Ο Ράσφορντ έγινε μίδας και έδειξε τον Ρονάλντο

Ο Μάρκους Ράσφορντ ντρίμπλαρε τις συμμορίες πριν κάνει συμπτωματικά ντεμπούτο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Jay Z ήθελε να τον εκπροσωπήσει, ο Ρονάλντο άλλαξε τον τρόπο σκέψης του στο γήπεδο. Κάπως έτσι από τις 500 λίρες την εβδομάδα έφτασε να αμείβεται πλέον με 14,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

FILE - In this file photo dated Sunday, Feb. 24, 2019, Manchester United's Marcus Rashford, in action against Liverpool during the English Premier League soccer match at Old Trafford stadium in Manchester, England.  21-year old Rashford has signed a new four-year contract at Manchester United, the English Premier League club have announced Monday July 1, 2019. (AP Photo/Jon Super, FILE)
O Ράσφορντ σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γ. με την Λίβερπουλ στο Old Trafford, στις 24/02/2019 (AP Photo/Jon Super, FILE) AP

Γεννήθηκε την ημέρα του Halloween, επομένως ήταν... καταδικασμένος να σοκάρει τον κόσμο, όπως και έκανε αργότερα με αυτόν του ποδοσφαίρου. Άρχισε να κλωτσάει την μπάλα από την ηλικία των 2 ετών, παίζοντας με τα αδέρφια του στον κήπο, μέσα στο σπίτι, παντού. "Πάντα έσπαγα πράγματα και η μάνα μου φώναζε", έχει παραδεχθεί ο Ράσφορντ, αποκαλύπτοντας το μυστικό της μετέπειτα καριέρας του.

"Δεν γνώριζα πως οι γονείς μου με παρακολουθούσαν όταν κλωτσούσα την μπάλα στην οροφή του γκαράζ και προσπαθούσα να την κοντρολάρω την στιγμή που έπεφτε. Θυμάμαι τον πατέρα μου να επιμένει για την είσοδο μου σε κάποια ακαδημία, προκειμένου να παίζω με παιδιά της ηλικίας μου, αντί να κλωτσάω μπάλες στην οροφή του γκαράζ. Αυτή όμως ήταν η βάση για να ξεκινήσω την καριέρα μου".

Ο πατέρας του, Ρόμπερτ, ήταν προπονητής στην Fletcher Moss Rangers και τον έπεισε να συμμετέχει στην τοπική ομάδα όταν ήταν 4 ετών. Γρήγορα ο Μάρκους ξεχώρισε από τα παιδιά της ηλικίας του, τόσο για την εξυπνάδα του στο γήπεδο, όσο και για τον τρόπο που κινούνταν με τη μπάλα. "Το τρέξιμο του ήταν ομαλό και κομψό. Δεν ήταν όμως μόνο η ικανότητα του. Είχε κίνητρο και περιέργεια. Πάντα επέλεγε ένα τρικ και το εξασκούσε σε κάθε ευκαιρία. Ακόμη και πριν το προπονητικό πρόγραμμα, οι προπονητές του τον έβρισκαν με μια μπάλα να προσπαθεί να πετύχει κάτι", είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ο πατέρας του.

Σε κάθε περίπτωση, οι σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντυπωσιάστηκαν από τις ικανότητες του και γρήγορα εισηγήθηκαν στο κλαμπ την απόκτηση του."Ήταν οκτώ ετών όταν μπήκε στο αναπτυξιακό μας κέντρο και στα εννέα του μπήκε στην Ακαδημία", θυμάται ο Πολ ΜακΓκίνες, που εκείνη την εποχή ήταν προπονητής στα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Φτάνοντας στην ηλικία των 14, ο Ράσφορντ αντιμετώπισε θέματα με την ανάπτυξη του. Το κορμί του μεγάλωνε πολύ γρήγορα, τόσο σε όγκο, όσο και σε ύψος. Τα πόδια του ήταν πολύ μακριά και αυτό κάποια στιγμή του στοίχισε στο γήπεδο, όσον αφορά την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων του. "Όταν συνέβαινε ήταν πολύ απογοητευμένος, γιατί δεν μπορούσε να κάνει όσα έκανε συνήθως στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν σκυθρωπός και κακόκεφος εξαιτίας αυτής της ιστορίας", εξομολογείται ο Ρόμπερτ Ράσφορντ.

Για να εξισορροπήσει την κατάσταση, ο Μάρκους Ράσφορντ άρχισε να προπονείται πιο έντονα. Σύντομα μπορούσε να καταλάβει καλύτερα την γλώσσα του σώματος του. Στα 16 του πλέον, αγωνιζόταν για την U-18 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήταν το νεότερο μέλος της ομάδας που πήρε το FA Youth Cup το 2011, μαζί με τους Πολ Πογκμπά και Τζέσι Λίνγκαρντ.

"Δεν είχε μανία με το γκολ. Έπαιζε μπροστά αλλά πάντα ήθελε να λειτουργεί σαν το 10άρι της ομάδας", είχε αποκαλύψει ο προπονητής του, με τον Ράσφορντ να εξελίσσει το παιχνίδι του μελετώντας αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο. "Πράγματι, συνέβη με τον CR7. Όταν πρωτοήρθε στην Γιουνάιτεντ, ήταν αυτός που έκανε όλα τα κόλπα, τις ντρίμπλες, το σόου. Δεν άργησε να καταλάβει πως έπρεπε να τα συνδυάσει όλα αυτά με τα γκολ, για να τραβήξει την προσοχή. Και άλλαξε τη νοοτροπία του σε αυτή του στράικερ, έτσι δεν είναι; Άρχισε να σκοράρει με τα δύο πόδια και με το κεφάλι. Έμαθα από εκείνον και άλλαξα τον τρόπο σκέψης μου στον αγωνιστικό χώρο", είχε παραδεχθεί ο 21χρονος σήμερα επιθετικός.

Το ντεμπούτο του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθε μάλλον αναπάντεχα, όταν εξαιτίας πολλών απουσιών ο Λουίς Φαν Χάαλ τον έριξε στη μάχη του Europa League απέναντι στην Μίντιλαντ, στις 25 Φεβρουαρίου του 2016. Σε ηλικία 18 ετών, 3 μηνών και 25 ημερών, ο Ράσφορντ πέτυχε δύο τέρματα στο 5-1 των 'κόκκινων διαβόλων' (έκανε το 2-1 στο 63' και το 3-1 στο 75') και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Έσπασε το ρεκόρ 51 χρόνων του Τζορτζ Μπεστ και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Γιουνάιτεντ στην Ευρώπη. Πέτυχε για πρώτη φορά δύο γκολ σε ένα ματς για λογαριασμό των "κόκκινων διαβόλων" σε ηλικία 18 χρόνων και 120 ημερών. Ακριβώς στην ίδια ηλικία, είχε καταφέρει κάτι ανάλογο ο Γουέιν Ρούνεϊ! Πριν κλείσει 22 χρόνια ζωής, μετράει ήδη 32 συμμετοχές και 7 γκολ για την εθνική Αγγλίας. Η Roc Nation Sports, εταιρεία μάνατζμεντ του διάσημου μουσικού Jay Z, έχει επιχειρήσει ανεπιτυχώς να τον εκπροσωπήσει. Αυτό το κάνει μέχρι και σήμερα ο πατέρας του.

Όχι και άσχημη η ιστορία ενός παιδιού που γεννήθηκε σε μια κακόφημη περιοχή του Μάντσεστερ, το Wythendshave, στην οποία τα ναρκωτικά και οι πυροσβολισμοί είναι ρουτίνα, γι' αυτό και η μητέρα του φρόντισε ώστε "τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι μπλέκουν σε συμμορίες, ο Μάρκους κράτησε το κεφάλι του στους ώμους του". Η ανησυχία της για το μέλλον του γιου της καταλάγιασε όταν ο Μάρκους Ράσφορντ έκανε ντεμπούτο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τότε κέρδιζε 500 λίρες την εβδομάδα. Υπογράφοντας την επέκταση του συμβολαίου του την 1 Ιουλίου του 2019, πλέον θα εισπράττει 14,5 εκατ. ευρώ ετησίως!

News 24/7

24MEDIA NETWORK