Ο Πέλκας είναι το μόνο φάρμακο της Φενέρμπαχτσε για τον τίτλο στην Τουρκία

Αριθμοί, πρωτοσέλιδα, αποθεωτικά σχόλια. Ο Δημήτρης Πέλκας γύρισε ακμαίος από έναν σύντομο τραυματισμό του και η Φενέρμπαχτσε στηρίζει πάνω του τα όνειρα για την κατάκτηση του τίτλου στη Super Lig.

Ο Δημήτρης Πέλκας οπλίζει, σημαδεύει και εκτελεί για τη νίκη της Φενέρμαχτσε στην Τραπεζούντα
Ο Δημήτρης Πέλκας οπλίζει, σημαδεύει και εκτελεί για τη νίκη της Φενέρμαχτσε στην Τραπεζούντα TWITTER.COM/FENERBAHCE

Ύστερα από το περυσινό διάλειμμα της Μπασακσεχίρ, που -άνευ ειδικού βάρους και της δεδομένης αδυναμίας ν' ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που προέκυψαν- παλεύει εφέτος για την αποφυγή του υποβιβασμού, φαίνεται ότι ο θρόνος του τουρκικού ποδοσφαίρου δεν αφήνει χώρο για κάποια άλλη εκτός των τριών παραδοσιακών δυνάμεων της Κωνσταντινούπολης. Τριών δυνάμεων που από το 1924 έχουν μοιραστεί τους 71 από τους 91 τίτλους στην πρώτη κατηγορία, στην όποια μορφή της.

Σε αυτή τη φάση της σεζόν η Γαλατάσαραϊ των οκτώ διαδοχικών νικών και κυρίως της άμυνας από ατσάλι (19 γκολ παθητικό σε 26 παιχνίδια) διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα τριών βαθμών οδηγώντας την κούρσα μετά τα μισά της διαδρομής. Χωρίς πάντως ν' αποκλείονται από τη σκληρή μάχη τόσο η Μπεσίκτας (η ίδια ομάδα που αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη) όσο και η Φενέρμπαχτσε, που στο -3 καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν κάθε ενδεχόμενο.

Οι 'μαυραετοί', από τη μία, ποντάρουν πολύ πάνω στη συχνότητα αβίαστης επίτευξης τερμάτων, με Αμπουμπακάρ και Λάριν να έχουν δώσει από 13 ο καθένας, ενόσω ο Γκεζάλ μοιράζει τις ασίστ σαν τσίχλες περιπτέρου. Τα 'καναρίνια', από την άλλη, είναι πολύ πιο φειδωλά σε συνολική απόδοση έναντι των έτερων διεκδικητών και σε μεγάλο βαθμό πια η επαφή τους με την κορυφή, με στόχο την 29η κούπα αλλά πρώτη μετά το 2014, εξαρτάται αποκλειστικά από τα κέφια του Δημήτρη Πέλκα. Αυτόν που αρχικά αμφισβητούσαν και τον έψαχναν σε φωτογραφία, αυτόν έχουν ανάγκη!

Σε πρώτο επίπεδο το αξίωμα απορρέει από το νικητήριο γκολ που σημείωσε στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Τράμπζονσπορ (1-0). Ένα γκολ που στη γείτονα χώρα παραλληλίστηκε με πύραυλο που έπιασε τα 113 χλμ/ώρα! Διότι τόσο μετρήθηκε πως ήταν η ταχύτητα που ανέπτυξε η μπάλα από τη στιγμή που έφυγε από το πόδι του πρώην αρχηγού του ΠΑΟΚ και κατέληξε στα δίχτυα.

Σοφό θα ήταν, προτού πατήσετε το play, να χαμηλώσετε τον ήχο.

Η γρήγορη 'κατεβασιά' του Ελληνα άσου από τον κεντρικό άξονα και το ιδανικό τελείωμα με το φάλτσο στη γωνιά του Τσακίρ, μην αφήνοντάς του τη δυνατότητα ν' αποκρούσει παρά την εκτίναξη, έμελλε να χαρίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στην ομάδα του Ερόλ Μπουλούτ, καθώς πλην των τριών βαθμών, που τόσο χρειαζόταν ύστερα από το σοκαριστικό 0-1 της Γκέζτεπε στο 'Σουκρού Σαράτσογλου', εξοβέλισαν από το κάδρο των διεκδικητών μια δυνητική ανταγωνίστρια, η οποία χάρη στις ασταμάτητες επιδόσεις του Τάσου Μπακασέτα επιχειρούσε τον τελευταίο μήνα να σπάσει την τριάδα.

Σ' ένα από τα δευτεριάτικα πρωτοσέλιδα του τουρκικού, αθλητικού Τύπου ο Πέλκας παρουσιάστηκε να λανσάρει ένα κουτί με ασπιρίνες γνωστής φαρμακοβιομηχανίας και με ιατρικής φύσεως λογοπαίγνιο να λειτουργεί ως καταπραϋντικό για την κεφαλαλγία που προξένησαν στη Φενέρμπαχτσε οι πρόσφατες αποτυχίες της. Ταμάμ, δηλαδή, για την περίσταση!

Το πρωτοσέλιδο της Foto Mac για τον Δημήτρη Πέλκα
Το πρωτοσέλιδο της Foto Mac για τον Δημήτρη Πέλκα

Ο Έλληνας διεθνής είχε τραυματιστεί στις 30/1, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Ρίζεσπορ, και λόγω μυϊκού προβλήματος έμεινε εκτός δράσης για ένα 20ήμερο. Στο διάστημα της απουσίας του η Φενέρ έδωσε τέσσερα ματς και ηττήθηκε στα δύο. Πρώτα ήρθε το σκληρό 1-0 από τη Γαλατά, με την επιπλέον πίεση που φέρνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, και κατόπιν ακολούθησε ο αποκλεισμός στο κύπελλο με 2-1 στην παράταση του νοκ άουτ προημιτελικού από την Μπασακσεχίρ.

Ο Μπουλούτ στριμώχτηκε αρκετά και μαζί του όλη η ομάδα του. Πόσο μάλλον μετά την ήττα από την Γκέζτεπε, όταν ο επανακάμψας Πέλκας ήρθε βιαστικά από τον πάγκο μήπως και ανατραπεί το αντίπαλο 1-0 του 9'. Ανατροπή που δεν συνέβη, με συνέπεια η αναμέτρηση της Κυριακής στην Τραπεζούντα, την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη, ν' αποκτήσει ένα background 'αγώνα δίχως γυρισμό'. Βαθμολογικό, αφού το δρόμο για την επιστροφή στην Πόλη θα τον έβρισκε όπως και να ‘χε, ασχέτως του τι θ’ ακολουθούσε.

Τούτη τη φορά ο 27χρονος μεσοεπιθετικός πήρε εξ αρχής τη θέση του στο χορτάρι. Στ' αριστερά της μεσοεπιθετικής γραμμής προκειμένου, αφού δεν γίνεται αλλιώς, να βολευτεί στον άξονα ο Μεσούτ Εζίλ. Που, στην πορεία του ματς, στο 66’, κρίθηκε απαραίτητο να αντικατασταθεί, γιατί ελάχιστα είχε προσφέρει έως τότε. Μια εξέλιξη που έφερε αυτομάτως τον Πέλκα πιο κεντρικά και του επέτρεψε να προβλέψει, να φτιάξει βήμα προς βήμα και να ολοκληρώσει την ενέργεια στο 76'. Φτάνοντας τα 5 γκολ.

Είναι ο πολυτιμότερος όλων

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες ο Πέλκας είναι η μοναδική διέξοδος της Φενέρμπαχτσε στο δρόμο για τον εγχώριο τίτλο. Είναι ο δεύτερος σκόρερ της στο πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τον φορ Τίαμ των 6, και συνολικά ο πιο επιδραστικός όλων των άλλων, καθώς έρχεται επίσης δεύτερος σε τελικές πάσες υστερώντας κατά μία του Κανέρ Ερκίν (5 έναντι 6)..

Μόνο που ο πολύπειρος Τούρκος διεθνής μπακ με το ζυγισμένο αριστερό αδυνατεί να διαχειριστεί τα νεύρα του. Έντονος ως χαρακτήρας ο πρώην άσος της Μπεσίκτας, δεν του αρέσουν καθόλου οι παρατηρήσεις, αντιδρά μονίμως κάθε φορά που γίνεται αλλαγή, μαζεύει εύκολα κάρτες γιατί ξεφεύγει από τα επιτρεπόμενα όρια και λειτουργεί διασπαστικά στ' αποδυτήρια. Ο Μπουλούτ έχει δώσει τόπο στην οργή, αλλά μετά το πιο πρόσφατο συμβάν πήρε τα μέτρα του και την Παρασκευή που ανακοίνωσε την αποστολή για το ταξίδι στην Τραπεζούντα τον άφησε εκτός δίχως να έχει προηγηθεί τραυματισμός. Προφανώς για παραδειγματισμό, μια απόφαση που ουδείς προβλέπει πού θα καταλήξει.

Συνυπολογίζοντας πως ο Ντιέγκο Περότι, τραυματίας από τα τέλη Νοεμβρίου, δεν εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί πριν από τη λήξη της σεζόν και ο Εζίλ απλώς περιφέρεται στο χώρο, είναι λογικό ο Πέλκας να παραμένει η ακλόνητη σταθερά για το παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε. Αθροιστικά ως οντότητα αξιολογείται από το αξιόπιστο whoscored ως ο 18ος παίκτης όλης της λίγκας. Για τα τα 'καναρίνια', παρόλα αυτά, είναι κάτι περισσότερο. Και πολυτιμότερο.

Υψηλότερη βαθμολόγηση συγκεντρώνουν ο λαβωμένος Αργεντινός εξτρέμ, ο δεξιός μπακ Σανγκαρέ, που όταν παίζει περιορίζεται στ' ανασταλτικά καθήκοντά του ανεβάζοντας τα νούμερά του διότι είναι εξαιρετικός στην αναχαίτιση των αντιπάλων του, και ο εκκεντρικός Ερκίν. Του Πέλκα η συμβολή, βέβαια, έχει δισυπόστατη αξία και βαρύνουσα σημασία, διότι παράλληλα με την επιθετική δράση, χάρη στο σχεδόν 80% στις μεταβιβάσεις του και στις μόνιμες απειλές που 'γεννά' (2.6 σουτ, 1.4 ντρίμπλες, 1.2 key passes ανά ματς), συμβάλλει εξόχως στην κάλυψη χώρων με τα μέτρα που διανύει όσο παίζει. Ούτως ή άλλως δεν δίστασε ποτέ του να πέσει για τάκλιν και να λερωθεί, δεν το αποφεύγει τώρα (ένα 1.5 τάκλιν επιτυχημένο ανά συμμετοχή) που η ομάδα του ψάχνει στηρίγματα.

Ένας Πέλκας για τον πόνο όλων των άλλων! Η συνέχεια την Τετάρτη με την Αντάλιασπορ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK