Ο Ρονάλντο κάνει τη Βαγιαδολίδ ομάδα Champions League

Ο Ρονάλντο έγινε μεγαλομέτοχος της Βαγιαδολίδ πριν από 14 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, το "φαινόμενο" αποπλήρωσε σχεδόν όλο το χρέος του συλλόγου, ανακαίνισε το γήπεδο, το οποίο θέλει να αγοράσει από τον Δήμο, διαχειρίστηκε άψογα το ταμείο, προσέλκυσε νέους χορηγούς και έθεσε ως στόχο στο πενταετές πλάνο του, τη συμμετοχή της ομάδας στο Champions League!

Η παρουσίαση του Ρονάλντο ως νέου μεγαλομετόχου της Βαγιαδολίδ (3/9/2018)
Η παρουσίαση του Ρονάλντο ως νέου μεγαλομετόχου της Βαγιαδολίδ (3/9/2018) DIARIO DE VALLADOLID

Πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι ο Ρονάλντο - το φαινόμενο - σχεδιάζει να αγοράσει και δεύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο μετά τη Βαγιαδολίδ, αυτή τη φορά από την Πορτογαλία. Ο Βραζιλιάνος πρώην σούπερ σταρ είναι εδώ και 14 μήνες ο μεγαλομέτοχος της ομάδας της Καστίλλης, ενώ από φέτος το καλοκαίρι ανέλαβε και την προεδρία, διαδεχόμενος τον Κάρλος Σουάρεθ. Πώς όμως ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία (1994 & 2002), αλλά και δις κάτοχος της Χρυσής Μπάλας (1997 & 2002), αποφάσισε - ως παλαίμαχος πλέον - να γίνει μεγαλοπαράγοντας στον χώρο του ποδοσφαίρου; Για να φτάσουμε στην απάντηση, θα πρέπει να πάμε πίσω, στο 2014, όταν ο Ρονάλντο αποφάσισε να αγοράσει μετοχές της αμερικάνικης Fort Lauderdale Strikers (ομάδα του NASL), στην οποία μάλιστα είχε δηλώσει ότι θα έπαιζε και ως παίκτης, κάτι που τελικά δε συνέβη.

Ο αμερικανικός σύλλογος μπορεί τελικά να χρεωκόπησε δυο χρόνια αργότερα, όμως το "φαινόμενο" είχε ήδη κάνει την πρώτη του επαφή με τα διοικητικά και ήταν φανερό ότι μέσα του υπήρχε ανοιχτή η προοπτική για το μέλλον. Παραδείγματα προς μίμηση υπήρχαν αρκετά: ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ιδιοκτήτης μιας ομάδας στη Φλόριντα στην πρώτη κατηγορία, ο Πάολο Μαλντίνι, ιδιοκτήτης μιας ομάδας στο Μαϊάμι στη δεύτερη κατηγορία, ο Εντέν Αζάρ, μέτοχος σε ομάδα του Σαν Ντιέγκο και οι Ισπανοί Ινιέστα και Χοακίν, ο πρώτος για αρκετά χρόνια μέτοχος στην Αλμπαθέτε (μέχρι το 2017) και ο δεύτερος μέτοχος στην Μπέτις.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ

Ο Ρονάλντο και οι παίκτες της Βαγιαδολίδ σε εκδήλωση για τον Μπόρχα Φερνάντεθ.
Ο Ρονάλντο και οι παίκτες της Βαγιαδολίδ σε εκδήλωση για τον Μπόρχα Φερνάντεθ. CS

Ο Ρονάλντο δε βιάστηκε, άρχισε να ψάχνει μεθοδικά, ξεκινώντας από την Αγγλία και την Championship, όπου όμως το εγχείρημα δεν προχώρησε, αφού τα ποσά που απαιτούνταν για μια τέτοια αγορά, ήταν υπέρογκα. Στη συνέχεια, ο Βραζιλιάνος έστρεψε τις "κεραίες" του στην Ισπανία, στην οποία αγωνίστηκε για χρόνια (Μπαρτσελόνα & Ρεάλ) και εκεί όπου διαμένει μόνιμα από το 2002 και μετά (Μαδρίτη). Τον Ιανουάριο του 2018, σε μια συνέντευξή του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha του Σάο Πάολο, το "φαινόμενο" είχε δηλώσει σχετικά με το πρότζεκτ του: "Σκέφτομαι να αγοράσω κάποια ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία, είτε της Ισπανίας είτε της Αγγλίας. Θέλω να κάνω κάτι καινοτόμο. Θεωρώ ότι είμαι έτοιμος για μια τέτοια πρόκληση".

Στο ξεκίνημα του 2018, ο Ρονάλντο βρισκόταν σε επαφές με τρεις ισπανικούς συλλόγους, την Τενερίφε, την Κόρδοβα και τη Βαγιαδολίδ (όλες τότε στη Σεγούντα Ντιβισιόν). Ο τότε πρόεδρος της Βαγιαδολίδ, Κάρλος Σουάρεθ, είχε επικοινωνήσει με τον Βραζιλιάνο, ρωτώντας τον αν ήταν πραγματικό το ενδιαφέρον του. Το "φαινόμενο" είχε απαντήσει ότι ήθελε να περιμένει την ολοκλήρωση της σεζόν για να αποφασίσει. Τον Μάιο του 2018, ο βραζιλιάνικος Τύπος είχε επανέλθει με το θέμα, όμως ο ίδιος ο Σουάρεθ το είχε διαψεύσει. Η ομάδα εκείνον τον καιρό προσπαθούσε να μπει στην πρώτη εξάδα της Σεγούντα για να μπορέσει να διεκδικήσει την άνοδό της μέσω των πλέι-οφ.

Τελικά οι "πουθελάνος" τερμάτισαν στην 5η θέση και πήραν το εισιτήριο για την Πριμέρα, ξεπερνώντας διαδοχικά στα πλέι-οφ τα εμπόδια της Σπόρτινγκ Χιχόν με δυο νίκες και της Νουμάνθια με μια νίκη και μια ισοπαλία. Η επιστροφή της Βαγιαδολίδ, όπως ήταν φυσικό, άλλαξε τελείως τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση Σουάρεθ και Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος είχε πλέον μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσει έναν σύλλογο όχι της Σεγούντα, αλλά της Πριμέρα. Έτσι λοιπόν, σταμάτησε τις επαφές με την Τενερίφε και τη Γρανάδα και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στις συζητήσεις με τον Σουάρεθ.

ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΜΕ ΤΟ 51% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Ο Ρονάλντο στο προεδρικό πάλκο του "José Zorrilla".
Ο Ρονάλντο στο προεδρικό πάλκο του "José Zorrilla". CM

Η τελική συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018. Ο Ρονάλντο αγόρασε το 51% των μετοχών της Βαγιαδολίδ από τον Σουάρεθ (ο οποίος είχε συνολικά το 60% των μετοχών του συλλόγου) έναντι του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Σουάρεθ συμφώνησε να συνεχίσει στο πόστο του προέδρου για έναν ακόμα χρόνο, για να βοηθήσει τον νέο μεγαλομέτοχο στην προσαρμογή του στα νέα του καθήκοντα. Από την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου, όπου έγινε η παρουσίασή του, ο Βραζιλιάνος έθεσε τους πρώτους του στόχους για τη Βαγιαδολίδ: "Θα κινηθούμε σε 4 βασικές κατευθύνσεις. Αανταγωνιστικότητα, διαφάνεια, επανάσταση και ένα στοίχημα για τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα στηρίζεται στη λαϊκή μάζα".

Το στοίχημα του Ρονάλντο ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η άνοδος στην Πριμέρα, είχε δημιουργήσει νέο ρεκόρ των εισιτηρίων διαρκείας στην ιστορία του συλλόγου (20.000). Στην παρουσίαση, ο Βραζιλιάνος είπε αρκετά πράγματα ακόμα, σχετικά με τα σχέδιά του για τη Βαγιαδολίδ: "Πρόκειται για μια υπέροχη πόλη και αυτό επιθυμώ να καθρεφτίζεται και στην ομάδα μας. Σκοπεύω να θέσω όλη την ποδοσφαιρική μου πείρα στη διάθεση των παικτών μας, αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων που εργάζονται στον σύλλογο. Όλες οι ενέργειες που θα κάνουμε, θα συμπεριλαμβάνουν τους φιλάθλους μας, θέλω ολόκληρη η πόλη να συμμετέχει σε αυτό το πρότζεκτ".

Ο Ρονάλντο αντιμέτωπος με τον Ζούλιο Σέζαρ (μετέπειτα του Ολυμπιακού), σε αγώνα της Ρεάλ με τη Βαγιαδολίδ, πριν από 15 χρόνια (2004)!
Ο Ρονάλντο αντιμέτωπος με τον Ζούλιο Σέζαρ (μετέπειτα του Ολυμπιακού), σε αγώνα της Ρεάλ με τη Βαγιαδολίδ, πριν από 15 χρόνια (2004)!

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η αγορά του 51% των μετοχών του συλλόγου από τον Ρονάλντο, έφερε ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων της Βαγιαδολίδ. Κάτι που οπωσδήποτε προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στους φίλους της ομάδας, ήταν και το πενταετές πλάνο, το οποίο ανέλυσε ο Βραζιλιάνος: "Στην αρχή, στόχος μας θα είναι να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην Πριμέρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όμως οι φιλοδοξίες μου πάνε αρκετά πιο πέρα. Θέλω μετά από 5 χρόνια, η Βαγιαδολίδ να είναι σε θέση να διεκδικήσει την είσοδό της στην πρώτη τετράδα, έτσι ώστε να αγωνιστεί στο Champions League". Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο μιας ομάδας που έχει πιάσει την 4η θέση στη βαθμολογία της Πριμέρα μόνο μια φορά στην ιστορία της (το μακρινό 1962/63) και έχει να παίξει 21 χρόνια σε ευρωπαϊκή διοργάνωση!

Από το ξεκίνημα της θητείας του Ρονάλντο, τα λόγια άρχισαν να γίνονται πράξεις. Το πρώτο μέλημα του Βραζιλιάνου ήταν φυσικά το μεγάλο "αγκάθι" του συλλόγου, δηλαδή το χρέος στην Εφορία, το οποίο ανερχόταν στα 22 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη ο Βραζιλιάνος έχει καταθέσει τα 19 εκ. και σύντομα έχει προγραμματίσει να δοθούν και τα υπόλοιπα 3 εκ., έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η οικονομική εξυγίανση του συλλόγου, με σίγουρα θεαματικό τρόπο, αφού το "φαινόμενο" δε θέλησε να μπει στη διαδικασία μιας μακροχρόνιας αποπληρωμής με δόσεις, αλλά προτίμησε να ξεμπερδέψει από αυτόν τον "βραχνά" μια κι έξω. Στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του στο γήπεδο.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟ "JOSÉ ZORRILLA"

Έργα στο γήπεδο "José Zorrilla" της Βαγιαδολίδ (2018)
Έργα στο γήπεδο "José Zorrilla" της Βαγιαδολίδ (2018)

Οι εργασίες εκσυγχρονισμού του "José Zorrilla" έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής δυο εκατομμύρια ευρώ. Τοποθετήθηκαν καινούργια μάτριξ, καταργήθηκε η τάφρος ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο (ήταν το μοναδικό γήπεδο στην Ισπανία που συνέχιζε να διαθέτει τάφρο), κάτι που αύξησε τη χωρητικότητα κατά 2.000 θέσεις, δημιουργήθηκε μια ζώνη VIP ακριβώς πίσω από τους δυο πάγκους, έτσι ώστε οι κάτοχοι των συγκεκριμένων διαρκείας (κοστίζουν 869 ευρώ έκαστο) να μπορούν να παρακολουθούν τους δυο προπονητές από κοντά, ανακατασκευάστηκε η φυσούνα που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο, φτιάχτηκαν καινούργια κλειστά γυμναστήρια για τις χειμερινές προπονήσεις και έγιναν οι απαραίτητες επισκευές στη ζώνη των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας.

Όμως ο Ρονάλντο ξέρει ότι επιχειρηματικά δεν είναι επτυχία το να επενδύει σε ένα γήπεδο που δεν ανήκει στην ομάδα. Το "José Zorrilla" είναι περιουσία του Δήμου του Βαγιαδολίδ, και ο σύλλογος πληρώνει ενοίκιο για να μπορεί να το χρησιμοποιεί. Ο επόμενος μεγάλος στόχος του Βραζιλιάνου είναι να αγοράσει το γήπεδο, άλλωστε αυτό ήταν μέρος των αρχικών του εξαγγελιών. Ήδη έχει ξεκινήσει από πέρυσι η διαπραγμάτευση του "φαινόμενου" με τον δήμαρχο της πόλης, Όσκαρ Πουέντε. Ο Ρονάλντο έχει δεσμευτεί ότι αν καταφέρει να αγοράσει το "José Zorrilla", τότε θα προβεί σε εκτεταμένη ανακατασκευή του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στους εξωτερικούς του χώρους, με σκοπό να το μετατρέψει σε ένα πλήρως σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο.

Μπαρτομέου και Ρονάλντο στο προεδρικό πάλκο του "Καμπ Νόου".
Μπαρτομέου και Ρονάλντο στο προεδρικό πάλκο του "Καμπ Νόου".

Οι πρώτες επαφές με το Δημοτικό Συμβούλιο του Βαγιαδολίδ αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολες, αφού ο Δήμος έχει θέσει τιμή αγοράς του γηπέδου, τα 12,9 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ρονάλντο, όταν είχε ερωτηθεί τότε, στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, ποια θα ήταν η τιμή την οποία ο ίδιος θα συζητούσε, είχε απαντήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: "Το ιδανικό θα ήταν να μας παραχωρηθεί δωρεάν. Οι σύμβουλοι γέλασαν όταν άκουσαν την πρότασή μου, αλλά θεωρώ ότι το φυσιολογικό θα ήταν να μας το δώσουν χωρίς χρήματα. Το γήπεδο δεν είναι για μένα, αλλά για τον φίλαθλο κόσμο της Βαγιαδολίδ και αυτό που θέλουμε, είναι να προσφέρουμε σε αυτόν τον κόσμο καλύτερες συνθήκες, περισσότερες ανέσεις και φυσικά αναβαθμισμένους χώρους υγιεινής, που είναι και η μόνιμη πηγή παραπόνων τους".

Το βασικό επιχείρημα του Βραζιλιάνου είναι ότι ο σύλλογος, πέραν των παικτών της ομάδας, δε διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο. "Η απόκτηση του γηπέδου θα ήταν για εμάς θεμελιώδης", έχει δηλώσει κατ' επανάληψη στον τοπικό Τύπο. Η αλήθεια είναι πάντως, ότι τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος έχει ρίξει λίγο τις απαιτήσεις του και οι δυο πλευρές αισιοδοξούν πλέον ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία. Ο Ρονάλντο θέλει, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του γηπέδου, να διαπραγματευτεί την ονομασία του "José Zorrilla" με κάποια γνωστή εταιρεία, έτσι ώστε ο σύλλογος να βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στο ταμείο του. Θα μπορούσε να το έχει κάνει ήδη, αλλά τότε θα έπρεπε να μοιραστεί τα κέρδη με τον Δήμο, οπότε προτιμάει να περιμένει την οριστική συμφωνία με τον Πουέντε και στη συνέχεια να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

ΕΣΟΔΑ, ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Ο Ρονάλντο παρακολουθεί προπόνηση της πρώτης ομάδας.
Ο Ρονάλντο παρακολουθεί προπόνηση της πρώτης ομάδας. DIARIO DE VALLADOLID

Το ζήτημα των εσόδων είναι κάτι που επίσης απασχολεί πολύ το "φαινόμενο". Η εύρεση νέων χορηγών είναι και αυτή πολύ σημαντική για την οικονομική ευρωστία του συλλόγου. Ο Βραζιλιάνος θέλει να αυξήσει τα έσοδα, έτσι ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάρτηση από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πέρυσι (2018/19) ο συνολικός προϋπολογισμός της Βαγιαδολίδ ανήλθε στα 52 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 83%, δηλαδή τα 43 εκ. προήλθαν από τα τηλεοπτικά. Μόλις το 5% προήλθε από χορηγούς, δηλαδή συνολικά 2.7 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί φέτος, αφού ήδη υπογράφηκαν συμφωνίες με νέους σπόνσορες, ενώ χρήματα στο ταμείο μπήκαν και από τη συμφωνία με την Adidas, η οποία θα ντύνει πλέον την ομάδα.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί, είναι ότι με όλα αυτά τα χρήματα που έχει πληρώσει ο Ρονάλντο στην Εφορία και στα έργα του γηπέδου, πιθανότατα θα "διαταραχθεί" η ισορροπία ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει το λεγόμενο "límite salarial", το ανώτατο όριο δηλαδή που επιβάλλει η Λίγκα στις ισπανικές ομάδες για την πληρωμή των παικτών τους. Αλλά και εκεί - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - η διαχείριση του Ρονάλντο έχει αποδειχθεί εξαιρετική. Πέρυσι, στην πρώτη χρονιά του στον σύλλογο, κατάφερε να αυξήσει αυτό το όριο κατά περίπου 33%, ανεβάζοντάς το από από τα 23,8 εκ. στα 32 εκ. Φέτος υπήρξε ακόμα μια σημαντική αύξηση, της τάξης των 8 εκατομμυρίων, τα οποία προήλθαν από την πώληση του Φερνάντο Καλέρο στην Εσπανιόλ.

Ρονάλντο και Κάρλος Σουάρεθ στο προπονητικό κέντρο της Βαγιαδολίδ.
Ρονάλντο και Κάρλος Σουάρεθ στο προπονητικό κέντρο της Βαγιαδολίδ. DIARIO DE VALLADOLID

Ακριβώς για να μη διαταρχθεί η ισορροπία του "límite salarial", η Βαγιαδολίδ ξόδεψε φέτος για μεταγραφές μόνο ένα εκατομμύριο, αυτό που πλήρωσε στην Έιμπαρ για να κάνει δικό της τον Πάμπλο Ερβίας. Οι υπόλοιπες κινήσεις ενίσχυσης περιορίστηκαν σε δανεικούς παίκτες: ο Πέδρο Πόρο από τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Σάντρο Ραμίρεθ από την Έβερτον, οι Χόρχε Ντε Φρούτος, Χάβι Σάντσεθ και Αντρέι Λούνιν από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Με αυτόν τον τρόπο ο Ρονάλντο θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα επόμενα σχέδιά του, τα οποία περιλαμβάνουν ένα καινούργιο προπονητικό κέντρο για τις ακαδημίες, τον εκσυγχρονισμό των προπονητικών εγκαταστάσεων της πρώτης ομάδας, αλλά και τη δημιουργία γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ο Βραζιλιάνος πρέπει επίσης να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εμποδίζουν ακόμα τον Δήμο να παραχωρήσει στον σύλλογο το οικόπεδο για την ανέγερση του νέου προπονητικού κέντρου. Αν και όπως είπαμε παραπάνω, η άμεση προτεραιότητα είναι το γήπεδο. Το "φαινόμενο" έχει παρουσιάσει από πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα λεπτομερές σχέδιο για την πλήρη ανακαίνιση του "José Zorrilla", ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του οποίου ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμος το απέρριψε ως πολύ ακριβό, αλλά πάνω σε αυτή την άρνηση στηρίζεται πλέον ο Ρονάλντο για να πετύχει την αγορά του γηπέδου με καλύτερους όρους, αφού ζητάει τη δραστική μείωση του αντιτίμου (12,9 εκ. ευρώ), έτσι ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, να χρησιμοποιηθούν στη συνολική ανακαίνιση.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ

Φλορεντίνο Πέρεθ και Ρονάλντο στο προεδρικό πάλκο του "José Zorrilla".
Φλορεντίνο Πέρεθ και Ρονάλντο στο προεδρικό πάλκο του "José Zorrilla". AP

Πέρυσι η Βαγιαδολίδ σώθηκε την προτελευταία αγωνιστική, εξασφαλίζοντας την παραμονή της με πολύ άγχος (τερμάτισε 16η με 41 βαθμούς, τέσσερις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού). Τότε, όταν ακόμα πάλευαν για τη σωτηρία, ο Ρονάλντο είχε υποσχεθεί στους παίκτες ότι αν κρατούσαν την ομάδα στην Πριμέρα, θα τους έκανε δώρο διακοπές στην Ιμπίθα. Υπόσχεση που κράτησε, αφού αμέσως μετά τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων, πλήρωσε μερικές μέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στους ποδοσφαιριστές του, στην Ιμπίθα και την Φορμεντέρα. Φέτος η ομάδα έχει κάνει ένα σαφώς καλύτερο ξεκίνημα στη Λίγκα και μετά από 12 αγωνιστικές βρίσκεται στη 12η θέση του πίνακα με 17 βαθμούς, οκτώ μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.

Έχει αποσπάσει 1-1 από τη Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" και έχει υποχρεώσει σε λευκή ισοπαλία την Ατλέτικο μέσα στο "Χοσέ Θορίγια". Αυτή τη στιγμή απέχει μόλις τρεις βαθμούς από την 6η θέση που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Που σημαίνει, ότι προς το παρόν τουλάχιστον, το πλάνο του Ρονάλντο βαδίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει φέτος να μην υποφέρει όπως πέρυσι και η παραμονή να εξασφαλιστεί νωρίς. Η περσινή αγωνία τον είχε στείλει στον γιατρό, με υψηλή πίεση και σχεδόν όλους τους αιματολογικούς του δείκτες πειραγμένους, κάτι που όπως δήλωσε ο ίδιος, του συνέβαινε για πρώτη φορά στη ζωή του!

ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΣΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΛΚΟ

Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο, παλιοί γνώριμοι από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Εθνική Βραζιλίας, πριν από αγώνα της Βαγιαδολίδ με τους "μερένγκες".
Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο, παλιοί γνώριμοι από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Εθνική Βραζιλίας, πριν από αγώνα της Βαγιαδολίδ με τους "μερένγκες".

Ως πρόεδρος πλέον, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει ήρεμος τους αγώνες της ομάδας του. Προσπαθεί όμως να μη μεταδίδει τη νευρικότητά του στους παίκτες και τον προπονητή, αλλά επίσης απαγορεύει ρητά σε οποιονδήποτε τρίτο να κατεβαίνει στα αποδυτήρια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα παιχνίδια, γιατί αυτό ήταν κάτι που τον ενοχλούσε πολύ όσο ήταν ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Είναι θετικός στην παρουσία του VAR στα γήπεδα, ο ίδιος λέει πως "αν υπήρχε αυτό το σύστημα όταν έπαιζα ακόμα μπάλα, θα είχα πετύχει ίσως 100 γκολ παραπάνω"! Ο φίλαθλος κόσμος, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται στο πλευρό του και απολαμβάνει τόσο τα έργα του παρόντος όσο και τα σχέδια του Βραζιλιάνου για το μέλλον.

Ο Ρονάλντο, είναι αλήθεια, έχει θέσει υψηλούς στόχους. Είναι φιλόδοξος, είναι και πεισματάρης. Έχει πολύ καλές διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο και δεν αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο με την ψυχρότητα που το κάνουν άλλοι πολυεκατομμυριούχοι επενδυτές, όπως ο Λιμ στη Βαλένθια ή ο Αλ Τανί στη Μάλαγα. Γνωρίζει άριστα τους "κώδικες" του αθλήματος, ενώ η πολυετής πείρα του ως παίκτη στο υψηλότερο επίπεδο, τον έχει ωριμάσει τόσο, ώστε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Ο Βραζιλιάνος δίνει το παρών στα παιχνίδια, είναι κοντά στους παίκτες και τους φιλάθλους, ενώ συχνά παρακολουθεί και αγώνες των ακαδημιών. Η καθημερινότητά του κινείται ανάμεσα στο Βαγιαδολίδ και τη Μαδρίτη.

Συνεχή ταξίδια, συναντήσεις και συσκέψεις, για να μπορέσει να εφαρμόσει με επιτυχία τον στρατηγικό του σχεδιασμό και να μετατρέψει την επένδυσή του σε κερδοφόρα. Γι' αυτό ακριβώς προχώρησε άλλωστε και στην αγορά της Βαγιαδολίδ, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ποδοσφαιρική του εμπειρία και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο χώρο ως ένας πετυχημένος επιχειρηματίας. Έχοντας σταθεροποιήσει την ανοδική πορεία του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, δείχνει πλέον έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Πορτογαλία, Αγγλία ή Βραζιλία, φαντάζομαι ότι θα το μάθουμε σύντομα. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος, ικανοποιημένος και δικαιωμένος από την επιλογή του να αγοράσει τη Βαγιαδολίδ. Το σίγουρο είναι ότι με τη μεθοδικότητα που τον διακρίνει σε αυτά τα πρώτα του βήματα ως ιδιοκτήτη και προέδρου, το μέλλον του ανήκει.

Θα αποκλειστεί η Μπαρτσελόνα στους ομίλους του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


ΠΗΓΗ: 

AS.COM, MARCA.COM, DIARIODEVALLADOLID.ES, ELDESMARQUE.COM, ABC.ES, ELCONFIDENCIAL.COM, ELECONOMISTA.ES, MUNDODEPORTIVO.COM, ELNORTEDECASTILLA.ES

News 24/7

24MEDIA NETWORK