Ο Τζίμι (ο) Τραορέ είχε πάει για ντους στο ημίχρονο του τελικού με τη Μίλαν

Χωρίς την αύρα του 'Τζιμάκου' στο γήπεδο, πολύ πιθανό να μην είχε συμβεί ποτέ ό,τι συνέβη πριν από 15 χρόνια (25/5/2005) στο 'Ατατούρκ' της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τζίμι Τραορέ και ο Γέρζι Ντούντεκ πανηγυρίζουν παρέα
Ο Τζίμι Τραορέ και ο Γέρζι Ντούντεκ πανηγυρίζουν παρέα AP PHOTO/MASSIMO PINCA

Γεννηθείς την πρώτη ημέρα της άνοιξης του 1980 στη γειτονιά Σεντ-Ουέν του Παρισιού, ο ποδοσφαιριστής Τζίμι Τραορέ (νυν βοηθός προπονητής σε ομάδα MLS) υπήρξε τα χρόνια της ενεργούς παρουσίας του μια αρχέγονη -αν όχι 'θεογονική'- μορφή αριστερού μπακ των 00s. Μια σπανιότατη έκδοση 'αρχοντοχωριάτη' των γηπέδων, η οποία πλάθεται μια φορά τα 100 χρόνια από το δημιουργό της για δοξάζεται εις τους αιώνας των αιώνων.

Αν και χωρίς πρότερο οφθαλμοφανές επαγγελματικό υπόβαθρο, τα 'λαγωνικά' της Λίβερπουλ τον εντόπισαν σε ηλικία 19 ετών και από τα τμήματα υποδομής της γαλλικής Λαβάλ ο ακραίος αμυντικός με την καταγωγή από το Μάλι έφτασε 6 χρόνια αργότερα να δρα ως βασικότατο στέλεχος ενός ασύγκριτου σαμποτάζ που οργανώθηκε και εκτελέστηκε ποτέ σε τελικό Champions League. Παρά τα 15 χρόνια που ορίζουν πια τη χρονική απόσταση από την 25η Μαΐου του 2005 οι μνήμες από το 3-0 στο 44' που έγινε 3-3 ως το 60' και οδήγησε στο θριαμβευτικό 3-2 των 'κόκκινων στη διαδικασία των πέναλτι δεν ξέφτισαν ουδόλως. Οι εικόνες του αρχηγού Τζέραρντ, του ηγετικού (παρά το νεαρό της ηλικίας του) Αλόνσο, του ογκόλιθου Ντούντεκ, ακόμη και του Σμίτσερ διατηρούνται ολοζώντανες μία προς μία.

Ο Τζίμι Τραορέ με αντίπαλο τον Τζενάρο Γκατούζο στη διάρκεια του τελικού του 2005
Ο Τζίμι Τραορέ με αντίπαλο τον Τζενάρο Γκατούζο στη διάρκεια του τελικού του 2005 AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Βέβαια, τίποτα δεν θα 'ταν το ίδιο, είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα είχε συμβεί καν, δίχως τη συμβολή του Τζίμι (του) Τραορέ, ο οποίος ως από μηχανής θεός αρχαίου δράματος είχε μεριμνήσει να επέμβει -εντελώς αναπάντεχα- με το αριστερό πόδι του για να σταματήσει το δυνατό σουτ του Ουκρανού Αντρέι Σεφτσένκο προτού η μπάλα διαβεί τη γραμμή του τέρματος και καταλήξει στα δίχτυα των 'κόκκινων' για το -σχεδόν σίγουρο- 4-3 των 'ροσονέρι'. Ο Τραορέ, σαν αερικό που περιπλανιέται για να βοηθά τους μεν ή να στοιχειώνει τους άλλους, φρόντισε να φυσήξει μακριά τον κίνδυνο, ν' απομακρύνει την απειλή και να διατηρήσει αναλλοίωτες τις πιθανότητες.

Δεν θα ήταν εκεί, στην περίπτωση που στη διάρκεια της ανάπαυλας είχε προλάβει ν' αντικατασταθεί από τον 'μέντορά' του Ράφα Μπενίτεθ, τον προπονητή που τον πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον. Ήταν μια προαποφασισμένη κίνηση από τον Ισπανό προπονητή πριν από την επιστροφή στα αποδυτήρια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο Χάμαν και ν' ανέβει πιο ψηλά ο Τζέραρντ. "Υπήρχε ένα χάος για λίγο. Μετά την ομιλία μου, αρχικά έγραψα στον πίνακα ότι ο Τραορέ αντικαθίσταται από τον Χάμαν. Σήκωσα τον Ντίντι στον πίνακα για να καταλάβει τι ήθελα απ' αυτόν και κατόπιν, αφού είπα του Ντίντι να πάει να κάνει προθέρμανση με τον Πάκο έξω, εξήγησα τις τακτικές αλλαγές στην υπόλοιπη ομάδα", διαβάζουμε να διηγείται ο Μπενίτεθ στο βιβλίο "The Didi Man: My love affair with Liverpool".

Άνευ δεύτερων σκέψεων, ο Τραορέ ξεντύθηκε κι άρχισε να δοκιμάζει το νερό στις ντουζιέρες. Προέκυψε ωστόσο μια εσωτερική πληροφορία που ανέτρεψε τα δεδομένα. "Ο Τζίμι έβγαλε τα παπούτσια του και ήταν έτοιμος να μπει για μπάνιο όταν ο φυσιοθεραπευτής ανακοίνωσε πως ο Στίβι Φίναν ήταν τραυματίας. Ο Φίναν θα μπορούσε να συνεχίσει, γιατί είχε έναν τραυματισμό πριν από τον από τον αγώνα, αλλά χωρίς προειδοποίηση ο προπονητής είπε 'όχι, αλλάζουμε. Ούτως ή άλλως θ' αντικαταστήσω τον Φίναν σε 20 λεπτά'. Οπότε τον έβγαλε τότε και ο Τραορέ έμεινε μέσα", ήταν η προσωπική μαρτυρία του Τζέιμι Κάραγκερ στο ίδιο βιβλίο.

Ο Τζίμι Τραορέ πανηγυρίζει με τον Τζιμπρίλ Σισέ
Ο Τζίμι Τραορέ πανηγυρίζει με τον Τζιμπρίλ Σισέ AP PHOTO/MASSIMO PINCA

Στο 'Champions League Dreams' του 2012 ο Μπενίτεθ περιέγραψε πάντως τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Ομολογουμένως με περισσότερες λεπτομέρειες "Όταν τελείωνα την ομιλία, ο φυσιοθεραπευτής Ντέιβ Γκάλεϊ με τράβηξε παραπέρα. Δούλευε με τον Στιβ Φίναν σ' ένα κρεβάτι του μασάζ όσο εγώ μιλούσα. 'Δεν θα αντέξει 45 λεπτά', μου είπε. Είχαμε ήδη κάνει μια αλλαγή, τον Σμίτσερ αντί του τραυματία Χάρι Κιούελ κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου και δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε παίζοντας για το υπόλοιπο του αγώνα, σ' αυτήν την ένταση, με μόνο μια αλλαγή. Είχαμε δύο λεπτά προτού οι ποδσφαιριστές βγουν πίσω, αλλά χωρίς τον Φίναν είχαμε πρόβλημα στη στη δεξιά πλευρά (...) Είχα μερικά δεύτερα να σταματήσω για να σκεφτώ, ν' αλλάξω τα πλάνα μας. Κάλεσα τον Τζίμι πίσω. Είχε βγάλει τα παπούτσια του, ήταν καθ' οδόν για το ντους (...) Έβλεπες στα μάτια του (Φίναν) ότι ήθελε να σκοτώσει τον Ντέιβ".

Μια τρίτη παραλλαγή της ιστορίας, με τον Τζίμι Τραορέ ήδη κάτω από το ζεστό νερό που έτρεχε, αφηγήθηκε από την άλλη ο Νορβηγός Γιορν Άρνε Ρίισε στο 'Running Man' με την υπογραφή του Γενς Γιόχανσον. "O Ράφελ Μπενίτεθ μπαίνει στ' αποδυτήρια τρία ή τέσσερα λεπτά αργότερα. Πάντα μάς αφήνει χρόνο να μαζέψουμε τις σκέψεις μας ο καθένας μόνος του. Είναι ήρεμος όπως πάντα. Δείχνει στον πίνακα ότι θέλει ν' αλλάξει το σύστημα σε 3-5-2 προκειμένου να φέρει τον Στίβεν Τζέραρντ πιο ψηλά στο γήπεδο. Ο Τζίμι Τραορέ πρόκειται να αντικατασταθεί, οπότε πηγαίνει για μπάνιο. Αλλά τότε γίνεται γνωστό ότι ο Στιβ Φίναν έχει έναν τραυματισμό. Ο Φιν δεν θέλει να βγει. Παρακαλά απελπισμένα τον Μπενίτεθ να τον αφήσει στο γήπεδο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο φυσιοθεραπευτής λέει πως έχει τράβηγμα στους κοιλιακούς και πρέπει ν' αντικατασταθεί. Ο Τραορέ καλείται πίσω, πρέπει να σκουπιστεί και να ντυθεί".

Ο Τζίμι Τραορέ στην απονομή του τροπαίου στη Λίβερπουλ
Ο Τζίμι Τραορέ στην απονομή του τροπαίου στη Λίβερπουλ AP PHOTO/MURAD SEZER

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρατήσει όποια εκδοχή θεωρεί πιο ρεαλιστική ή πειστική. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο και δεν αμφισβητείται. Όπως και το γεγονός πως ο Τζίμι Τραορέ απέκτησε μια κάρτα μέλους στο κλαμπ της ποδοσφαιρικής αθανασίας. Γιατί όντως έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα ένα από τα πιο περίτεχνα αυτογκόλ που έχουν καταγραφεί από κάμερα. Με στροφή 360 μοιρών γύρω από τον εαυτό του και εκτέλεση με τακουνάκι.

Γιατί όντως στέριωσε στη Λίβερπουλ για 7 σεζόν (τη μία δανεικός στη Λανς) παλεύοντας μονίμως να υπερνικήσει την αγαρμποσύνη του με την μπάλα στα πόδια και μαζί τη δυσπιστία του απαιτητικού κοινού του 'Άνφιλντ' για τη χρησιμότητά του. Γιατί όντως την εποχή μου μεσουρανούσαν ο Ρομπέρτο Κάρλος, o Άσλεϊ Κόουλ και ο Μπισάντ Λιζαραζού, αυτός υστερούσε εμφανώς σε τεχνικά χαρακτηριστικά και σωματικά προσόντα για τη θέση, καταλαμβάνοντας μια πολύ χαμηλή θέση στην ιεραρχία των αριστερών μπακ της εποχής.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο Τζίμι Τραορέ γνωρίζοντας πως "δεν είμαι ο καλύτερος", φρόντιζε "να κάνω το καλύτερό μου", όντας στο τέλος της ημέρας περήφανος "για όσα πέτυχα". Εκείνη τη σεζόν, την πιο αλησμόνητη της καριέρας του που τον βρήκε αργότερα σε Τσάρλτον, Πόρτσμουθ, Ρεν, Μπέρμιγχαμ, Μονακό και Μαρσέιγ, προτού φύγει για τις ΗΠΑ, ο αριστερός μπακ της Λίβερπουλ είχε αγωνιστεί σε 42 παιχνίδια μετρώντας περισσότερα από 3.000 λεπτά συμμετοχής. Και μια σωτήρια απόκρουση πάνω στη γραμμή.


News 24/7

24MEDIA NETWORK