Ο Τζέσι Λίνγκαρντ έφτασε κοντά στο να χάσει το μυαλό του

Βλέπεις έναν παίκτη να μην μπορεί να κουνηθεί. Συνηθέστερα σχολιάζεις πως ξενύχτησε ή είχε αλλού το μυαλό του, ενώ πληρώνεται αδρά για να παίζει ποδόσφαιρο. Η περίπτωση του Τζέσι Λίνγκαρντ θα σε πείσει ότι είναι πάντα χρήσιμο να μαθαίνουμε τι συμβαίνει, πριν μιλήσουμε.

O Τζέσι Λίνγκαρντ, στην αγκαλιά του Ντιόγκο Νταλό, μετά το γκολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Τρανμίρ, το Γενάρη.
O Τζέσι Λίνγκαρντ, στην αγκαλιά του Ντιόγκο Νταλό, μετά το γκολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Τρανμίρ, το Γενάρη. SIMON COOPER/PA VIA AP

Δεν θα εξετάσουμε, σε αυτό το σημείο ποιος ήταν ο Μάικλ Τζάκσον και τι έκανε στη ζωή του -εκτός σκηνής. Θα κρατήσουμε το Man in the mirror, γιατί στίχο αυτού του τραγουδιού χρησιμοποίησε ο Τζέσι Λίνγκαρντ, στην αποτίμηση της σεζόν που έζησε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και με την πάρτη του. Πάμε λοιπόν, να δούμε τι έγραψε ως επίλογο της χρονιάς.

“Ξεκινώ από τον άνθρωπο που βλέπω στον καθρέφτη, του ζητώ να αλλάξει τους τρόπους του”

"Αυτή η σεζόν ήταν δύσκολη, για πάρα πολλούς λόγους. 'Έχασα' το ποιος ήμουν ως παίκτης και ως άνθρωπος, αλλά ποτέ δεν θέλησα να τα παρατήσω. Ήξερα ποιος είμαι πραγματικά, εντός και εκτός γηπέδων. Ήξερα πως εφόσον τα 'χα καταφέρει πρωτύτερα, μπορούσα να τα καταφέρω ξανά. Αυτό σήμαινε πως έπρεπε να δουλέψω πιο σκληρά από ό,τι έως τότε και να εμπιστευτώ όσους είχα γύρω μου, οι οποίοι ήξεραν πώς θα με βοηθήσουν καλύτερα, ώστε να τα καταφέρω. Ξέρω πως οι φαν ήταν εκνευρισμένοι, αλλά πάντα αγαπούσα το club και όσους συνδέονται με αυτό. Αυτή η ομάδα, αυτό το club είναι η οικογένεια μου και θα συνεχίσω να δουλεύω πιο σκληρά από πριν, για να βοηθώ την ομάδα να υλοποιεί τους στόχους της”.

Να θυμηθούμε λίγο, τι έγινε φέτος, όπως τα είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει το Δεκέμβριο του 2019, στη Daily Mail. “Δεν έπαιζα καλά και είχα τον Σόλσκιερ από πάνω μου, όλη την ώρα. Ήθελε περισσότερα από εμένα. Οπότε ένιωσα πως το καλύτερο για όλους μας ήταν να βγάλω από μέσα μου όσα με απασχολούσαν. Να του πω γιατί το μυαλό μου δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση. Οπότε πήγα και χτύπησα την πόρτα του”.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ την άνοιξε και άκουσε τον 27χρονο παίκτη του να του διηγείται την ιστορία της ζωής του -όπως είχε διαμορφωθεί τότε. Η μητέρα του, Κίρστι είχε αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας που δεν της επέτρεπε να φροντίζει τα αδέλφια του Τζέσι (τον 14χρονο Τζάσπερ και την 11χρονη Ντέιζι Μπου). Πέραν της ασθένειας της μητέρας του, που από μόνο του ως γεγονός δεν ήταν εύκολο να το διαχειριστεί (με ουκ ολίγες φοβίες να τον παραλύουν), έπρεπε να αναλάβει και τις υποχρεώσεις που 'χε εκείνη -καθημερινά-, βάσει του προγράμματος των μικρότερων της οικογενείας. Πέραν των πρακτικών ζητημάτων, έπρεπε να είναι κοντά τους και για τα ψυχολογικά -γιατί δεν ήταν ο μόνος που φοβόταν τι μπορεί να ξημερώσει. Και όλα αυτά έπρεπε να συμβούν, ενόσω τακτοποιούσε και τις νέες ευθύνες που 'χε πια, ως πατέρας -είχε μόλις αποκτήσει μια κόρη.

“Συνήθως είμαι δραστήριος και θέλω να κάνω τους άλλους να γελάνε. Αλλά όσοι ήταν κοντά μου παρατήρησαν πως είχα αλλάξει. Ήμουν κατηφής και στενοχωρημένος. Απλά ανησυχούσα για όλα. Ένιωσα πως όλοι είχαν μεταφέρει πάνω μου τα 'βάρη' τους και δεν τα άντεχαν οι ώμοι μου. Η μητέρα μου είχε διάφορα θέματα, μέσα στα χρόνια, αλλά ποτέ δεν αναζήτησε βοήθεια. Τώρα το κάνει. Οπότε εγώ φροντίζω τα αδέλφια μου. Είναι μαζί μου. Είναι δύσκολο να βλέπεις τους αγαπημένους σου να παλεύουν. Και την ίδια στιγμή, έπρεπε να βρω τη δύναμη να πάω στη δουλειά και να προσπαθώ να είμαι αποτελεσματικός”.

Μην μπερδευτείς και σχηματίσεις την άποψη πως δεν είχε την παραμικρή σχέση με τα προβλήματα της ζωής, πριν αρρωστήσει η μητέρα του. Είχε ήδη έλθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο του προστάτη που απέκτησε ο παππούς του -το είδωλο του-, Κεν, ενώ η γιαγιά του είχε γλιτώσει τον ακρωτηριασμό ποδιού τελευταία στιγμή.

Προφανώς και το μυαλό νίκησε το σώμα, με συνέπεια να χάσει τη θέση του στη Γιουνάιτεντ και την εθνική Αγγλίας. Ήξερε εν τω μεταξύ, πως ζει με 'δανεικό' χρόνο από τον Σόλκιερ, μετά την άτυχη στιγμή του καλοκαιριού που 'χε προηγηθεί.

Είχε ποστάρει στο Snapchat ένα video που 'χε 'τραβήξει' στην off-season, στο Μαϊάμι. Ήταν παρέα με τους Μάρκους Ράσφορντ, Ρο-Σον Ουίλιαμς (πρώην παίκτης των ακαδημιών της Γιουνάιτεντ) και έναν φίλο τους, ονόματι Τζαμάλ Μπράνκερ. Ο τελευταίος προσποιήθηκε πως κάνει σεξ (προσποιήθηκε τις κινήσεις). Και θα πεις πως 'εντάξει μωρέ, όλες οι ανδροπαρέες κάνουν πλάκες'. Μόνο που δεν ποστάρουν όλες τα επίμαχα σημεία σε social network, πολύ περισσότερο όταν πρωταγωνιστούν στα ντοκουμέντα άνθρωποι που λειτουργούν ως role models παιδιών. Για αυτό υπήρξαν πολλοί που ζήτησαν από τον οργανισμό να διώξει τον Λίνγκαρντ, γιατί -όπως έλεγαν- ντρόπιασε το ιστορικό club. Ο Σόλσκιερ είχε ενημερώσει πως το θέμα το είχε διαχειριστεί ο ίδιος, με τον τρόπο να μένει μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων. “Πρέπει να 'χεις δυνατό χαρακτήρα για να παίζεις στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα τους πω ότι από το Α πας στο Β, από εκεί στο Γ και ούτω καθ' εξής και μετά θα το κάνουν. Πρέπει να αποφασίζουν μόνοι, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά γενικά στη ζωή” είχε σχολιάσει δημόσια, ο προπονητής. Κατ' ιδίαν, ενημέρωσε τον παίκτη του πως θα του έδινε μια τελευταία ευκαιρία.

“Ήταν λάθος μου να ποστάρω το video. Έχω πολλούς νέους followers. Ήταν ατύχημα. Ήθελα να το στείλω σε φίλο μου, ιδιωτικά. Ήμουν σε αεροπλάνο, λίγο πριν την απογείωση. Έλαβα ένα μήνυμα που μου έγραφε φίλος 'κατέβασε τώρα το video'. Τότε κατάλαβα τι έκαναν. Μου κόπηκε η ανάσα. Σκέφτηκα πως έχω τελειώσει από τη Γιουνάιτεντ. Για τις δυο επόμενες ώρες ήμουν στην πτήση και δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Μετά επικοινώνησα με τον προπονητή και ζήτησα συγγνώμη. Τότε μου είπε πως μου δίνει μια τελευταία ευκαιρία". Είχε καταλήξει στο "δεν είμαι ηλίθιος. Ήξερα τι έπρεπε να κάνω”, αλλά δεν το έκανε. Πολλοί έκριναν, ουδείς ήξερε όμως, τους λόγους. Δεν ήταν από καπρίτσιο ή 'φούντωση' του 'εγώ', αλλά για πιο ουσιαστικά πράγματα. Τα αποκάλυψε, όταν τον 'έπνιξαν' και αποφάσισε να τα 'βγάλει' από μέσα του.

Είμαι άνθρωπος που προτιμά να διαχειρίζεται μόνος του τα θέματα του. Αυτό δεν είναι απαραίτητα το σωστό. Πάντα χρησιμοποιώ τη φράση 'να είσαι ο εαυτός σου'. Συνειδητοποίησα όμως, πώς υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να γίνει αυτό. Ο πατέρας μου και ο μεγαλύτερος αδελφός με στήριξαν, αλλά κάποια πράγματα με πόνεσαν στην καρδιά. Ως άνδρας πρέπει να αναλάβω την ευθύνη και να είμαι κοντά σε όλους όσους με χρειάζονται. Έπρεπε να ωριμάσω. Να γίνω πιο έξυπνος. Κάποιες φορές, όταν οι ανησυχίες σου είναι 'βαθιές', δεν μπορείς να λειτουργήσεις κατάλληλα. Τώρα έχω βρει τον τρόπο να επιστρέψω στην καλύτερη κατάσταση -νιώθω πως μπορώ να το κάνω”.

Το 'κλικ' έγινε στη συνάντηση που είχε με τον Σόλσκιερ. Είχαν προηγηθεί εμφανίσεις της Γιουνάιτεντ που ήταν αποκαρδιωτικές και ο Λίνγκαρντ ταίριαζε απόλυτα σε αυτό το 'κλίμα'. Πριν το ματς με την Μπράιτον, το Νοέμβριο “ο κόουτς μου είπε 'απλά μπες, παίξε με χαμόγελο και διασκέδασε το'. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση. Ξέρει τι χαρακτήρας είμαι. Χρειάζομαι το χαμόγελο. Μου είπε επίσης, πως όλα θα πάνε καλά. Ήταν η στιγμή που είχα απόλυτη ανάγκη να ακούσω κάποιον να μου το λέει αυτό”.

Βρήκε τον εαυτό του -εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών- και μετά ήλθε η παρουσίαση σειράς ρούχων που δημιούργησε παρέα με τον Πολ Πογκμπά. Το λανσάρισμα έγινε μια εβδομάδα πριν το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ και αυτό ήταν 'αμάρτημα' στο μυαλό των Ρόι Κιν και Γκάρι Νέβιλ, οι οποίοι πέρασαν από γενιές 14 τον Λίνγκαρντ. Εξυπακούεται πως ουδείς ρώτησε σχετικά τον πρωταγωνιστή, πριν να είναι αργά.

“Είχαμε παιχνίδι για το Champions League, μεσούσης της εβδομάδας. Πριν τη σέντρα, ο πατέρας μου με ενημέρωσε, με γραπτό μήνυμα για τα σχόλια που είχαν κάνει για εμένα. Μου τόνισε ότι έπρεπε να παίξω καλά. Σκόραρα. Βέβαια, σχόλια σαν και αυτά που μου απηύθυναν, μπορούν να 'πειράξουν' το μυαλό σου. Να αυξήσουν την πίεση. Εγώ ξέρω πως εκείνη ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει το λανσάρισμα και νιώθω άνετα με την απόφαση μου”.

Νιώθει πως χρωστάει πάρα πολλά στον Σόλσκιερ. Που άνοιξε την πόρτα του. Που τον άκουσε. Που κατάλαβε και τον βοήθησε, χωρίς να του χαριστεί (ρίξε μια ματιά στο video, από πάνω). Πλέον δεν νιώθει να τον βαραίνει κάτι. Έχει επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη του και η ηρεμία στο μυαλό του. Στο βαθμό που μπορεί να διαχειριστεί και καταστάσεις, σαν τον οχετό ρατσιστικής επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον του 'φαν' της Ντέρμπι Κάουντι, μετά το ματς Κυπέλλου της 6ης Μαρτίου. Μεταξύ των 'φαν' ήταν και ο προπονητής της ομάδας. Δεν αντέδρασε. Άφησε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν. Άλλωστε υπήρχε video.

Ο ευεργέτης του Λίνγκαρντ πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει το ΟΚ της πώλησης του μέσου, με τις Ρόμα, Νιουκάστλ και Γκλάντμπαχ να έχουν ενδιαφερθεί για την περίπτωση του. Το συμβόλαιο του 27χρονου (για 110.000 ευρώ την εβδομάδα) τελειώνει το 2021 και έχει το restart του Europa League να δείξει ποιος είναι, τώρα που έμαθε και ο ίδιος τις πραγματικές του δυνατότητες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK