Ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει ότι θα τον στήσουν στον τοίχο

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να παίζει σε δύο ταμπλό (πρωτάθλημα-Ευρώπη) και ετοιμάζεται ήδη για τον 'καυτό' μήνα Φεβρουάριο και συγκεκριμένα για τη 'διαβολοβδομάδα' που τον περιμένει.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο της αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο της αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού την τρέχουσα σεζόν δεν είχε φινάλε. Η νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα τον έστειλε στο Europa League και τον προσεχή Φεβρουάριο θα δοκιμάσει κάτι καλύτερο στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη, που έλεγε και μία ψυχή. Αν εξαιρεθούν τα δύο παιχνίδια με την Μπάγερν Μονάχου, που ήταν αποδεδειγμένα το μεγαθήριο του ομίλου και παρ' όλα αυτά ο Ολυμπιακός την κοίταξε στα 'μάτια', κι αν 'πεταχτεί' στα σκουπίδια η ήττα και -κυρίως- η εμφάνιση στο Βελιγράδι, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς πήρε αυτό που άξιζε. Το θέμα είναι αν αδίκησε τον εαυτό της.

Ναι. Αυτό το 1-3 από τον Ερυθρό Αστέρα παραμένει η μελανή, έως τώρα, εφετινή ευρωπαϊκή βραδιά. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελιγράδι με ανεβασμένη ψυχολογία και με την ορμή του εντός έδρας αγώνα με την Τότεναμ, που ήταν ένα μεγάλο -και πρώτο- τεστ δυνάμεων. Σε ένα ματς που το είχε στα μέτρα του, προηγήθηκε και ακόμα και όταν δέχθηκε την ισοφάριση, μπορούσε να κάνει το διπλό. Κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να ηττηθεί και μάλιστα με σκορ που θα μπορούσε να τον βάλει σε μπελάδες.

Ναι. Πριν 15 βράδια λίγο έλειψε να πετύχει ένα από τα μεγαλύτερα διπλά του στην Ευρώπη. Οι κάμερες ήταν πάνω στον Ζοζέ Μουρίνιο, όλος ο κόσμος ασχολούταν με τον Πορτογάλο τεχνικό και την επιστροφή του στο Champions League, η Τότεναμ ζούσε τη 'Μουρινιάδα' της και ο Ολυμπιακός βρέθηκε να προηγείται 2-0. Ένα λάθος του Γιασίν Μεριά και μία 'κατάρρευση' στο 2ο μέρος έφεραν την ανατροπή και την ήττα. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχασαν τη μοναδική ευκαιρία να παλέψουν για τη 2η θέση, αλλά κέρδισαν τον ευρωπαϊκό σεβασμό των αντιπάλων.

Ένα βήμα παραπέρα, το δύσκολο Europa League

Αφού καταφέραμε ως Ελλάδα να πετύχουμε την πρώτη νίκη στο Champions League έπειτα από 4 χρόνια, τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη σελίδα, σε αυτήν του Europa League, όπου ο μοναδικός εκπρόσωπός μας στην Ευρώπη θα προσπαθήσει να απαντήσει στο... αιώνιο ερώτημα: μπορούν οι ελληνικές ομάδες να διακριθούν στη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Η απάντηση έρχεται μέσα από τις ομάδες που βρίσκονται ήδη στη νοκ άουτ φάση, αλλά και σε αυτές που έρχονται. Ο Άγιαξ, η Ίντερ, η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σεβίλλη. Ένα γκρουπ δυνατών και φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ένα... μικρό Champions League, όπου ο Ολυμπιακός καλείται να κάνει την υπέρβαση που δεν έκανε έως τώρα.

Στα συν του Ολυμπιακού, η απουσία του άγχους. Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη, ό,τι άλλο προκύψει θα είναι μέσα από την πορεία του Φεβρουαρίου και έπειτα. Οι 'ερυθρόλευκοι' ήθελαν πρωτίστως την 3η θέση σε έναν δύσκολο όμιλο ή το θαύμα μίας εκ των δύο πρώτων. Ήρθε το... λογικό. Τώρα, στο Europa League, έρχονται προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει δίχως τα 'πρέπει'. Έτσι κι αλλιώς, για τους Πειραιώτες δεν αλλάζει κάτι: το πρωτάθλημα ήταν, είναι και θα είναι -εκτός απροόπτου- και τον Φεβρουάριο ο μεγάλος στόχος.

Μόνο που τότε, την ώρα που θα κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια 'μασχάλη', τα 'όπλα' θα είναι περισσότερα. Θα υπάρχουν αυτοί που έρχονται (Κώστας Φορτούνης και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος) και αυτοί που λογικά θα έρθουν (μεταγραφή/ές).

Δεν ξέρει τι τον περιμένει

Και ο Πέδρο Μαρτίνς; Ο Πορτογάλος προπονητής έφτασε Δεκέμβριο μήνα να έχει τον Ολυμπιακό 1ο και αήττητο στη Super League 1 (με συγκάτοικο τον μοναδικό συνδιεκδικητή του πρωταθλήματος, ΠΑΟΚ) και στους 32 του Europa League. Δεν υπάρχει κάτι για να κατηγορηθεί ακόμα και από τους επικριτές του. Τη δουλειά την έχει κάνει, όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Τώρα, όμως, έρχονται τα δυσκολότερα: το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, όπου οι Πειραιώτες θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερη συγκομοιδή για τα πλέι οφ, αλλά και η Ευρώπη και συγκεκριμένα τα δύο παιχνίδια του Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα ο Ολυμπιακός δίνει 3 από τους σημαντικότερους αγώνες της σεζόν. Στις 20 και στις 27 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένα τα δύο ματς για τους 32 του Europa League και στο ενδιάμεσο, στις 24, ο Ολυμπιακός θα πάει στην Τούμπα για να παίξει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Και ο Μαρτίνς; Για να επανέλθουμε στο ερώτημα της πρώτης παραγράφου. Απέχουμε ακόμα μέχρι τη 'διαβολοβδομάδα', αλλά στο βάθος του μυαλού του γνωρίζει καλά πως η έτσι κι αλλιώς απαιτητική διοίκηση και ο πάντα απαιτητικός κόσμος θα εκτοξεύσουν τον πήχη των απαιτήσεων και θα τον 'στήσουν' στον τοίχο του απολογισμού. Κι ας είναι Φλεβάρης...

Κρίνει όντως κάτι για το μέλλον η συνέχεια του Ολυμπιακού στο Europa League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK