Ο Πετράκης δεν πήγε τυχαία στην ιστορικότερη ομάδα του Λουξεμβούργου

Η... εξαγωγή Ελλήνων προπονητών έφερε τον Γιώργο Πετράκη στη Ζενές Ες. Όχι όμως από σύμπτωση.

Ο Γιώργος Πετράκης δεν άργησε να βρει δουλειά, εκτός Ελλάδας τούτη τη φορά
Ο Γιώργος Πετράκης δεν άργησε να βρει δουλειά, εκτός Ελλάδας τούτη τη φορά EUROKINISSI SPORTS

Ποδοσφαιρομάνα το Λουξεμβούργο δεν το λες σε καμία περίπτωση. Απεναντίας. Όπως και να 'χει όμως η Ζενές Ες, αυτή που είχε πρωτοαποκλείσει ο Παναθηναϊκός στο δρόμο για τον Τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το '71, είναι το ποδοσφαιρικό κλαμπ με τα περισσότερα πρωταθλήματα από τη σύσταση της εθνικής κατηγορίας. Παρά το γεγονός πως η κυρίαρχος Ντουντελάνζ έχει κατακτήσει τα 12 από τα τελευταία 15, χωρίς να προσμετράται η περυσινή σεζόν εξαιτίας της διακοπής, τα 28 παραμένουν η μακράν της δεύτερης η κορυφαία επίδοση στο Μεγάλο Δουκάτο των Κάτω Χωρών και την κατέχουν οι 'ασπρόμαυροι'. Συνδυαστικά με τα 13 τρόπαια στο θεσμό του κυπέλλου, ο δρόμος για την αποκαθήλωσή της είναι ακόμη μακρύς για όποια εκ των ανταγωνιστών της αμφισβητεί τα πρωτεία της.

Βέβαια, για να μην απειληθεί εν καιρώ οφείλει να επανέλθει στα προ δεκαετίας στάνταρντς. Το 2010 ήταν η τελευταία φορά που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και το 2013 κέρδισε το τελευταίο κύπελλο, έχοντας συμπληρώσει 7 χρόνια δίχως κούπα. Τούτη τη συνθήκη κλήθηκε να την ανατρέψει ο Γιώργος Πετράκης. Ο -από την Δευτέρα- νέος προπονητής της Ζενές Ες. Στα 32 του ο Κρητικός τεχνικός, που απολύθηκε προ ημερών από τη Λαμία γιατί στα πρώτα τέσσερα ματς της νέας σεζόν υπέστη ισάριθμες ήττες, επιλέχθηκε διότι "πληρούσε όλα τα απαιτούμενα κριτήρια". Της ηλικίας, της δίψας για νίκες και της εμπειρίας ως κάτοχος διπλώματος UEFA-Pro. Είναι τα στοιχεία που ανέδειξε η ανακοίνωση του οργανισμού προκειμένου να διαφημίσει την πρόσληψή της με τον Πετράκη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια πραγματικότητα. Από την άλλη η σύναψη συνεργασίας μ' έναν άγνωστο στο ευρωπαϊκό στερέωμα προπονητή που κουβαλά ελάχιστα δείγματα γραφής (Ηρόδοτος, Ερμής Ζωνιανών, Χανιά, ΑΕ Καραϊσκάκης) θα γεννούσε απορίες, αν πίσω απ' όλο αυτό δεν κρυβόταν μια ξεκάθαρη εξήγηση γραμμένη στα ελληνικά.

Από τα τέλη Ιουλίου κουμάντο στη Ζενές Ες κάνει ο Μάνθος Πουλινάκης. Ο Κρητικός επιχειρηματίας με το έντονο παρελθόν στον ΟΦΗ, που προ διετίας είχε εμπλακεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ιταλικής Ριέτι, πήρε τη σκυτάλη από τον (κατασκευαστή) Ζαν Κατσάρο, ύστερα από 16 χρόνια, και με δεξί χέρι τον μόνιμο συνεργάτη του Παναγιώτη Κατσαΐτη 'τρέχουν' όλο το πρότζεκτ. Τότε μέσο του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για πλήρη εξαγορά των μετοχών από τον Πουλινάκη, μ' ένα μεγάλο ποσό σε μορφή χορηγίας, και μια νέα εποχή που ξημερώνει χάρη σε ξένα κεφάλαια. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση μάλιστα χρειάστηκε η αλλαγή του καταστατικού και η έγκρισή του από τη Γενική Συνέλευση.

Αφού διευθετήθηκε κάθε πτυχή της συμφωνίας, το ελληνικό δίδυμο κίνησε την προσπάθεια αναδόμησης. Λογικό ήταν να στραφεί στην ελληνική αγορά και μέσα από τις γνωριμίες να προσπαθήσει να ωφεληθεί από τις συγκυρίες. Διαφορετικά ο δανεισμός δύο ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού (Ξενιτίδης, Βοΐλης) θα 'ταν αδύνατο να κανονιστεί. Όπως επίσης η συμφωνία με τον 34χρονο Γάλλο στόπερ Ξαβιέ Τομά (έπαιζε στη Λαβάλ) με θητεία σε Ολυμπιακό Βόλου και Λεβαδειακό, ο οποίος εκπροσωπείται από Έλληνα ατζέντη.

Ο Γιώργος Ξενιτίδης στον αγώνα κυπέλλου του Ολυμπιακού με την Καλαμάτα
Ο Γιώργος Ξενιτίδης στον αγώνα κυπέλλου του Ολυμπιακού με την Καλαμάτα EUROKINISSI SPORTS

Σε πρώτη φάση προπονητής της Ζενές Ες ήταν ο Γερμανός Μάρκους Βάις που άρχισε κανονικά τη σεζόν στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απόλυσή του για τα... μάτια του Πετράκη (που την επόμενη θα έφευγε από τη Λαμία). Είχε προηγηθεί, ούτως ή άλλως, η ήττα από τη Ροντάνζ με 2-1 που ήταν η δεύτερη στις πρώτες επτά αγωνιστικές και συνδυαστικά με τις δύο ισοπαλίες είχε φέρει την ιστορική ομάδα στο -7 από την κορυφή της κατάταξης. Η αλλαγή κρίθηκε επιτακτική. Ο Κρητικός προπονητής αναλαμβάνει πλέον την αποστολή ν' αναποδογυρίσει την κατάσταση και να καλύψει αγωνιστική και βαθμολογική απόσταση από Ντουντελάνζ και Φόλα Ες που δείχνουν κι εφέτος πιο δυνατές.

Οι Ξενιτίδης και Βοΐλης με 1 γκολ και 2 ασίστ σε 7 συμμετοχές ο καθένας μπορούν να γίνουν η βάση της ανατροπής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK