Ο Σολ Κάμπελ βρήκε δουλειά στην Δ' κατηγορία, ο ρατσισμός προς τους μαύρους προπονητές μαίνεται

Ο Σολ Κάμπελ θ' αρχίσει την προπονητική διαδρομή του από την ουραγό της Δ' κατηγορίας και ο Πολ Ινς έριξε (ξανά) στο τραπέζι το ζήτημα του ρατσισμού προς τους μαύρους προπονητές.

Ο Σολ Κάμπελ βρήκε δουλειά στην Δ' κατηγορία, ο ρατσισμός προς τους μαύρους προπονητές μαίνεται

Η κουβέντα για τους μαύρους προπονητές στο αγγλικό ποδόσφαιρο άνοιξε ξανά. Την άνοιξε με τρόπο απότομο ο Πολ Ινς με αφορμή την πρόσληψη του Σολ Κάμπελ στη Μάκλσφιλντ.

Η ομάδα του Τσεσάιρ (στα σύνορα με την Ουαλία) έψαχνε νέο προπονητή μετά την απομάκρυνση του Μαρκ Γέιτς και ο 44χρονος Άγγλος κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για να τη σώσει από τον υποβιβασμό. Είναι τελευταία στην κατάταξη με 13 βαθμούς σε 20 παιχνίδια, έχοντας πετύχει μονάχα 3 νίκες από την αρχή της σεζόν και έχοντας σκοράρει όλα κι όλα 16 γκολ. " Είναι γεννημένος νικητής. Ένας από τους καλύτερους Άγγλους αμυντικούς της γενιάς του", έγραψαν στην ανακοίνωση.

Ο Κάμπελ δεν ήθελε να πει 'όχι', τώρα που προέκυψε πρόταση 18μηνης μάλιστα διάρκειας.

Θα είναι η πρώτη προπονητική απόπειρα του διεθνούς (73 συμμετοχές) παλαίμαχου στόπερ της Τότεναμ (1992-2001), της Άρσεναλ (2001-06), της Πόρτσμουθ (2006-09) και της Νιούκαστλ (2010-11). Για κάμποσα χρόνια έψαχνε μια ευκαιρία. Όποια παρουσιαζόταν. Είχε αποφασίσει πως θέλει να μείνει στο ποδόσφαιρο, να προσφέρει από άλλο πόστο μετά το τέλος της πορείας του ως παίκτης, να μεταδώσει σε τρίτους όσα έμαθε δίπλα κυρίως στον Αρσέν Βενγκέρ.

" Είμαι έτοιμος γι' αυτό. Ανυπομονώ ν' αρχίσω, χρειάζομαι μονάχα μια ευκαιρία. Μόνο μία συνέντευξη στην οποία να πω 'πάρτε με δωρεών για να σας δείξω τι μπορώ να κάνω'", έλεγε απεγνωσμένα σε συνέντευξή του.

Τον είχαν απορρίψει η Όξφορντ, η Γκρίμσμπι και η Όλνταμ, ομάδες όχι του βεληνεκούς της Premiership, εξέλιξη που κόπιασε να διαχειριστεί. Δεν εγκατάλειψε παρόλα αυτά την προσπάθειά του να βρει μια δουλειά. Οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τελευταία έμεινε για 1 μήνα με την Εθνική Κ21, δίπλα στον Έιντι Μποθρόιντ. "Τα περισσότερα παιδιά έπρεπε να γκουκλάρουν για να μάθουν ποιος είμαι", είχε εκμυστηρευτεί στο περιβάλλον του χαριτολογώντας. Ήταν όμως εκεί για να τους μάθει και να τον μάθουν, να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο χώρο.

Στη Μάκλσφιλντ βρήκε κενό και τρύπωσε. Με την προοπτική ν' αποδείξει ότι έχει θέση στο επάγγελμα και να συντρίψει παράλληλα την άποψη πως οι μαύροι προπονητές υστερούν στο κομμάτι της καθοδήγησης. Πριν χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος του συνδέσμου επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, Γκόρντον Τέιλορ, κατηγορούσε τις ποδοσφαιρικές ομάδες για "αόρατο ρατσισμό που τις γυρνάει πολλά χρόνια πίσω".

Ο Κάμπελ είχε φροντίσει από νωρίς να συμβιβαστεί με τον εαυτό του, το χρώμα του, την τζαμαϊκανή καταγωγή του. Και με την ιδέα πως όλοι αυτοί οι παράγοντες θα του τοποθετούν εμπόδια στη ζωή του. Μονίμως ευαισθητοποιημένος, είχε βαφτεί με λευκή μπογιά για να πείσει τις μειονότητες πως οφείλουν να λαμβάνουν στα κοινά, να ψηφίζουν, να ορίζουν το μέλλον και τις ζωές τους. Ο δημόσιος λόγος του ήταν ολίγον τι αμφιλεγόμενος, υποστηρίζοντας πότε τις θέσεις των Εργατικών και πότε των Συντηρητικών, ποτέ όμως δεν δίστασε να μιλήσει, να εκφραστεί. Ακόμη και κατά της Αγγλικής Ομοσπονδίας, θεωρώντας ότι πρεσβεύει το διαχωρισμό και δεν ευνοεί τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ λευκών-μαύρων.

Αν τα λόγια και το χρώμα του αποτέλεσαν τροχοπέδη στη δουλειά του, οι ομάδες το γνωρίζουν καλύτερα. Αν δεν τον εμπιστεύτηκαν για το χρώμα του και όχι τις ικανότητές του, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ο Πολ Ίνς πάντως εκφράστηκε με βεβαιότητα, πιστεύοντας ότι ο ρατσισμός δεν υποφώσκει μόνο, είναι παραπάνω από ξεκάθαρος. Για να ενισχύσει την άποψή του με επιχειρήματα συνέκρινε τις περιπτώσεις των πρωτάρηδων Στίβεν Τζέραρντ και Φρανκ Λάμπαρντ με αυτήν του Κάμπελ. " Ο Σολ πηγαίνει στην ουραγό της τέταρτης κατηγορίας, την ώρα που ο Στίβι είναι στη Ρέιντζερς και ο Φρανκ στην Ντέρμπι. Δεν μου κάθεται καλά. Ο Χιούτον στην Μπράιτον, ο Αλεξάντερ, εγώ για μια περίοδο, ο Χασελμπάινκ δεν είναι πως δεν κάνουμε για τη δουλειά. Προφανώς όμως κάποιοι ιδιοκτήτες νομίζουν πως όχι", ανέφερε ο άλλοτε αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας.

Γι' αυτό και ο Ινς έβγαλε το καπέλο στον Σολ Κάμπελ για το γεγονός πως ήταν διατεθειμένος να δουλέψει οπουδήποτε. " Αυτό που όλοι ζητάμε είναι να έχουμε μια δίκαιη αντιμετώπιση και μαζί την ευκαιρία. Λένε πως τέτοιες θέσεις απαιτούν εμπειρία, αλλά προσωπικά δεν βλέπω τον Τζέραρντ ή τον Λάμπαρντ να έχουν. Όταν η κουβέντα φτάνει σε μας, είναι μια άλλη υπόθεση. Τουλάχιστον δώστε μας μια συνέντευξη ν' ακούσετε τι έχουμε να πούμε", συμπλήρωσε.

Επίσης ο Ντέιβιντ Σίμαν, παλαίμαχος τερματοφύλακας, θα ήθελε μια άλλη δουλειά για τον Κάμπελ. " Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, δεν είναι το επίπεδο που φανταζόμουν γι' αυτόν. Πάντα ήθελε να είναι στο προπονητικό κομμάτι, αλλά δεν είχε ποτέ την ευκαιρία παρά τις συνεντεύξεις".

Αν και χαρακτήρισε ρίσκο την αποστολή που ανέλαβε, πιστεύει ότι έχει τα προσόντα να πετύχει, γιατί " ξέρει ακριβώς τι θέλει. Ήταν πολύ εκδηλωτικός στ' αποδυτήρια και μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά μπροστά".

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Scott Heppell

News 24/7

24MEDIA NETWORK