μπορεί να μείνει άλλο στην Άρσεναλ

Ο Ντίνος Μαυροπάνος ήδη έφυγε από την Άρσεναλ. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα πέσει κι αυτός 'θύμα' των εκκαθαρίσεων στα στόπερ που περισσεύουν στους Λονδρέζους. Τι γίνεται με τη... μισή ομάδα που φεύγει από το 'Έμιρεϊτς'.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Άρσεναλ σε στιγμιότυπο έπειτα από την αναμέτρηση με την Πόρτσμουθ για τη φάση των 16 του FA Cup 2019-2020 στο 'Φράτον Παρκ', Πόρτσμουθ | Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Άρσεναλ σε στιγμιότυπο έπειτα από την αναμέτρηση με την Πόρτσμουθ για τη φάση των 16 του FA Cup 2019-2020 στο 'Φράτον Παρκ', Πόρτσμουθ | Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Το 2019-2020 βρήκε την Άρσεναλ στην 8η θέση της βαθμολογίας, εκτός Europa League από τη φάση των 32, εκτός League Cup από τη φάση των 16 και Κυπελλούχο Αγγλίας. Η παρουσία 3 προπονητών καθιστά αποτυχημένη τη χρονιά, έστω κι αν ολοκληρώθηκε με το 14ο FA Cup της ιστορίας της. Ομοίως, το ότι το 2020-2021 άρχισε με το 16ο Super Cup της ιστορίας της, δεν σημαίνει πως αυτομάτως είναι μια πετυχημένη χρονιά για τους 'κανονιέρηδες'.

Το γεγονός ότι βρίσκονται σε στάδιο μαζικής αναδιοργάνωσης αποτυπώνει το κλίμα που υπάρχει στο Ίζλινγκτον. Αναδιοργάνωσης σε κάθε επίπεδο, αφού ακόμα και ο επικεφαλής ποδοσφαίρου του συλλόγου, Ραούλ Σανλεχί, αποδεσμεύτηκε στη 'σκιά' των αμφιλεγόμενων μεταγραφών, κυρίως λόγω των ποσών που δαπανήθηκαν επί θητείας του, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2017.

Αυτό είναι ίσως το καλοκαίρι που ο σύλλογος κατορθώσει να απαλλαγεί από ένα ακόμη μεγαλύτερο 'αγκάθι', το συμβόλαιο του Μεσούτ Εζίλ, που με απολαβές 21.000.000 ευρώ ετησίως γεμίζει ασφυκτικά το μισθολογικό μπάτζετ. Η Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας (όχι των ΗΑΕ που κινήθηκε για τον Πέτρο Μάνταλο), φέρεται έτοιμη να προσφέρει στον 31χρονο Γερμανό συμβόλαιο με 17.000.000 ευρώ ετήσιες απολαβές. Το βέβαιο είναι πως ο Μικέλ Αρτέτα με τη διοίκηση έχουν αποφασίσει ολικό λίφτινγκ στο ρόστερ και αυτό σημαίνει αποχώρηση πολλών ποδοσφαιριστών. Μεταξύ των οποίων και των δύο Ελλήνων: του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και του Ντίνου Μαυροπάνου.

Αυτοί που έχουν φύγει

Ο τελευταίος είναι ένας από τους δύο ποδοσφαιριστές που ήδη έχουν σβηστεί από το φετινό ρόστερ της ομάδας. Ο Μαυροπάνος παραχωρήθηκε και φέτος δανεικός στη Γερμανία, (πέρυσι, στον 2ο γύρο, έπαιξε στη Νυρεμβέργη), υπογράφοντας για έναν χρόνο στη Στουτγκάρδη. Μάλιστα, αυτή η μετακίνηση θα φέρει στα ταμεία της Άρσεναλ το ποσό των 250.000 ευρώ.

Ο Χένριχ Μχιταριάν ήταν κι αυτός δανεικός πέρυσι, όμως ο δικός του δανεισμός μετατράπηκε σε μονιμοποίηση. Η Ρόμα είχε δώσει 3.100.000 ευρώ για να τον αποκτήσει και φέτος τον υπογράφει ως ελεύθερο. Ύστερα από 2,5 χρόνια και την ιστορική ανταλλαγή με τον Αλέξις Σάντσες, ο Αρμένιος μεσοεπιθετικός δεν ανήκει πλέον στα βιβλία των 'κανονιέρηδων', χωρίς να έχει προσφέρει πολλά σε αυτό το διάστημα (9 γκολ και 13 ασίστ σε 59 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις).

Το ξεσκαρτάρισμα των στόπερ

Ένα βασικό αγωνιστικό πρόβλημα της Άρσεναλ την περσινή σεζόν ήταν η αμυντική λειτουργία. Αυτό ισχυριζόταν και ο Ισπανός προπονητής, όταν ήθελε να καλύψει στόπερ που έκαναν ατομικά λάθη. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση εξ αυτών είναι ο Νταβίντ Λουίζ, στον οποίο, όμως, προσφέρθηκε νέο συμβόλαιο και θα παραμείνει στον σύλλογο.

Ο Γκαμπριέλ Μαγκαλάες ανακοινώθηκε την Τρίτη και αποτελεί την πιο ακριβή φετινή μεταγραφή της ομάδας. Θα κοστίσει 26.000.000 ευρώ, με τη Λιλ να περιμένει ακόμη 4.000.000 ευρώ ως μπόνους. Ο 22χρονος Βραζιλιάνος αναμένεται να πάρει σημαντικό ρόλο στην ομάδα, όπως και ο Πάμπλο Μαρί, για τον οποίο η Άρσεναλ δαπάνησε 8.000.000 ευρώ για να τον κάνει μόνιμο, έχοντας δώσει άλλα τόσα χρήματα για τον περσινό 6μηνο δανεισμό του από τη Φλαμένγκο. Σε αυτούς τους 3 στόπερ ίσως θα πρέπει να προσθέσουμε και τον Γουιλιάμ Σαλιμπά, ο οποίος αποκτήθηκε πέρυσι για 30.000.000 ευρώ, ως ένας εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών της Ligue 1, όμως παρέμεινε για μία σεζόν ακόμη στη Σεντ Ετιέν, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Στα 19 πλέον, ο Αρτέτα πιθανόν να τον κρατήσει για να του δώσει λεπτά συμμετοχής σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον.

Η Άρσεναλ διαθέτει άλλους τόσους κεντρικούς αμυντικούς στην 1η ομάδα της. Όλοι τους ανήκαν και πέρυσι στο ρόστερ, όλοι τους θεωρήθηκαν εν μέρει υπαίτιοι για την κακή πορεία της ομάδας. Οι Ρομπ Χόλντινγκ και Κάλουμ Τσέιμπερς είναι ακόμα νεαροί, κάτω των 26 αμφότεροι, όμως η κλεψύδρα τους στέρεψε, αφού πέρυσι δεν μπορούσαν να βρουν λεπτά συμμετοχής στην 8η ομάδα της Premier League.

Οι Σκοντράν Μουστάφι και Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Άρσεναλ σε στιγμιότυπο με τον διαιτητή Μάικλ Όλιβερ στην αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ για την Premier League 2018-2019 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018
Οι Σκοντράν Μουστάφι και Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Άρσεναλ σε στιγμιότυπο με τον διαιτητή Μάικλ Όλιβερ στην αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ για την Premier League 2018-2019 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Αντιθέτως, ο Παπασταθόπουλος και ο Σκοντράν Μουστάφι πήραν αρκετές φορές φανέλα βασικού την περσινή σεζόν, ως συνέχεια του 2018-2019, όταν αποτελούσαν το βασικό δίδυμο στόπερ της ομάδας. Δεν άφησαν κανέναν ικανοποιημένο με την απόδοσή τους, όμως μόνο ένας εκ των δύο βρίσκεται πολύ κοντά στην πόρτα εξόδου, παρότι και των δύο το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι του 2021.

Ο Παπασταθόπουλος είναι 4 χρόνια μεγαλύτερος από τον Γερμανό διεθνή, ο οποίος το 2019 ήταν εκτός πλάνων του Ουνάι Έμερι και του Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, ωστόσο επέστρεψε όταν ανέλαβε ο Αρτέτα. Ένας τραυματισμός που τον οδήγησε στο χειρουργικό τραπέζι τον αφήνει νοκ άουτ μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά στη συνέχεια πιθανότατα θα βρεθεί ξανά στο rotation του προπονητή του. Τουναντίον, ο Αρτέτα έχει ενημερώσει τον Έλληνα στόπερ ότι δεν τον υπολογίζει και ότι πρέπει να βρει ομάδα. Ο Sokratis τον άκουσε και δεν καθυστέρησε να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, όπως υποστηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ. Η Νάπολι φέρεται να έδωσε τα χέρια μαζί του για 3ετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει 2.500.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη RAI, ενώ η Άρσεναλ θα εισπράξει 4.500.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες θέσεις

Η Άρσεναλ κάνει προσπάθεια να εξασφαλίσει νέο μονοετή δανεισμό του Ντάνι Θεμπάγιος. Ο Ισπανός κεντρικός μέσος άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις την περσινή σεζόν και με δεδομένη την έλλειψη παικτών στη μεσαία γραμμή του συλλόγου, αν ολοκληρωθεί η μετακίνηση, δεν θα αποκτηθεί ως αντικαταστάτης κάποιου συγκεκριμένου παίκτη, αλλά ως ενίσχυση.

Παρ' όλα αυτά, εδώ και καιρό τα μεταγραφικά σενάρια γύρω από τον σύλλογο φέρνουν στην πόρτα εξόδου 3 μέσους από τον άξονα. Ο Μοχάμεντ Ελνένι πέρυσι ήταν δανεικός στην Μπεσίκτας και ούτε φέτος θεωρείται απαραίτητος, ο Λούκας Τορέιρα βρίσκεται στο 'στόχαστρο' της Μίλαν χωρίς η Άρσεναλ να είναι αρνητική στην παραχώρηση, ενώ ο Ματέο Γκεντουζί έχει προσφερθεί ήδη ως αντάλλαγμα στην προσπάθεια απόκτησης του Χουσέμ Αουάρ από τη Λιόν.

Από εκεί και πέρα, τα σενάρια για τους Εμιλιάνο Μαρτίνες, Σέαντ Κολάσινατς, Έκτορ Μπεγερίν, Έινσλι Μέιτλαντ Νάιλς (του οποίου η εμφάνιση στο Super Cup μάλλον τον κρατάει στην ομάδα), Αλεξάντρ Λακαζέτ και φυσικά Εζίλ είναι πολλά, όμως αυτοί οι παίκτες θα αποχωρήσουν μόνο αν οι Λονδρέζοι λάβουν προτάσεις που δεν μπορούν να αρνηθούν (αλλά όχι απαραίτητα υψηλές). Και δεν αποκλείεται να συμβεί για κάποιους εξ αυτών, όπως για τους Μπεγερίν και Λακαζέτ από τη Γιουβέντους.


News 24/7

24MEDIA NETWORK