Ο patient zero της Σερβίας εντοπίστηκε στο ποδόσφαιρο

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς δεν ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που 'έσπασε' την καραντίνα στη Σερβία. Προηγήθηκε ο Λούκα Γιόβιτς. Προ αυτών όμως, ένας άλλος άνθρωπος του ποδοσφαίρου μετέδωσε τον ιό, έπειτα από ταξίδι του στην Ιταλία.

O Λούκα Γιόβιτς 'έσπασε' την καραντίνα στην Ισπανία και τη Σερβία, για να παραβρεθεί στο πάρτι γενεθλίων της συντρόφου του.
O Λούκα Γιόβιτς 'έσπασε' την καραντίνα στην Ισπανία και τη Σερβία, για να παραβρεθεί στο πάρτι γενεθλίων της συντρόφου του. AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

H σύλληψη του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, γιατί δεν συντάχθηκε με τους περιορισμούς που 'χουν επιβληθεί στη Σερβία, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού ήταν η αφορμή για μια επικοινωνία με Βελιγράδι.

Αυτή έδωσε την πληροφορία πως ο patient zero της χώρας ήταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Σλάβισα Κόκεζα, με τον 22χρονο επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Γιόβιτς να είναι το 'κερασάκι στην τούρτα'. Είστε έτοιμοι, που λέει και μια ψυχή;

Για αρχή, στη Σερβία υπάρχουν 2.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εκατόν εβδομήντα οκτώ άνθρωποι έχουν αναρρώσει και 58 έχουν πεθάνει. Πριν δούμε πώς ξεκίνησαν όλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν δημοσιογράφοι της χώρας, ας δούμε θυμηθούμε τι έκανε ο Πρίγιοβιτς: βρέθηκε με φίλους του να τα πίνουν στο λόμπι ξενοδοχείου του Βελιγραδίου, μετά τις 17.00, όταν βάσει των κανονισμών όλοι οι Σέρβοι πρέπει να είναι σπίτια τους. Προφανώς πρόστιμο πλήρωσε και το ξενοδοχείο, που πάντα σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, δεν έπρεπε να σερβίρει φαγητά και ποτά, μετά τις 17.00, ενώ ο Πρίγιοβιτς τιμωρήθηκε με τρεις μήνες κατ' οίκον περιορισμό.

Να δούμε λίγο πώς εξελίχθηκαν τα μέτρα σε αυτήν τη χώρα, πριν ασχοληθούμε με τον patient zero.

Για αρχή, η Σερβία ήταν μια από τις χώρες της Ευρώπης που καθυστέρησαν να αναγνωρίσουν την επικινδυνότητα της πανδημίας. Όταν για παράδειγμα, στην Ελλάδα επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα, εκεί όλα λειτουργούσαν σαν να μην υπήρχε Covid-19. Άπαξ όμως, και άρχισαν οι περιορισμοί, αυξάνονταν μέρα με τη μέρα.

Στην αρχή επιβλήθηκαν οι 14 μέρες καραντίνας, για όσους έμπαιναν στη χώρα -πριν κλείσουν τα αεροδρόμια και τελικά, τα σύνορα. Ακολούθησε το μέτρο σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν η κυκλοφορία, μετά τις 20.00. Την ίδια ώρα, τα εστιατόρια και οι καφετέριες λειτουργούσαν κανονικά. Δεν υπήρχε social distancing. Το 20.00 έγινε 17.00 και προστέθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ανθρώπους άνω των 65 χρόνων, όλη τη μέρα. Τα καταστήματα εστίασης παρέμεναν ανοιχτά, ομοίως και τα πάρκα, ώσπου έγινε η ανακοίνωση πως επιτρέπονται μόνο τα delivery των καφέ και των ρεστοράν, που πια δεν μπορούσαν να υποδέχονται κόσμο.

Οι ημέρες της καραντίνας έγιναν 28, για όσους επαναπατρίζονταν από χώρες που είχαν πληγεί από τον κορονοϊό (δηλαδή, όλες). Πλέον το 17.00 είναι 15.00, ανοιχτά είναι μόνο τα super market, τα φαρμακεία και άδεια κυκλοφορίας έχουν όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας, οι δημοσιογράφοι και τα delivery. Εσχάτως προστέθηκε το lockdown, από τις 15.00 του Σαββάτου έως τις 05.00 της Δευτέρας. Όποιος βγαίνει από το σπίτι του, τις απαγορευμένες ώρες, συλλαμβάνεται και αντιμετωπίζει ποινή έως τρία χρόνια φυλάκισης. Η Hala Pionir διατέθηκε για τους ασθενείς.

Πάμε τώρα, και στο πρόσωπο που τέθηκε στο επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού. To τελευταίο παιχνίδι της Ίντερ για το Europa League, ήταν το 2-1 επί της Λουντογκόρετς, στις 27/2. Στο San Siro βρέθηκε αντιπροσωπεία της σερβικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σλάβισα Κόκεζα. Ο Κόκεζα διαγνώστηκε με κορονοϊό στις 14/3 και μπήκε αμέσως, σε καραντίνα. Τα υπόλοιπα μέλη που είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο μαζί του, ήταν αρνητικοί. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την επιστροφή του Κόκεζα στη Σερβία έως το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, εκτιμάται πως έγινε μια κάποια μετάδοση του ιού, η οποία εντάθηκε δεδομένης της επιστροφής στη χώρα, Σέρβων που εργάζονταν σε ξένες χώρες και δεν μπήκαν σε καραντίνα για 14 (και μετά 28) μέρες.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Λούκα Γιόβιτς, επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος δεν τέθηκε σε αυτοαπομόνωση, αλλά με την επιστροφή στην πατρίδα έβγαινε κάθε μέρα -σε εστιατόρια, καφετέριες και clubs. Του απαγγέλθηκε κακουργηματική κατηγορία, στις 19/3. Μια ημέρα νωρίτερα, οι Ισπανοί ανακοίνωσαν πως είχε 'σπάσει' το πρωτόκολλο και αυτού του έθνους, καθώς 'πέταξε' από τη Μαδρίτη στο Βελιγράδι, για να παραβρεθεί στο πάρτι γενεθλίων της κοπέλας, του Σοφία Μιλότσεβιτς -η οποία περιμένει το πρώτο τους παιδί, όπως ανακοίνωσε το ζευγάρι στις 20/3.


News 24/7

24MEDIA NETWORK