Ο Πέλκας 'έφαγε' τη θέση του Μπακασέτα στη μισή τιμή

Ο Δημήτρης Πέλκας κάνει ίσως την καλύτερη σεζόν της καριέρας του φέτος, φορώντας τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε. Στη θέση που θα μπορούσε να έχει ο Τάσος Μπακασέτας, τον οποίο... νίκησε στο ντέρμπι τίτλου με την Αλάνιασπορ των Ελλήνων.

Ο Δημήτρης Πέλκας της Εθνικής Ελλάδας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μολδαβία για τη φάση των ομίλων του Nations League 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020
Ο Δημήτρης Πέλκας της Εθνικής Ελλάδας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μολδαβία για τη φάση των ομίλων του Nations League 2020-2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το ελληνικό στοιχείο έχει κατακλύσει το τουρκικό ποδόσφαιρο εδώ και κάποια χρόνια. Έλληνες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται τόσο στη Süper Lig όσο και στη TFF 1. Lig και συνήθως συνδυάζουν την παρουσία τους με καλή απόδοση. Το αποτέλεσμα είναι ντέρμπι... Ελλήνων όπως αυτό που σημειώθηκε την Τετάρτη μεταξύ Φενέρμπαχτσε και Αλάνιασπορ και μάλιστα με ιδιαίτερη σημειολογία.

Για τους γηπεδούχους, ο Δημήτρης Πέλκας άρχισε στην ενδεκάδα, πίσω από τον άλλοτε συμπαίκτη του για μισή σεζόν στον ΠΑΟΚ, Μαμέ Τιάμ. Για τους φιλοξενούμενους, ο Γιώργος Τζαβέλλας βρέθηκε στα στόπερ, ο Μανώλης Σιόπης μπροστά του ως αμυντικό χαφ και ο Τάσος Μπακασέτας πίσω από τον επιθετικό.

Η εικόνα θα μπορούσε να είναι αντίστροφη. Ο Μπακασέτας θα μπορούσε να βρίσκεται εκείνος πίσω από τον Τιάμ και ο Πέλκας ακόμα στον ΠΑΟΚ, αν το περασμένο φθινόπωρο ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ δεν... πλήρωνε την καλή περσινή σεζόν του στο τουρκικό πρωτάθλημα. Οι 'μετοχές' του 27χρονου διεθνή ανέβηκαν κατακόρυφα τη σεζόν 2019-2020, όταν πέτυχε 10 γκολ και μοίρασε 5 ασίστ για τον σύλλογό του.

Αμέσως έγινε στόχος μεγαλυτέρων ομάδων τόσο της Τουρκίας όσο και του εξωτερικού, όμως είναι λογικό προτεραιότητα να έχει ο... προπονητής του, Ερόλ Μπουλούτ, ο οποίος από την Αλάνιασπορ πήγε στη Φενέρμπαχτσε. Ο πρώην μπακ του Ολυμπιακού μεταξύ άλλων ζήτησε τον Μπακασέτα, όμως η πρώην ομάδα του ζήτησε περίπου 5.000.000 ευρώ, ποσό που δεν ήταν σε θέση να δώσει η ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει την ανάγκασαν να κάνει ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ τα τελευταία χρόνια και να σταματήσει τις εντυπωσιακές μεταγραφές, με συνέπεια να τερματίσει στην 7η θέση της περσινής βαθμολογίας.

Ο Τάσος Μπακασέτας είχε δύο από τις πιο απειλητικές στιγμές της Εθνικής στο 0-0 με τη Σλοβενία στη Ριζούπολη
Ο Τάσος Μπακασέτας είχε δύο από τις πιο απειλητικές στιγμές της Εθνικής στο 0-0 με τη Σλοβενία στη Ριζούπολη EUROKINISSI SPORTS


Το ποσό που ζητούσε η Αλάνιασπορ κρίθηκε υπερβολικό και γι' αυτό πέρασε στο plan b. Ο ΠΑΟΚ ζητούσε περίπου 1.600.000 για τον Πέλκα, ο οποίος έβλεπε τη Φενέρμπαχτσε ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζητήσει αλλού το μέλλον του, μιας και στον 'δικέφαλο του βορρά', την ομάδα όπου γαλουχήθηκε από παιδί, λογιζόταν ως αναπληρωματικός. Οι εμπλεκόμενες πλευρές έδωσαν τα χέρια και λίγους μήνες αργότερα η τουρκική ομάδα και ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μόνο δικαιωμένοι μπορούν να αισθάνονται.

Ο Πέλκας έκανε ντεμπούτο στην εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στην Γκιεζέπε και βρήκε δίχτυα. Ακολούθησαν 11 παιχνίδια και μόνο σε ένα δεν βρέθηκε στη βασική ενδεκάδα κι αυτό λόγω τιμωρίας από κίτρινες κάρτες. Συνολικά στη Süper Lig έχει 3 γκολ και 4 ασίστ σε 797 λεπτά συμμετοχής. Στο κύπελλο έχει ακόμα ένα γκολ σε 2 αγώνες. Σύνολο 4 γκολ και 4 ασίστ σε 931 λεπτά συμμετοχής, αναλογικά η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, με εξαίρεση το 2017-2018, όταν είχε 12 γκολ και 11 ασίστ σε 33 αγώνες.

Το πιο πρόσφατο γκολ του Πέλκα ήταν ένα κοντινό πλασέ (κι ενώ νωρίτερα είχε χάσει κι άλλες ευκαιρίες) με το οποίο έγραφε το 2-0 κόντρα στην Αλάνιασπορ για το ντέρμπι κορυφής! Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο τέλος σε 2-1, όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ανατροπή στη βαθμολογία. Η Φενέρμπαχτσε πέρασε στη 2η θέση με 32 βαθμούς σε 16 αγώνες, ενώ η Αλάνιασπορ υποχώρησε στην 4η με 30 βαθμούς σε 17 αγώνες.

"Είμαι πολύ χαρούμενος στη Φενέρμπαχτσε. Αγαπώ την ομάδα μου. Θέλω να τα πηγαίνω κάθε μέρα και καλύτερα στην προπόνηση. Το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα είναι να βοηθάω την ομάδα. Κάναμε ένα καλό ματς. Δεν μπορώ να πω ότι παίξαμε καλά στο πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσαμε καλύτερα. Δεν δώσαμε αρκετές κατοχές στον αντίπαλο, ειδικά στο δεύτερο μέρος. Είχαμε τρεις ευκαιρίες, θα μπορούσαμε να τις είχαμε τελειώσει με γκολ. Αξίζαμε τη νίκη. Είμαι χαρούμενος με το γκολ, το αφιερώνω στον πατέρα μου και τον αδερφό μου, που γιόρταζαν. Τους κάνω δώρο το τέρμα", δήλωσε στην ιστοσελίδα του συλλόγου του.

Ο Πέλκας υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και με προοπτική ανανέωσης για ακόμα έναν χρόνο, έχοντας ετήσιες απολαβές στα 1.200.000. Ένα τουρκικό δημοσίευμα της Fanatik ύστερα από τη νέα καλή εμφάνισή του διαφωνεί με τα παραπάνω δεδομένα: "Φαίνεται ότι δεν θα παραμείνει στο κλαμπ μέχρι το τέλος του συμβολαίου του. Ίσως είναι πάρα πολύ νωρίς, αλλά αυτή η τάση μοιάζει με μια καλή οιωνός για μεταγραφή. Ειλικρινά, ο ΠΑΟΚ πιθανότατα δεν θα τον είχε πουλήσει αν δεν είχε απομείνει 1 έτος στο συμβόλαιό του".

Αν τελικά υλοποιηθεί η πρόβλεψη αυτή και πάρει μεταγραφή, τότε η Φενέρμπαχτσε πιθανότατα θα στραφεί ξανά στον Μπακασέτα. Εξάλλου, φέτος κάνει επίσης καλή σεζόν με 4 γκολ και 2 ασίστ σε 16 αγώνες πρωταθλήματος και γι' αυτό η Αλάνιασπορ βρίσκεται ακόμα μεταξύ των διεκδικητριών του τίτλου. Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία ποντάρει στην Ελλάδα και δικαιώνεται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK