Ο προπονητικός "πατέρας" Ουζουνίδη - Λεμονή στο Contra.gr!

Ουζουνίδης vs. Λεμονής, πρώτο ματσάρισμα μεταξύ των δύο και ο προπονητικός "πατέρας" αμφότερων μιλάει αποκλειστικά στο Contra.gr! Ο πολύπειρος Γιάννης Ματζουράκης θυμάται το δικό του παρθενικό "κλάσικο" και μας βάζει στο κλίμα της "μητέρας των μαχών" του ελληνικού πρωταθλήματος με το... μαγείρεμα, στρατηγικό και ψυχολογικό, που κάνει ένας κόουτς προτού οι παίκτες του ριχτούν στον αγωνιστικό χώρο για το μεγάλο ντέρμπι.

Ο προπονητικός "πατέρας" Ουζουνίδη - Λεμονή στο Contra.gr!

Το Σάββατο το βράδυ στο "Απόστολος Νικολαΐδης" θα κοντραριστούν ο Τάκης Λεμονής με τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Οι δύο Έλληνες προπονητές, δεν έχουν πολλά κοινά. Έπαιξαν ποδόσφαιρο σε διαφορετικές εποχές, σε δύο εντελώς αλλιώτικες ομάδες, αιώνια αντίπαλες, σε αντίθετες θέσεις (αμυντικός ο Ουζουνίδης, εξτρέμ ο Λεμονής) ωστόσο υπάρχει κάτι που τους ενώνει προπονητικά τουλάχιστον.

ΤΑ "ΠΑΙΔΙΑ" ΤΟΥ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Αυτό το ιδιαίτερο "δέσιμο" έχει όνομα και επίθετο: Γιάννης Ματζουράκης!

Ο έμπειρος τεχνικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προπονητικός "πατέρας" των δύο ανδρών οι οποίοι αμφότεροι θήτευσαν στο πλευρό του ως βοηθοί.

Ο Τάκης Λεμονής ήταν βοηθός του Ματζουράκη όταν ο δεύτερος ηγούταν τεχνικά του Ολυμπιακού, ενώ ο Μαρίνος Ουζουνίδης από την ίδια θέση δούλεψε στο πλευρό του επί των ημερών του στην Ξάνθη.

Το Contra.gr φιλοξενεί τον Γιάννη Ματζούρακη, τον πρωταθλητή με τους "ερυθρόλευκους" ο οποίος αναλύει για σας όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το "φτιάξιμο" της ομάδας πριν από ένα ντέρμπι, για τη διαχείριση των μεγάλων παικτών.

Φυσικά, δεν γινόταν να μην ρωτήσουμε τον μπαρουτοκαπνισμένο τεχνικό για το δικό του παρθενικό ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό που ακολούθησε την ευρωπαϊκή... σφαγή του Ολυμπιακού με τη Λυών.

Ο προπονητικός "πατέρας" Ουζουνίδη - Λεμονή στο Contra.gr!

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ; Η ΣΤΑΤΗΓΙΚΗ Ή ΨΥΧΗ

" Και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο" είπε ο Γιάννης Ματζουράκης και συνέχισε την ανάλυση της σκέψης του: " Το πρώτο, την τακτική την κάνεις με απόλυτη φροντίδα και υπευθυνότητα. Τα ντέρμπι, τα ετοιμάζεις εσύ ο προπονητής και οι παίκτες σου. Αυτά είναι τα ματς που περιμένει ο ποδοσφαιριστής για να φανεί και να δείξει τη χρησιμότητά του!"

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Πάνω σε αυτό το κομμάτι δεν γινόταν να μην ρωτήσουμε έναν προπονητή που' χει συνεργαστεί με παίκτες όπως ο Τζιοβάνι πώς γίνεται η διαχείριση των μεγάλων ποδοσφαιριστών, αυτών που είναι καταδικασμένοι να πρωταγωνιστούν: " Πάντοτε οι μεγάλοι παίκτες, αυτοί με ποιότητα είτε αγωνίζονται πίσω ή μπροστά από τη μεσαία γραμμή λειτουργούν μ' ένα πλάνο. Αυτό το πλάνο δεν θα βγει αν δεν υπάρξει η ομαδική στήριξη. Μην νομίζετε και οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές περιμένουν τους... εργάτες για να λειτουργήσουν μέσα στο γήπεδο."

Ο προπονητικός "πατέρας" Ουζουνίδη - Λεμονή στο Contra.gr!

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Τη σεζόν 1999-2000 ο Γιάννης Ματζουράκης αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος. Σχεδόν... αεροπορικά οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν το οκτώ στα οκτώ και κατακτούν τον τίτλο!

Ο Ματζουράκης συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής και τον Νοέμβριο του 2000 ήρθε η στιγμή για το παρθενικό του ντέρμπι στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και μάλιστα για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο γήπεδο έπειτα από χρόνια. Οι μνήμες του έμπειρου τεχνικού ξεκάθαρες:

" Ερχόμασταν από τη... σφαγή στη Λυών. Έπρεπε να προετοιμαστούμε ανάλογα, όχι μόνο για το παιχνίδι, αλλά και για τις συνθήκες που θα επικρατούσαν αφού αυτό ήταν το πρώτο ντέρμπι στη Λεωφόρο μετά από χρόνια. Καλούμασταν να είμαστε έτοιμοι και για τον παράγοντα του κόσμου.

Είχαμε τη στεναχώρια μας με τη Λυών, και υπό τις συνθήκες που έγινε εκείνο το ντέρμπι τα πήγε πολύ καλά και μπορώ να πω όταν ήμασταν και άτυχοι. Το ματς στη Γαλλία μας στεναχώρησε πάρα πολύ, το βγάλαμε με εννέα παίκτες, ωστόσο σταθήκαμε καλά."

Ο προπονητικός "πατέρας" Ουζουνίδη - Λεμονή στο Contra.gr!

ΠΟΥ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ

Φτάνοντας στο σήμερα, μόλις μερικές ώρες πριν τη σέντρα στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, καλέσαμε τον Γιάννη Ματζουράκη να μας αναλύσει τα βασικότερα σημεία που ενδεχομένως να κριθεί ο νικητής του ματς.

" Πρόκειται για ένα πραγματικό ντέρμπι! Αν τα βάλεις κάτω ο Παναθηναϊκός με την τιμωρία είναι ένα ματς πίσω από τον Ολυμπιακό που δείχνει ότι πάει καλύτερα. Το πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο φέτος και ποτέ στο παρελθόν ο Ολυμπιακός δεν είχε απώλεια -10 βαθμών στην αρχή του. Κι έτσι θα συνεχίσει να είναι με την ίδια δυσκολία για τους μεγάλους που θα χάνουν από τους μικρούς."

Ο προπονητικός "πατέρας" Ουζουνίδη - Λεμονή στο Contra.gr!

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

" Τα ντέρμπι συνήθως κρίνονται στην ατομική ενέργεια ή στον καλό ομαδικό συντελεστή..." ανέφερε ο Ματζουράκης και συνέχισε για τους δύο "αιώνιους":

" Στο πρώτο, δηλαδή ατομικά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος. Έχει σαν μονάδες παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στο δεύτερο πάλι ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι. Από τακτικής πλευράς οι πράσινοι στα πρώτα παιχνίδια, κυρίως στα ευρωπαϊκά ήταν καλά στημένοι έστω κι αν ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναγκάστηκε να φτιάξει νέα ομάδα!"

Η τύχη

Βασικό ρόλο παίζει και η τύχη σύμφωνα με τον Γιάννη Ματζουράκη: " Σ' ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να χωρέσει και ο παράγοντας τύχη, όσο το επιτρέπουν οι δύο ομάδες. Τρανταχτό παράδειγμα στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν μπει καλά στο παιχνίδι, αλλά το γκολ έτσι όπως ήρθε χάλασε την ισορροπία."

Τι προσέχει ο ΠΑΟ

"Ο Παναθηναϊκός οφείλει να προσέξει τις στατικές φάσεις με Σισέ και Ένγκελς που είναι δυνατοί σ' αυτόν τον τομέα."

Το πρόβλημα του Ολυμπιακού

"Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του να προσέχει και να λύσει τα προβλήματα του στα μπακ, γιατί θα' χει θέμα με τους Χουλτ και Κουλιμπαλί. Επίσης, Βιγιαφάνες και Χίλιεμαρκ είναι δύο παίκτες που χρήζουν προσοχής."

Το προβάδισμα

"Ένα στιγμιαίο λάθος και το πάθος θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Σ' αυτά θα επενδύσει περισσότερο ο Παναθηναϊκός, γιατί παίζει στην έδρα του και ο κόσμος θα τον στηρίξει. Οι φίλαθλοι καταλαβαίνουν την κατάσταση που επικρατεί και στηρίζουν την προσπάθεια."

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης

"Ο Μαρίνος κάνει καλή δουλειά και το καλοκαίρι αναγκάστηκε ν' αλλάξει ολόκληρη την ομάδα του, ωστόσο έβγαλε προετοιμασία μ' αυτούς που είχε και τους μικρούς. Στα πρώτα ματς στην Ευρώπη έδειξε καλό πρόσωπο και προκρίθηκε. Είναι και άτυχος βέβαια γιατί έχει χάσει παίκτες όπως ο Τσάβες και ο Λουτσιάνο Νέβες από τραυματισμούς και άλλους με κάρτες. Του ήρθαν και ποδοσφαιριστές απροετοίμαστοι π.χ. ο Σιλά, αλλά μπαίνει κι αυτός σιγά σιγά. Έχει και άλλα θέματα στη διοίκηση που επηρεάζουν. "

Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗ

Όλα τα λεφτά είναι ατάκα του Γιάννη Ματζουράκη στο κλείσιμο της συνέντευξης: " Το βασικό είναι να βγει ένα καλό ματς, χωρίς παρατράγουδα..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK