Ο Ρομπέρτο της Γουέστ Χαμ είναι ο κακός τερματοφύλακας που όλοι γνώριζαν

Ο Ρομπέρτο του Ολυμπιακού ήταν ένας καλός τερματοφύλακας. Ο Ρομπέρτο στα υπόλοιπα 13 χρόνια καριέρας (με κάποιες εξαιρέσεις) είναι ένας γκαφατζής τερματοφύλακας, ο οποίος έφτασε στο ναδίρ τον τελευταίο μήνα στη Γουέστ Χαμ, όπου έγινε περίγελος.

Ο Ρομπέρτο της Γουέστ Χαμ κάνει λάθος σε αναμέτρηση με την Μπέρνλι για την Premier League 2019-2020 στο 'Τερφ Μουρ', Μπέρνλι, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019
Ο Ρομπέρτο της Γουέστ Χαμ κάνει λάθος σε αναμέτρηση με την Μπέρνλι για την Premier League 2019-2020 στο 'Τερφ Μουρ', Μπέρνλι, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 PA WIRE

Ο καιρός που ο Ρομπέρτο θεωρείτο 'ιερή αγελάδα' στην Ελλάδα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Λίγο ο παραγκωνισμός του όσο ανήκε σε Εσπανιόλ και Μάλαγα, λίγο η χρονική απόσταση από τη στιγμή που αποχώρησε από την ελληνική πραγματικότητα, ο Ισπανός τερματοφύλακας επέστρεψε στο επίπεδο που είχε περάσει σχεδόν όλη την ποδοσφαιρική καριέρα του, πλην του διαστήματος που έπαιξε στον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι του 2019 πήρε μεταγραφή ως ελεύθερος στη Γουέστ Χαμ, αναζητώντας μια επανεκκίνηση στην πορεία του, αφού τη σεζόν 2018-2019 είχε μόλις 6 συμμετοχές και αυτές στο Copa del Rey. Στους Λονδρέζους μετακινήθηκε ως αναπληρωματικός του Γιούκας Φαμπιάνσκι, κατόπιν υπόδειξης του αθλητικού διευθυντή του συλλόγου και πρώην κατόχου του ίδιου πόστου στον Ολυμπιακό, Μάριο Ουσίγιος. Μαζί με τον Ρομπέρτο, τα 'σφυριά' απέκτησαν τον επίσης 33χρονο τερματοφύλακα Ντέιβιντ Μάρτιν, ως ελεύθερο από τη Μίλγουολ.

Ο Πολωνός τερματοφύλακας τραυματίστηκε προ εβδομάδων και ο Ρομπέρτο κλήθηκε να τον αντικαταστήσει κάτω από τα καρέ. Το ντεμπούτο του στην Premier League έγινε στο 34ο λεπτό της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Μπόρνμουθ στα τέλη Σεπτεμβρίου κι έκτοτε αγωνίστηκε στα επόμενα 5 παιχνίδια της ομάδας. Μέχρι τότε είχε φροντίσει να σπείρει με αμφιβολία τον κόσμο, αφού είχε αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια League Cup, κρατώντας απαραβίαστη εστία στη νίκη 2-0 επί της Νιούπορτ (ομάδα της League Two) για τον 2ο γύρο, αλλά γνωρίζοντας τη συντριβή με 0-4 από την Όξφορντ (League One) για τον 3ο γύρο.

Στο πρωτάθλημα, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Δέχθηκε γκολ κόντρα στην Μπόρνμουθ, το οποίο αποδείχθηκε κοστοβόρο, με τη Γουέστ Χαμ να περιορίζεται σε ισοπαλία 2-2, ενώ στη συνέχεια απέτυχε να κρατήσει το μηδέν σε κάποιο παιχνίδι. Δέχθηκε δύο γκολ εντός έδρας από την Κρίσταλ Πάλας (ήττα 1-2), ακόμα δύο εκτός έδρας από την Έβερτον (ήττα 0-2), ένα εντός έδρας γκολ κόντρα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (1-1), τρία από τη Νιούκαστλ εντός έδρας (ήττα 2-3) και άλλα τόσα από την Μπέρνλι εκτός έδρας το Σάββατο (ήττα 0-3). Σε 6 αγώνες πρωταθλήματος, ο Ρομπέρτο έχει δεχθεί 11 γκολ και η ομάδα του μετράει μηδέν νίκες, μία ισοπαλία και 4 ήττες.

Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι μια ανεκτή επίδοση. Όμως από τα τελευταία 6 γκολ που δέχθηκε, τα 5 προέρχονταν από στημένη φάση, είτε κόρνερ είτε εκτέλεση φάουλ. Σε αυτό που δεν προήλθε από στημένη φάση, έκανε πάσα με το χέρι σε συμπαίκτη του που βρισκόταν υπό πίεση, με συνέπεια να χάσει την μπάλα και να γίνει το 2-0. Στο 3ο τέρμα των γηπεδούχων έφερε την απόλυτη ευθύνη, αφού ύστερα από κόρνερ από δεξιά στο 54', απέτυχε να κάνει σωστή έξοδο και αντ' αυτής, με τα χέρια του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Οι εκκλήσεις για VAR απλά δυσχέραιναν τη θέση του και υπενθύμισαν στους Άγγλους φιλάθλους τον λόγο που η φήμη του σε Ισπανία και Πορτογαλία, όταν φόρεσε τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Μπενφίκα, ήταν ενός γκαφατζή τερματοφύλακα.

Οι φίλαθλοι είχαν αρχίσει να του ασκούν κριτική από τα προηγούμενα παιχνίδια, αφού στο κακό σερί των 'σφυριών' φέρει μεγάλη ευθύνη και ο ίδιος. Όμως η απόδοσή του στο παιχνίδι κόντρα στην Μπέρνλι απογείωσε τα χλευαστικά σχόλια στα social media και φυσικά καταρράκωσε την όποια φήμη του. Ουδείς πλέον τον εμπιστεύεται για τη θέση του βασικού και με τον Φαμπιάνσκι να χρειάζεται περίπου έναν μήνα ακόμα στα πιτς λόγω του προβλήματος στον ώμο, γίνονται εκκλήσεις ακόμα και για να πάρει τα γάντια του βασικού ο Μάρτιν.

"Είναι αρκετά πρόδηλο ότι δεν είναι πολύ καλός. Μάλιστα, σχολίασα σε έναν φίλο μου όταν τον είδα στον αγώνα με την Όξφορντ, ότι ίσως έχει όρο στο συμβόλαιο που διασφαλίζει να μην πέφτει για να αποκρούσει την μπάλα! Δεν μου αρέσει καθόλου και για να είμαι ειλικρινής, δεν μου μοιάζει για τερματοφύλακας. Μοιάζει με έναν παίκτη που με κάποιον τρόπο βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια. Τη γλιτώσαμε μαζί του μερικές φορές, όμως το ότι θα τον έχουμε στην ενδεκάδα μέχρι τον Ιανουάριο είναι πολύ ανησυχητικό και δεν είναι τυχαίο που η ομάδα έχει έλλειμμα εμπιστοσύνης", δήλωσε -χωρίς να αμβλύνει τον λόγο του- ο Φιλ Παρκς στην ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ομάδα 'Claret and Hugh'.

Ο 69χρονος Παρκς δεν είναι μια αμελητέα περίπτωση τερματοφύλακα, αφού το 1979, όταν η Γουέστ Χαμ τον αγόρασε από την ΚΠΡ για 565.000 λίρες, έγινε ο πιο ακριβός τερματοφύλακας στον κόσμο. Έναν χρόνο μετά πανηγύρισε το Κύπελλο Αγγλίας, το τελευταίο τρόπαιο των 'σφυριών' στην ιστορία τους. Παρέμεινε στην ομάδα μέχρι το 1990, σε ηλικία 40 ετών, με συνέπεια πλέον να θεωρείται θρύλος του συλλόγου και κάθε δήλωσή του να τυχαίνει σεβασμού.

"Τα παιδιά θα γνώριζαν τι να περιμένουν, βλέποντάς τον στις προπονήσεις και η ανησυχία υπάρχει εδώ και λίγο καιρό και φαίνεται. Δεν τίθεται αμφιβολία πως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα. Οι 4 της άμυνας και ο Ρομπέρτο έχουν λίγα κοινά σημεία και οι αμυντικοί ξεκάθαρα έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ύστερα από την απόδοση του Σαββάτου, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση και νομίζω ότι ο προπονητής χρειάζεται να διασφαλίσει ότι ο Μάρτιν πρέπει να είναι κάτω από τα δοκάρια κόντρα στην Τότεναμ".

Από τη μεταγραφή των 8.500.000 ευρώ στην Μπενφίκα, η οποία είχε εγείρει αρκετά ερωτήματα μεταξύ των μελών του πορτογαλικού συλλόγου εκείνη την εποχή, έχει περάσει αρκετός καιρός για τον Ρομπέρτο. Ο δανεισμός του 2013 και στη συνέχεια η αγορά από τον Ολυμπιακό για μόλις 2.500.000 ευρώ (παρότι είχε διαδοθεί πως η τιμή ανερχόταν στα 6.000.000 ευρώ) έδωσε την ευκαιρία στον Ισπανό να δείξει ότι δεν ήταν ο γκαφατζής που όλοι είχαν γνωρίσει, με εξαίρεση ένα καλό 'φεγγάρι' στη Σαραγόσα.

Η αξία του Ρομπέρτο σύμφωνα με το Transfermarkt.com
Η αξία του Ρομπέρτο σύμφωνα με το Transfermarkt.com TRANSFERMARKT.COM

Στον Πειραιά, όπου και πάλι δεν απέφυγε τις γκάφες, όμως επισκιάστηκαν από τα παιχνίδια που πήρε μόνος του, η χρηματιστηριακή αξία του εκτοξεύθηκε ακόμα και στα 9.000.000 ευρώ με βάση το Transfermarkt.com. Το όνομά του ενεπλάκη σε συζητήσεις για την εθνική Ισπανίας, όμως ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε δεν τον κάλεσε ποτέ, ούτε σε προεπιλογή. Η σεζόν 2015-2016 δεν ήταν το ίδιο καλή και ο ίδιος πίεζε να φύγει (και) για προσωπικούς λόγους, με συνέπεια να βρει καταφύγιο στην Εσπανιόλ, σε μία μεταγραφή που στοίχισε 3.000.000 ευρώ και δεν απέδωσε. Μόλις 4 συμμετοχές στην πρώτη σεζόν του στην Καταλονία, όντας στη σκιά του Ντιέγκο Λόπεθ, δανεικός στη Μάλαγα τη νέα σεζόν και πέρυσι το μηδενικό σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα, η πορεία δεν ήταν αυτή που περίμενε, φεύγοντας ως 'βασιλιάς' από τη χώρα μας.

Η αξία του στο Transfermarkt τον Ιούνιο του 2019 (ημερομηνία της τελευταίας αξιολόγησής του από την ιστοσελίδα), όταν ήταν ελεύθερος, στα 33 του και ουσιαστικά χωρίς ποδόσφαιρο για μια χρονιά, είχε κατακρημνιστεί σε 1.500.000 ευρώ, αρκετά κάτω από εκείνη πχ. του Ζοζέ Σα (3.500.000 ευρώ). Ύστερα από όσα συμβαίνουν στη Γουέστ Χαμ τον τελευταίο μήνα, ο Ρομπέρτο αναμένεται να βρεθεί ακόμα πιο χαμηλά. Σε αξία, σε φήμη, σε απόδοση, σε ικανότητα...

Έχει ελπίδες απέναντι στην Τότεναμ στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK