O Ράιαν Γκράβενμπερχ είναι το next big thing του Άγιαξ

Ο Ντε Γιόνγκ έχει ήδη χαράξει πορεία για την Μπαρτσελόνα, ο Ντε Λιχτ απολαμβάνει τον "πόλεμο" που γίνεται για την υπογραφή του και ο Άγιαξ δεν χάνει λεπτό, ετοιμάζοντας το πλασάρισμα της επόμενης... κολεξιόν, με 'ναυαρχίδα' τον Ράιαν Γκράβενμπερχ.

O Ράιαν Γκράβενμπερχ είναι το next big thing του Άγιαξ
Ο Ράιαν Γκράβενμπεχ σε προσπάθεια του με την φανέλα του Άγιαξ, σε αναμέτρηση του UEFA Youth League (Official AFC Ajax Twitter account)

Πήρε τα σκαλπ των Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, για να υποκύψει στην ημιτελική φάση απέναντι στην Τότεναμ, έστω κι αν μετά από τρία ημίχρονα προηγούνταν με... 3-0. Το απίστευτο κρεσέντο του Λούκας Μόουρα μπορεί να στέρησε από τον Άγιαξ τον τελικό του Champions League, ωστόσο ουδόλως εμπόδισε την ολλανδική ομάδα να παρουσιάσει τα τελευταία της "μοντέλα" μέσα σε μια αστραυτερή βιτρίνα. Ο Ντε Γιόνγκ έχει ήδη χαράξει πορεία για την Καταλωνία και την Μπαρτσελόνα, ο Ντε Λιχτ απολαμβάνει τον "πόλεμο" που γίνεται για την υπογραφή του και ο Άγιαξ δεν χάνει λεπτό, ετοιμάζοντας το πλασάρισμα της επόμενης... κολεξιόν. Με πρώτο πρώτο το όνομα του Ράιαν Γκράβενμπερχ, που ταξιδεύει ανά την Ευρώπη στα μπλοκάκια των σκάουτερς, έχοντας την 'ασφάλεια' του super agent, Μίνο Ραϊόλα.

Μέλος της Ακαδημίας του Άγιαξ από το 2010, ο Γκράβενμπερχ δεν άργησε να πείσει τους ανθρώπους της ομάδας πως πρέπει να μπει στην τάξη για προχωρημένους. Έτσι από τα 16 του χρόνια έπαιζε στην U-19 και μάλιστα διατηρούσε βασικό ρόλο στην ενδεκάδα. Δύο σερί σεζόν (2017, 2018) κέρδισε το τουρνουά ABN AMRO Future Cups, το οποίο διοργανώνει ο Άγιαξ και περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες U-17 ομάδες του κόσμου. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λαμβάνουν τακτικά μέρος. Το 2017, ο Γκράβενμπερχ μαζί με το τουρνουά, κατέκτησε και το βραβείο του καλύτερου παίκτη, που στο παρελθόν έχει πάει στα χέρια παικτών όπως οι Ματίας Ντε Λιχτ, Ρίκι Πούιγ, Αμπντελάκ Νούρι.

Τον Αύγουστο του 2018, ο Γκράβενμπερχ έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα Νέων (U-23) του Άγιαξ στο 5-2 επί της Ντόρντρεχτ και στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της ολλανδικής ομάδας (και της Eredivisie), κάνοντας ντεμπούτο στο εκτός έδρας ντέρμπι με την Αϊντχόφεν. Τρεις ημέρες αργότερα έγινε και ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Άγιαξ, καθώς σε ηλικία 16 ετών και 133 ημερών, πέτυχε γκολ σε ματς Κυπέλλου εναντίον της HVV Te Werve. Ο Γκράβενμπερχ ξεπέρασε έτσι το ρεκόρ του Κλάρενς Ζέεντορφ, που ήταν 16 ετών και 361 ημερών όταν σκόραρε απένταντι στην Φιτέσε στις 28 Μαρτίου του 1993. "Συγχαρητήρια που κατάφερες να σπάσεις το ρεκόρ μου. Εύχομαι να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα, όπως είχα κι εγώ. Μείνε συγκεντρωμένος και συνέχισε να αγαπάς το παιχνίδι", ήταν το μήνυμα του Ζέεντορφ στον άνθρωπο που του πήρε το ρεκόρ. Ο 17χρονος σήμερα κεντρικός μέσος ήταν παίκτης - κλειδί της Ολλανδίας U-17 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-17 στην Αγγλία το 2018.

Ο Ράιαν Γκράβενμπεχ σε προσπάθεια του από παιχνίδι της ομάδας U-23 του Άγιαξ (Official AFC Ajax Twitter account)
Ο Ράιαν Γκράβενμπεχ σε προσπάθεια του από παιχνίδι της ομάδας U-23 του Άγιαξ (Official AFC Ajax Twitter account) OFFICIAL AFC AJAX TWITTER ACCOUNT

Ο Γκράβενμπερχ μπορεί και συνδυάζει αβίαστα την εντυπωσιακή σωματοδομή του (190 εκ.) με την τεχνική ικανότητα, δύο στοιχεία που αμέσως φέρνουν τις συγκρίσεις με τον Πολ Πογκμπά. Ο μέσος του Άγιαξ διακρίνεται για την ροπή του στην δημιουργία, ενώ καταφέρνει συχνά να βρίσκεται σε θέσεις που του επιτρέπουν να εκτελεί με κυνικότητα. Οι πλέον ειδικοί των χαρακτηρίζουν ήδη ως έναν ποδοσφαιριστή με την προοπτική του world-class, υποστηρίζοντας πως μέρα με τη μέρα το μυϊκό του σύστημα θα αναπτύσσεται περισσότερο και τεχνικά θα γίνει ακόμη πιο στιβαρός. Δεν λείπουν και οι προβλέψεις που θέλουν τον Γκράβενμπεχ να "απειλεί" τα κατορθώματα των Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ, Γουέσλι Σνάιντερ και Κρίστιαν Έρικσεν, δηλαδή τριών παικτών που αναπτύχθηκαν με απόλυτη επιτυχία στον Άγιαξ αγωνιζόμενοι σε αυτή τη θέση.

Η αποχώρηση του Φρένκι Ντε Γιόνγκ με προορισμό την Μπαρτσελόνα, ανοίγει για τα καλά την πόρτα της πρώτης ομάδας στον Ράιαν Γκράβενμπερχ. Δεν είναι και τόσο σίγουρο όμως πως θα προλάβει να την περπατήσει σε διάρκεια, καθώς ήδη υπάρχουν σύλλογοι που τον έχουν σταμπάρει, με την Γιουβέντους να δείχνει το πιο "ζεστό" ενδιαφέρον. Κι αν ορισμένοι πιστεύουν πως είναι ακόμη μικρός για ένα τέτοιο βήμα, κάπου εδώ αξίζει να θυμηθούμε πως ατζέντης του 17χρονου μέσου είναι ο Μίνο Ραϊόλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως στον Άγιαξ έχουν τον Γκράβενμπερχ στα σχέδια της πρώτης ομάδας για την σεζόν 2019-2020."Έχουμε πλάνο για εκείνον, γι' αυτό και ήδη έχει κάνει το ντεμπούτο του. Έχουμε δει την προοπτική του στην προπόνηση και συνεχίζει να βελτιώνεται με συνέπεια", έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο τεχνικός Έρικ Τεν Χάχ.

Πάντως και ο ίδιος ο Γκράβενμπεχ δεν δείχνει να βιάζεται να αποχωριστεί την Johan Cruyff Arena. "Θα μπορούσε να πάει παντού, έμαθα όλους τους συλλόγους που ενδιαφέρονται. Πολλά εκατομμύρια ευρώ μας χτύπησαν την πόρτα, αλλά το συζητήσαμε ήρεμα σπίτι. Καθίσαμε ως οικογένεια, του εξήγησα την κατάσταση. 'Είμαι καλά στον Άγιαξ', ήταν η αντίδραση του Ράιαν", αποκάλυψε ο πατέρας του 17χρονου μέσου. Τα λόγια του Γκράβενμπερχ σίγουρα θα ικανοποίησαν τους ανθρώπους του Άγιαξ και τη στιγμή που το συμβόλαιο των δύο πλευρών εκπνέει στις 30/06/2021, είναι ίσως ιδανική η στιγμή προκειμένου να γίνουν οι πρώτες επαφές για την επέκταση του.

Ο Ράιαν Γκράβενμπεχ μετά την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου με τον Άγιαξ (Official AFC Ajax Twitter account)
Ο Ράιαν Γκράβενμπεχ μετά την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου με τον Άγιαξ (Official AFC Ajax Twitter account) OFFICIAL AFC AJAX TWITTER ACCOUNT

Διεθνής με όλες τις "μικρές" εθνικές της Ολλανδίας, έχοντας φέτος 27 συμμετοχές με 2 γκολ και 9 ασίστ ως ένας 17άρης σε πρωτάθλημα U-23, ενώ μοιάζει έτοιμος για την οριστική προαγωγή του στην πρώτη ομάδα, δεν είναι λίγοι όσοι ποντάρουν πως ο Ράιαν Γκράβενμπερχ θα παίξει για λίγο ακόμη με την φανέλα του Άγιαξ και μετά θα ακολουθήσει τον δρόμο των Ντε Γιονγκ και Ντε Λιχτ και μάλιστα με μεταγραφή - ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας. Ο 17χρονος μέσος μοιάζει με χρυσωρυχείο για τον Άγιαξ, μπορεί να μην βιάζεται να φύγει αλλά αν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει αύριο, θα το έπραττε για την... "Μπαρτσελόνα! Είναι η ομάδα των ονείρων μου, λατρεύω το παιχνίδι της. Βλέπω όλα τα ματς στην τηλεόραση. Θα μου άρεσε να είμαι σε εκείνη την μεσαία γραμμή. Μπορώ και φαντάζομαι ήδη τον εαυτό μου να παίζει στο Camp Nou, παρέα με τους Μέσι, Σουάρες".

Στο 21o επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Γιώργος Περπερίδης υπενθυμίζει τον τσακωμό του Ραούλ Μπράβο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, ο Κώστας Μπράτσος θεωρεί ότι η απόκτηση του Μάρκους Μπεργκ αποτελεί ρίσκο και ο Λευτέρης Ελευθερίου ξεκαθαρίζει ότι η πιο αποτυχημένη ομάδα του φετινού Champions League εδρεύει στο Παρίσι. Για να μη χάνετε το Pod-όσφαιρο του Contra.gr κάντε εύκολα subscribe στο κανάλι του Soundcloud ή ακολουθήστε τη λίστα του στο Spotify και στο iTunes και ακούστε τις εκπομπές όπου κι αν βρίσκεστε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK