Ο Ταξιάρχης Φούντας δεν θα πάρει τίτλο, αλλά σίγουρα μεταγραφή

Η Ραπίντ ήλπιζε ότι μπορεί να διεκδικήσει τα πρωτεία από τη Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία, αλλά 0-3 στη Βιέννη ήταν, σχεδόν, καταδικαστικό. Όχι τουλάχιστον για το μέλλον του Ταξιάρχη Φούντα.

Ο Ταξιάρχης Φούντα εν δράσει με τη φανέλα της Ραπίντ Βιέννης
Ο Ταξιάρχης Φούντα εν δράσει με τη φανέλα της Ραπίντ Βιέννης TWITTER.COM/SKRAPID

Η Ραπίντ Βιέννης εξακολουθεί να είναι η κάτοχος των περισσότερων πρωταθλημάτων στην Αυστρία. Το πιο πρόσφατο και 32ο στο σύνολο (οκτώ περισσότερα από τη συμπολίτισσα Αούστρια) συμπλήρωσε την πλούσια συλλογή της πριν από 13 χρόνια (2007-08). Έκτοτε δεν έχει σηκώσει κούπα. Ούτε καν φλιτζανάκι του καφέ, μιας και το τελευταίο κύπελλο κατακτήθηκε το 1995! Εφέτος προσδοκούσε σε μια διακοπή του 'στείρου' αυτού σερί, σταματώντας παράλληλα την εντός των τειχών κυριαρχία της Ζάλτσμπουργκ. Που είχε κόψει πρώτη το νήμα επτά στη σειρά φορές και δέκα από το 2009!

Στα πλέι οφ, που άρχισαν την πρώτη Κυριακή του Απρίλη, η Ραπίντ είχε να καλύψει απόσταση τεσσάρων βαθμών, μια και η συγκομιδή της κανονικής περιόδου διαιρέθηκε με το δύο (26 έναντι 22), και στο ντέρμπι κορυφής πήγε με παράσημο το εντυπωσιακό 8-1 στην έδρα της Βόλφσμπεργκερ. Αν νικούσε, έφτανε στο -1 από την ανταγωνίστριά της και θ' απέμεναν οκτώ αγωνιστικές ως το φινάλε της διαδικασίας. Με την κατάσταση τόσο ρευστή και οριακή, όλα θα ήταν πιθανά.

Το σφύριγμα της λήξης τη βρήκε γδαρμένη και καταματωμένη. Το 0-3 των 'ταύρων' στη Βιέννη είχε εκτοξεύσει τη διαφορά από την κορυφή στους επτά πόντους και όπως παραδέχθηκε κυνικά ο κόουτς Ντίτμαρ Κιχμπάουερ "είναι πλέον σαφές ότι η Ζάλτσμουργκ είναι ξανά πρωταθλήτρια. Η διαφορά είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί. To θέλαμε αλλά δεν ήταν δυνατόν, η αυτοπεποίθησή μας δεν ήταν εκεί και μ' ενοχλεί". Το σκορ διαμορφώθηκε στο 93' και στο 95' από τα γκολ του Αντεγέμι. Θεωρητικά ως τότε η Ραπίντ διεκδικούσε τουλάχιστον την ισοπαλία. Πρακτικά δεν κατάφερε ν' απειλήσει ποτέ την αντίπαλό της. Ιδίως μετά την (αμφιλεγόμενη) αποβολή του στόπερ Χόφμαν στο 46' συμβιβάστηκε με το μοιραίο. Είχε ήδη χάσει με τραυματισμό τον δεξιό μπακ Στοΐκοβιτς (που συγκρούστηκε με συμπαίκτη του) και παρέδωσε τα όπλα. Οριακά προσέγγισε σε κατοχή το 37% και τελική προσπάθεια στο στόχο δεν μέτρησε!

Ο Φούντας προσπάθησε, αλλά...

Σ' ένα ματς με πολλές αναποδιές, ο Ταξιάρχης Φούντας ήταν από τους επτά ποδοσφαιριστές τη Ραπίντ που έβγαλαν όλο το 90λεπτο. Προερχόμενος από το χατ τρικ της πρεμιέρας των πλέι, έδειχνε ότι βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Παρασύρθηκε κι αυτός από τη γενικότερη αδυναμία των γηπεδούχων ν' ανταγωνιστούν ένα ανώτερο σύνολο. Κάποιες επιθετικές απόπειρες του διεθνούς επιθετικού κατεγράφησαν στη ροή του ματς, αλλά μέχρι εκεί. Ήταν ημιτελείς και δεν 'τρόμαξαν' τον τερματοφύλακα Στάνκοβιτς. Η επιδίωξή του "να στεφθώ πρωταθλητής με τη Ραπίντ", όπως είχε δηλώσει μετά το 8-1 της προηγούμενης εβδομάδας, είχε πάει πίσω.

Εκτός κυπέλλου από τον Δεκέμβριο, αναγκαστικά πλέον η Ραπίντ θα παλέψει για να προστατεύσει τη δεύτερη θέση της κατάταξης που χαρίζει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Τα παιχνίδια που ακολουθούν με τη Στουρμ Γκρατς (εντός) και τη ΛΑΣΚ (εκτός) είναι καθοριστικά, αφού πρόκειται για τις δύο ομάδες που απειλούν να της αρπάξουν το προνόμιο της συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σ' αυτήν την προσπάθεια ο Φούντας θα είναι, ομολογουμένως, κομβικός παράγοντας. Όντας ο ποδοσφαιριστής της Ραπίντ που απειλεί περισσότερο από κάθε άλλον, παρότι είναι ο τρίτος σκόρερ της.

Η ώρα της μεταγραφής πλησιάζει

Όπως προκύπτει άλλωστε διάγει τους τελευταίους μήνες του στη Βιέννη, έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2022 και με 32 γκολ - 12 ασίστ έως τώρα με τα πράσινα φαντάζει μια ελκυστική περίπτωση για ομάδες ανώτερων πρωταθλημάτων (Bundesliga, Serie A, Championship) που υπηρετούν ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού. Ήδη η Gazzetta dello Sport έγραψε για το έντονο ενδιαφέρον της Μπολόνια του Σίνισα Μιχάιλοβιτς που τον παρακολουθεί στενά από πέρυσι. Οι 'ροσομπλού' έχουν ήδη σώσει την κατηγορία και σχεδιάζουν κιόλας την επόμενη ημέρα. Σ' αυτήν φαίνεται ότι υπάρχει χώρος για τον 25χρονο Μεσολογγίτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι απαιτήσεις των Αυστριακών δεν ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Στις προηγούμενες δύο μεταγραφικές περιόδους, του καλοκαιριού-φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν η Ρέιντζερς και η Στόουκ εμφανίστηκαν ως υποψήφιες αγοράστριες, ήταν εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα, μιας και ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είχε μόλις κλείσει ένα χρόνο-18 μήνες στη Ραπίντ και είχε κοστολογηθεί πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία του. Από το φινάλε τούτης της σεζόν, ωστόσο, μπαίνει στον τελευταίο του συμβολαίου του, οπότε αν δεν ανανεώσει πρόωρα, θα έχει το δικαίωμα να φύγει δίχως αντίτιμο το καλοκαίρι του 2022, δεσμεύοντας μάλιστα το μέλλον του με την ομάδα της αρεσκείας του από τον Γενάρη.

Στην περίπτωση που ο Φούντας δεν αποχωρήσει εφέτος από τη Ραπίντ, εκδοχή που δεν συγκεντρώνει ίσες πιθανότητες με την εκδοχή πώλησης, θα έχει μια τρίτη ευκαιρία να την οδηγήσει στον πολυπόθητο τίτλο ύστερα από 14 χρόνια! Είναι κι αυτό ένα κίνητρο, όχι βέβαια τόσο μεγάλο όσο η πρόκληση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σ' ένα πολύ πιο απαιτητικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK