Ο πεντάλογος του Ουζουνίδη για νίκη στο ντέρμπι

Οι τακτικές και «πνευματικές» οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού για το clasico με τον Ολυμπιακό, το «ντέρμπι» του μυαλού και τα σημεία που θέλει να «χτυπήσει» τους Πειραιώτες. Ο Κώστας Γουλής σας προσφέρει στο πιάτο το πράσινο πλάνο νίκης.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟ (MOTION TEAM)
ouzounidis MOTIONTEAM

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης το αποτύπωσε πολύ σωστά στις δηλώσεις του στη NOVA το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3). Οσο κι αν ορισμένοι υποστηρίζουν το αντίθετο, σ’ αυτά τα ντέρμπι «αιωνίων» παίζουν… μπάλα (και) οι προπονητές. Διότι εκείνοι είναι που καθορίζουν, πέρα απ’ την τακτική προσέγγισή τους, και την ψυχολογία αλλά και τη συνολική προετοιμασία των παικτών πριν τη «μάχη».

Ο 48χρονος τεχνικός έκανε στην «εβδομάδα του ντέρμπι», κάτι που δεν είχε… ξανακάνει στους 3,5 μήνες που βρίσκεται στην άκρη του «πράσινου» πάγκου. Εδωσε «off» με όλη την ομάδα την Πέμπτη (16/3), παρά το γεγονός πως οι παίκτες του είχαν πάρει ρεπό και την Κυριακή, μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Όχι μόνο για να τους ξεκουράσει και να τους δώσει «ανάσες» μετά από ένα πολύ «φορτωμένο» δίμηνο. Αλλά και για να «αποφορτίσει» το μυαλό και τις σκέψεις τους πριν από ένα ματς, που άπαντες κατανοούν πως είναι (και θα είναι πάντα) το μεγαλύτερο της σεζόν. «Είχαμε τρεις μέρες πολύ καλής προπόνησης, δεν υπήρχε λόγος, δεν θα κερδίζαμε κάτι παραπάνω. Το να μιλάς και συνέχεια, να λες την Κυριακή έχουμε το ντέρμπι, την Κυριακή να κάνουμε αυτό, την Κυριακή να κάνουμε το άλλο, περισσότερο αγχώνει την ομάδα παρά τη “φτιάχνει”. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ο καθένας προετοιμάζεται με τον τρόπο του για αυτό το παιχνίδι», τόνισε ο Εβρίτης τεχνικός, κατανοώντας πως πριν από ένα τέτοιο clasico, το μυαλό όλων θα πρέπει -πρώτα απ’ όλα- να είναι «καθαρό».

Από εκεί και πέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο Ουζουνίδης, υπογράμμισε αρκετά πράγματα στους παίκτες του. Και από πλευράς τακτικής και από πλευράς ψυχολογίας και «πνευματικής» προετοιμασίας.

1.«ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ»

Σ’ ένα ντέρμπι «αιωνίων», όσο να’ ναι, το μεγαλύτερο «τέρας ψυχραιμίας» να είσαι, κάποιες στιγμές… τρελαίνεσαι. Το πάθος, η ένταση, η δύναμη, η σημασία του αγώνα, «φορτώνουν» το μυαλό. Για τον τεχνικό των «πράσινων» ωστόσο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. «Ότι κι αν γίνεται μέσα στο παιχνίδι, αλλά και έξω απ’ αυτό, το δικό μας το μυαλό πρέπει να είναι μέσα στο γήπεδο. Μόνο στο γήπεδο. Πουθενά αλλού. Δεν θέλω να παρασυρθείτε απ’ την “τρέλα” του κόσμου και να κάνετε “τρελά” πράγματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν θέλω να δω αντιδράσεις υπερβολικές ή κάποιον να χάνει τον έλεγχό του, μετά από ένα δυνατό μαρκάρισμα ή έναν καυγά μέσα στο γήπεδο. Δεν θέλω να δω αντιδράσεις που θα μας κοστίσουν αγωνιστικά. Και βεβαίως δεν θέλω να ασχολείστε με τον διαιτητή και να… χάνετε το μυαλό σας. Ένα ντέρμπι πρώτα απ’ όλα είναι θέμα μυαλού, σκέψης και αυτοσυγκέντρωσης. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, να μην χάσουμε τη δική μας συγκέντρωση, ούτε στιγμή μέσα στο ματς…», υπογράμμισε στις ομιλίες του.

2.«ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΣΑ»

Τακτικά ο Ουζουνίδης, αναγνωρίζει πως ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ καλό αγωνιστικό «φεγγάρι», όμως θα πρέπει να πιάσει πολύ υψηλό βαθμό σε πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο για να πάρει το ντέρμπι. Ο ίδιος σκοπεύει να πιέσει τον Ολυμπιακό πολύ. Ειδικά στο ξεκίνημα του αγώνα, ακόμη πιο «ειδικά» στην πρώτη πάσα του. Οι αμυντικοί των «ερυθρολεύκων» δεν έχουν και τις πλέον… ψύχραιμες αντιδράσεις στο αντίπαλο πρέσινγκ και θέλει να το εκμεταλλευτεί αυτό. Ιδίως απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον ο Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος αποτελούσε πάντα το πρώτο «σκαλοπάτι» για την ανάπτυξη των Πειραιωτών, προσφέροντας μεγαλύτερη σιγουριά στην πρώτη πάσα απ’ την άμυνα στα χαφ. Εκεί πλέον, υπάρχουν παίκτες για να πιέσουν «λυσσασμένα» την άμυνα του Ολυμπιακού κι αυτό το ρόλο θα έχουν τόσο απ’ τον άξονα οι Ζέκα και Κλωναρίδης (με τον Κουρμπέλη να μένει πιο πίσω απ’ τον Ελληνοπορτογάλο για να προσφέρει «ισορροπία»), όσο κι απ’ τις πτέρυγες οι Εμποκού και Βιγιαφάνιες, οι οποίοι θα πάρουν εντολή για να πρεσάρουν σε κάθε εκατοστό του τελευταίου τρίτου του γηπέδου.

3.«ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ»

Σχεδόν σε όλα (στα 19 απ’ τα 21) τα παιχνίδια του με τον Ουζουνίδη στον «πράσινο» πάγκο, ο Παναθηναϊκός είχε εκείνος την κατοχή της μπάλας (έστω και οριακά σε κάποιες περιπτώσεις). Στον τελευταίο ενάμισι μήνα δε, το ποσοστό του σε κάθε αγώνα είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ τον εκάστοτε αντίπαλό του και σταθερά κοντά στο 60 με 65%. Σ’ αυτό το παιχνίδι ο 48χρονος τεχνικός το ζητάει αυτό περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Να έχει δηλαδή Παναθηναϊκός την κατοχή της μπάλας και να κάνει αυτός «παιχνίδι». Διότι ποντάρει (και) στη δεδομένη κόπωση και τα μειωμένα «τρεξίματα» που βγάζει ο Ολυμπιακός (πολύ περισσότερο τον τελευταίο μήνα), ειδικά στα δεύτερα ημίχρονά του. Κι ως εκ τούτου είναι λογικό πως οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να πάρουν τη μπάλα στα δικά τους πόδια, «αναγκάζοντας» τους «ερυθρόλευκους» να την κυνηγούν και να «καταναλώνουν» πολύ περισσότερες δυνάμεις κι ενέργεια.

4.«ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΣΤΗΝ “ΠΛΑΤΗ” ΤΟΥΣ»

Η μεγαλύτερη «αδυναμία» του κεντρικού αμυντικού διδύμου του Ολυμπιακού (όποιοι κι αν το «συνθέσουν» το βράδυ της Κυριακής), είναι οι μπαλιές στην «πλάτη» του. Κι εκεί είναι ξεκάθαρο πως σκοπεύει να «χτυπήσει» κι ο Ουζουνίδης, με μπαλιές (όχι απαραιτήτως… καμινάδες) στο «βάθος» της άμυνας των Πειραιωτών. Εκεί το «κλειδί» θα είναι τα «τρεξίματα» και η οξυδέρκεια των Εμποκού και Κλωναρίδη, οι οποίοι έχουν την ταχύτητα για να παίξουν στο όριο της «πλάτης» των στόπερ, να δημιουργήσουν «ανισορροπία» και να εκτελέσουν.

5.«ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ»

Το αναφέραμε και προ ημερών. Στο ντέρμπι του α’ γύρου, ο Ολυμπιακός «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό πριν καν βγει το ημίχρονο απ’ τις στατικές φάσεις. Κόρνερ και κεφαλιά Μποτία στο 1-0 (21’), φάουλ και κεφαλιά του Ιντέγε στο 3-0 (44’). Πλέον οι «πράσινοι», πέραν του ότι είναι πολύ πιο… υποψιασμένοι, δούλεψαν αρκετά (και) στο συγκεκριμένο σκέλος στις προπονήσεις της εβδομάδας για να «διαβάσουν» και να είναι πολύ πιο έτοιμοι στα επιθετικά στημένα του Ολυμπιακού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK