Ο Στοχ γυρίζει στον ΠΑΟΚ γιατί έχει αφήσει μια δουλειά στη μέση

Η επικείμενη επιστροφή του Σλοβάκου εξτρέμ στην Τούμπα συνδυάζεται με τη νέα προσπάθεια του ΠΑΟΚ για πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Σάλκε δεν θα υπάρχει. Θα καταφέρει να τον οδηγήσει στη Γη της ποδοσφαιρικής Επαγγελίας;

Ο Στοχ πανηγυρίζει το γκολ που είχε πετύχει με αντίπαλο τη Σάλκε
Ο Στοχ πανηγυρίζει το γκολ που είχε πετύχει με αντίπαλο τη Σάλκε EUROKINISSI

Ας αρχίσουμε από τ' αυτονόητα. Άλλος ποδοσφαιριστής είναι ο Μίροσλαβ Στοχ του 2013 και άλλος ο Μίροσλαβ Στοχ που θα έρθει στον ΠΑΟΚ σήμερα, 6 καλοκαίρια αργότερα. Η διαφοροποίηση δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το ηλικιακό σκέλος που δεν αμφισβητείται πως έχει παρεμβατικό ρόλο στην διάπλαση και διαμόρφωση του εκάστοστε χαρακτήρα. Προφανώς ένας παίκτης που δεν έχει κλείσει τα 24 χρόνια του μ' έναν παίκτη που οδεύει αισίως για 30 του είναι η μέρα με τη νύχτα πνευματικά.

Ξέχωρα πάντως από την ωρίμανση του μυαλού και τη ευρεία γνώση ή αντίληψη των πραγμάτων που αποκτά ο καθένας μέσα από την τριβή της καθημερινότητας και την ανάπτυξη αμυνών για την ανταπόκριση στις απαιτήσεις, είναι αυτοαπόδεικτο πως ο Σλοβάκος εξτρέμ με τα 0 γκολ και τη 1 ασίστ σε 32 αναμετρήσεις ως εφεδρικός με τη (δεύτερη στην Τουρκία) Φενέρμπαχτσε δεν μοιάζει, παρά ελάχιστα, εξωτερικά μόνο, μ' αυτόν που είχε 14 γκολ και 13 ασίστ παίζοντας για την πρωταθλήτρια Τσεχίας Σλάβια Πράγας. Ο Στοχ ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του Fortuna liga, κατά ένα πίσω από τον Τόμας Σούσεκ, αλλά μακράν ο πιο επιδραστικός, δεδομένης της σταθερής δημιουργίας που προσέφερε σ' ένα σύνολο που παρήγαγε διαρκώς φάσεις και τελείωσε τη σεζόν στην Τσεχία με 79 τέρματα στο πρωτάθλημα (+20 γκολ από τα 59 της Σπάρτα), μένοντας στο μηδέν μόνο σε έξι από τα 35 παιχνίδια (κανονική περίοδος, πλέι οφ).

Παίκτης για τρεις θέσεις

Ο Μίροσλαβ Στοχ σε παιχνίδι με τη Σλάβια Πράγας
Ο Μίροσλαβ Στοχ σε παιχνίδι με τη Σλάβια Πράγας

Αυτός ο Στοχ μοιάζει πως θα είναι μια ταιριαστή προσθήκη για τον 'Δικέφαλο'. Ποδοσφαιριστής που πια δεν εκτοπίζεται μονάχα στην αριστερή πλευρά της επίθεσης και 'γράφει' χιλιόμετρα χωρίς αξία. Καλύπτει με την ίδια ευχέρεια το δεξιό φτερό, καθώς άλλαζε συχνά με τον 'κάπτεν' Ζμραλ, ενώ έχοντας αναπτύξει και εξελίξει τη δημιουργικότητά του ανταποκρίνεται εξαιρετικά σχεδόν ως επιτελικός μέσος, εφόσον πάντα του ζητηθεί.

Όπως ακριβώς, με βάση την καταγραφή των δεδομένων στην πλατφόρμα των football-lineups, είχε συμβεί στο 2-0 επί της Ζενίτ, ματς για τον όμιλο του Europa League, στο οποίο σκόραρε κιόλας, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Θα βρεις επίσης ότι στην ίδια θέση τοποθετήθηκε στο 2-2 του πρώτου νοκ άουτ με τη Σεβίλλη, βρίσκοντας εκ νέου δίχτυα, όπως και στο 4-3 (μετά από παράταση) της ρεβάνς, συμβάλλοντας αποφασιστικά, παρόλο που δεν σκόραρε, στην πρόκριση των Τσέχων. Ακόμη και ως φορ κλήθηκε να παίξει, false 9, σε κάποιο χρονικό σημείο του 0-1 στον επόμενο γύρο από την Τσέλσι, αλλά ήταν μια αμυντική επιλογή του κόουτς Τρπισόφσκι, άνευ αντικρίσματος εκ του αποτελέσματος.

Με την επικείμενη άφιξή του, δεδομένου πως έχει προκύψει συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή και θα καλυφθεί από τον ΠΑΟΚ το 1.5 εκατ. ευρώ της ρήτρας που προβλέπεται από το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε πέρυσι τον Νοέμβριο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου βρίσκει έναν πολυθεσίτη μεσοεπιθετικό με ταχύτητα, οξυδέρκεια και τελειώματα που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του. Απ' αυτούς που αρέσουν στον Ρουμάνο προπονητή, προκειμένου να τους μεταβάλει πότ-πότε το ρόλο (Μπίσεσβαρ, Ζαμπά, Πέλκας, Λημνιός), να μπερδεύει τον αντίπαλο και να προκαλεί ανισορροπία. Ο Στοχ είναι άριστος χειριστής της μπάλας, έχει καλά πόδια, πατάει περιοχή, εκτελεί στημένα, θα βρει δουλεμένο σύνολο.

Αυτή τη φορά, δε, δεν έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να φύγει. Αποκτάται με μεταγραφή και όχι με ετήσιο δανεισμό (που δεν επεκτάθηκε τότε). Δεν έρχεται για να μείνει στα 10 γκολ, αλλά κυρίως στις 6 ασίστ. Κυρίως, δεν έρχεται για να μείνει εκτός των ομίλων του Champions League. Τη Σλάβια την είχε επιλέξει προ 2ετίας, έναντι άλλων μικρομεσαίων ομάδων σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα, διότι υπήρχε η προοπτική της συμμετοχής στην κορυφαία διοργάνωση. Δεν έχει αγωνιστεί δευτερόλεπτο, μολονότι την εποχή που ανήκε στην Τσέλσι είχε επιλεγεί 6 φορές στην αποστολή, και το κυνηγάει.

Ο ΠΑΟΚ τού προσφέρει την επιλογή αυτή. Πρώτο αντίπαλο ακόμη οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν γνωρίζουν. Δεν θα 'ναι σίγουρα η Σάλκε. Η ομάδα που την προηγούμενη φορά στέρησε από τον Σλοβάκο και όλον τον 'Δικέφαλο' φυσικά αυτό που με μανία ζητούν αμφότεροι. Στο 1-1 του Γκελζενκίρχεν ο Σλοβάκος είχε πετύχει ένα πανέρμορφο γκολ. Γκολ κλάσης, χαμηλά στη γωνιά του Μέγερ, που φάνταζε ικανό να φέρει πρόκριση.

Άλλα 90 λεπτά ο Στοχ έπαιξε στο ματς της Τούμπας (χωρίς θεατές). Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε 1-1 με τον Αθανασιάδη και από το 64' είχε αριθμητικό πλεονέκτημα. Αντί, παρόλα αυτά, να γίνει το 2-1 ήρθε το 1-2 και παρά την προσωρινή ισοφάριση του Κατσουράνη το τελικό 2-3 για τη γερμανική ομάδα.

Αυτός είναι ο στόχος του Στοχ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK