Το προφίλ του Περέιρα: Ο Κάτανετς, το βρώμικο πρωτάθλημα και η ψύχωση του Ολυμπιακού

Το βιογραφικό και οι μέχρι τώρα επιλογές του 46χρονου Πορτογάλου τεχνικού έρχεται να επιβεβαιώσει 13 χρόνια μετά την διάσημη ρήση του Σρέτσκο Κάτανετς. Παντοδύναμος στο εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά ανεπαρκής στην Ευρώπη ο Περέιρα.

Porto's coach Vitor Pereira reacts during the Portuguese league football match Moreirense vs FC Porto at the Comendador Joaquim de Almeida Freitas Stadium in Moreira de Conegos on April 20, 2013. Porto won the match 3-0.  AFP PHOTO/ MIGUEL RIOPA
Porto's coach Vitor Pereira reacts during the Portuguese league football match Moreirense vs FC Porto at the Comendador Joaquim de Almeida Freitas Stadium in Moreira de Conegos on April 20, 2013. Porto won the match 3-0. AFP PHOTO/ MIGUEL RIOPA AFP

Ψάχνοντας το βιογραφικό του Βίτορ Περέιρα, νέου προπονητή του Ολυμπιακού, εύκολα έρχεται σε κάποιου του μυαλού η δήλωση του Σρέτσκο Κάτανετς περί ψύχωσης του Ολυμπιακού με το πρωτάθλημα. Μία ψύχωση που όπως δείχνει η πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα από τους "ερυθρόλευκους".

Το προφίλ του Περέιρα: Ο Κάτανετς, το βρώμικο πρωτάθλημα και η ψύχωση του Ολυμπιακού

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως επί προεδρίας Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός με την πρόσληψη προπονητών όπως ο Βαλβέρδε, ο Ζαρντίμ και ο Μίτσελ έδειχνε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για το χτίσιμο ενός ευρωπαϊκού προφίλ για τον Ολυμπιακό και μιας προσπάθειας καθιέρωσης της ομάδας σε υψηλό επίπεδο στο Champions League, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί επί προεδρίας Κόκκαλη. Η πρόσληψη του πρώην προπονητή της Αλ Αχλί πιο πολύ με πισωγύρισμα και στήριξη της άποψης του Κάτανετς περί ψύχωσης του ΟΣΦΠ με την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος μοιάζει, παρά με προσπάθεια καθιέρωσης μιας ευρωπαϊκής αύρας στο λιμάνι.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων προφανώς ο Βίτορ Περέιρα, αποτελεί ένα μεγάλο όνομα και μόνο από το γεγονός ότι έχει κάτσει στον πάγκο της Πόρτο, με την οποία έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα σε δύο σεζόν. Επίσης, είναι μόλις 46 ετών, ηλικία στην οποία ένας προπονητής ενδιαφέρεται ακόμα να δουλέψει και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν πολλά ακόμα θετικά από την πρόσληψή του.

Το ξεκινήμα της καριέρας του

Ας τσεκάρουμε, όμως, αρχικά το βιογραφικό του Πορτογάλου. Ο 46χρονος Περέιρα προέρχεται από την "μεγάλη σχολή προπονητών" της Πόρτο που "ίδρυσε" ο Μουρίνιο και συνέχισε με επιτυχία ο Βίλας Μπόας. Ο Πορτογάλος τεχνικός χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη επαφή με το άθλημα ως ποδοσφαιριστής, αφού έπαιξε μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο και αποσύρθηκε στα 29, άρχισε να προπονεί ομάδες νέων μεταξύ των οποίων και οι νέοι της Πόρτο τη σεζόν 2003-04. Έκανε κάποια περάσματα από ομάδες τρίτης κατηγορίας (Sanjoanense και Espinho) και από την Santa Clara, ομάδα δεύτερης κατηγορίας, ενώ στη συνέχεια έγινε βοηθός του Άντρε Βίλας Μπόας στην Πόρτο.

Το προφίλ του Περέιρα: Ο Κάτανετς, το βρώμικο πρωτάθλημα και η ψύχωση του Ολυμπιακού

Την επόμενη σεζόν ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Πόρτο την ίδια μέρα που έφυγε ο Βίλας Μπόας, μιας και ο Πίντο Ντα Κόστα -πρόεδρος των Δράκων- ήταν ακόλουθος των λόγων του, αφού όταν είχε ερωτηθεί τον Δεκέμβριο 2010 για το ποιοι ήταν οι προπονητές που τον είχαν εντυπωσιάσει περισσότερο, είχε πει τα ονόματά των Ζαρντίμ και Περέιρα.

Η πορεία του στην Πόρτο

Στην Πόρτο έκατσε για δύο σεζόν (2011-12 και 2012-13), όπου κατέκτησε 2 πρωταθλήματα με μόλις 2 ήττες. όσον αφορά την Ευρώπη, την πρώτη χρονιά έμεινε τρίτος στον όμιλο του Champions League και αποκλείστηκε στους "32" του UEFA από την Μάντσεστερ Σίτι, ενώ την επόμενη σεζόν έφτασε μέχρι τους "16" του Champions League, όπου αποκλείστηκε από τη Μάλαγα.

Ίσως μια πρώτη ανάγνωση του βιογραφικού του Περέιρα μέχρι το τέλος της σεζόν 2012-13 μοιάζει με επιτυχία, με μια δεύτερη όμως ματιά επιτρέψτε μου να διατηρώ τις ενστάσεις μου. Ο Πορτογάλος πήρε δύο τίτλους σε ισάριθμες σεζόν, σε μία λίγκα όπου από το 1999, όταν και ονομάστηκε "Primeira Liga", μέχρι και το 2013, τελευταία του χρονιά στους "Δράκους", η Πόρτο είχε κατακτήσει τα 9 από τα 14 πρωταθλήματα που διεξήχθησαν.

Το δεύτερο μάλιστα το κατέκτησε με μεγάλη δυσκολία στο 91ο λεπτό της προτελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην λούζερ Μπενφίκα της σεζόν 2012-13, η οποία κατάφερε μέσα σε ένα μήνα να χάσει τελικό Κυπέλλου Πορτογαλίας, τελικό Κυπέλλου UEFA και πρωτάθλημα στο οποίο προπορευόταν μέχρι δύο αγωνιστικές πριν το τέλος.

Οι "ευρωπαϊκές πορείες"

Όσον αφορά την Ευρώπη, στη νέα χιλιετία η Πόρτο μετράει τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, δύο UEFA και ένα Champions League, παρόλα αυτά με τον Περέιρα στον πάγκο την μια χρονιά βγήκε 3η στον όμιλο του Champions League και την επόμενη αποκλείστηκε στους "16" από την όχι και τόσο έμπειρη ευρωπαϊκά Μάλαγα.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα προπονητή ο οποίος πήρε δύο πρωταθλήματα με την Πόρτο, όπως σχεδόν όποιος έκατσε στον πάγκο της και δεν έκανε σχεδόν τίποτα στην Ευρώπη -για τα δεδομένα της Πόρτο- σε αντίθεση με τις επιτυχίες των προκατόχων του. Θυμίζει, λοιπόν, επιλογή προπονητή εποχής Κόκκαλη, όπου ο ΟΣΦΠ ήθελε έναν προπονητή να κατακτήσει σίγουρα το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ενώ δεν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος για την Ευρώπη.

Ο Μουρίνιο μετά την Πόρτο πήγε στην Τσέλσι. Ο Βίλας Μποάς μετά την Πόρτο πήγε και αυτός στο Στάμφορντ Μπριτζ. Θα ήταν ακόμα και στατιστικά δύσκολο για τον Περέιρα να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς πορεία. Εκείνος, όμως, όχι μόνο δεν πήγε σε μια καλύτερη ή έστω ισάξια ομάδα με την Πόρτο, αλλά πήγε στην Αλ Αχλί και το πρωτάθλημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κίνηση που αν μη τι άλλο δείχνει έλλειψη φιλοδοξίας και στόχων.

Τα "φλερτ" με την Premier League

Τον Μάιο του 2013, ο Περέιρα είχε διαπραγματεύσεις με την Έβερτον, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο συζήτησε και με την Κρίσταλ Πάλας. Ανεξάρτητα με το τι ειπώθηκε σε αυτές τις συζητήσεις ο 46χρονος κόουτς συνέχισε να προπονεί την Άλ Αχλί. Το γεγονός ότι καμία από τις δύο συζητήσεις δεν έφεραν συμφωνία δεν είναι υπέρ του Περέιρα, ανεξάρτητα με το ποια από τις δύο πλευρές οπισθοχώρησε. Είτε ο Πορτογάλος απέρριψε της δυο ομάδες για τα πετροδόλαρα της Αλ Αχλί, είτε τον απέρριψαν εκείνες, μόνο σαν δικό του μειονέκτημα μπορεί να πιστωθεί.

Τα πετροδόλαρα της Αλ Αχλί

Από την καριέρα του στην Αλ Αχλί ξεχωρίζουν οι παρακάτω στιγμές όπου ξεσπάει μπροστά στην κάμερα. Στο πρώτο βίντεο ξεσπάει δικαίως, όταν ο συντονιστής της συνέντευξης τύπου δεν τον αφήνει να μιλήσει ελεύθερα για ό,τι θέλει:

Στο επόμενο βίντεο απείλησε να φύγει από τη συνέντευξη τύπου, αν συνεχίζονταν οι επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή:

Οι περίεργες δηλώσεις

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω βίντεο, ο 46χρονος τεχνικός χαρακτηρίζεται από τους Πορτογάλους δημοσιογράφους ως μοναχικός και οξύθυμος. Επίσης, αρκετό ενδιαφέρον είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του τον Μάιο του 2013 σχετικά με το πορτογαλικό πρωτάθλημα, το οποίο είχε χαρακτηρίσει αρχικά βρώμικο, όταν η ομάδα του βρισκόταν στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ενώ, λίγες μέρες αργότερα, όταν οι "Δράκοι" είχαν πλέον βγει πρωταθλητές ο Πορτογάλος δήλωσε πως το πορτογαλικό είναι ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με υψηλό πρεστίζ.

Στα θετικά του Πορτογάλου συγκαταλέγεται το γεγονός πως ξέρει να γυρνάει αρνητικές καταστάσεις, όπως ίσως αυτή του Ολυμπιακού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μιας και κατάφερε να πάρει το τελευταίο του πρωτάθλημα στην Πορτογαλία αν και βρέθηκε μέχρι και πέντε βαθμούς πίσω από την Μπενφίκα. Το ερώτημα, βέβαια, είναι το κατά πόσο θα έπρεπε η Πόρτο κατά της διάρκεια της σεζόν να υπολείπεται τόσους βαθμούς της Μπενφίκα.

Η διαχείριση του δυναμικού

Επίσης παρότι και στις δύο σεζόν του στο Πόρτο λίγο πριν το τέλος της μεταγραφικής σεζόν έχασε σπουδαίες μονάδες της ομάδας του κατάφερε να κάνει την Πόρτο να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να κατακτήσει τίτλους. Την πρώτη χρονιά ο Φαλκάο έφυγε για την Ατλέτικο Μαδρίτης, του οποίου την έλλειψη κάλυψε ο Περέιρα μέσω του Χουλκ και του Χαμες Ροντρίγκεζ, ενώ τη δεύτερη χρονιά στερήθηκε των υπηρεσιών των Χουλκ, Αλβάρο Περέιρα και Μπελούτσι, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να μην αφήσει τα κενά να φανούν.

Συνοψίζοντας, η επιλογή του Βίτορ Περέιρα για τον πάγκο του Ολυμπιακού, επαναφέρει στο προσκήνιο την ατάκα του Κάτανετς για ψύχωση του Ολυμπιακού με το πρωτάθλημα, αφού το βιογραφικό του Πορτογάλου έχει όλα τα φόντα για να φέρει στον Πειραιά ένα ακόμη τίτλο, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα παραπάνω.

Τα καλύτερα του Contra.gr

Θέμης Καίσαρης: "Τελειωμένος" απ' το καλοκαίρι του 2013 ο Μίτσελ

Τσάρλυ: Ο Καρεμπέ "έδιωξε" τον Μίτσελ

Το συγκινητικό "αντίο" του "Τσόρι" στον Μίτσελ

Για περισσότερη κουβέντα για τον Περέιρα

News 24/7

24MEDIA NETWORK