Ο Τέρι Τζόουνς δεν έπαψε να ζητά το οφσάιντ του Σωκράτη

Οι Pythons έχασαν το δεύτερο μέλος τους. Ο Τέρι Τζόουνς έφυγε από τη ζωή, αλλά η ερμηνεία του ως ο Καρλ Μαρξ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στους Έλληνες φιλοσόφους θα μείνει εσαεί.

Οι Κλιζ, Πέιλιν, Γκίλιαμ και Τζόουνς, τα τέσσερα από τα έξι μέλη των Monty Puthon
Οι Κλιζ, Πέιλιν, Γκίλιαμ και Τζόουνς, τα τέσσερα από τα έξι μέλη των Monty Puthon AP PHOTO/SUZANNE VLAMIS

Ο θάνατος του Τέρι Τζόουνς ύστερα από "μακρά, εξαιρετικά γενναία, αλλά πάντα με χιουμοριστική διάθεση μάχη με μια σπάνια μορφή άνοιας" αφαίρεσε από την αιρετική κομπανία των πρωτοπόρων της σάτιρας Monty Python άλλο ένα ιδρυτικό μέλος της. Ο Γκρέιαμ Τσάπμαν ήταν ο πρώτος (και ο μοναδικός ως σήμερα) από το 'Ιπτάμενο Τσίρκο' που είχε χάσει τη ζωή του, νικημένος από τον καρκίνο τον Οκτώβριο του 1989 - σε ηλικία 48 ετών. Μια εξέλιξη που είχε φρενάρει τότε την οποιαδήποτε υπόνοια επανασύνδεσης με τους υπόλοιπους πέντε: τον Τζον Κλιζ, τον Τέρι Γκίλιαμ, τον Έρικ Άιντλ, τον Μάικλ Πέιλιν και φυσικά τον Τέρι Τζόουνς.

Ο Τζόουνς, Ουαλός στην καταγωγή, θα έκλεινε τα 78 του την 1η του Φλεβάρη. Από το 2016 που διαγνώσθηκε με την εγκεφαλική πάθηση ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του στο Βόρειο Λονδίνο, μακριά από την όποια δημοσιότητα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά ζητήματα με την ομιλία και τη μνήμη του. Ως την ημέρα που ο νους του λειτουργούσε ανεπηρέαστα ήταν ένας δραστήριος και διορατικός καλλιτέχνης που δεν επαναπαύτηκε ποτέ. Σπουδαίος. Πέρα από την κωμική πλευρά του, ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Γλώσσα, ήταν συγγραφέας βιβλίων, ποιητής, σκηνοθέτης, χρονογράφος και ιστορικός ερευνητής. Ούτως ή άλλως οι Pythons έλκονταν από τις (κοινωνικές, θρησκευτικές κ.α) πτυχές του παρελθόντος και δεν -μπορεί να- ήταν καθόλου τυχαίο πως πολλά από τα σενάρια τους είχαν πλείστες αναφορές και αναδρομές σε άλλες εποχές.

Ένα τέτοιο ταξίδι στο χρόνο, προσαρμοσμένο στο σήμερα, ήταν το θρυλικό σκετς που πρωτοπροβλήθηκε το 1972 με τον τίτλο 'Ο Ποδοσφαιρικός Αγώνας των Φιλοσόφων'. Ένα ματς στο οποίο αναμετρήθηκαν οι θεωρίες και οι τάσεις Ελλήνων-Γερμανών και στο οποίο ο Τζόουνς ενσάρκωνε τον Καρλ Μαρξ.

Υποτίθεται ότι η αναμέτρηση φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου (γυρίστηκε σ' ένα άλλο γήπεδο της βαυαρικής πόλης) και οι Έλληνες φιλόσοφοι ντυμένοι με χλαμύδες και σανδάλια, που έχουν για τερματοφύλακα τον Πλάτωνα, ως αμυντικούς τον Επίκτητο, τον Αριστοτέλη, τον Ηράκλειτο (αρχηγός) και τον Σοφοκλή (το Τσεκούρι), στο κέντρο τον Εμπεδοκλή, τον Πλωτίνο, τον Επίκουρο και η επιθετική τριάδα τους απαρτίζεται από τον Δημόκριτο, τον Αρχιμήδη (που υποδυόταν ο Κλιζ) και τον Σωκράτη, επικρατούν 1-0 χάρη σε γκολ του 89'.

Ο Τέρι Τζόουνς δεν έπαψε να ζητά το οφσάιντ του Σωκράτη

Οι Γερμανοί από την άλλη έχουν παραταχθεί με τον Λάιμπνιτς στο τέρμα, τον Καντ, τον Χέγκελ, τον Σοπενχάουερ, τον Σέλινγκ στα μετόπισθεν, τον Φραντζ Μπεκενμπάουερ (!) στον άξονα δίπλα στον Γιάσπερς και τους Σλέγκελ, Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Χάιντεγκερ μπροστά, σ' ένα άκρως επιθετικό 4-2-4 από τον Μαρτίνο Λούθηρο. Προτού ο Καρλ Μαρξ, με την πλούσια γενειάδα του, κάνει την απαραίτητη προθέρμανση και μπει ως αλλαγή για ν' ανοίξει ένα νέο 'Κεφάλαιο' στον αγώνα των διάσημων στοχαστών.

Προτού πάντως προλάβει να υπνωτίσει και ν' αποπροσανατολίσει τους Έλληνες αντιπάλους μ' ένα άλλο 'όπιο του λαού', ο Αρχιμήδης είχε βρει μια εξαίρετη ιδέα που οδήγησε σε μια φιλοσοφημένη επίθεση και στην καρφωτή κεφαλιά του Σωκράτη, χαρίζοντας το κύπελλο στην ελληνική ομάδα. Οι Γερμανοί είχαν πιει αναγκαστικά το κώνειο, αφού οι έντονες διαμαρτυρίες τους στον διαιτητή Κομφούκιο για τη μη υπόδειξη ενός εκ των βοηθών του (Αγίου Αυγουστίνου και Θωμά Ακινάτη), με τον Χέγκελ να υποστηρίζει ότι "η πραγματικότητα είναι προσάρτημα μιας απριόρι μη νατουραλιστικής ηθικής" και ο Καντ να συμπληρώνει πως "οντολογικά υφίσταται μόνο στη φαντασία", δεν είχαν προσδώσει αποτέλεσμα. Μονάχα ο Μαρξ έλεγε και ξανάλεγε πως ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ. Χωρίς VAR όμως η αρχική απόφαση δεν άλλαξε και οι Έλληνες πέτυχαν μια ιστορικών διαστάσεων νίκη.


News 24/7

24MEDIA NETWORK