Το ιταλικό τραγούδι που γράφτηκε για τον Μάσιμο Καρέρα

Η ιστορία και η έμπνευση πίσω από τους στίχους που έγραψε πριν από 15 χρόνια ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης Μπέπι για τον 55χρονο Ιταλό που θ' αναλάβει την τεχνική ηγεσία ΑΕΚ.

Ο Μάσιμο Καρέρα ως προπονητής της Σπαρτάκ Μόσχας σε αγώνα με τη Σεβίλλη
Ο Μάσιμο Καρέρα ως προπονητής της Σπαρτάκ Μόσχας σε αγώνα με τη Σεβίλλη AP PHOTO/IVAN SEKRETAREV

Όλος ο ποδοσφαιρικός βίος του Μάσιμο Καρέρα, του νέου προπονητή της ΑΕΚ, έχει συνδεθεί με το προσωνύμιο 'la bandera'. Η σημαία, δηλαδή. Περιπαικτικά τον αποκαλούσαν 'Marlboro', εξαιτίας του εθισμού του στο τσιγάρο, που "το έχω ελαττώσει γιατί δεν επιτρέπεται στον πάγκο", μολαταύτα σε καθεμιά από τις δέκα ομάδες που αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής, από την Προ Σέστο (που άρχισε την καριέρα του) και την Προ Βερτσέλι (που την ολοκλήρωσε) ως την Μπάρι, τη Γιουβέντους, την Αταλάντα και τη Νάπολι (τις πιο δημοφιλείς δηλαδή) ο Μιλανέζος στην καταγωγή αμυντικός ήταν ακριβώς αυτό: σύμβολο.

Ο Μάσιμο Καρέρα της Αταλάντα έχει υπό την επίβλεψή του τον Κριστόφ Ντιγκαρί της Μίλαν
Ο Μάσιμο Καρέρα της Αταλάντα έχει υπό την επίβλεψή του τον Κριστόφ Ντιγκαρί της Μίλαν AP PHOTO/CARLO FUMAGALLI

Ένα σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, τόλμης και γενναιότητας, συναδελφικότητας και αλληλεγύης. Αυτός που σήκωνε το χέρι κάθε φορά που έψαχναν για εθελοντή. Ακόμη και ως βοηθός προπονητή αντίστοιχα έπραττε, αντικαθιστώντας επάξια τον τιμωρημένο Αντόνιο Κόντε στη 'Γιούβε' και χαρίζοντας στη Σπαρτάκ Μόσχας ένα τίτλο πρωταθλήματος μετά από 16 'στείρα' χρόνια ως συνεργάτης - διάδοχος του Ντμίτρι Αλένιτσεφ. Είναι δε αξιέπαινος για τη συμμετοχή του σε διάφορα φιλανθρωπικά events.

Στα πέντε ποδοσφαιρικά χρόνια της 'βέκια σινιόρα', με την οποία κατέκτησε ισάριθμους τίτλους (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ καπ, Champions League, UEFA), ο Τζιοβάνι Τραπατόνι τον χρησιμοποιούσε πρώτα ως δεξιό μπακ και κατόπιν ο Μαρτσέλο Λίπι ως λίμπερο. Για τον Καρέρα δεν είχε διαφορά πού θα έπαιζε ή αν θα έπαιζε, αρκεί να βοηθούσε σε στιγμές ανάγκης. Από 1991 ως το 1996 οι συμμετοχές του στους 'μπιανκονέρι' έφτασαν τις 166 συνολικά.

Το καλοκαίρι του '96 (με τη Μεγάλη Κυρία να έχει Μοντέρο, Φεράρα, Ιουλιάνο και Τοριτσέλι) κρίθηκε περιττός και παραχωρήθηκε στην Αταλάντα. Όπου αυτομάτως ανακηρύχθηκε αρχηγός. Διέθετε ηγετικό πνεύμα και χαρακτηριστικά που άρμοζαν σε καθένα εξ όσων στα 90s έφεραν το περιβραχιόνιο ενός ιταλικού κλαμπ. Εμφανιζόταν όσο σκληρός επέβαλαν οι συνθήκες, είτε με συμπαίκτες στ' αποδυτήρια (όπως ο Μαουρίτσιο Γκαντζ, ο Φίλιπο Ιντζάγκι και ο Κριστιάνο Ντόνι) είτε με αντιπάλους στο γήπεδο, διέθετε την αύρα του αντι-σταρ και ήταν απροσπέλαστος αμυντικά. Όλοι τον σέβονταν. Η πορεία του στους 'ορομπίτσι' είχε διάρκεια επτά χρόνων (1996-2003). Επτά χρόνια γάμου και όχι φαγούρας. Στο Μπέργκαμο αγαπήθηκε όσο μετρημένοι ποδοσφαιριστές, διότι ενώ είχε τη δυνατότητα δεν έφυγε το καλοκαίρι του 1998 που η ομάδα υποβιβάστηκε.

Ο Μάσιμο Καρέρα, ως αρχηγός της Αταλάντα, μαρκάρει τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, τότε ποδοσφαιριστή της Λάτσιο
Ο Μάσιμο Καρέρα, ως αρχηγός της Αταλάντα, μαρκάρει τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, τότε ποδοσφαιριστή της Λάτσιο AP PHOTO/GIUSEPPE CALZUOLA

Συνέβη το καλοκαίρι του 2003, όταν αποχώρησε για να ενταχθεί Νάπολι. Η ολοκλήρωση του κύκλου στην Αταλάντα πλήγωσε πολλούς εξ όσων πίστευαν ότι θα κλείσει εκεί την καριέρα του. Ήταν, άλλωστε, κλεισμένα 39 ήδη, παρόλο που έπαιξε ως το 2008. Ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης Μπέπι (ή κατά κόσμον Τιτζιάνο Ινκάνι) ήταν ένας απ' αυτούς που ένιωσαν άβολα, σχεδόν δυστυχείς, βλέποντας τον να φεύγει από το 'Ατλέτι Ατζούρι ντ' Ιτάλια'. Εκδηλωτικός υποστηρικτής της Αταλάντα, εμπνεύστηκε και συνέθεσε τραγούδι για τον Ιταλό αμυντικό, απαιτώντας την επιστροφή του. Τραγούδι που κατέληξε μία από τα πιο πολυτραγουδισμένα hits της μουσικής διαδρομής του, παρέα με την μπάντα του, τους Prismas.

"Το τραγούδι ήταν μια τεράστια επιτυχία, τουλάχιστον εδώ στο Μπέργκαμο. Εγώ δεν το είχα τραγουδήσει ποτέ στο γήπεδο, ξέρω όμως ότι αρκετές φορές το έκαναν οι οπαδοί. Έγραψα το τραγούδι το 2004, πριν γνωρίσω τον Καρέρα. Συναντηθήκαμε το 2005, επειδή ο στίχος έφτασε στ' αυτιά του και ήρθε να με βρει σε μια συναυλία. Ανέβηκε στη σκηνή και άρχισε να τραγουδάει. Ήταν μια συναυλία στο Μπέργκαμο που είχε πολύ κόσμο, γιατί ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία. Ήταν μια περήφανη στιγμή για μένα. Έχουμε ξανασυναντηθεί έκτοτε και μιλήσαμε. Δεν μπορώ, βέβαια, να πω ότι είμαι φίλος του", είχε μεταξύ άλλων αναφέρει ο Ιταλός τραγουδοποιός με τα country ρούχα και τα καουμπόικα καπέλα.

Στο Youtube κυκλοφορεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο από πάρτι της Αταλάντα όταν ο Μπέπι φορώντας τη φανέλα και κυματίζοντας μια σημαία (bandera) του κλαμπ, υμνεί ξανά και ξανά τον Καρέρα.

Το τραγούδι, σε ρυθμό και στιλ... Έρος Ραματσότι, είναι γραμμένο στην ιταλική γλώσσα και, αν ακουστεί προσεκτικά, έχει προσωπικές αναφορές στον Κριστιάν Βιέρι και στον Αλεσάντρο Νέστα.

Από χρήστη του διαδικτύου έχει μεταφραστεί στα αγγλικά.

I look at Vieri and Nesta playing

It's more the time they spend on combs their hair

They fix the hairband with their hands

At the fashion party

With the mobile in hand

What matters to have an erotic dream if

At the awakening there is not Massimo Carrera?

Even this year for me

It was better if he had been there

Ankle, ball, grass and ground

Against Messina

I saw him play hard

If to fall in love again

You'll back again Super Massimo Carrera

I don't mind if he has a quarter-hour autonomy (to play football)

He's a legend

Great Massimo Carrera

It would be better to say "was"

But for me he's still here (in Bergamo)

Sold him to Napoli for what?

To give Vugrinec (Davor) to eat and drink

Now we're back in Serie A

He (Carrera) would be still so important!

Take few kicks and give them (opponents players) back many!

Carrera Forwarder!

Saying to Doni (Cristiano) stop it!

If to fall in love again

You'll back again Super Massimo Carrera

I don't mind if he has a quarter-hour autonomy (to play football)

He's a legend

Great Massimo Carrera

It would be better to say "was"

But for me he's still here (in Bergamo)

Glenn Peter Stromberg

Evair (Paulino), Magnocavallo (Giorgio)

Rustico (Fabio) and Gallo (Fabio)

Players to preserve ...

I don't mind if he has a quarter-hour autonomy (to play football)

He's a legend

Great Massimo Carrera

It would be better to say "was"

But you're still the best one.

Το βέβαιο είναι πως η ΑΕΚ προσλαμβάνει προπονητή που εμπνέει. Με όλη τη σημασία της φράσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK