Ο Σάκχοφ είναι πιο παραγωγικός από όσο οι Σιμόες και Κρστίτσιτς μαζί

Δύο σημαντικά χάντικαπ στον τρόπο λειτουργίας της ΑΕΚ στη μεσαία γραμμή είχε εντοπίσει ο Μάσιμο Καρέρα, στοιχεία τα οποία διαθέτει ο Γεβγέν Σάκχοφ, που δίνει την τακτική ευελιξία στον προπονητή του να δοκιμάσει σχήματα και διάταξεις, τοποθετώντας δίπλα του παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα.

Ο Σάκχοφ μονομαχεί με τους Κρίστιτσιτς και Σιμόες στον τελικό του Κυπέλλου 2018-2019, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Σάκχοφ μονομαχεί με τους Κρίστιτσιτς και Σιμόες στον τελικό του Κυπέλλου 2018-2019, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Παίκτης της ΑΕΚ θα πρέπει να θεωρείται ο Γεβγέν Σάκχοφ, καθώς έχει συμφωνήσει σε όλα για συμβόλαιο συνεργασίας με τον 'Δικέφαλο' και την Παρασκευή αναμένεται να πέσουν οι μεταγραφές με την άφιξη του στην Ελλάδα. Ο Ουκρανός χαφ συγκεντρώνει τα αγωνιστικά στοιχεία που έψαχνε ο Μάσιμο Καρέρα για τον άξονα της μεσαίας γραμμής, όπου είχε διακρίνει κάποια σημαντικά χάντικαπ για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας του στον συγκεκριμένο χώρο. Πρόβλημα που η ΑΕΚ αντιμετώπισε έντονα και την σεζόν 2018-2019.

Ο Ιταλός ήθελε έναν παίκτη που να συνδυάζει τα σωματικά προσόντα, σε ύψος και όγκο, με την ικανότητα να προσφέρει στο επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού. Για το πρώτο, τα συμπεράσματα βγαίνουν με το... μάτι. O 29χρονος χαφ έχει εντυπωσιακή σωματοδομή, με 190 εκατοστά ύψος θα δώσει λύσεις στον αέρα σε άμυνα και επίθεση, ενώ προσθέτει δύναμη και όγκο στην 'κουλούρα'.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έγκειται στην ταχύτητα της σκέψης. Ο Σάκχοφ δεν είναι γρήγορος μέσος, αυτό αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα στο παιχνίδι του. Είναι όμως πολύ γρήγορος στις αποφάσεις του μέσα στο γήπεδο, ικανότητα που του επιτρέπει να καμουφλάρει το χάντικαπ στα πόδια. Η ψυχραιμία του και ο τρόπος που διαβάζει τις φάσεις του επιτρέπει πολύ συχνά να προσφέρει σε γκολ και δημιουργία. Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο στο οποίο είχε εντοπίσει έλλειψη ο Μάσιμο Καρέρα στους κεντρικούς του χαφ.

Για να μιλήσουμε με νούμερα, ο Αντρέ Σιμόες σε 332 επίσημα ματς καριέρας έχει απολογισμό 19 γκολ και 11 ασίστ. Ο Νέναντ Κρστίτσιτς σε 318 παιχνίδια έχει 27 γκολ και 13 ασίστ. Ο Κώστας Γαλανόπουλος, χαφ που ούτως ή άλλως διακρίνεται για τις ανασταλτικές αρετές του, έχει 106 ματς με 5 γκολ και 1 ασίστ στην καριέρα του. Ο Νταμιάν Σιμάνσκι δείχνει μια σχετική συνέπεια στους αριθμούς του, αφού μετράει 14 γκολ και 15 ασίστ στα 164 επίσημα ματς που έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα.

Σε αυτά τα νούμερα, ο Γεβγέν Σάκχοφ έχει να αντιπαρατάξει 40 γκολ και 23 ασίστ σε 285 αναμετρήσεις που έχει αγωνιστεί. Η διαφορά είναι εμφανής. Συν τοις άλλοις, ο Ουκρανός έχει απόλυτη γνώση των συνθηκών του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν θα χρειαστεί ούτε μισή μέρα προσαρμογής. Στην τριετία του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ο Σάκχοφ είχε βασικότατο ρόλο στις επιτυχίες και τα τρόπαια που κατέκτησε η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με 21 γκολ και 7 ασίστ σε 117 εμφανίσεις.

Ο Μάσιμο Καρέρα ήθελε έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Ουκρανός, καθώς ο Ιταλός τεχνικός ένιωθε πως του έλειπαν πράγματα από το χορτάρι με βάση αυτό που ήθελε να αποδίδει η ομάδα του. Ο Σάκχοφ δίνει τώρα την τακτική ευελιξία στον προπονητή του να δοκιμάσει σχήματα και διάταξεις σε 4-3-3 ή 4-2-3-1, τοποθετώντας παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά δίπλα στον Ουκρανό χαφ ανάλογα με τις ανάγκες ενός αγώνα. Ειδικότερα, η προσθήκη του Σάκχοφ μπορεί να απελευθερώσει σε ψηλότερα μέτρα δράσης τους μεσοεπιθετικούς καθώς είναι ένας παίκτης που μπορεί με συνέπεια να μεταφέρει το παιχνίδι από χαμηλά προς την επίθεση. Επιτρέποντας έτσι στους παίκτες που αγωνίζονται στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση να μένουν σε μέτρα πιο κοντά στην περιοχή.

Προφανώς ο Ουκρανός δεν είναι ο... Χάρι Πότερ, που με την παρουσία του και μόνο θα μεταμορφώσει τον άξονα της μεσαίας γραμμής της ΑΕΚ. Αυτό ήταν και θα είναι πάντα θέμα ομαδικής δουλειάς. Ωστόσο είναι δεδομένο πως διαθέτει αγωνιστικά χαρακτηριστικά και συνέπεια στην παραγωγική διαδικασία του παιχνδιού, που δεν παρουσιάζουν οι νέοι συμπαίκτες του σε αυτά τα μέτρα του αγωνιστικού χώρου. Κάνοντας έτσι λίγο ευκολότερη την δουλειά του Μάσιμο Καρέρα σε σχέση με πριν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK