Ο Τζόρτζεβιτς μιλάει για το τέλος της καριέρας του, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Arren-a 89,2" και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Ολυμπιακό.

Ο Τζόρτζεβιτς μιλάει για το τέλος της καριέρας του, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ
Ο αρχηγός των Πειραιωτών μίλησε για την πορεία της ομάδας, τις νέες προκλήσεις, το μέλλον αλλά και το τέλος της καριέρας του. Επίσης, ρωτήθηκε και για την εικόνα των υπόλοιπων ομάδων και δη Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Αναλυτικά:

Για την διακοπή: «Πέρσι δεν είχε καθόλου διακοπή και μόνο τρεις μέρες ξεκούραση. Φέτος όμως ήταν καλύτερα τα πράγματα και φορτώσαμε τις μπαταρίες. Στην Αγγλία βέβαια τα ματς τα βλέπουν σαν γιορτή, εύχομαι να γίνει αυτό κάποια στιγμή στην Ελλάδα και ας παίζουμε και τις γιορτές. Είναι άλλη η νοοτροπία».

Για την συνέχεια του πρωταθλήματος: «Πρέπει να το δούμε σαν να ξεκινάει τώρα η χρονιά. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα, αλλά στην μέση της σεζόν δεν λέει τίποτα. Ξεκινάει καινούργια χρονιά και ο δεύτερος γύρος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τελειώσουμε τον γύρο όπως και την χρονιά. Δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε ότι όλα τελείωσαν. Μπορεί να είμαστε φαβορί και να έχουμε διαφορά, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με ένα-δύο άσχημα παιχνίδια, όλα μπορούν να αλλάξουν. Οι βαθμοί της διαφοράς είναι έξι και όχι επτά. Κινδυνεύουμε από τον δεύτερο αυτή τη στιγμή. Σχολιάζαμε όλη τη χρονιά και λέγαμε για 7, 9 και 12 βαθμούς και ξεχνούσαμε τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να τον σεβόμαστε και να τον προσέξουμε. Από αυτόν είναι η διαφορά και όχι από τον τρίτο ή τον τέταρτο».

Για τη φετινή εικόνα: «Ο Ολυμπιακός είναι αρκετά βελτιωμένος φέτος σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Αυτό δεν πάει να πει ότι κατηγορώ τους προηγούμενους. Απλά, μόνο και μόνο ότι πέρσι στον πρώτο γύρο ήμασταν δεύτεροι και τρίτοι δείχνει κάτι. Βέβαια, φέτος κλείσαμε τον πρώτο γύρο ως πρωταθλητές χειμώνα. Τώρα έχουμε μία διαφορά, αλλά αυτή δεν μας εξασφαλίζει τίποτα. Ο Ολυμπιακός συμμετέχει σε τρεις διοργανώσεις. Αναφέρθηκα στο πρωτάθλημα για βελτίωση. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις εμφανίσεις του Ολυμπιακού, που έγιναν πέρσι και ειδικά τα δύο «διπλά» στο Champions League, όπου τα προηγούμενα 10 χρόνια είχαμε πρόβλημα. Ίσως ψυχολογικό. Ίσως έτσι να ήταν… παραπάνω βάρος απ’ ότι στην Ελλάδα. Και υπάρχει δικαιολογία ότι πέρσι χάσαμε βαθμούς που δεν έπρεπε στο πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα κλείσαμε την χρονιά με ντάμπλ».

Για τα δύο πρόσωπα, εντός κι εκτός έδρας: «Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να κάνει καλύτερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Απλά, πιστεύω ότι στον πρώτο γύρο είχαμε πολλά παιχνίδια στο Καραϊσκάκη και οπότε μας περιμένει στον δεύτερο γύρο να παίξουμε πολλά ματς εκτός. Σε δύο-τρία παιχνίδια από ατυχία δεν πήραμε το διπλό».

Για τις αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού: «Ο Ολυμπιακός πλέον έχει μία ομάδα που την αντιπροσωπεύει η ομαδικότητα. Πρώτα κοιτάμε την ομάδα και μετά τα προσωπικά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε βάρος στο ατομικό παιχνίδι και όχι στο ομαδικό. Φέτος είχαμε πολλούς τραυματισμούς, αλλά όποιος και να έπαιξε, κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο τις απουσίες. Αυτό δείχνει την ομαδικότητα. Αρκετά είναι τα νέα πράγματα φέτος. Αυτό που ήθελε ο Βαλβέρδε να περάσει στην ομάδα, φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και οι προηγούμενοι προπονητές λίγο πολύ αυτό που θέλανε το προσπάθησαν, να περάσουν δηλαδή το στυλ τους, τον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό κάνει και εκείνος. Θέλει να περάσει κάποια μηνύματα και φαίνονται και στον αγωνιστικό χώρο».

Για την αφετηρία της περιόδου: «Το ξεκίνημα το καλοκαίρι δεν ήταν το καλύτερο. Αποκλειστήκαμε και αυτό ακόμα το σκεφτόμαστε, στο βάθος του μυαλού μας. Είναι δύσκολο να το ξεχάσουμε, κακά τα ψέματα. Μετά τον αποκλεισμό φάνηκε ότι ψαχνόμασταν και ήμασταν επηρεασμένοι από όλο αυτό. Βρήκαμε την δύναμη όλοι μας και μαζί με τον κόσμο, το ξεπεράσαμε. Πάντως, Champions League και UEFA έχουν μεγάλη διαφορά».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική: «Στον Ολυμπιακό πάντα ο χρόνος είναι λίγος. Υπάρχει πίεση γιατί είναι μία ομάδα που πρέπει πάντα να κερδίζει. Πάντως το UEFA δεν το έχουμε υποτιμήσει και ειδικά φέτος που είναι ίσως πιο δυνατό από ποτέ. Ήμασταν επηρεασμένοι με τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση, αλλά βρήκαμε την δύναμη να περάσουμε στον επόμενο γύρο και πλέον μπορούμε να δώσουμε βάση στα παιχνίδια που έρχονται».

Για τη δύναμη της έδρας: «Το Καραϊσκάκη είναι καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο και όταν έχεις τέτοιο κόσμο και δουλεύεις και σωστά, μπορείς να περιμένεις πολλά. Ειδικά σε αυτά τα δύο παιχνίδια στο UEFA, ήταν το κάτι άλλο. Σαν να μας δίνει φτερά το γήπεδο και βοηθάει και όσο αφορά στην ψυχολογία των αντιπάλων, για να μην είναι συγκεντρωμένοι στον αγωνιστικό χώρο. Το ΟΑΚΑ είναι πολύ όμορφο, αλλά δεν είναι και καθαρά ποδοσφαιρικό. Είναι διαφορετικό, ειδικά στο Καραϊσκάκη που έχουμε τον κόσμο που μας βοηθάει».

Για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού: «Δεν είναι σωστό να σχολιάσω τους αντίπαλους. Πολύ ευχάριστη έκπληξη για όλους είναι η φετινή παρουσία του ΠΑΟΚ. Είναι πολύ σημαντικό που είναι ψηλά στην βαθμολογία, είναι αρκετά καλή ομάδα με πολύ κόσμο και είναι σημαντικό για το πρωτάθλημα, για να γίνει ανταγωνιστικό. Και ο Άρης πέρσι και φέτος είναι δυνατός και ο Ηρακλής πρέπει να δυναμώσει για να είναι η Θεσσαλονίκη πιο ανταγωνιστική. Τόσο ο Θοδωρής Ζαγοράκης όσο και ο Ζήσης Βρύζας έχουν παίξει μπάλα και σίγουρα είναι σημαντικό για την πορεία του ΠΑΟΚ. Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν άνθρωποι μέσα από το ποδόσφαιρο που έχουν ζήσει τα αποδυτήρια και τον αγωνιστικό χώρο. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος για να δώσει συμβουλές, αναφορικά με αυτά που χρειάζεται μια ομάδα. Εξάλλου, άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Για τον Παναθηναϊκό, μπορεί να μην ξεκίνησε καλά στη Ευρώπη, αλλά στην πορεία έκανε καλές εμφανίσεις και το γύρισε υπέρ του, φτάνοντας στην πρόκριση στους «16» του Champions League. Στο πρωτάθλημα είχε δυσκολίες. Τώρα για το τι φταίει και τι χρειάζεται να γίνει, το ξέρουν καλύτερα οι άνθρωποι της ομάδας. Όσο αφορά στην ΑΕΚ, δεν περίμενα να μείνει τόσο πίσω, αλλά πέρσι είχε άλλους παίκτες, πιο έμπειρους. Τον Δέλλα, τον Λυμπερόπουλο, τον Ζήκο και τον Ριβάλντο που έδιναν διαφορετική εικόνα. Δεν περίμενα να μείνει τόσο πίσω. Πιστεύω ότι θα πάει καλύτερα στη συνέχεια με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της;».

Για το… δίλημμα των παικτών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη: «Με ρωτάς αν οι παίκτες διαλέγουν παιχνίδια; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του παιχνιδιού. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ομάδες μικρομεσαίες, οι οποίες έρχονται μόνο και μόνο για να μην χάσουν. Με μεγάλους αντιπάλους πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός, ειδικά στην άμυνά σου. Αλλιώς θα δοθούν περισσότεροι χώροι για αντεπιθέσεις στον αντίπαλο. Εκτός από τα ντέρμπι, στις υπόλοιπες αναμετρήσεις οι ομάδες έρχονται να αμυνθούν και όχι να παίξουν απέναντι σου».

Για τις ομάδες της Περιφέρειας: «Η Ξάνθη είναι πάντα μια σταθερή και υπολογίσιμη ομάδα, ο Αστέρας Τρίπολης σε σύγκριση με πέρσι δεν είναι το ίδιο καλός, ενώ ο Πανθρακικός είναι μία καινούργια ομάδα που έχει δείξει ευχάριστα πράγματα. Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και η Θεσσαλονίκη πρέπει να βοηθήσει σε αυτό, μαζί με την Κρήτη, αλλά και η Πελοπόννησος και ο Βόλος πρέπει να έχουν δυνατές ομάδες. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα αυτό, καθώς υπάρχουν οι δυνατότητες».

Για τη φιλοσοφία του Βαλβέρδε: «Θέλει γρήγορο ποδόσφαιρο, με την μπάλα κάτω και όσο το δυνατόν περισσότερη και συνεχόμενη πίεση ψηλά. Πλέον, υπάρχει εξέλιξη στο ποδόσφαιρο και όσο περισσότερο κρατάς την μπάλα είναι δύσκολο. Η μπάλα είναι πιο γρήγορη απ’ όλους και νομίζω ότι ο κ. Βαλβέρδε έχει περάσει σε όλους το μήνυμα. Είναι δύο-τρία στοιχεία που φάνηκαν σε όλα τα παιχνίδια. Το σημαντικό στην άμυνα είναι να κρατήσεις μακριά από την εστία σου τον αντίπαλο. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα και πριν, με αυτή την πίεση ψηλά δίναμε ευκαιρίες στον αντίπαλο να σκοράρει. Φέτος, όμως, με Αβραάμ Παπαδόπουλο, Ζεβλάκοφ και Άντζα έχουμε βελτιωθεί».

Για τους νέους παίκτες του Ολυμπιακού: «Οι Ντιόγκο και Ντουντού είναι ποιοτικοί παίκτες, καλά παιδιά και νέοι και όλο το μέλλον είναι μπροστά τους. Έχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης. Επίσης, οι Λέτο και Αβραάμ Παπαδόπουλος, αλλά και εγώ ακόμα, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Πάντα υπάρχουν περιθώρια στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να συμβεί κάτι που να μην σου έχει ξανασυμβεί. Μαθαίνεις πάντα, μέχρι να σταματήσεις. Ειδικά για τα νέα παιδιά. Εγώ είμαι της άποψης ότι αν είσαι καλός παίκτης θα προσαρμοστείς γρήγορα. Ο Ντιόγκο είναι ένα φανταστικό ταλέντο και το μέλλον θα είναι δικό του. Παλαιότερα είχαμε τους Βραζιλιάνους, αλλά τώρα έχουμε και τους Αργεντίνους, που είναι πολύ καλοί. Ο Γκαλέτι δείχνει ότι του ταιριάζει το σύστημα, ενώ και ο Λέτο έχει δείξει ότι μπορεί να δώσει λύσεις».

Για το καλό κλίμα: «Ο Ολυμπιακός μας προσέχει και εμάς τους παλιούς και εμείς προσπαθούμε να μεταδώσουμε το κλίμα για να προσαρμοστούν οι νέοι παίκτες και να τους βοηθήσουμε, αν κι εφόσον χρειαστούν κάτι. Ξέρουμε την ομάδα και τους μαθαίνουμε. Το καλύτερο είναι να τους βοηθήσουμε, για να αισθανθούν σαν το σπίτι τους».

Το μυστικό της επιτυχίας: «Η διάρκεια είναι η συνταγή της επιτυχίας. Έτυχε να είμαι σε αυτή την ανοδική πορεία του Ολυμπιακού, στη δημιουργία ομάδας, σε αυτό το νέο ξεκίνημα από το 1996 και το πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα είχε διάρκεια. Μπορεί να καταφέρεις για ένα-δύο χρόνια να πάρεις το πρωτάθλημα, αλλά η διάρκεια είναι το πιο σημαντικό. Όταν ήρθα από τον Πανηλειακό, φανταζόμουν ότι θα πάρω κάποιον τίτλο, αλλά τέτοια πορεία όχι. Τότε ο Ολυμπιακός είχε να πάρει τίτλο 9 χρόνια και υπήρχε άγχος και πίεση, όμως έγιναν σωστά πράγματα. Φυσικά το πρώτο πρωτάθλημα που πήρα ήταν κάτι το ξεχωριστό. Και από εκεί και πέρα το σημαντικό ήταν το έβδομο συνεχόμενο που έγινε και το ρεκόρ».

Για τον Ριβάλντο: «Κανείς δεν περίμενε τέτοιες χειρονομίες από παλιό μας συμπαίκτη, αλλά πλέον δεν το σκεφτόμαστε. Ο καθένας συνεχίζει τον δρόμο του. Τον Ριβάλντο τον έχουμε σε εκτίμηση πάντως».

Για το φινάλε της καριέρας του: «Το τέλος, όπου να ναι, έρχεται. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να σας πω το πότε θα είναι. Εύχομαι να έχουμε υγεία. Για όλα υπάρχει ένα τέλος. Το καλύτερο θα είναι να φύγω με κάποιον τίτλο και μία καλή χρονιά της ομάδας. Θα δούμε, ποτέ δεν ξέρουμε τι μας φυλάει η μοίρα. Δεν γνωρίζω τι θα κάνω μετά, γιατί δεν έχω αποφασίσει πόσο θα παίξω ακόμα. Κακά τα ψέματα, το ποδόσφαιρο δεν σου αφήνει περιθώρια να σκέφτεσαι άλλα πράγματα, γιατί τότε δεν μπορείς να προσφέρεις αυτά που μπορείς. Πάντως τον Μαλντίνι δεν τον φτάνω. Αυτό μπορώ να σας το πω από τώρα, ίσως να μου λείψει ένας χρόνος για να τον φτάσω».

Για τον διάδοχό του στον Ολυμπιακό: «Δεν μπορώ να τον ξέρω… Φέτος ήρθε ένας πολύ καλός παίκτης στην ομάδα, ο οποίος είναι δανεικός. Μακάρι να γίνει δικός μας. Στον Λέτο αναφέρομαι».

News 24/7

24MEDIA NETWORK