Ο Τάισον έγινε ο απόλυτος μύθος για το υψωμένο δάχτυλό του

Την ίδια στιγμή που ο Βραζιλιάνος αστέρας της Σαχτάρ Ντόνετσκ 'αθωωνόταν' ομοφώνως για τη χειρονομία του προς την κερκίδα, ο Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο 'επικηρυσσόταν' για το "δεν είδα, δεν άκουσα", συγκαλύπτοντας το ρατσιστικό παραλήρημα των οπαδών της Ντιναμό Κιέβου.

Ο Βραζιλιάνος Τάισον ξέσπασε σε λυγμούς μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε
Ο Τάισον της Σαχτάρ ξέσπασε σε λυγμούς μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου AP PHOTO/OLEKSANDR OSIPOV

Ο χαρισματικός Βραζιλιάνος Τάισον υπηρετεί τη Σαχτάρ Ντόνετσκ από τον Γενάρη του 2013, κοντά στα 7 χρόνια πλέον. Με πηγή το αξιόπιστο transfermarkt έχει αγωνιστεί σε 253 παιχνίδια, με απολογισμό 48 γκολ και 73 ασίστ. Προηγουμένως ανήκε για 2,5 χρόνια στη Μέταλιστ Χάρκιφ, με την οποία τ' αντίστοιχα νούμερα ήταν 20 και 26 σε 83 συμμετοχές. Από το άθροισμα των χρόνων προκύπτει πως ο γεννημένος την 13η Ιανουαρίου του 1988 άλλοτε διεθνής με τη 'σελεσάο' άσος έχει διάγει το 1/3 του βίου του στην Ουκρανία και δεν είναι 'χθεσινός' στο περιβάλλον, δεν έπεσε ουρανοκατέβατος στα εδάφη της. Γνωρίζει την 'ταυτότητα' συγκεκριμένης μερίδας οπαδών, έχει μάθει χρόνια τώρα ν' ανέχεται τις ύβρεις των ακραίων στοιχείων που καταλαμβάνουν θέση στα γήπεδα της χώρας.

Φανταστείτε τώρα τι ακριβώς άκουσε την Κυριακή, στο μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος με αντίπαλο την Ντιναμό Κιέβου για να φτάσει στο σημείο να υψώσει, αλά Μπαλοτέλι, το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του, να κλωτσήσει την μπάλα προς το μέρος τους και στο φινάλε να κλάψει με λυγμούς για ό,τι είχε προηγηθεί. Ο συμπαίκτης του Ντετίνιο 'λύγισε' επίσης.

Τηρώντας τους κανονισμούς ο διαιτητής του αγώνα απέβαλε τον Τάισον για την απρεπή συμπεριφορά του στο 74' και διέκοψε για λίγα λεπτά των αγώνα, έως ότου δοθούν οδηγίες από τα μεγάφωνα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων ζητήσουν από την κερκίδα να καλμάρει. Την ίδια στιγμή ο 31χρονος Βραζιλιάνος αποχωρούσε για τ' αποδυτήρια, αγκαλιά με άλλους ποδοσφαιριστές της Ντιναμό που προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν, προσπαθώντας να μπουν στη θέση του.

Ο Τάισον θα ήθελε πολύ αυτή να ήταν η τελευταία ημέρα του στην Ουκρανία. Θα ήθελε πολύ την επομένη να επιβιβαζόταν σ' ένα αεροπλάνο και να έφευγε. Σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του δήλωσε πως "η πρώτη μου σκέψη ήταν πως είναι ώρα για μένα να πακετάρω και να αποχωρήσω". Αποδέχθηκε ωστόσο τη σκληρή πραγματικότητα ενός εν ισχύ συμβολαίου ως το 2021 την ίδια στιγμή που ήξερε ότι "οι άνθρωποι της Σαχτάρ είχαν απορρίψει την πρόταση της Μίλαν έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ". Νωρίτερα ο ίδιος, με σπαρακτική ανάρτησή του σε μορφή instastory, είχε μοιράσει ειρωνικά συγχαρητήρια σ' όλους εκείνους "που τελειώσατε το όνειρό μου".

Ο Τάισον έγινε ο απόλυτος μύθος για το υψωμένο δάχτυλό του

Ακολούθησε μια πολύ πιο ψύχραιμη αντίδραση, η οποία συνόδευε τη φωτογραφία με το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο σε ασπρόμαυρη εκδοχή. "Λατρεύω τη φυλή μου, αγωνίζομαι για το χρώμα, οτιδήποτε κάνει για μας είναι από αγάπη. Τα δάκρυα αγανάκτησης, απόρριψης και αδυναμίας που δεν μπορούσε να κάνω τίποτα εκείνη τη στιγμή. Αλλά μάθαμε να είμαστε ισχυροί και ν' αγωνιζόμαστε. Ο ρόλος μου είναι να πολεμήσω, να σηκώσω το κεφάλι και να συνεχίσω να παλεύω πάντα. Σε μια ρατσιστική κοινωνία δεν αρκεί να μην είμαστε ρατσιστές, πρέπει να είμαι αντιρατσιστές. Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από περισσότερο σεβασμό, ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο σεβασμό", υπογράμμισε.

Η ενέργεια του Τάισον καλύφθηκε πλήρως από την επίσημη Σαχτάρ, η οποία "κατηγορηματικά αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και όποιας άλλης μισαλλοδοξίας. Δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για όσους προσβάλλουν άλλους ανθρώπους λόγω του χρώματος του δέρματός τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους. Αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι απαράδεκτο σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα (...) Τέτοια ταπεινωτικά συμβάντα προκαλούν πόνο και απογοήτευση στη μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένεια της Σαχτάρ. Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά του κοινού, πάντα θα εκφράζουμε την υποστήριξη και θα προστατεύουμε τους παίκτες μας".

Ο κόσμος, φανς της Σαχτάρ και όχι μόνο, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους σ' έναν ποδοσφαιρική που δεν είχε δώσει άλλα δικαιώματα. "Θρύλο" τον χαρακτήρισε ένας χρήστης και "μύθο που έχει μεγάλη συμβολή στο ουκρανικό ποδόσφαιρο" ένας δεύτερος που απαίτησε ν' απαγορευτεί δια παντός η οποιαδήποτε μετακίνηση οπαδών της Ντιναμό σε άλλα γήπεδα. "Σκουλήκια, δεν πρέπει να σας αφήσουμε στα γήπεδα, αλλά να επιστρέψουμε στις τρύπες σας", ήταν το 'κατηγορώ' ενός τρίτου που βρήκε τη συμπαράσταση ενός τέταρτου που σ' ένα μακροσκελές μήνυμά του υποστήριξε ότι "ο Τάισον είναι ένα στολίδι του ποδοσφαίρου και οι πραγματικοί θαυμαστές του θα έχουν να λένε στα παιδιά και στα εγγόνια τους για τις μαγευτικές εμφανίσεις του. Ντρέπομαι να υπάρχουν εγγόνια και γιαγιάδες στην Ουκρανία που να μην θυμούνται τι έφερε ο ρατσισμός του Γ' Ράιχ στους λαούς και στη γη της Ουκρανίας. Είναι ανάξιοι των επωνύμων που φέρουν". "Τι περιμένετε όταν για 5 χρόνια μάς κυβερνά ο στρατός;", αναρωτήθηκε ένας τελευταίος δίνοντας πολιτική προέκταση στο ζήτημα.

Αναπόφευκτο ήταν από την ώρα που ο Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο, ο προπονητής της Ντιναμό Κιέβου, δεν πήρε θέση, λέγοντας πως "δεν κατάλαβα τι συνέβη, όταν είσαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, δεν ακούς οτιδήποτε άλλο" να βρεθεί εν μέσω 'πυρών'. "Αλήθεια δεν είδες να διακόπτετε ο αγώνας; Δεν είδες να πηγαίνουν οι ομάδες στ' αποδυτήρια; Δεν είδες πώς ενήργησαν οι υφιστάμενοί σου; Δεν άκουσες τις ανακοινώσεις; Δεν σ' ενδιέφερε ο λόγος που πήρε κόκκινη ο Τάισον", ήταν τα ρητορικά ερωτήματα που έθεσε ένας εκ των αντιδρώντων.

Πολλά τα 'αν' και τα 'εφόσον' περιείχε επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε -αργοπορημένα- η Ντιναμό, καλώντας την Ομοσπονδία ν' αφήσει στην άκρη τα πρόστιμα και να ενεργήσει δραστικά για την εξάλειψη ρατσιστικών και ξενοφοβικών πράξεων στα γήπεδα, διότι αφορούν όλες τις ομάδες. "Ανυπομονούμε ν' αρχίσει έρευνα, έτοιμοι να βοηθήσουμε και αν αποδειχθούμε ένοχοι, να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για ν' απομονώσουμε τ' άτομα αυτά. Αναμένουμε τις φωτογραφίες και το βίντεο που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση".

Θα αποκλειστεί από τους ομίλους του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK