Ο Πλατινί δεν ξέχασε, δεν συγχωρεί: Η διαπλεκόμενη FIFA και η “μαφία” του CAS
Ο Μισέλ Πλατινί ξέσπασε δημόσια, καταγγέλλοντας το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού και τη FIFA για διαπλοκή και χειραγώγηση, μια δεκαετία μετά την αθώωσή του
Ο άλλοτε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, έσπασε τη σιωπή του και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Διαιτητικού Δικαστηρίου Αθλητισμού (CAS) και της FIFA, χαρακτηρίζοντας το πρώτο ως “ελβετική μαφία” και κατηγορώντας τη δεύτερη για συστηματική επιρροή και εσωτερική διαπλοκή.
Να σημειωθεί, πως οι δηλώσεις του έγιναν μια δεκαετία μετά την οριστική αθώωσή του από τις κατηγορίες περί διαφθοράς και απάτης.
Ο Πλατινί υποστήριξε πως το CAS λειτουργεί ως “ένοπλο όργανο” της FIFA, με ετήσια χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. “Δεν είναι φυσιολογικό και δεν είναι σωστό, αυτά πρέπει να αλλάξουν”, τόνισε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τον τρόπο που διοικείται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Ο πρώην πρόεδρος της UEFA ανέφερε πως δεν ήταν δεκτός σε θέσεις επιρροής γιατί, όπως τόνισε, “φοβόντουσαν ότι θα τους αλλάξω όλους”, ενώ κατήγγειλε πως οι πρόεδροι των επιτροπών στην Ελβετία διορίζονται από τη FIFA και πως εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνες καλούνται να συνεχίσουν στην Ομοσπονδία μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, ο Πλατινί σημείωσε πως ήταν η έβδομη φορά που ο αραβικός κόσμος υπέβαλε υποψηφιότητα και ποτέ δεν είχε ληφθεί υπόψη η επιθυμία του, υπονοώντας πως η επιλογή της διοργανώτριας χώρας δεν ήταν αποτέλεσμα διαφανούς διαδικασίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
“Στη Ελβετία, οι πρόεδροι των επιτροπών διορίζονται από τη FIFA. Όλα τα κανονίζουν μεταξύ τους. Οι εισαγγελείς που διεξάγουν τις έρευνες ζητήθηκε να συνεχίσουν στη FIFA μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού πληρώνεται ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο από τη FIFA. Είναι σαν μία ελβετική μαφία, όπου το αθλητικό δικαστήριο λειτουργεί ως ένοπλο όργανο των στελεχών της FIFA για να παίρνουν αποφάσεις. Δεν είναι φυσιολογικό και δεν είναι σωστό, αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Δεν ήθελαν να με έχουν γιατί φοβόντουσαν ότι θα τους αλλάξω όλους. Η FIFA ξέρει καλά πώς να κινεί τα νήματα. Γιατί (το Παγκόσμιο διεξήχθη στο Κατάρ το 2022) ήταν η έβδομη φορά που ο αραβικός κόσμος υπέβαλε υποψηφιότητα και ποτέ δεν είχε ληφθεί υπόψη η επιθυμία τους”.