Ο ρούκι Αλόνσο έχασε τη δουλειά από κόουτς των 7.5 εκατομμυρίων

Από τον Τσάβι Αλόνσο στον Άντι Χίτερ μια διαφορά 7.5 εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί η Γκλάντμπαχ προτίμησε να πληρώσει την ακριβότερη ρήτρα για προπονητή στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Ο Τσάβι Αλόνσο θα βγάλει άλλη μία σεζόν ως προπονητής στη β' ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, αφού η Γκλάντμπαχ προτίμησε μια πιο σίγουρη λύση
Ο Τσάβι Αλόνσο θα βγάλει άλλη μία σεζόν ως προπονητής στη β' ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, αφού η Γκλάντμπαχ προτίμησε μια πιο σίγουρη λύση LARS BARON/POOL PHOTO VIA AP

Υποτίθεται πως από το τέλος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής σεζόν ο Τσάμπι Αλόνσο θα ήταν ο νέος προπονητής της Γκλάντμπαχ. Το στόρι κράτησε το πολύ 2-3 ημέρες. Την τέταρτη είχε ήδη ανακοινωθεί η ανανέωση της συνεργασίας του με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ ως ο επικεφαλής του τεχνικού επιτελείου της δεύτερης ομάδας για άλλον ένα χρόνο, ανεξαρτήτως του αν θα προβιβαστεί στη Segunda Division ή όχι. Το τι προέκυψε στα λίγα 24ωρα και ποιος οπισθοχώρησε δεν διευκρινίστηκε, μιας και η επαφή μεταξύ του 39χρονου Βάσκου και του αθλητικού διευθυντή του γερμανικού κλαμπ Μαξ Έμπερλ δεν διαψεύστηκε ποτέ. Ειπώθηκε απλώς ότι ο άλλοτε 'μετρονόμος' των Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου ήταν εξ όσων κουβέντιασαν το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Αν κρίνουμε, βέβαια, από την τελική επιλογή που έκαναν οι άνθρωποι της Μπορούσια, η πρόσληψη του Αλόνσο κρίθηκε, μολονότι πιο προσιτή οικονομικά, 'ελλιποβαρής'. Με αποτέλεσμα να χάσει στο ζύγι. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ήταν βέβαιοι, δεν θα προτιμούσαν να δαπανήσουν το ανώτερο ποσό που έχει πληρώσει ποτέ ομάδα της Bundesliga για τη μεταγραφή ενός προπονητή.

Η περίπτωση του 51χρονου Αυστριακού Άντι Χίτερ αποφασίστηκε πως κουβαλά λιγότερο ρίσκο απ' αυτήν του Βάσκου και ότι τα 7.5 εκατομμύρια που θα καταβάλλουν στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης ως αποζημίωση για την αρπαγή του αξίζουν. Ούτως ή άλλως τα 2/3 των συνολικών χρημάτων (5 εκατ.) είναι εξασφαλισμένα από την αντίστοιχη 'πώληση' του Μάρκο Ρόζε στην Ντόρτμουντ. Μονάχα τα 2.5 εκατομμύρια θα επιβαρύνουν το ταμείο, άρα δεν πρόκειται για ένα απαγορευτικό ποσό για την επίτευξη μιας συμφωνίας που πιστεύουν ότι πρόκειται ν' αποδώσει.

Ο Χίτερ, παλαίμαχος διεθνής χαφ, ομολόγησε ότι "δεν ήταν μια εύκολη απόφαση ν' ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο" και φρόντισε να δεσμευτεί ότι ως το τέλος της θητείας του θα παραμείνει υποταγμένος σε μια ιερή αποστολή, καθώς "θέλουμε να υπερασπιστούμε το προβάδισμά μας και να εξασφαλίσουμε θέση στο Champions League". Θα είναι όντως "μια ιστορική", εφόσον έρθει, καθώς η Άιντραχτ δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στη διοργάνωση των πρωταθλητών από την περίοδο 1959-60 που ηττήθηκε στον τελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης, πόσο μάλλον στη σύγχρονη μορφή του. Μετά από 28 αγωνιστικές βρίσκεται στην προνομιούχο τέταρτη θέση, στο -1 από τη Βόλφσμπουργκ, αλλά κυρίως στο +7 από την Ντόρτμουντ και στο +9 από τη Λεβερκούζεν. Άρα 6 ματς πριν από το φινάλε έχει να υπερασπιστεί ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Επί Χίτερ έφτασε μία φορά ως τα ημιτελικά του Europa League (2018-19) και άλλη μία στη φάση των '16'. Πριν από την έναρξη της σεζόν ο Αυστριακός είχε επεκτείνει το συμβόλαιό του ως το καλοκαίρι του 2023, αλλά φυσικά δεν πρόκειται να το εξαντλήσει, μιας και την πρόταση της Γκλάντμπαχ, που κάλυψε τη ρήτρα αποδέσμευσής του, θα ήταν δύσκολο να την προσπεράσει.

Ξεκινώντας να δουλεύει ως στέλεχος των τμημάτων υποδομής της Ζάλτσμπουργκ, ανέλαβε την πρώτη αυτόνομη αποστολή του στην Άλταχ χωρίς να καταφέρει τον προβιβασμό της στην αυστριακή Bundesliga. Κάτι που πέτυχε με την πρώτη απόπειρα στην Γκέντιγκ, οδηγώντας την μάλιστα ως την τρίτη θέση και μαζί τις διεθνείς διοργανώσεις. Η Ζάλτσμπουργκ τον κάλεσε πίσω, ως διάδοχο του Ρότζερ Σμιντ, και στη μονοετή θητεία του κατέκτησε νταμπλ, αλλά αποχώρησε γιατί διαφώνησε με τον αθλητικό διευθυντή Ραλφ Ράνγκνικ επί του μεταγραφικού σχεδιασμού. Περιζήτητος στην Κεντρική Ευρώπη, βρήκε γρήγορα δουλειά στην ελβετική Γιουνγκ Μπόις και έγινε η πυξίδα που την οδήγησε στην κορυφή ύστερα από 32 χρόνια, διακόπτοντας την εγχώρια κυριαρχία της Βασιλείας.

Όταν το καλοκαίρι του 2018 ανέλαβε τα ηνία της Άιντραχτ, η σύγκριση με τον προκάτοχό του Νίκο Κόβατς ήταν αναπόφευκτη. Ευτυχώς γι' αυτόν οι προϊστάμενοί του είχαν υπομονή και παρά τη συντριβή με 5-0 από την Μπάγερν στο Σούπερ Καπ και τον αποκλεισμό στο κύπελλο από ομάδα δ' κατηγορίας, στηρίχθηκε. Με τ' αποτελέσματα της εμπιστοσύνης στη δουλειά του και την αδιαπραγμάτευτη εμμονή του σε άμυνα των τριών να φαίνονται πολύ γρήγορα (6-1-0 από τα τέλη Σεπτέμβρη ως τα τέλη Νοέμβρη και 7-4-0 από τα τέλη Γενάρη στις αρχές Απρίλη στο πρωτάθλημα, αλλά και 6/6 στον όμιλο του Europa League, πρόκριση επί των Σαχτάρ-Μπενφίκα, αποκλεισμός από Τσέλσι στα πέναλτι). Ειδάλλως δεν θα είχε ουσία η Γκλάντμπαχ να μπει στη διαδικασία να πληρώσει αδρά για την αποδέσμευσή του! Όπως επισήμανε ο Έμπερλ "για εμάς είναι ο καλύτερος ενόψει των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι".

News 24/7

24MEDIA NETWORK