Ο Ρόκα δεν ήρθε να κάνει τον Νταμπίζα

Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού ακόμα κι αν έχει όλη τη διάθεση, θα πρέπει να υπηρετήσει τα 'θέλω' του Γιάννη Αλαφούζου.

Ο Ρόκα δεν ήρθε να κάνει τον Νταμπίζα
Ο Τσάβι Ρόκα είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Παναθηναϊκός για να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση του Νίκου Νταμπίζα από την θέση του τεχνικού διευθυντή.

Ο Νίκος Νταμπίζας αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, ο Τσάβι Ρόκα ανέλαβε τη θέση του ως τεχνικός διευθυντής και η ζωή συνεχίζεται στο 'τριφύλλι' και ο Ισπανός ενόψει χειμερινής μεταγραφικής περιόδου καλείται να διορθώσει τα λάθη του καλοκαιριού. Ο Τσάβι Ρόκα σηκώνει μανίκια και ετοιμάζεται να 'τρέξει' τα σημαντικότερα θέματα του Παναθηναϊκού.

Τα ζητήματα που 'καίνε'

Η αποδέσμευση του Φάνη Τζανδάρη ήταν η πρώτη από αυτές που θα ακολουθήσουν. Το συγκεκριμένο θέμα δεν το χειρίστηκε ο Ρόκα, αλλά τα επόμενα και πιο δύσκολα θα είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Το εύκολο είναι ο Αρμενάκας, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει με τους Μουνιέ και Οικονόμου. Αμφότεροι είναι σε φάση αποδεσμεύσεων και ουσιαστικά περιμένουν να πιάσει δουλειά ο νέος τεχνικός διευθυντής για να οριστικοποιηθούν τα «διαζύγια». Μόνο που δεν πρόκειται για απλές υποθέσεις και ακριβώς εδώ ο Ρόκα θα πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά.

Ταυτόχρονα, ο Ισπανός, σε συνεργασία με τον Γιώργο Δώνη, θα κοιτάξουν τους μεταγραφικούς στόχους του Ιανουαρίου. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο απλά: ο Παναθηναϊκός πάει στοχευμένα σε λίγες και καλές κινήσεις. Όπως λέμε στην... ποδοσφαιρική καθομιλουμένη, θέλει να αποκτήσει ποδοσφαιριστές που θα βοηθήσουν, θα κάνουν τη διαφορά και θα έχουν μέλλον, δεν θα είναι 'μπαλώματα' μόνο για την τρέχουσα σεζόν.

Εδώ ακριβώς διαφοροποιείται ο Ρόκα με τον Νταμπίζα. Ο Ισπανός δεν έχει σκοπό να κάνει αλόγιστες μεταγραφικές προτάσεις στον Δώνη και ούτε θα γεμίσει το ρόστερ με ποδοσφαιριστές που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις. Εξάλλου, το είπε πρόσφατα και ο ίδιος ο τεχνικός του Παναθηναϊκού: "Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Να υπάρχει εμπειρία και να μας αναβαθμίσουν ώστε να βοηθηθούν και τα νέα παιδιά που θέλουμε να βγάλουμε". Με λίγα λόγια, οι 'πράσινοι' πηγαίνουν για νέους Ζαχίντ και Σένκεφελντ.

Επιστροφή... στο μέλλον

Παράλληλα, ο Τσάβι Ρόκα κοιτάζει και το μέλλον. Αυτό δεν είναι μόνο η επόμενη σεζόν, η επόμενη μέρα στο σύλλογο μετά από αυτή τη χρονιά, αλλά το μέλλον με ποδοσφαιριστές από τα 'σπλάχνα' του Παναθηναϊκού. Να βγουν κι άλλοι 'Μπουζούκηδες' και 'Χατζηγιοβάννηδες'. Η προσπάθεια που άρχισε από πέρυσι, αλλά εφέτος κάπου χάθηκε στα μισά του δρόμου, κυρίως λόγω της μεταγραφικής πολιτικής του καλοκαιριού. Ο Γιώργος Δώνης δίνει τεράστια σημασία στις Ακαδημίες και αυτό που... έρχεται από πίσω. Ο Παναθηναϊκός στις μικρές κατηγορίες τα πηγαίνει μία χαρά και εκεί ακριβώς θέλει να επενδύσει.

Προφανώς ο Ρόκα θα προτιμήσει τις 'αγορές' που γνωρίζει καλά. Τόσο της πατρίδας του (Ισπανία) όσο και της Κύπρου όπου δούλεψε. Η ειδοποιός διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν έχει να κάνει με την ποιότητα των επιλογών και ουχί την ποσότητα. Ουδείς θέλει να γεμίσει ο Παναθηναϊκός με... καραβιά ποδοσφαιριστών, αλλά θα προτιμηθούν αυτοί που θα έχουν όρεξη, κίνητρο, αλλά και μεταπωλητική αξία.

Εδώ ακριβώς ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο. Ο Παναθηναϊκός έχει περιουσιακά στοιχεία και δεν κλείνει την πόρτα σε υποψήφιους αγοραστές. Άλλο, όμως, η πώληση και άλλο το ξεπούλημα. Οι επικεφαλής στον Παναθηναϊκό θέλουν να αρχίσουν να μπαίνουν στη λογική της ποδοσφαιρικής αγοράς και να μπαίνουν λεφτά στα ταμεία από δικές τους 'παραγωγές'. Ο Τσάβι Ρόκα έχει γνωριμίες και ξέρει να... πλασάρει τα 'προϊόντα'. Ουσιαστικά, θέλει να μεγαλώσει ξανά το όνομα του Παναθηναϊκού στην αγορά και να κερδιθεί η εμπιστοσύνη των 'υποψήφιων' πελατών. Για γυρίστε τον χρόνο πίσω. Πότε ήταν η τελευταία φορά που οι 'πράσινοι' πούλησαν ένα 'δικό' τους παιδί;

Ο Ρόκα δεν είναι Νταμπίζας

Με τον Νίκο Νταμπίζα στη θέση του τεχνικού διευθυντή ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε ένα συγκεκριμένο κύκλο. Το τελευταίο διάστημα αυτή η συνεργασία αναλώθηκε στο αν υπάρχει σημείο επαφής Δώνη-Νταμπίζα και στο κατά πόσο βοήθησε το καλοκαίρι ο πρώην τεχνικός διευθυντής τον Παναθηναϊκό στο να κάνει το βήμα παραπάνω. Η έλευση του Τσάβι Ρόκα 'γυρίζει' τη σελίδα.

Οι 'πράσινοι' αφήνουν ό,τι έγινε και προχωρούν με στοχοπροσήλωση στην επόμενη μέρα. Κρατούν τα θετικά και διορθώνουν τα λάθη. Ο Ρόκα δεν είναι Νταμπίζας και αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι καλό. Θα δώσει τις 'εξετάσεις' του για να κριθεί και για να δει ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος αν θα δικαιωθεί.

Και πού ξέρετε. Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η συνεργασία ίσως αποφασιστεί μία και καλή ότι ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται τεχνικό διευθυντή. Γιατί, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός 'όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει'...

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK