"Ο Σαββίδης πήρε το 'ΟΚ' από το Κρεμλίνο για ΠΑΟΚ"

Αποκαλύψεις για την περιουσία, την επιχειρηματική διαδρομή και τους στόχους του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ έκανε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο ανταποκριτής του Mega στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός. Η σχέση του ομογενούς επιχειρηματία με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η "ευλογία" του Κρεμλίνου, η νέα Τούμπα και ο... Βαγγέλης Μαρινάκης.

"Ο Σαββίδης πήρε το 'ΟΚ' από το Κρεμλίνο για ΠΑΟΚ"

Οι δηλώσεις Αυγερινού στο "Sentra FM"

Για το ποιος είναι

"Είναι 53 ετών και ξεκίνησε ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία 'Ντον Ταμπάκ', που εδρεύει στο Ροστόφ. Πλέον είναι το κέντρο της οικονομικής του αυτοκρατορίας. Το Ροστόφ είναι η πατρίδα του στη Νότια Ρωσία. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, κατέχει την 30ή θέση στην επιχειρηματική τάξη της Ρωσίας. Είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου στη Νότια Ρωσία. Εκτός από τα καπνά, έχει μετοχές ή ουσιαστικά τον έλεγχο του αεροδρομίου στην πόλη. Έχει συνεργασίες με οικονομικές και χρηματιστηριακές εταιρίες, αλλά και μεγάλες φάρμες".

Για το ποιο θα ήταν το επιχειρηματικό του μέγεθος στην Ελλάδα

"Νομίζω πως θα ήταν στους 4-5 πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας. Το μέγεθος της περιουσίας του υπολογίζεται στα 280.000.000 δολάρια. Ο τζίρος των επιχειρήσεων του στα 500.000.000 ευρώ περίπου, αν και πολλά κρύβονται κάτω από το χαλί".

Για την άνοδο του στην Ρωσία

"Δεν ήταν ξαφνική, αλλά σταδιακή. Τα πρώτα του χρήματα τα απέκτησε από το καπνεργοστάσιο τη 10ετία του '90, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Ήταν κι αυτός ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που ξεπήδησαν και απέκτησαν μεγάλα κομμάτια της κρατικής περιουσίας. Στην αρχή δεν ήταν στο κόμμα του Πούτιν, μετά, όμως, εντάχθηκε. Έχει κάνει 2 βουλευτικές θητείες και τώρα ακόμα συμμετέχει σε συμβούλια, στα οποία προεδρεύει ο ίδιος ο Πούτιν. Είναι ο πρόεδρος στο σχετικό σώμα για τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας στη Ρωσία και πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας. Είχε καλές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, αλλά αυτές κάπου χάλασαν όταν άρχισε να μιλάει με το Γιώργο Παπανδρέου".

"Προ του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είχε μεσολαβήσει για να γίνει η συνάντηση του Παπανδρέου με τον Πούτιν, αλλά αυτή δεν ευδοκίμησε. Είναι άνθρωπος που επιμένει. Έχει μεσολαβήσει για τα ραντεβού Ελλήνων και Ρώσων πολιτικών και ειδικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανεξαρτήτως κομμάτων. Όμως του έγιναν παρατηρήσεις από το Κρεμλίνο για μια άσκοπη συνάντηση χωρίς νόημα, για μια συζήτηση Πούτιν - Παπανδρέου περί ανέμων και υδάτων. Η Ρωσία τώρα έχει αρχίσει να ασχολείται με την πράσινη οικονομία. Ένα περιστατικό με την πρώην υπουργό περιβάλλοντος, την κα. Μπιρμπίλη είχε εκνευρίσει τους Ρώσους. Ο Σαββίδης προσπάθησε για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα επαναλειτούργησε χάρη σε αυτόν".

Για την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο

"Υπήρξε ιδιοκτήτης της Ροστόφ για 7-8 χρόνια αλλά την εγκατέλειψε λόγω κακής πορείας και των σχέσεων που είχε με τον κυβερνήτη της περιφέρειας σε εσωτερικά θέματα. Για τον ΠΑΟΚ είχε συνεχές ενδιαφέρον από το 2006. Διαρκώς έβλεπε ματς του ΠΑΟΚ και αναζητούσε επαφές με την εκάστοτε διοίκηση. Έκλεισε πολλά ραντεβού. Είναι πραγματικός οπαδός. Αποφάσισε να μπει, όταν έγειρε η πλάστιγγα κι ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε με αποκλεισμό από την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών του προβλημάτων. Μίλησε και με τον Ζαγοράκη και με τον Βρύζα".

"Έχει πολλούς ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτεται τη πόλη συχνά. Είναι μέσα στα πράγματα και είναι τρομερά πληροφορημένος για το τι συμβαίνει στην ομάδα. Είναι τυχερός ο ΠΑΟΚ που έχει τέτοιο ιδιοκτήτη. Είναι αποφασισμένος να μείνει για χρόνια στην ομάδα κι ίσως στην Ελλάδα. Σαν γνήσιος Καυκάσιος, τιμά τις παραδόσεις και την ιστορία του. Είναι πολύ αυστηρός σε τέτοια ζητήματα. Όταν πεθάνει, θέλει να θαφτεί κοντά στους γονείς του, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Είναι βαριές κουβέντες και θα τις τιμήσει".

Για το αν είναι έτοιμος να έρθει σε ρήξη με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ αν χρειαστεί

"Πιστεύω πως ναι. Θέλει να κάνει μια αναδιοργάνωση στην ομάδα που ανέλαβε, με οποιοδήποτε τρόπο χρειάζεται. Μπορεί στην Ελλάδα κανείς πρόεδρος να μην έχει βγάλει λεφτά και να χρησιμοποιούν τις ομάδες σαν μοχλούς πίεσης, αλλά ο ίδιος επιμένει πως με άλλη οργάνωση, μπορεί να έχει μια ομάδα με κέρδη. Ασχολείται με βάση επιχειρηματικές λογικές στον ΠΑΟΚ, αλλά και με πάθος. Έχει τηρήσει όλα όσα έχει πει μέχρι τώρα. Ο Σαββίδης διαφέρει από τους άλλους προέδρους, τα εννοεί όσα λέει"

Για τα λεφτά που έχει βάλει στον ΠΑΟΚ

"Μέχρι τέλους του χρόνου θα βάλει άλλα 10.000.000 ευρώ. Δηλαδή συνολικά ως το τέλος του έτους θα έχει βάλει συνολικά 21.000.000 ευρώ. Το ένα που είχε δανείσει το πήρε πίσω. Είναι πιθανό να γίνουν επενδύσεις για αθλητικό κέντρο στον ΠΑΟΚ και ενδεχομένως και για γήπεδο, ύψους 50.000.000 ευρώ. Αλλά δεν του αρέσει να μιλάει στον αέρα. Θέλει να βρει επενδυτές από την Ρωσία και να συμμετάσχουν στην επένδυση του στον ΠΑΟΚ. Όμως θέλει οι επενδύσεις του να αυξηθούν στην Βόρεια Ελλάδα και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την βιομηχανία του εργοστασίου ζάχαρης".

"Ο Σαββίδης πήρε το 'ΟΚ' από το Κρεμλίνο για ΠΑΟΚ"

Για τον αν μιλά με άλλους Ρώσους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στον ΠΑΟΚ

"Είναι μια ιδέα που έχει εκφράσει από την αρχή, πως ο ίδιος μπαίνει σε μια ελληνική ομάδα και πως φίλοι και γνωστοί του που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μπορούν να συμμετέχουν είτε ως χορηγοί, είτε με άλλο τρόπο στον ΠΑΟΚ ή σε άλλες ελληνικές ομάδες. Είναι πολύ καλά δικτυωμένος και πολιτικά και επιχειρηματικά στη Ρωσία και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα από τη Ρωσία. Όμως υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες. Εννοώ τι θα γίνει με τις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά από μια περίοδο αναζωογόνησης και φιλίας επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Αυτός είχε συνομιλήσει με τον Πούτιν για τον πετρελαιαγωγό. Η συζήτηση δεν είναι πολιτική, αλλά ελληνορωσική. Μια σειρά από συμφωνίες που έπρεπε να τηρηθούν, πετάχτηκαν στα σκουπίδια από το Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό προκαλεί αναστολές. Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες που σταδιακά ξεπερνιούνται. Οι Ρώσοι περιμένουν από τους Έλληνες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, γιατί ειδάλλως θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα την επόμενη φόρα. Θα μπορούσαμε, με ελάχιστες κινήσεις, να κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία στη Ρωσία και να πετύχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα και επενδυτικά. Αλλά δυστυχώς δεν το κάνουμε. Ο Σαββίδης θέλει να ασχοληθεί επιχειρηματικά με το λιμάνι και με τους σιδηρόδρομους της Θεσσαλονίκης".

Για το αν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει

"Η αίσθηση μου είναι πως δεν έβαλε 20.000.000 ευρώ για πλάκα. Δεν θα είχε μπει στον ΠΑΟΚ, εάν δεν είχε το 'OK' από το Κρεμλίνο. Δεν το αποκλείω να λειτουργεί σαν μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Δεν είναι τυχαία επιλογή. Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες περνάνε στα χέρια Ρώσων και ο ΠΑΟΚ μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν τη κατηγορία. Τα κεφάλαια στο εξωτερικό εισρέουν μονάχα όσο το επιθυμεί το Κρεμλίνο. Η εξουσία είναι συγκεντρωτική στην Ρωσία και υπάρχει διαφορετική κουλτούρα και πολιτικό σύστημα. Δεν θα μπορούσε ο Σαββίδης να εμπλακεί, αν δεν είχε την έγκριση της ανώτερης πολιτικής ηγεσίας".

Για μια πιθανή ανάπλαση της Τούμπας

"Δεν νομίζω πως έχει καταλήξει. Δεν έχει βρει την απόλυτη συνεννόηση με τον Ερασιτέχνη και η διαφορά που είχε για το γήπεδο, ήταν κι ο λόγος που δεν μπήκε νωρίτερα στον ΠΑΟΚ. Θα επιδιώξει να βρει συνεννόηση, αλλά με τη σημερινή νομοθεσία αυτό είναι δύσκολο. Είναι μια αβέβαιη επένδυση κι ίσως σκεφτεί ένα νέο γήπεδο. Όμως σέβεται πολύ την Τούμπα, που είναι ιστορική έδρα".

Για το αν θα τα βάλει το παρασκήνιο

"Το έχει συζητήσει και δεν έχει να προσθέσει κάτι. Είναι διπλωματικός άνθρωπος, αλλά και απότομος όταν χρειάζεται. Αυτή ήταν μια διπλωματική διατύπωση. Δεν γνωρίζει προσωπικά τον Μαρινάκη, με την καυκασιανή έννοια του όρου, δεν έχουν συνομιλήσει. Θέλει να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλη ομάδα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να μπορεί να διεκδικεί τίτλους".

Για τους συνεργάτες του και αν έχει προτείνει το Λυσσαρίδη για τη θέση του πρόεδρου

"Όχι, δεν γνωρίζω κάτι, πέρα από όσα γράφονται. Δεν το συζήτησα μαζί του. Εχει επαφές με παράγοντες του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα του ΠΑΟΚ. Δεν θα αργήσουν οι αποφάσεις του, υπάρχει μεγάλη πίεση. Η έναρξη θα γίνει με την αναδιοργάνωση που επιθυμεί".

Για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά

"Είναι πολύ καλές. Αυτός μεσολάβησε για να γίνει η συνάντηση του με το Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ακόμα ο Σαμαράς ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν συνηθίζεται στη Ρωσία να παραβιάζεται το πρωτόκολλο κι ο Πούτιν είναι φειδωλός στις πολιτικές του συναντήσεις. Αυτή πιστώνεται στο Σαββίδη, που έχει πολλούς φίλους στην ελληνική κυβέρνηση. Θα επιδιώξει να υπάρξει διακανονισμός στο θέμα των χρεών, αλλά δεν έχει καταλήξει κάπου. Θα δούμε".

Διαβάστε ακόμα

Δεκτή η παραίτηση Σαράτση απο ΠΑΟΚ

Σαράτσης: "Η αντιμετώπιση Σαββίδη δεν μας αρμόζει"

Σαλπιγγίδης: "Κανείς δεν θα μας χαριστεί"

24MEDIA NETWORK