Ο Πιεμπονγκσάντ δεν είναι Superman αλλά έχει πλάνο μέχρι το 2023 για τον Παναθηναϊκό

Έτοιμος να αναλάβει κουμάντο στον Παναθηναϊκό! Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ μίλησε στους δημοσιογράφους για την πρόθεσή του να ολοκληρωθεί το deal με τον Αλαφούζο ως τα μέσα Ιουνίου ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο του για την άνοδο του "τριφυλλιού" με ορίζοντα πενταετίας καθώς επίσης για το θέμα του προπονητή αλλά και το... "Athens Alive".

Ο Πιεμπονγκσάντ δεν είναι Superman αλλά έχει πλάνο μέχρι το 2023 για τον Παναθηναϊκό
ΕUROKINISSI

Κάθε ημέρα που περνάει βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο να δώσει οριστικά τα χέρια με τον Γιάννη Αλαφούζο και να αρχίζει να "τρέχει" εκείνος τον Παναθηναϊκό με μοναδικό σκοπό να τον επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών από τον οποίο έχει χαθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ μίλησε σε δημοσιογράφους για τις επαφές του με τον "Mr Skai", το πλάνο πενταετίας που έχει στο μυαλό του για τους "πράσινους" και την υπομονή που πρέπει να κάνουν οι φίλοι της ομάδας στη νέα προσπάθεια ("δεν περιμένουν ότι θα έρθουμε να τα λύσουμε όλα σε μία νύχτα" είπε χαρακτηριστικά) ενώ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του προπονητή, του τεχνικού διευθυντή αλλά και των παιδιών από την Ακαδημία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ:

Πρώτα απ’ όλα υπήρξε μία νέα συζήτηση με τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού, κ. Αλαφούζο και είναι σε εξέλιξη ένας οικονομικός έλεγχος στον σύλλογο. Τι μπορούμε να πούμε, σε ποιο επίπεδο έχουν φτάσει οι επαφές σας και σε πόσες μέρες μπορούμε να περιμένουμε οριστική κατάληξη; Είστε κοντά πλέον σε συμφωνία;

"Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση με τον ιδιοκτήτη και δείχνει πολύ μεγάλη στήριξη στο πλάνο που του έχουμε παρουσιάσει. Ξέρουμε ότι το να επενδύεις στο ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο. Πρέπει να καταλαβαίνεις, πρέπει να ξέρεις πώς να προετοιμάζεσαι, να έχεις αυτοπεποίθηση για την ομάδα και τους παίκτες. Αυτό είναι το Νο1. Για μένα στο ποδόσφαιρο, το αποτέλεσμα είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να νικάς, να νικάς, να νικάς και τίποτε άλλο. Αν χάνεις και χάνεις συνέχεια, όποιο κι αν είναι το πρότζεκτ σου δεν θα μπορέσεις ποτέ να φτιάξεις μία ομάδα με αυτοπεποίθηση.

Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα με τη μία. Χρειάζεσαι ένα πλάνο μεγάλης διάρκειας, με χτίσιμο μίας πολύ καλής ακαδημίας, με χτίσιμο ταλαντούχων παικτών. Θέλουμε όλοι να το στηρίξουν αυτό, για να διασφαλίσουμε ότι το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού θα τον επαναφέρει εκεί που πρέπει να είναι σαν μεγάλο κλαμπ. Δεν μπορώ να υποσχεθώ, αλλά θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε μία καλή σχέση με τον τωρινό ιδιοκτήτη. Υποστήριξε απόλυτα το πλάνο, του αρέσει πολύ η ιδέα και ευελπιστώ πως και η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτό το σχέδιό μας.

Προσπαθούμε να ετοιμάσουμε τα πάντα μέσα στον Ιούνιο. Αν μπορούμε να το ολοκληρώσουμε αυτό πριν απ’ τα μέσα Ιουνίου, αυτό θα ήταν ιδανικό. Αλλά ξέρετε, για να κάνεις το due diligence (σ.σ. διαδικασία συλλογής και ανάλυσης στοιχείων και πληροφοριών για να βοηθηθεί ο αγοραστής στην απόφασή του κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει στην εξαγορά μιας επιχείρησης) είναι κάτι πολύπλοκο. Κι όταν έχεις μία κατάσταση, όπου το κλαμπ είναι σε δύσκολη θέση, πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη μία. Αλλά χρειαζόμαστε μία δυνατή ηγεσία, χρειαζόμαστε ένα δυνατό περιβάλλον, χρειαζόμαστε έναν καλό ποδοσφαιρικό διευθυντή.

Ολοι όσοι εργαστούν στην ομάδα, πρέπει να έχουν την ίδια συγκέντρωση, τον ίδιο στόχο. Και πιστεύω, απ’ την εμπειρία 40 χρόνων που έχω πλέον στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά αν επικεντρωθείς στον στόχο σου και έχεις εμπιστοσύνη σ’ αυτό, όλα μπορούν να επιλυθούν και μπορείς να φτιάξεις κάτι διαφορετικό. Αλλά για μένα ο Παναθηναϊκός είναι ένας απ’ τους στόχους που έχω για να πετύχω. Και με καλή διάθεση όλα τα κλαμπ να δουλέψουμε μαζί για να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα μέλλον για τη Superleague και την ποδοσφαιρική παραγωγή της Ελλάδας. Όταν κοιτάζεις τις πέντε μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης, την Αγγλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και βλέπεις να μονοπωλούν τα μερίδια απ’ τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις διαφημίσεις και τις χορηγίες, αναρωτιέσαι "τι κάνουμε σήμερα;"

Πρέπει να παλέψεις για να φτάσεις σε μεγαλύτερο επίπεδο, στο level A. Αν δεν το πετύχεις, όλοι όσοι επενδύουν σ’ αυτό χάνουν λεφτά και η όλη παραγωγική διαδικασία πέφτει και πέφτει και πέφτει… Πρέπει κάθε κλαμπ να χτίσει πάνω σ’ αυτό το επίπεδο. Κι αν το κάνεις μπορείς να ξοδέψεις περισσότερα λεφτά και να πάρεις καλούς παίκτες. Αν ένας καλός παίκτης βλέπει αυτό το επίπεδο, δεν θα καθίσει στην Ελλάδα, θα πάει κάπου αλλού. Γιατί το επίπεδό σου, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι ένα πραγματικά σοβαρό θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Πως θα μπορέσουμε να πείσουμε έναν παίκτη, πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον ένα μέρος της ποδοσφαιρικής παραγωγής. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα σε μία μέρα. Πρέπει όμως να προσπαθήσεις. Αν δεν προσπαθήσεις, δεν έχεις όραμα".

Ας πάμε στο σήμερα. Είστε εδώ το τελευταίο διήμερο, διεξάγεται ο οικονομικός έλεγχος, πόσο γρήγορα πηγαίνουν πλέον τα πράγματα; Θα έχετε σύντομα ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών του Παναθηναϊκού;

"Η ομάδα ανθρώπων με την οποία συνεργάζομαι έχει ήδη συζητήσει και προχωρήσει το θέμα. Προσπαθουμε να έχουμε μία συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και να βρούμε τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια. Εγώ είμαι ξένος, χρειαζόμαστε ντόπιους συνεργάτες για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαι ο… σούπερμαν. Αλλά αγαπώ το ποδόσφαιρο. Και ειλικρινά πιστεύω, με την εμπειρία μου και με όλα όσα έκανα στην Αγγλία και με την αγορά που κάναμε στο Βέλγιο (σ.σ. Μουσκρόν), αν δουλέψουμε μαζί βήμα με το βήμα και με ειλικρίνεια, όλα θα μπορέσουν να εξελιχθούν καλά. Αν δεν δουλέψουμε όλοι μαζί, δεν πιστεύω ότι θα έχει επιτυχία το πρότζεκτ μας. Πρέπει να δούμε πως θα μεταδώσουμε εμπιστοσύνη στους παίκτες, να βρούμε τους σωστούς επικεφαλής, τη σωστή διοίκηση… Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε".

Ας υποθέσουμε πως όλα οδηγήσουν σε συμφωνία με την πλευρά του κ. Αλαφούζου και το δικό σας fund αποκτήσει τον Παναθηναϊκό, ο επόμενος χρόνος τουλάχιστον θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Λόγω των περιορισμών που θα έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα, την αφαίρεση 6 βαθμών κι ένα σωρό άλλα ζητήματα…

"Γνωρίζουμε πολύ καλά το θέμα. Και θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε πάνω σ’ αυτό. Σας είπα πως δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα μέσα σε μία νύχτα. Είναι ένα πλάνο 3-5 χρόνων για το κλαμπ. Ελπίζω πως οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού δεν περιμένουν ότι θα έρθουμε να τα λύσουμε όλα σε μία νύχτα. Πρέπει να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με τον κόσμο, με τα media, να το επικοινωνήσουμε όλο αυτό. Θα προσπαθώ ειλικρινά να είμαι εκεί, στο γήπεδο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Δεν θα έχω όμως ένα κλαμπ, αλλά τρία πλέον και θα πρέπει να μοιράζω το χρόνο μου. Αλλά εκτιμώ πως με το δικό μας μάνατζμεντ και με τους εγχώριους συνεργάτες μας θα μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι καλό το οποίο οι φίλαθλοι θα καταλάβουν. Μέχρι να ολοκληρωθεί το due diligence, ανταλλάσουμε απόψεις με τον σημερινό ιδιοκτήτη. Δεν χρειάζεται ακόμη να συμμετέχουμε σε όλα. Μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε στα βασικά ζητήματα και να προχωρήσουμε στο πλάνο".

Στο μεταξύ απ’ την προηγούμενη επίσκεψή σας, υπήρξε η πρόσληψη ενός νέου τεχνικού διευθυντή, του κ. Νταμπίζα. Εντός των ημερών αναμένεται η πρόσληψη και προπονητή, με επικρατέστερο τον κ. Δώνη. Πολλοί αναρωτιούνται πως γίνεται να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις, ενώ είναι σε εξέλιξη μία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

"Μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με τον ιδιοκτήτη. Είμαστε σε επικοινωνία κάθε μέρα. Εχουμε πει πως θα γίνεται ότι είναι απαραίτητο για το κλαμπ, για να συνεχίσει να λειτουργεί. Κινούμαστε με τη λογική να μην μπερδεύονται τα πράγματα. Εχει το ελεύθερο να παίρνει τις αποφάσεις, με την προϋπόθεση πως θα μας ενημερώνει. Σε ότι είναι λογικό, στηρίζω τις αποφάσεις του. Για το θέμα του προπονητή είναι πολύ νωρίς για μένα να το σχολιάσω. Αφήνω τον ιδιοκτήτη να πάρει τις πρωτοβουλίες πρώτα. Κάθε μέρα είμαστε σε επικοινωνία, ανταλλάσουμε μηνύματα ρωτώντας τη γνώμη μου και ότι είναι καλό για το κλαμπ, το στηρίζω απόλυτα. Ξέρει το πρόβλημα, γνωρίζει την κατάσταση".

Είναι στα πλάνα σας πλην της ποδοσφαιρικής ομάδας, να επενδύσετε και προπονητήρια;

"Για μένα αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να χτίσεις μία καλή ακαδημία. Μπορείς να αποκτήσεις τους καλύτερους παίκτες, αλλά μία μέρα μπορεί να φύγουν κάπου αλλού. Αλλά αν χτίσεις το ταλέντο σου, χτίσεις το μέλλον σου και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, ευελπιστώ ότι σε λίγα χρόνια η Ακαδημία του Παναθηναϊκού θα είναι η βάση της εθνικής ομάδας. Είναι το πιο σημαντικό. Βλέπεις για παράδειγμα στο παρελθόν, πόσοι παίκτες έβγαιναν από τη Λίβερπουλ και βλέπεις και το σήμερα. Μην περιμένεις πάντα ότι η μεγάλη ομάδα θα σε βάλει στην εθνική. Πρέπει να δουλέψεις ένα μακροχρόνιο πλάνο, να έχεις αρκετή τεχνική, να έχεις δημιουργικότητα και να χτίζεις βήμα με το βήμα".

Παρατηρήσαμε πως στη Μουσκρόν δεν αντικαταστήσατε αμέσως τα στελέχη της ομάδας, όταν πέρασε στα χέρια σας. Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο, εάν αποκτήσετε και τον Παναθηναϊκό;

"Πριν τρεις μήνες αγοράσαμε τη Μουσκρόν κι έχω ένα μίτινγκ πολύ σύντομα με την ομάδα και με τον άνθρωπο που έχει αναλάβει επικεφαλής. Ευελπιστώ ότι και στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει το σχέδιό μας, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά".

Εχετε καταλήξει στα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη διοίκηση, εάν ο Παναθηναϊκός περάσει στα χέρια σας;

"Είναι ακόμη νωρίς. Όμως χρειάζομαι και εγχώρια νοοτροπία. Ανθρώπους που να γνωρίζουν το κλαμπ και να καταλαβαίνουν τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Δεν μπορούμε να… ευχαριστήσουμε τους πάντες. Πρέπει να επιλέξουμε ποιοι μπορούν πραγματικά να προσφέρουν και να εκπροσωπήσουν το κλαμπ. Το κλαμπ ανήκει στους οπαδούς, το κλαμπ ανήκει στο κοινό του. Ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί υποστηρικτικά. Στο τέλος, η λύση και ο δρόμος για το κλαμπ, είναι μόνο να νικάει και να νικάει και να νικάει. Αν δεν έχεις το πνεύμα του νικητή τα πράγματα γίνονται δύσκολα".

Οι Ελληνες είμαστε περίεργος λαός. Ενίοτε έχουμε ανοικτό μυαλό, ενίοτε όμως είμαστε… καχύποπτοι.

"Οι άνθρωποι μπορεί να ζηλεύουν. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αναστατωμένοι. Τι μπορείς να κάνεις; Κάνεις ότι καλύτερο μπορείς, βάζεις ως στόχο το πώς θα κάνεις τη συνολική παραγωγή σου καλύτερη, πως θα ανεβάσεις το επίπεδο για τη χώρα και να δώσεις εμπιστοσύνη στον κόσμο, ότι ένας "ξένος" μπορεί να είναι ευπρόσδεκτος ως ιδιοκτήτης μίας ομάδας και να επενδύσει".

Ξέρετε, πολύς κόσμος ρωτάει "ΟΚ, γνωρίζουμε ποιος είναι ο κ. Πιεμπονγκσάντ που έκανε μεγάλα deals στο παρελθόν όπως αυτό στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά εδώ έρχεται στον Παναθηναϊκό μπροστά από ποιον" ; Δεν γνωρίζουν ακόμη τη συνολική δομή του fund και ποια πρόσωπα το απαρτίζουν…

"Εχουμε λόγους γι’ αυτή τη μυστικότητα προς το παρόν. Εχουμε διευθύνει πολλά ποδοσφαιρικά κλαμπ στο παρελθόν. Ξεκίνησα με τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Λέστερ, τη Ρέντινγκ και τώρα τη Μουσκρόν και τον Παναθηναϊκό. Εχουμε ένα καλό σχέδιο γι’ αυτό που θέλουμε να επενδύσουμε στο ποδόσφαιρο. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναγγείλουμε στον κόσμο, ποιο είναι το πλάνο μας. Εχουμε κάνει τόσες πολλές επενδύσεις, με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι λατρεύουν να ασχολούνται με το ποδοσφαιρικό κομμάτι, κάποιοι με την ιδιοκτησία, κάποιοι με το brand κι αυτά όλα μαζί εμβαθύνουν το πρότζεκτ που ακολουθούμε. Την εξέλιξη. Ο Παναθηναϊκός έχει ένα πολύ καλό brand. Αν μπορείς να συνδυάσεις ένα ελληνικό brand με ένα ελληνικό, ποδοσφαιρικό προϊόν, ελπίζουμε πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να συνδεθεί με την Ασία που είναι και το μέλλον του ποδοσφαίρου. Κι αν φέρεις στην αγορά ένα καλό, ελληνικό brand μπορείς να το συνδέσεις με την αγορά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρέπει να χτίσουμε μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά να χτίσουμε το ελληνικό brand για την Ασία. Υπάρχει προσέγγιση, αλλά η σύνδεση δεν είναι αρκετά καλή. Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να το σκεφτείς αυτό για το μέλλον".

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Μαρκ Αλεξάντερ, μέλος του consortium Athens Alive, ανέφερε σε μήνυμά του πως "είμαστε ανοικτοί σε ενδεχόμενη, μελλοντική συνεργασία με τον κ. Πιεμπονγκσάντ και την "Pan Asia". Ποιες είναι οι σκέψεις σας σε αυτό; Υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Δεν τον έχω γνωρίσει, αλλά έχω ακούσει καλά πράγματα γι’ αυτόν. Μίλησε με έναν καλό φίλο μου, με τον οποίο γνωρίζονται από μία κίνηση που έκαναν για τη γαλλική Μπορντό. Πάντα καλωσορίζουμε κάθε ιδέα που σε βοηθάει να χτίσεις κάτι καλύτερα…"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ