Ο Ράμος, ο Άρνολντ κι άλλες 7 'ηχηρές' απουσίες από το EURO

Αναγκαστικά ή μη, οι 24 εκλέκτορες των εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα απέκλεισαν κάποια ονόματα με 'βαρύ' βιογραφικό.

Ο Σέρχιο Ράμος δεν ήταν στην αποστολή του Λουίς Ενρίκε για το EURO
Ο Σέρχιο Ράμος δεν ήταν στην αποστολή του Λουίς Ενρίκε για το EURO AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Το EURO έρχεται, κάποια τρανταχτά ονόματα των 24 φιναλίστ φεύγουν. Με την έννοια ότι θα απουσιάζουν από το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού. Γιατί α) είτε δεν χωρούν στις αποστολές που σχημάτισαν οι ομοσπονδιακοί προπονητές, δηλώνοντας τις τελικές επιλογές του, είτε έχουν, ατυχώς, τεθεί εκτός εξαιτίας (μακροχρόνιων ή πρόσφατων) τραυματισμών.

Του Ισπανού Σέρχιο Ράμος ο οριστικός αποκλεισμός από τη λίστα του Λουίς Ενρίκε ήταν εξ αυτών που έπεσαν σαν βαρύ βότσαλο σε λίμνη ταράσσοντας τα ήρεμα νερά της. Δικαιολογημένη απόφαση, επειδή μέσα στο 2021 έχει παίξει ελάχιστα, ή ασέβεια του εκλέκτορα της 'φούρια ρόχα' προς τον ρέκορντμαν συμμετοχών (180); Από την ώρα της ανακοίνωσης των ονομάτων που θα υπερασπιστούν το εθνόσημο της χώρας σε τουλάχιστον τρεις αγώνες (Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία), οι απόψεις είχαν διχαστεί εξ αρχής. Ιδίως δε αν συνεκτιμηθεί ότι ο Ενρίκε δεν διάλεξε να έχει μαζί του ούτ' έναν παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, κρίνοντας ότι περισσεύουν.

Ο βετεράνος αμυντικός με τα 23 διεθνή γκολ και στέλεχος της ολόχρυσης γενιάς με το 'τρεμπλ' (Ευρωπαϊκό '08, Παγκόσμιο '10, Ευρωπαϊκό '12) σε μια ημερολογιακή τετραετία είναι μία από τις πιο φημισμένες περιπτώσεις. Ενδεχομένως η πιο φημισμένη, διότι ήρθε αναπάντεχα. Είχαν ήδη προηγηθεί κι άλλες. Εξίσου ή λιγότερες 'ηχηρές'. Αρχίζουμε το μέτρημα.

Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ

Τελικά η απορία για το αν ο δεξιός μπακ της Λίβερπουλ θα 'ναι στην αποστολή του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ απαντήθηκε από τον... ίδιο. Ο εκλέκτορας των 'τριών λιονταριών' πήρε τέσσερις ποδοσφαιριστές στην ίδια θέση, αλλά ο τραυματισμός του Αλεξάντερ-Άρνολντ, που θα μείνει εκτός για 6 εβδομάδες, του αφαίρεσε τη μία εξ αυτών. Τρίπιερ, Τζέιμς και Ουόκερ οι εναπομείναντες.

Μόιζε Κεν - Ιταλία

Τα 17 γκολ σε 41 παιχνίδια με την Παρί Σεν Ζερμέν δεν λειτούργησαν ως το διαβατήριο του 21χρονου επιθετικού για την επιβίβαση στην αποστολή της 'σκουάντρα ατζούρα'. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δικαιολογήθηκε λέγοντας πως "όλο αυτό ήταν το πιο δύσκολο πράγμα για μένα", μιας και "όλοι άξιζαν να βρίσκονται στην αποστολή" αλλά στο τέλος της ημέρας δεν αλλάζει το φινάλε.

Αντνάν Γιανουζάι - Βέλγιο

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε σε 36 παιχνίδια της ισπανικής Ρεάλ Σοσιεδάδ (5η στην Primera Division), πέτυχε 4 γκολ και μοίρασε 4 ασίστ. Τον Ρομπέρτο Μαρτίνες, παρόλα αυτά, δεν τον έπεισαν οι αριθμοί του μέσα στη χρονιά, όταν ο μέσος όρος λεπτών συμμετοχής του ήταν τα 41 λεπτά!

Βίρχιλ Φαν Ντάικ - Ολλανδία

Δεν θα συζητούσαμε, σε καμιά περίπτωση, για την απουσία του στόπερ της Λίβερπουλ, αν ήταν υγιής. Τραυματίστηκε σοβαρά στο όγδοο παιχνίδι της χρονιάς που τέλειωσε, στα μέσα του Οκτώβρη δηλαδή, και από τη στιγμή που ο ίδιος είπε πως "η απόφαση να μην συμμετάσχω είναι η σωστή" ο Φρανκ ντε Μπουρ δεν είχε άλλη επιλογή: τον απέκλεισε με βαριά καρδιά από τη λίστα που εξ αρχής συνέθεσε για τη διοργάνωση.

Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς - Σουηδία

Τον γλωσσόφαγαν, είμαστε σίγουροι, τον Σουηδό σούπερ σταρ της Μίλαν, ο οποίος αφότου ανακοίνωσε την βούλησή του να άρει την απόσυρσή του από τη διεθνή σκηνή ύστερα από μια 5ετία, το ένα γεγονός καβαλούσε το άλλο. Αρχικά ήταν η εμπλοκή του σ' ένα επιχειρηματικό-στοιχηματικό πρότζεκτ που έθετε σε κίνδυνο την παρουσία του στο EURO και κατόπιν ο τραυματισμός στο γόνατο που τον τελείωσε. Ούτε το ξεμάτιασμα θα πιάσει τώρα. Κι ας ήθελε να πιστεύει ότι "τίποτα δεν τελειώνει πριν πω εγώ ότι τελειώνει".

Φερλάν Μεντί - Γαλλία

Το γεγονός πως ο 25χρονος υποσκέλισε τον Μαρσέλο στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον άφησε στη σκιά του, με 38 συμμετοχές ανά 86 λεπτά η καθεμιά, δεν έκανε τον Ντιντιέ Ντεσάμπ να αναθεωρήσει τις αρχικές σκέψεις του, προτιμώντας για τ' αριστερά της άμυνας τους 'Λουκάδες' του γαλλικού ποδοσφαίρου. Από τη μία τον Ερνάντες και από την άλλη Ντιν. Που θα του κάνουν τη δουλειά.

Αντονί Μαρσιάλ - Γαλλία

Ο 25χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήλπιζε ότι αυτή τη φορά ότι θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει μια θέση στην αποστολή των 'μπλε', καθώς είχε μείνει εκτός Παγκοσμίου. Ωστόσο ο τραυματισμός του Μαρτίου δεν άφησε περιθώρια στον Γάλλο ομοσπονδιακό.

Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν - Γερμανία

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε μάλλον πρόκειται, αν η απόφαση του τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα να κουράρει το γόνατό του μέσα στο καλοκαίρι και να αυτοεξαιρεθεί από την αποστολή της Γερμανίας είχε να κάνει ότι σε άλλο ένα τουρνουά θα έβλεπε τον Μανουέλ Νόιερ να παίζει βασικός. Όσο έχουμε κατά νου ότι η δυσαρέσκειά του είχε εκφραστεί δημοσίως, ας μην αποκλείσουμε τίποτα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK