Ο Ριβάλντο στην Κίνα μέσω... Kicker

Ο Ριβάλντο είναι παίκτης παγκόσμιου εμβέλειας, γεγονός αναντίρρητο. Το γερμανικό περιοδικό Kicker, φιλοξενεί αφιέρωμα του Βραζιλιάνου άσου του Ολυμπιακού, το οποίο κοινοποιείται στην έκδοση της Κίνας.

Ο Ριβάλντο στην Κίνα μέσω... Kicker

Του Γιώργου Βαβρίτσα
Ο Ριβάλντο είναι παίκτης παγκόσμιου εμβέλειας, γεγονός αναντίρρητο. Το γερμανικό περιοδικό Kicker, φιλοξενεί αφιέρωμα του Βραζιλιάνου άσου του Ολυμπιακού, το οποίο κοινοποιείται στην έκδοση της Κίνας. Αναλυτικά...

" Το Ρέκβιεμ του Ριβάλντο στην Ελλάδα

Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2002, φιναλίστ το 1998, νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ το 2003, παίκτης της χρονιάς το 1999, νικητής πρωταθλήματος και κυπέλλου Ισπανίας, νικητής του ιταλικού κυπέλλου, τρίτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Τα παραπάνω είναι μερικές από τις διακρίσεις που γεύθηκε ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα στην καριέρα του. Από τον Δεκέμβρη του 2003 όμως, οπότε και έφυγε από τη Μίλαν, εκείνος που έγινε διάσημος με το όνομα Ριβάλντο, δεν προκαλεί τόση εντύπωση.

Μετά από ένα διάλλειμα με την Κρουζέιρο Μπέλο Οριζόντε, κυκλοφόρησαν πλήθος φημών αναφορικά με τον άνθρωπο ο οποίος στον τελικό του Μουντιάλ το 2002 έκανε τη ζωή του Όλιβερ Καν δύσκολη. Ακούστηκαν ως πιθανοί σταθμοί η Εσπανιόλ, το Κατάρ και η Λίβερπουλ. Είχε προταθεί και στη Βέρντερ Βρέμης τον Ιούνιο του 2004. Τίποτα όμως από τα προαναφερθέντα δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Από το Καλοκαίρι του 2004 όμως, η νέα ποδοσφαιρική στέγη του βρίσκεται στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Όλοι θέλουν να δουν τον Ριβάλντο live

Πολλοί θα πουν πως στην ηλικία των 33 ετών, δεν είναι ο κατάλληλος παίκτης. Κάποιοι τον αποκαλούν... εξολοθρευτή των προπονητών. Ο ισχυρός ιδιοκτήτης όμως, Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε ένα βαρύ χαρτί για το νεότευκτο γήπεδο, ώστε να θέσει σε κίνηση τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας. Για τις υπηρεσίες του, ο Ριβάλντο έχει λαμβάνειν ετησίως περί τα 1.800.000 ευρώ. Καλή επένδυση, από τη στιγμή που η απόσβεση έγινε άμεσα. Το ίματζ του Βραζιλιάνου τον έκανε τον πιο αναγνωρίσιμο στην ομάδα. Ο κόσμος απαιτούσε τον Ριβάλντο, καθώς υποστήριζε πως έχει δει πολλά πρωταθλήματα αλλά όχι και έναν τέτοιο παίκτη. Ο Κόκκαλης, ο οποίος ευχαριστούσε τον κόσμο ακόμη και με το να απολύει προπονητές, ικανοποίησε το αίτημα.

Περί τις 2.000 πήγαν στο αεροδρόμιο και περίπου 14.000 διαρκείας πουλήθηκαν μέσα σε μερικές ημέρες. Το γήπεδο είναι γεμάτο με 33.500 κόσμου ακόμη και με υποδεέστερες ομάδες, ενώ οι πωλήσεις των διαρκείας σταμάτησαν εν τέλει στις 24.000. Στα παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ το sold out είναι δεδομένο, ενώ ακόμη και οι αντίπαλοι ωφελούνται. Τον Νοέμβρη του 2004, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό και κόπηκαν 63.000 εισιτήρια, αριθμός που ισοδυναμεί με ρεκόρ δεκαετίας για το πρωτάθλημα.

Βέβαια, στο συγκεκριμένο ματς, ο κόσμος είδε τον Ριβάλντο μόνο για μία ώρα, πριν γίνει αλλαγή ώστε να ενισχυθεί η άμυνα.

Σε εκείνο το παιχνίδι, το ελληνικό ποδόσφαιρο κατάλαβε την άλλη πλευρά του Ριβάλντο για πρώτη φορά. Δήλωσε πως η ομάδα του θα είχε νικήσει να έπαιζε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με το ίδιο σχήμα, ενώ ξεκαθάρισε πως στα ντέρμπι θέλει να παίζει 90 λεπτά. Αυτές δεν θα ήταν οι τελευταίες βολές προς τον προπονητή του.

Εγγύηση τίτλου και φόβος για τον προπονητή

Το Καραϊσκάκη γέμισε πολλές φορές και κάθε παιδί ήθελε να δει από κοντά αυτόν τον σούπερσταρ. Ο μεγάλος αντίπαλος, ο Παναθηναϊκός, νικήθηκε από δικό του φάουλ, ενώ, λίγους μήνες αργότερα, οδήγησε την ομάδα στο νταμπλ. Πρώτα, στον τελικό του Κυπέλλου πέτυχε ένα σπουδαίο γκολ και δημιούργησε ακόμη ένα. Έπειτα, απέναντι στον Ηρακλή, κλήθηκε ξανά η αυθεντία του να δώσει τη νίκη. Προηγουμένως, στο ματς απέναντι στον Άρη για το πρωτάθλημα είχε γίνει αλλαγή και ανέβηκε στις σουίτες για να εκφράσει στον Κόκκαλη τη δυσαρέσκειά του. Χάρη στις πολύ καλές επαφές του με τον Τύπο της Βαρκελώνης άρχισαν να ακούγονται διάφορα για επιστροφή στη Βραζιλία.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, βλέποντας πως η προσωπική κόντρα ίσως οδηγήσει στην απώλεια του τίτλου τον άφηνε 90 λεπτά στα παιχνίδια. Ο Ριβάλντο όμως δεν ήταν τυχερός. Έπαιζε δίχως να έχει καλή απόδοση, ενώ ο φίλος του, ο Τζιοβάνι, έμενε στον πάγκο. Από τη στιγμή που κατακτήθηκε ο τίτλος όμως, το τρίο χώρισε. Ο Μπάγεβιτς αποχώρησε, δεχόμενος πιέσεις και από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργο Γλου, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Puma στην Ελλάδα, εταιρίας που σπονσοράρει τον Ριβάλντο. Ο Τζιοβάνι γύρισε στη Βραζιλία και έτσι ο Ριβάλντο πήρε και το Νο 10 του φίλου του.

Σόλιντ: Νέος προπονητής, παλιά προβλήματα

Ο Κόκκαλης, ο οποίος θέλει τον Ριβάλντο στην ομάδα και τον κόσμο με καλή διάθεση, έφερε στην ομάδα τον άλλοτε άσο της Μπαρτσελόνα, Ντάνι, όπως και τον εκπρόσωπο της νέας γενιάς, Μπαμπανγκίντα. Μαζί με τον Νορβηγό προπονητή, έφθασε και η θέληση για πιο επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά οι απαιτήσεις του καλύφθηκαν μόνο σε ό,τι αφορά στον Γιάγια Τουρέ. Ο Σόλιντ όμως ήταν πιο έξυπνος από τον προκάτοχό του και δήλωσε πως ήταν τυχερός που είχε στη διάθεσή του τον Ριβάλντο. Ο Βραζιλιάνος ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση, τονίζοντας πως μετά από καιρό η προπόνηση απέκτησε ενδιαφέρον και επαγγελματισμό, όπως συνέβαινε στη Μπαρτσελόνα.

Η φιλία κράτησε μόλις μέχρι την 3η αγωνιστική, όταν και ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Καλλιθέα. Ο Σόλιντ έκανε αλλαγή τον Ριβάλντο στο 57’ και παρά το ότι η νίκη ήρθε και μάλιστα με 3-0, το τι επακολούθησε είναι γνωστό. Ο Βραζιλιάνος δήλωσε πως δεν χρησιμοποιείται σωστά και αυτό είναι εις βάρος της ομάδας. Οι δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν σε εφημερίδες της Ισπανίας και της Παλμέιρας, με την τελευταία να βρίσκει έναν πιθανό μεταγραφικό στόχο. Μετά από συνάντηση όμως που είχε με τον Σόλιντ, ο Ριβάλντο διέλυσε τις φήμες περί αποχώρησης. Μέχρι να αντικατασταθεί ξανά…

Είναι γεγονός πως ο Ριβάλντο δεν χρειάζεται να δείξει την αξία του στο σχετικά αδύναμο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ όμως, μέσω του οποίου θα μπορούσε να επιστρέψει στην Εθνική, δεν έχει καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο του άτυχου αγώνα απέναντι στη Λίβερπουλ. Σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό που έχουν οι Βραζιλιάνοι για τις θέσεις των επιτελικών μέσων και των επιθετικών (Κακά, Ρομπίνιο, Ζουνίνιο, Ροναλντίνιο, Αντριάνο), ο Ριβάλντο δείχνει να βρίσκεται πολύ πίσω. Το αν θα βρει ποτέ τη φόρμα του παρελθόντος είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ερώτημα. Το σίγουρο είναι πως ο ελληνικός Τύπος είναι εξασφαλισμένος...".

News 24/7

24MEDIA NETWORK