Ο Πικέ είχε το μηχανισμό να φοροδιαφεύγει, αλλά εγκλωβίστηκε

Η οικογενειακή επιχείρηση μέσω της οποίας ο Ζεράρ Πικέ γλίτωνε επί σειρά ετών φόρους και το ποσό που υποχρεούται να καταβάλει, οριστικά, στο ισπανικό κράτος μετά από 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης. Τι ισχύει με τη Σακίρα.

Ο Ζεράρ Πικέ σε μια στιγμή απόγνωσης
Ο Ζεράρ Πικέ σε μια στιγμή απόγνωσης AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το μέλλον του Ζεράρ Πικέ μετά το ποδόσφαιρο, αν όντως το φινάλε έρθει το καλοκαίρι του 2022, είναι εγγυημένο και εξασφαλισμένο. Θα έφταναν τα χρήματα που έχει βγάλει ο 32χρονος Καταλανός από τα 15 χρόνια του στην μπάλα για να ζήσει άλλες δυο ζωές, αφού είναι από τους καλοπληρωμένους, ξέχωρα από το γεγονός πως προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια της Καταλονίας.

Την ίδια ώρα πάντως την ατομική περιουσία του την έχει 'αυγατίσει' με διάφορες έξυπνες επενδυτικές απόπειρες, όντας ήδη αφεντικό του εαυτού του. Ή ξεγλιστρώντας από τις φορολογικές διατάξεις για τα εισοδήματά του, αφού για κάμποσα χρόνια κατέβαλε μειωμένες εισφορές στο ισπανικό κράτος.

Το σχεδιό του είχε ως εξής: το καλοκαίρι του 2006 ίδρυσε μια εταιρία real estate, παροχής συμβουλών και άλλων δραστηριοτήτων, την 'Kerad Project', στην οποία τον κατηύθυναν να μεταβιβάσει όλα τα δικαιώματα προβολής της εικόνας του και κατ' επέκταση τα κέρδη που θ' αποκόμιζε, ασχέτως αν κατέληγαν στην ίδια τσέπη. Στην εταιρία μάλιστα εμφανίζονται ως διαχειριστές τόσο η γιατρός μητέρα του Μονσεράτ όσο και ο δικηγόρος και συγγραφέας πατέρας του Τζοάν.

Ο Πικέ είχε το μηχανισμό να φοροδιαφεύγει, αλλά εγκλωβίστηκε

Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούσε ν' αποφεύγει μια φορολογική επιβάρυνση της τάξεως του 15% επί των εσόδων του, μια και ο συντελεστής ήταν στο 30%, αντί του 45% που θα ίσχυε σε περίπτωση που εμφάνιζε κέρδη ως φυσικό πρόσωπο. Τα πρώτα χρόνια δεν αντιμετώπισε προβλήματα με το κράτος. Το 2013, ωστόσο, εν μέσω κρίσης, οι αρμόδιες οικονομικές αρχές της Ισπανίας, προκειμένου να καλύψουν τρύπες σε άδεια ταμεία, άρχισαν να σκαλίζουν διάφορες υποθέσεις προσωπικοτήτων του αθλητισμού (ή δημοφιλών προσώπων από άλλους χώρους). Αγγίζοντας από τον Μέσι και τον Ρονάλντο ως τον Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πικέ ελέγχθηκε από τις αρχές και βρέθηκε υπόλογος για τις χρήσεις τριών ετών, του 2008, του 2009 και του 2010.

Από τότε και για μια 3ετία 'έτρεξαν' όλες οι διαδικασίες. Τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε η πρωτόδικη ποινή, σύμφωνα με τις οποίες ο Πικέ όφειλε 1.457.895,61 εκατ. ευρώ στο ισπανικό κράτος, ποσό που με τα πρόστιμα ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια. Οι νομικοί του προσέβαλαν την απόφαση και επεδίωξαν τη μείωση, αν όχι την απαλοιφή, του προστίμου.

Όπως όμως έγινε γνωστό την Τετάρτη, οι δικαστές δεν πείσθηκαν από τις εξηγήσεις, ανακάλυψαν πως ενώ ο ίδιος ο Πικέ είχε συνεργασία με κορυφαία εταιρία ένδυσης δήλωνε ετησίως μόλις τα 3.000 από τα 70.000 που λάμβανε ως ανταπόδοση για την εικόνα του και απέρριψαν την έφεση. Πλέον ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα είχε την υποχρέωση να καταβάλει ποσό 2.1 εκατ. ευρώ για να ξεχρεώσει το κράτος.

Πόσο, αλήθεια, θα λείψουν αυτά τα χρήματα από τον Καταλανό; Μόνο o ίδιος και οι λογιστές του γνωρίζουν. Έχοντας πάντως ανοίξει παρτίδες με Αμερικανούς και Ιάπωνες μεγαλοεπιχειρηματίες και ξοδεύοντας από κοινού μέσω της Kosmos Holding 3 δισ. δολάρια για την αγορά των δικαιωμάτων του Davis Cup σε βάθος 25ετίας, καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται να πεινάσει. Ασχέτως αν δεν έχει μάθει να χάνει, ούτε στο Playstation.

Σακίρα και Πικέ απολαμβάνουν αγώνα στο Παλάου Σαντ Τζόρντι
Σακίρα και Πικέ απολαμβάνουν αγώνα στο Παλάου Σαντ Τζόρντι AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το ποσό των 2.1 εκατ. μάλιστα μοιάζει πολύ μικρό μπροστά στα 14.5 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία ελέγχεται η σύζυγός του Σακίρα. Οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν πως ενώ είναι πολίτης της χώρας οφείλει να δηλώνει εισοδήματα και να αποδίδει τον ανάλογο φόρο, κάτι που η Κολομβιανή τραγουδίστρια δεν έκανε σε συγκεκριμένη περίοδο, επιλέγοντας χώρες με πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ή φορολογικούς παραδείσους, αν προτιμάτε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK