Ο Σισέ ξεπληρώνει το χρέος του στον Ολυμπιακό με το παραπάνω

Κάνοντας τη σούμα αυτών των 3,5 σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού, το ερώτημα είναι αν η ομάδα του Πειραιά βγήκε κερδισμένη ή χαμένη όταν έριξε την ζαριά στον Παπ Αμπού Σισέ.

Ο Παπ Αμπού Σισέ σκόραρε στο 3-1 του Ολυμπιακού επί της Μίλαν και πανηγυρίζει στο τέλος της αναμέτρησης την πρόκριση των 'ερυθρόλευκων' στους '32' του Europa League | 14/12/2018 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Παπ Αμπού Σισέ σκόραρε στο 3-1 του Ολυμπιακού επί της Μίλαν και πανηγυρίζει στο τέλος της αναμέτρησης την πρόκριση των 'ερυθρόλευκων' στους '32' του Europa League | 14/12/2018 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Φυσιολογική μοιάζει η εξέλιξη στη σχέση Ολυμπιακού - Παπ Αμπού Σισέ, με τον Σενεγαλέζο διεθνή στόπερ να μετακομίζει στη Σεντ Ετιέν και το γαλλικό πρωτάθλημα. Η απόκτηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου ήταν ουσιαστικά ο οιωνός αυτής της υπόθεσης. Ο 32χρονος αμυντικός προφανώς χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στο 100% της ετοιμότητας του, ωστόσο οι Πειραιώτες δεν του έδωσαν συμβόλαιο 1,5 εκατ. ευρώ για να τον έχουν... κομπάρσο στα πλάνα τους.

Αργά ή γρήγορα, ο Σισέ θα έχανε μια θέση στην ιεραρχία των κεντρικών αμυντικών. Από τρίτος θα ερχόταν τέταρτος στη σειρά, πίσω από τους Σεμέδο - Μπα - Σωκράτη. Μια κατάσταση που σε βάθος χρόνου θα κυλούσε αρνητικά και για τον Ολυμπιακό και για τον παίκτη. Ο Σενεγαλέζος θα είχε λιγότερες ευκαιρίες στον αγωνιστικό χώρο, η εξέλιξη του θα βάλτωνε και η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μοιραία θα άρχιζε να φθίνει.

Πρόκειται για έναν παίκτη που συχνά είχε δημιουργήσει ενστάσεις ως προς το ταβάνι του ή ακόμη και τον πραγματικό βαθμό χρησιμότητας του στο ρόστερ. Στην ουσία, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο Ολυμπιακός έριξε μια ζαριά τον Ιανουάριο του 2017, αποκτώντας τα δικαιώματα του από την Αζαξιό, ομάδα στην οποία έμεινε δανεικός ως το τέλος εκείνης της σεζόν. Η απόκτηση του είχε στοιχίσει κάτι περισσότερο από μισό εκατ. ευρώ στους Πειραιώτες. Από το καλοκαίρι του 2017, ο Σισέ φόρεσε τα ερυθρόλευκα.

Στα 22 του χρόνια, οι παραστάσεις του εξαντλούνταν στην σενεγαλέζικη AS Pikine και την Β' Γαλλίας. Ξάφνου, βρέθηκε σε μια ομάδα με συνθήκες πρωταθλητισμού και αφόρητης πίεσης. Ο Ολυμπιακός είναι -καλώς ή κακώς- μια ομάδα που δεν ησυχάζει ποτέ από τα 'πρέπει'. Ακόμη και όταν βρίσκεται καβάλα στο άλογο, μοιάζει υποχρεωμένη να αποδείξει. Η φύση του αθλήματος είναι τέτοια που αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Και όταν δεν συμβαίνει, δημιουργείται μια σύγχυση, συχνά άνευ λόγου και αιτίας.

Δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί αυτός ένας παίκτης. Δεν το έχουν καταφέρει πολλοί στον Ολυμπιακό, παίκτες περισσότερο έμπειροι, ενδεχομένως πιο ταλαντούχοι ή πιο high profile από τον Σισέ. Φανταστείτε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό για έναν 22χρονο στόπερ που δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει... Η μετάβαση μπορεί να τσακίσει οποιονδήποτε πνευματικά, όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που το λάθος δεν συγχωρείται. Ή παίρνει πραγματικά πολύ χρόνο για να ξεχαστεί.

Σίγουρα τα σωματικά του προσόντα μοιάζουν ιδανικά για την θέση. Ψηλός, ξερακιανός, με μεγάλο διασκελισμό που του χαρίζει τη δυνατότητα να καλύπτει γρήγορα χαμένα μέτρα και με ικανότητα στον αέρα. Το βασικό του μειονέκτημα εντοπίζεται στις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει στο ματς, ειδικά σε καταστάσεις πίεσης. Η υπερβολική σιγουριά στις ικανότητες του συχνά τον οδηγούσε σε αφελείς κινήσεις, που κατά καιρούς έβαζαν την ομάδα του σε μπελάδες.

Το νεαρό της ηλικίας του, η απουσία παραστάσεων και η απειρία ευθύνονταν βασικά για τη συγκεκριμένη συνθήκη. Στοιχεία που αποτελούν κομμάτι της πνευματικής ετοιμότητας ή μη ενός παίκτη. Και που η βελτίωση τους απαιτεί δύο πράγματα: χρόνο και παιχνίδια. Χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εγγυήσεις για το εύρος της αναβάθμισης. Υπάρχουν παίκτες με τρομερά σωματικά προσόντα, 'παγιδευμένοι' στην ανεπάρκεια της σκέψης. Και υπάρχουν παίκτες που υστερούν σε σωματικά προσόντα αλλά καλύπτουν το χάντικαπ λειτουργώντας σαν ρομπότ στο χορτάρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Ρενέ Χένρικσεν στον Παναθηναϊκό.

Κάνοντας τη σούμα αυτών των 3,5 σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού, το ερώτημα είναι αν η ομάδα του Πειραιά βγήκε κερδισμένη ή χαμένη όταν έριξε την ζαριά στον Σισέ. Θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έφερε εξάρες, αλλά ένα έξι-πέντε της έκατσε. Ο Σενεγαλέζος φόρεσε 92 φορές τη φανέλα του Ολυμπιακού και σκόραρε 10 γκολ. Αυτά κόντρα στη Μίλαν και την Άρσεναλ πέρασαν στην ιστορία, χαρίζοντας στον Ολυμπιακός επικές ευρωπαϊκές προκρίσεις.

Δύο γκολ σκόραρε πέρσι στην ανατροπή επί της Λαμίας (3-2), σε μια πρόκριση που οδήγησε στην μετέπειτα κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Με δικό του γκολ στις καθυστερήσεις ο Ολυμπιακός είχε αποφύγει την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό το Νοέμβρη του 2018.

Στα 25 του χρόνια ο Σισέ μετακομίζει στην Ligue 1 έχοντας εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία από τις 250.000 ευρώ τον Φλεβάρη του 2016, στα 5 εκατ. ευρώ. Και τα χρήματα που μπορεί να φέρει στον Ολυμπιακό είναι πολλαπλάσια. Η Σεντ Ετιέν θα πληρώσει 650.000 ευρώ για τον εξάμηνο δανεισμό και διατηρεί οψιόν αγοράς του για το καλοκαίρι με 13 εκατ. ευρώ.

Αν την ενεργοποιήσει, δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Σενεγαλέζος διεθνής στόπερ είχε πιάσει ταβάνι στον Ολυμπιακό ή το περιθώριο εξέλιξης του ήταν μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι 'ερυθρόλευκοι' σε κάθε περίπτωση μόνο κερδισμένοι θα μπορούν να αισθάνονται. Επενδύοντας σε έναν άγνωστο παίκτη που τους χάρισε σημαντικές στιγμές, αλλά και γέμισε τα ταμεία τους με ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αν ο Σισέ επιστρέψει, θα το κάνει έχοντας προηγουμένως γνωρίσει την κουλτούρα ενός πρωταθλήματος πολύ μεγαλύτερου από το ελληνικό, προσθέτοντας ενδεχομένως έναν άλλο τρόπο σκέψης στο παιχνίδι του.

Ο Ολυμπιακός τον πήρε από την αφάνεια και τον βοήθησε να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να γίνει διεθνής, να φτιάξει την καριέρα του. Και ο Σισέ μοιάζει έτοιμος να ξεπληρώσει αυτό το 'χρέος' στον Ολυμπιακό. Και με το παραπάνω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK