Ο σοφός Τσιγκρίνσκι έδειξε τον τρόπο στον Ολιβέιρα

Ο Ουκρανός κεντρικός αμυντικός Ντμιτρό Τιγκρίνσκι δεν είναι απλά ο 'σοφός' των αποδυτηρίων, αλλά και εκείνος των αγωνιστικών χώρων για την ΑΕΚ. Ο τρόπος που πανηγύρισε ένα δικό του γκολ ήταν και ένα μάθημα για τον Νέλσον Ολιβέιρα.

Ο Ντιμτρό Τσιγκρίνσκι πανηγυρίζει με τους Ολιβέιρα και Αλμπάνη το γκολ που πέτυχε στην Τούμπα, για τα playoffs της Super League 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM
Ο Ντιμτρό Τσιγκρίνσκι πανηγυρίζει με τους Ολιβέιρα και Αλμπάνη το γκολ που πέτυχε στην Τούμπα, για τα playoffs της Super League 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM

Η ΑΕΚ νίκησε 3-1 εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, την περασμένη Κυριακή για την 8η αγωνιστική των play off, και μπορεί πια να μειονεκτεί για τη δεύτερη θέση, αλλά στην ομάδα σίγουρα υπάρχει περίσσευμα προσωπικότητας. Με ονοματεπώνυμο.

Αν η φυγή του Όγκνιεν Βράνιες έδωσε στην ΑΕΚ κάτι σημαντικό, αυτό είναι η σοβαρότητα. Ο Βόσνιος ήταν, πιθανότατα, με όλα τα καλά και τα στραβά της φυσιογνωμίας του, εκείνος που η φωνή του θα γινόταν χαλί πάνω στις υπόλοιπες. Οι οποίες, ανεξαρτήτως αν ήθελαν, μπορεί να έπρεπε να ακουστούν.

Η ΑΕΚ είναι γεμάτη με χαρακτήρες, οι οποίοι κρύβουν μέσα τους τη γοητεία της ανεμελιάς, ου μην και της… ποδοσφαιρικής 'τσογλανιάς'. Η πιο σοφή φωνή που γίνεται να ακουστεί, είναι φανερό ότι, έχει ουκρανικό ηχόχρωμα. Ο Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι είναι ο Νέστορας της ΑΕΚ, ο αμυντικός που έχει περάσει από την Μπαρτσελόνα, την περίοδο που μεσουρανούσε, το 2009-10, τη χρονιά που γίνεται, αν και δεν κατέληξε στο Champions League, να συγκριθεί τόσο με τον προηγούμενη όσο και με την επομένη και που, αν και δεν τα κατάφερε να καθιερωθεί, ίσως επειδή ο Πεπ Γκουαρδιόλα υπερτίμησε την ίδια τη σκέψη του για το τι θα μπορούσε να κάνει μαζί του, φυσικά κουβαλά την εμπειρία να έχει παίξει σε ένα τέτοιο κλαμπ.

Αυτήν την εμπειρία περιφέρει ως αύρα. Τα δύο γκολ που έχει σημειώσει στα play off δείχνουν την αντίληψή του, καθώς οι αλτικές δυνατότητές του δεν είναι αξιοσημείωτες και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι περνάει η μπάλα στον Δημήτρη Κουρμπέλη για την ισοφάριση του Παναθηναϊκού. Αυτό που, όμως, είναι το σημείο αναφοράς, είναι η δυνατότητα, ακόμα και στο ανέβασμα της αδρεναλίνης, που ασφαλώς είναι το δίδυμο αδελφάκι του πανηγυρισμού, να βλέπει καθαρά μία κατάσταση.

Στο παιχνίδι με τους ‘πράσινους’, για την 8η αγωνιστική των play off, ο Τσιγκρίνσκι δεν βάζει απλώς το πρώτο γκολ: πανηγυρίζει με το σωστό τρόπο, διότι χρησιμοποιεί αυτήν τη διακοπή για να συνδεθεί με τον επιθετικό της ομάδας του, κάτι που μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού, είναι δύσκολο να γίνει. Είναι πολύ νωρίς, αλλά ήδη έχει κάτι να πει.

Η σοφία, η συμβουλή και ο σωστός διάδρομος

Όταν ο Νέλσον Ολιβέιρα πάει να πανηγυρίσει μαζί του και να τον αγκαλιάσει, του δείχνει με το δεξί χέρι ένα διάδρομο και εμφανίζεται ξεκάθαρα να του λέει πώς να κινηθεί. Ο Πορτογάλος σταματάει για ελάχιστα δευτερόλεπτα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συμβουλή του συμπαίκτη του, και μετά τον φιλάει, συνεχίζοντας τον πανηγυρισμό. Αυτή η προτροπή δεν δείχνει απλώς τη σοφία ενός ποδοσφαιριστή που μετρά ατέλειωτες εργατοώρες στο γήπεδο με σεβασμό για το παιχνίδι, αλλά κυρίως το λόγο που η ΑΕΚ θέλει να τον κρατήσει, να τελειώσει την καριέρα του με τα κιτρινόμαυρα και μετά να χρησιμοποιηθεί σε ένα ρόλο που θα αναβαθμίσει σε ένα βαθμό το προφίλ της ΑΕΚ διεθνώς.

Αυτή η συγκεκριμένη στιγμή στο ματς, μετά την κεφαλιά στο 8’, δεν υπήρξε μονόπρακτο. Ο Ολιβέιρα μοιάζει να πήρε ακριβώς αυτόν το διάδρομο, να έκανε ακριβώς την κίνηση που του υπέδειξε ο Τσιγκρίνσκι, όταν πίεσε τον Δημήτρη Κολοβέτσιο στο 43’, ερχόμενος από πίσω του. Ήταν ούτως ή άλλως παρακινδυνευμένη η αποστολή του Σωκράτη Διούδη να παίξει με πάσα, με την ‘Ένωση’ να πιέζει τόσο ψηλά, ωστόσο ήταν ο Ολιβέιρα που βρέθηκε πίσω από τον Κολοβέτσιο, η θέση του οποίου στο δεξιό μέρος του κέντρου της άμυνας δεν καλύφθηκε. Ο Ολιβέιρα του πήρε την μπάλα, τραβώντας και τη φανέλα όσο ανεπαίσθητα έπρεπε ώστε να μην πάει ο διαιτητής Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος στο VAR και έπειτα είχε όλο το χώρο δικό του και τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού να έχει αφήσει κενή ολόκληρη τη δεξιά μεριά του τέρματός του.

Όταν πια σκόραρε και η ΑΕΚ πέρασε μπροστά, φάνηκε ότι, ακόμα και σε μία κατάσταση η οποία ήταν περισσότερο έκτακτη, λειτούργησε αυτό που του είπε ο Τσιγκρίνσκι. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, ο Ουκρανός χάρισε τόσο στον εαυτό του όσο και στο συμπαίκτη του έναν περισσότερο παθιασμένο πανηγυρισμό από εκείνον στον οποίο επιδόθηκε όταν σκόραρε ο ίδιος, δείχνοντας κιόλας ότι μπορεί η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου να είναι το γκολ, αλλά η πεμπτουσία της αληθινής ομάδας είναι ο καλός συμπαίκτης.

Ο 33χρονος αμυντικός έδειξε να επιβραβεύει τον Ολιβέιρα για το γεγονός ότι έπραξε αυτό που έπρεπε, χωρίς, όμως, να επιζητεί τα διαπιστευτήρια για το ότι λειτούργησε αυτό που είπε. Η μετουσίωση ενός σωστού σχεδίου έχει για πατέρα εκείνον που το έκανε -κι όσο για τους πνευματικούς πατεράδες, αυτή είναι μία αξίωση η οποία αν δεν επιζητηθεί προσεκτικά και με φειδώ μπορεί να είναι τοξική για το σύνολο.

Η επόμενη ημέρα τη φέρνει μπροστά σε τρεις τελικούς

Βεβαίως, η νύχτα τελείωσε μέσα στην αμφιθυμία, μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Αν η ΑΕΚ δεν νικήσει την Τετάρτη ξεχνά οριστικά τη δεύτερη θέση, ενώ ακόμα κι αν επικρατήσει μίας ομάδας που έπνεε τα λοίσθια, θα χρειαστεί νίκη στο Φάληρο, αφού ο ‘δικέφαλος’ από τη Θεσσαλονίκη θα παίξει με τον Άρη την τελευταία αγωνιστική.

Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος περισσότερο δημιουργήθηκε, καθώς αν δεν υπήρχε το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας, η ομάδα του Μάσιμο καρέρα δεν θα ενέγειρε αξιώσεις, πιθανότατα ούτε ο ΠΑΟΚ θα εμφανιζόταν τόσο ‘παγωμένος’, ειδικά από τη στιγμή που η διαφορά με τον Ολυμπιακό θα ήταν στους 7 βαθμούς.

Με τις υποθέσεις, βεβαίως, άκρη δεν βγαίνει. Η ΑΕΚ παίζει και για την επόμενη χρονιά αυτήν τη στιγμή και με ποδοσφαιριστές όπως ο Τσιγκρίνσκι στο γήπεδο, μπορεί να το κάνει. Ειδικά από τη στιγμή που πια δεν υπάρχουν στην ομάδα φύσει αντιρρησίες, ένα παιδί που όπως ο ίδιος ο Ουκρανός δήλωσε σε βελγικό Μέσο όταν ο Βράνιες ανέκρουσε πρύμναν για τις Βρυξέλλες, χρειάζεται η ομάδα να του δείχνει ότι ο χαρακτήρας του είναι πλεονέκτημα για εκείνη και όχι μειονέκτημα.

Το ρήμα χρησιμοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο για να αναδείξει τη διάρκεια, διότι το να του το δείξει μία φορά δεν αρκεί. Είναι εργασία συνεχιζόμενη, που χαρά στην υπομονή της Άντερλεχτ, η οποία θα πρέπει να την φέρει εις πέρας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK