Ο Σάντος απέκρυψε την αλήθεια για το 'δίλημμα' με τον Ρονάλντο

Ο Φερνάντο Σάντος παραδέχθηκε πως Ρονάλντο, Ζοάο Φελίξ, Μπερνάρντο Σίλβα και Ντιόγκο Ζότα δεν χωρούν στην ίδια ενδεκάδα, χωρίς να αποκαλύψει ποιοι τρεις από τους τέσσερις θα πάρουν φανέλα βασικού. Ο Πορτογάλος τεχνικός ωστόσο είπε την μισή αλήθεια...

Φερνάντο Σάντος και Κριστιάνο Ρονάλντο φεύγοντας από την αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη της αναμέτρησης Πορτογαλία - Μαρόκο για το Group B του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία | 20 Ιουνίου 2018 (AP Photo/Victor Caivano)
Φερνάντο Σάντος και Κριστιάνο Ρονάλντο φεύγοντας από την αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη της αναμέτρησης Πορτογαλία - Μαρόκο για το Group B του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία | 20 Ιουνίου 2018 AP PHOTO/VICTOR CAIVANO

Την Τετάρτη η Πορτογαλία διέλυσε με 7-0 την Ανδόρα, αν και η έκταση του σκορ λίγη έκπληξη προκαλεί με δεδομένη την χαώδη διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων. Άλλωστε το έθεσε κομψά και ο Φερνάντο Σάντος στις δηλώσεις του μετά το ματς. "Ήταν αυτό που περιμέναμε. Το παιχνίδι ήταν ενδιαφέρον. Προφανώς παίξαμε απέναντι σε μια πολύ αμυντική ομάδα και ήταν απαραίτητο να έχουμε υπομονή προκειμένου να βρούμε χώρους. Αλλά η ομάδα ήταν πολύ καλή σε αυτή την πτυχή. Είχαμε πρεμούρα να βάλουμε γκολ γιατί μας είχε λείψει. Αλλά ήταν ένα επιτυχημένο τεστ", υποστήριξε ο Πορτογάλος.

Ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε όταν κλήθηκε να αναλύσει τον τρόπο χρησιμοποίησης των παικτών του και αν υπάρχει περίπτωση να συμπεριλάβει στο ίδιο σχήμα τους Ρονάλντο, Ζοάο Φελίξ, Ντιόγο Ζότα και Μπερνάρντο Σίλβα.

"Έπρεπε να δώσουμε στους παίκτες χρόνο. Ο Μοουτίνιο, για παράδειγμα, έχει παίξει λίγο και έτσι αγωνίστηκε περισσότερο, οριοθετώντας την αμυντική γραμμή. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα και τον Ντανίλο, ο Γουίλιαμ χρειάζεται επίσης περισσότερο ρυθμό. Δύο παίκτες που έχουν ήδη παίξει περισσότερο στις ομάδες τους, οι Σέρτζιο Ολιβέιρα και Ρενάτο Σάντσες, είχαν ανάλογη μεταχείριση. Από τη μία πλευρά, θέλαμε να βρούμε φυσική ισορροπία στην ομάδα και από την άλλη να δώσουμε ρυθμό σε κάποιος παίκτες.

Ρονάλντο, Ζοάο Φελίξ, Ντιόγο Ζότα και Μπερνάρντο Σίλβα δεν θα παίξουν όλοι μαζί απέναντι στη Γαλλία. Μόνο τρεις από τους τέσσερις, ποιοι δεν θα πω".

Και αυτό είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα που θα έχει ο Φερνάντο Σάντος σε κάθε αναμέτρηση με ομάδες ανάλογου επιπέδου με τη Γαλλία. Μοιάζει λογικό, αφού η ταυτόχρονη παρουσία αυτών των τεσσάρων παικτών στην ενδεκάδα θα έδινε εξαιρετικά μεγάλη ισχύ επιθετικά, την ίδια στιγμή όμως θα στερούσε την ισορροπία των γραμμών της Πορτογαλίας. Κόστος που προφανώς δεν αντέχει να υποστεί το σύνολο.

Ο πολύπειρος τεχνικός παραδέχθηκε πως θα αγωνιστούν τρεις στους τέσσερις, επομένως σε έναν θα πέσει ο κλήρος του... πάγκου. Αυτός δεν θα είναι ο Ρονάλντο και εξήγηση καμία δεν χρειάζεται. Κατά κάποιο τρόπο ο Σάντος απέκρυψε την αλήθεια στο 'δίλημμα', αφού το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος από τους Ζοάο Φελίξ, Ντιόγο Ζότα και Μπερνάρντο Σίλβα θα κληθεί να παίξει ρόλο ερχόμενος ως αλλαγή στην αναμέτρηση. Όχι μόνο με τη Γαλλία αλλά και σε κάθε ματς με ανάλογο βαθμό δυσκολίας.

Στην πραγματικότητα αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα χρησιμοποιείτε ο CR7. Συνήθως ο Σάντος τον τοποθετεί στον άξονα, ως κεντρικό επιθετικό. Άλλωστε οι μέρες που ο Ρονάλντο όργωνε την πλευρά ως εξτρέμ, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα είναι ένας ολοκληρωμένος, παγκόσμιας κλάσης σκόρερ. Όταν βρίσκεται στην ενδεκάδα ο Αντρέ Σίλβα ή ο Πασιένσια, ο 35χρονος σταρ πάει αριστερά. Ωστόσο αυτό συμβαίνει σπάνια...

Αυτή και μόνο η παράμετρος, είναι αρκετή για να φανερώσει τις υπόλοιπες επιλογές ενδεκάδας του Σάντος. Ο Ντιόγκο Ζότα κάνει 'παπάδες' μετά την μεταγραφή του στη Λίβερπουλ και 'απειλεί' ακόμη και την θέση βασικού του Φιρμίνο. Ο 23χρονος κυνηγός είναι σε εξαιρετική κατάσταση (7 γκολ σε μόλις 590 λεπτά παρουσίας με τους 'κόκκινους') και έχει τη δυνατότητα να ξεκινάει από αριστερά συγκλίνοντας στον άξονα ως δεύτερος επιθετικός, να πατά περιοχή και να εκτελεί σε πρώτο χρόνο.

Ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι... σεσημασμένος, με 30 γκολ και 35 ασίστ την τελευταία τριετία σε 165 συμμετοχές με την Μάντσεστερ Σίτι. Φέτος έχει ξεκινήσει τη σεζόν συγκρατημένα, όμως είναι πολύ έμπειρος και ικανός να υπηρετήσει περισσότερους από έναν ρόλους στο γήπεδο. Κυρίως αυτόν του wide playmaker, ξεκινώντας από δεξιά και συγκλίνοντας στον άξονα, περισσότερο σε μέτρα που του επιτρέπουν την δημιουργία παρά την εκτέλεση.

Σε συνδυασμό με τον τρόπο παιχνιδιού του Ζότα, τον Ρονάλντο στην κορυφή και τον χώρο δράσης του Μπερνάρντο Σίλβα, η Πορτογαλία μοιάζει να αποκτά ιδανική ισορροπία στα μεσοεπιθετικά μέτρα, με την συνδρομή των overlap από τους πλάγιους μπακ.

Χάρη στην ικανότητα του να χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια, ο Ζοάο Φελίξ μπορεί να αγωνιστεί στα άκρα της επιθετικής γραμμής, όμως η 'καλή' του θέση είναι αυτή πίσω από τον φορ. Όχι ως δεκάρι, αλλά ως περιφερειακός επιθετικός, που κινείται κοντά και γύρω από τον στράικερ. Από εκείνα τα μέτρα μπορεί να διαβάζει τις φάσεις και να έρχεται από την πίσω ζώνη ή ως τρέιλερ και να σκοράρει, αλλά και να δίνει την τελική πάσα.

Ωστόσο στην παρούσα φάση, δύσκολα ο 21χρονος μπορεί να χωρέσει αρχικό πλάνο της εθνικής Πορτογαλίας σε ματς όπως αυτό με τη Γαλλία. Αφενός γιατί στο 4-3-3 δεν προβλέπετια η θέση του δεύτερου επιθετικού και αφετέρου για δύο ακόμη λόγους: να πάρει τη θέση του Ρονάλντο στην κορυφή είναι μη διαπραγματεύσιμο και στα άκρα της γραμμής κρούσης υπάρχουν δύο παίκτες που υπηρετούν με ακρίβεια και όχι στο 'περίπου' την θέση, ο καθένας με τον δικό του ρόλο.

Άλλωστε ο Ζοάο Φελίξ είναι μόλις στα 21 του χρόνια και έχει πολύ καιρό μπροστά του για να καθιερωθεί στην εθνική Πορτογαλίας ως πρωταγωνιστής. Για την ώρα μόνο λίγο δεν είναι να αποτελεί τον back up ενός από τους κορυφαίους παίκτες που γνώρισε ποτέ το άθλημα. Όσον αφορά το επικοινωνιακό τρικ του Φερνάντο Σάντος, έγινε για να κρατήσει όλους τους παίκτες του σε εγρήγορση και να δείξει πως ουδείς έχει ξεχωριστεί μεταχείριση. Όμως μάλλον έχει απάντηση μέσα από την κοινή λογική...

News 24/7

24MEDIA NETWORK