Ο 'Σνόουντεν' της Σίτι που χάκαρε τον Πεπ δεν βρήκε 'άσυλο'

Πρώην IT του αγγλικού κλαμπ είχε αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες του κόουτς Γκουαρδιόλα και επιχείρησε να πλουτίσει χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι που συνελήφθη.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Η σεζόν που 'τρέχει' δεν είναι μια σεζόν σαν όλες τις άλλες, τις προηγούμενες, για τη Μάντσεστερ Σίτι. Ναι μεν το 2-1 της Τετάρτης επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο 'Μπερναμπέου' μακιγιάρει τις ανοικτές πληγές, ωστόσο το -22 από τη Λίβερπουλ στην Premier League και ο πρόσφατος αποκλεισμός των δύο ετών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήρθαν να διανθιστούν από την -αποδεδειγμένη πια- cyber attack που είχε δεχθεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα από πρώην υπάλληλο του συλλόγου.

Την Πέμπτη η Αστυνομία του Γκρέιτερ Μάντσεστερ ενημέρωσε ότι "ένας 30χρονος άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για αδικήματα που απορρέουν από νόμο περί παράνομης χρήσης υπολογιστών του 1990". Αφέθηκε μεν ελεύθερος, αλλά επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για τον πρώην τεχνικό δικτύων των 'πολιτών', ο οποίος ενόσω δούλευε στο ανάλογο τμήμα (από 2016 ως το 2018), είχε 'σπάσει' το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του 49χρονου προπονητή και είχε αποθηκεύσει σε διάφορες μορφές, screenshots κυρίως ή μέσω downloads, τα εισερχόμενα κι εξερχόμενα μηνύματά του.

Ο εκ των IT του αγγλικού κλαμπ είχε ενεργήσει για ίδιον όφελος, καθώς προσπάθησε ν' αποκομίσει κέρδος πουλώντας το υλικό που παρανόμως είχε υποκλέψει σε μέσα ενημέρωσης. Το ποσό που αξίωνε για τη διαρροή των απόρρητων πληροφοριών που είχε συλλέξει άγγιζε τα 120.000 ευρώ. Μάλιστα ζητούσε η καταβολή του αντιτίμου να γίνει σε μορφή bitcoins, του περίφημου ηλεκτρονικού κρυπτονομίσματος που εξασφαλίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς χρήστες.

"Δεν ήμασταν ενήμεροι για τα σοβαρά αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ενώ συνεργαζόμασταν και τις επακόλουθες προσπάθειες που του προσάπτονται με στόχο το κέρδος", σχολίασε εκπρόσωπος της Μάντσεστερ Σίτι, κάνοντας συμπληρωματικά λόγο για πολλαπλές επιθέσεις από διάφορες πηγές σε πληροφορικά συστήματα προκειμένου ν' αποκτηθεί πρόσβαση σε σφραγισμένα αρχεία.

"Ήταν το ευκολότερο πράγμα που είχα ποτέ να κάνω", φέρεται να είπε ο συλληφθείς στην απολογία του, έχοντας καταφέρει να 'διαρρήξει' τους κωδικούς του Γκουαρδιόλα και να εισβάλει ανενόχλητος στο εταιρικό e-mail του μέσα από το κινητό τηλέφωνό του. Με τα λεγόμενά του κοινώς επικύρωνε την αδυναμία της διοίκησης της Σίτι να προστατεύσει τον πιο πολύτιμο εργαζόμενό της.

Οι πληροφορίες που απέκτησε ο χάκερ είχαν κατά βάση μεταγραφικό background, είτε αφορούσαν ονόματα είτε ολόκληρες διαπραγματεύσεις. Έκπληξη ή όχι, μεταξύ των όσων κουβεντιάζονταν για την ενίσχυση της οπισθοφυλακής της Μάντσεστερ Σίτι πριν από 2.5-3 χρόνια ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, όταν ακόμη ανήκε στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Όπως και ο Ολλανδός Ματίας Ντε Λιχτ, του νυν στόπερ της Γιουβέντους, πριν η αξία του εκτοξευτεί μετά την περυσινή σεζόν που είχε με τον Άγιαξ.

Οι αστυνομικές αρχές έβγαλαν ένταλμα έρευνας το σπίτι του τεχνικού και κατάσχεσαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς, μήπως και προκύψουν επιπλέον στοιχεία ενοχής.

Ο 30χρονος σκόπευε να γίνει ένας μικρός 'Έντουαρντ Σνόουντεν', υποκλέπτοντας και διαρρέοντας στον Τύπο στοιχεία από την υπηρεσία που ανήκε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ευάλωτης Σίτι και όχι της NSA ή της CIA. Δεν είχε, βέβαια, την τύχη του Αμερικανού που φρόντισε να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο και να διαφύγει της σύλληψης με την κατηγορία της κατασκοπίας. Ο χάκερ της Μάντσεστερ Σίτι είχε αποτύχει ποικιλοτρόπως. Διότι ούτε χρήματα κέρδισε ούτε γλίτωσε από τις χειροπέδες.

***

Εμπαπέ ή Χάαλαντ; Ποιος είναι καλύτερος; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK