Ο ρόλος του Μέσι, το δυναμό της Γαλλίας και το ανέκδοτο

Ο Λιονέλ Μέσι αγωνίστηκε ως μέσος στην αναμέτρηση της Αργεντινής με τη Βοσνία, δεν λειτούργησε, αλλά όταν αποφάσισε να επιτεθεί, σκόραρε. Η Γαλλία των Πολ Πογκμπά, Μπλεζ Ματουιντί και Γιοάν Καμπάιγ είναι ικανή για το καλύτερο (και το χειρότερο), ενώ η τεχνολογία γραμμής δεν είναι αυτό που δείχνει...

Ο ρόλος του Μέσι, το δυναμό της Γαλλίας και το ανέκδοτο

Messi-watch

Με τα φώτα στραμμένα πάνω του, ο Αλεχάντρο Σαμπέλα φρόντισε να τον... κρύψει με την τακτική που ακολούθησε. Το 3-5-2 σύντομα έγινε 3-6-1, αλλά χωρίς παίκτη στον άξονα! Ο Λιονέλ Μέσι οπισθοχώρησε στη γραμμή του κέντρου, ώστε να πάρει μπάλα και να συνδέσει την άμυνα με τον Σέρχιο Αγκουέρο, αλλά δεν κατάφερε να την ακουμπήσει. Από τα πόδια τον στόπερ έβγαινε στις πτέρυγες και εκεί χανόταν η κατοχή, με τον άσο της Μπαρτσελόνα απλώς να περπατάει στον χώρο του κέντρου για περίπου ένα ημίχρονο.

Ο ρόλος του Μέσι, το δυναμό της Γαλλίας και το ανέκδοτο


Ο Μέσι στο 1ο ημίχρονο

Η αλλαγή συστήματος στο 2ο μέρος αναπόφευκτα έφερε τον Μέσι μερικά μέτρα πιο μπροστά. Τη δουλειά που όφειλε να κάνει στο πρώτο 45λεπτο την ανέλαβε ο Φερνάντο Γκάγκο και πλέον ο Μέσι ήταν σε απειλητική θέση για τη βοσνιακή άμυνα. Δεν έθελξε με την παρουσία του, αλλά έπαιρνε περισσότερες προσπάθειες και δικαιώθηκε στη φάση του τέρματός του. Η διαφορά φαίνεται και στους αριθμούς: στο 1ο ημίχρονο είχε ένα σουτ, 3 φορές νίκησε αντίπαλο στο ένας με έναν, δημιούργησε 2 ευκαιρίες και είχε 70% στην ακρίβεια μεταβιβάσεων. Στο τελευταίο σφύριγμα της λήξης είχε ένα γκολ, 4 σουτ, είχε δημιουργήσει 4 ευκαιρίες, είχε νικήσει 7 φορές αντίπαλο στο ένας με έναν και είχε 80% στην ακρίβεια μεταβιβάσεων.

Ο ρόλος του Μέσι, το δυναμό της Γαλλίας και το ανέκδοτο

Από την άλλη, τα μόλις 8,618 χιλιόμετρα που διένυσε ήταν ενδεικτικά της... αδιάφορης στάσης του όταν η Αργεντινή βρισκόταν στην άμυνα, παρότι δεν αγωνιζόταν στην κορυφή της επίθεσης, αλλά πιο πίσω και έπρεπε να μαρκάρει κάποιον αντίπαλο.

Ο ρόλος του Μέσι, το δυναμό της Γαλλίας και το ανέκδοτο

Η Γαλλία θα ζήσει και θα πεθάνει με το κέντρο της

Δεν είναι δα και μία ανακάλυψη, ωστόσο πρόκειται για επιβεβαίωση. Η Γαλλία ανέβηκε στο πάλκο και επαλήθευσε τις προβλέψεις. Όλα τα καλά και τα άσχημα θα προέλθουν από την τριπλέτα του κέντρου της. Πολ Πογκμπά, Μπλεζ Ματουιντί και Γιοάν Καμπάιγ είναι οι υπεύθυνοι του παιχνιδιού των "τρικολόρ". Εάν κάποιος εξ αυτών δεν είναι σε καλή κατάσταση (ή εάν πχ. αποβληθεί για κλοτσιά στον αντίπαλο εκτός φάσης), τα πράγματα είναι δύσκολα. Εάν "πετούν φωτιές", τα πράγματα είναι δύσκολα για τον αντίπαλο.

Χρόνια επιθυμία του Ντιντιέ Ντεσάμπ είναι μέσοι στο αρχέτυπο του Πατρίκ Βιεϊρά. Τώρα έχει δύο τέτοιους και μάλιστα με καλή τεχνική κατάρτιση, συν τον Καμπάιγ που επιβλέπει τα πάντα από πίσω τους.

Ο μοναδικός εκ των τριών που ολοκλήρωσε το παιχνίδι, ο Ματουιντί, έτρεξε πάνω από 11 χιλιόμετρα απέναντι σε έναν αντίπαλο που αγωνιζόταν με 10 παίκτες για περισσότερο από ένα ημίχρονο και συνήθως ήταν κλεισμένος στο γήπεδό του. Κοινώς, δεν σταμάτησε να τρέχει. Οι άλλοι δύο προφυλάχθηκαν, για ευνόητους λόγους. Η Γαλλία δέχθηκε αρκετά πλήγματα από τραυματισμούς (ίσως, βέβαια, του Φρανκ Ριμπερί να είναι περισσότερο ευλογία, θα το δούμε στη συνέχεια) και δεν είναι ώρα για ρίσκο.

Ο ρόλος του Μέσι, το δυναμό της Γαλλίας και το ανέκδοτο

Goal line technology. Σχεδόν...

Ο παραλογισμός που επικρατεί στον πλανήτη FIFA μπορεί να συνοψιστεί μόνο και μόνο σε μία πτυχή της: τον χειρισμό της τεχνολογίας γραμμής. Μετά από ριπλέι παρωδίες με γκολ όπου η μπάλα έχει βρει δίχτυα και η τεχνολογία γραμμής μόνο απαραίτητη δεν ήταν, ήρθε η ώρα για την σωστή αξιοποίησή της.

Στο παιχνίδι της Γαλλίας με την Ονδούρα, το σύστημα "GoalControl-4D" της γερμανικής "GoalControl GmbH" χρησιμοποιήθηκε για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με το 2ο τέρμα της Γαλλίας. Η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή και οι "τρικολόρι" προηγήθηκαν με 2-0. Όλα καλά έως εδώ...

Βλέποντας την εικόνα από τη σύστημα, είναι πασιφανές ότι η χρήση του απαιτείται σε άκρως οριακές φάσεις, που τα χιλιοστά κάνουν τη διαφορά. Το προαπαιτούμενο της FIFA, όμως, η μέγιστη επιτρεπτή απόκλιση, η οποία χρησιμοποιήθηκε και στα συστήματα των test events (πχ. Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) ήταν 3 εκατοστά!

Εάν ίσχυε μέχρι και σήμερα αυτό το όριο (και οι εταιρίες προσέφεραν στη FIFA ένα τόσο ανακριβές σύστημα, το οποίο προφανώς η παγκόσμια ομοσπονδία θα υιοθετούσε δίχως ενστάσεις), αυτή η φάση δεν θα είχε βρει απαραιτήτως σωστή τεχνολογική αποτύπωση και θα είχε ανοίξει νέες, ατέρμονες συζητήσεις.

Tο IFAB, το αρμόδιο συμβούλιο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, αύξησε τις απαιτήσεις του από τις εταιρίες και τον Οκτώβριο του 2013 ενέκρινε μικρότερη απόκλιση, η οποία ανακοινώθηκε στις πληροφορίες που εξέδωσε η FIFA προ ημερών για την τεχνολογία γραμμής. Εάν μία εταιρία ήθελε να συμμετάσχει στους σχετικούς διαγωνισμούς, όφειλε να εγγυηθεί μέγιστη απόκλιση 1,5 εκατοστού!

Οι "εγκέφαλοι" που ψηφίζουν, τροποποιούν ή καταργούν τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου αυτή την απόκλιση έκριναν ως επαρκώς μικρή ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Οι εταιρίες που κατασκεύασαν τα συστήματα, από την πλευρά τους, όπως και η "GoalControl GmbH"μ, δουλεύουν με απόκλιση +/-5 χιλιοστά...

Το ό,τι ακόμα η τεχνολογία γραμμής δεν αποτελεί νόμο της FIFA είναι αναμενόμενο. Η έγκριση δόθηκε τον Ιούλιο του 2012 και τον Ιούνιο του 2014 αποτελεί απλώς ντιρεκτίβα...

Διαβάστε ακόμη

Αργεντινή - Βοσνία Ερζεγοβίνη 2-1 (VIDEO)

Γαλλία - Ονδούρα 3-0 (VIDEO)

Ελβετία - Εκουαδόρ 2-1 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK