Ο Βαλμπουενά μπορεί να στείλει τον Μπενζεμά στη φυλακή για το ροζ βίντεο

Με την κατηγορία της συνενοχής στον προ 5ετίας εκβιασμό του Ματιέ Βαλμπουενά θα δικαστεί εν καιρώ ο Καρίμ Μπενζεμά, αντιμετωπίζοντας φυσικά τον κίνδυνο της καταδίκης.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Καρίμ Μπενζεμά υπήρξαν στενοί φίλοι ως τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο με τον εκβιασμό του πρώτου. Πλέον ο δεύτερος θα κληθεί να λογοδοτήσει για τη... μεσολάβησή του.
Ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Καρίμ Μπενζεμά υπήρξαν στενοί φίλοι ως τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο με τον εκβιασμό του πρώτου. Πλέον ο δεύτερος θα κληθεί να λογοδοτήσει για τη... μεσολάβησή του. AP PHOTO/DAVID VINCENT

Αν οι (παιδικές) φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα, είναι βέβαιο πως χαλάνε διότι ο ένας εκ των δύο 'κολλητών' αναιρεί, σχεδόν καταπατά, τον κώδικα τιμής και εμπιστοσύνης που διέπει την αδερφική σχέση τους. Πόσο μάλλον όταν η (φερόμενη) 'προδοσία' οδηγεί τον Καρίμ Μπενζεμά μέχρι το εδώλιο του κατηγορουμένου, δεδομένου ότι από την Εισαγγελία των Βερσαλλιών κρίθηκε υπόλογος για συνενοχή σε ποινικό αδίκημα με θύμα τον Ματιέ Βαλμπουενά. Όπως ακριβώς έγινε γνωστό την Πέμπτη, 7/1, ύστερα από 5 και πλέον χρόνια συλλογής στοιχείων, ανακρίσεων και λοιπών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν ευλαβικά προς διερεύνηση της υπόθεσης.

Κι αν ο νυν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, δίνοντας τόπο στην οργή, ήταν, κάποια στιγμή στο παρελθόν, διατεθειμένος να τείνει το χέρι του στον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης, εφόσον αυτός λάμβανε την πρωτοβουλία της πρώτης κίνησης, καθώς "είμαι άνδρας και τον κοιτάζω στα μάτια", όπως ισχυριζόταν σε συνέντευξή του, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος από την τροπή της υπόθεσης του εις βάρος του εκβιασμού που οργανώθηκε πριν από μια γεμάτη 5ετία από μια ομάδα εγκληματιών, με 'όπλο' την ύπαρξη ενός βίντεο με προσωπικό σεξουαλικό περιεχόμενο στο οποίο συμμετείχε και το οποίο είχε περιέλθει στην κατοχή τους αφότου είχε αλλάξει τηλεφωνική συσκευή του.

Πρόκειται για μια, ως και σήμερα, άκρως σκοτεινή υπόθεση που συντάραξε επί μήνες τη γαλλική κοινωνία και απασχόλησε εντόνως την ίδια την κυβέρνηση της χώρας, λειτουργώντας εν τέλει ως η αιτία για την αποπομπή των δύο ποδοσφαιριστών από την εθνική ομάδα, όχι πολύ πριν πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016, με κοινή απόφαση της Ομοσπονδίας και του εκλέκτορα Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ακόμη, άλλωστε, ξεκάθαρες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Ενδεχομένως αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που θα προγραμματιστεί εν καιρώ.

Ένας φιλικός (;) εκβιασμός

Ως τότε ας κάνουμε μια σύντομη σύνοψη της δικογραφίας που άρχισε να συντάσσεται το φθινόπωρο του 2015. Τότε που ο Ματιέ Βαλμπουενά είχε απευθυνθεί στις αρχές και είχε καταγγείλει τον Μπενζεμά πως έπαιζε τον ρόλο του μεσολαβητή προκειμένου να πληρώσει τα χρήματα που του ζητούσαν οι άγνωστοι εκβιαστές του έτσι ώστε να μην διαρρεύσει στο διαδίκτυο η 'ροζ' ταινία με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Γεγονός που ούτως ή άλλως απεδείκνυαν οι διάλογοι μεταξύ του επιθετικού της Ρεάλ και ενός φίλου του με το όνομα Ζενατί, στους οποίους συνομιλούσαν για το ζήτημα και τους οποίους είχε δημοσιεύσει εκείνη την εποχή η Equipe. Μεταξύ άλλων, ο Μπενζεμά ενημέρωνε τον κάτοχο της sex tape ότι έχει αναλύσει στον Βαλμπουενά πώς έχει κατάσταση, σημειώνοντας βέβαια ότι ο ίδιος δεν ήθελε να εμπλακεί περισσότερο.

Έμμεση ομολογία

Καρίμ Μπενζεμά και Ματιέ Βαλμπουενά πανηγυρίζουν παρέα το γκολ του δεύτερου στο φιλικό παιχνίδι της Γαλλίας με την Αγγλία, το 2010
Καρίμ Μπενζεμά και Ματιέ Βαλμπουενά πανηγυρίζουν παρέα το γκολ του δεύτερου στο φιλικό παιχνίδι της Γαλλίας με την Αγγλία, το 2010 AP PHOTO/TOM HEVEZI

Όντως ο γκολτζής του μαδριλένικου κλαμπ, ευρισκόμενος σε δεινή θέση, είχε ομολογήσει στην κατάθεσή του ότι είχε έρθει σ' επαφή με έναν εκ των τριών ατόμων που είχαν στήσει την παγίδα στον Βαλμπουενά, καθώς γνωρίζονταν από το παρελθόν. Είχε επί της ουσίας παραδεχθεί ότι είχε λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στην επικοινωνία με τον άλλοτε συμπαίκτη του στους 'τρικολόρ', οδηγώντας την κουβέντα σε μια συμφωνία της τάξεως των 150.000 ευρώ! Απλώς δεν δεχόταν, σε καμία περίπτωση, τις κατηγορίες της συνέργειας που του αποδίδονταν από την πλευρά του καταγγέλλοντος, κάνοντας λόγο για μια φιλική κουβέντα διευκόλυνσης. "Δεν συμμετείχε σε εκβιασμό ή σε οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού", ήταν η μόνιμη γραμμή της υπερασπιστικής γραμμής του.

"Δεν ήταν επιθετικός στον τρόπο που μου μιλούσε", είχε επισημάνει από την πλευρά του ο αρτίστας των 'ερυθρόλευκων', συμπληρώνοντας πως ναι μεν δεν του είχε μιλήσει για χρήματα, αλλά το υπονοούσε διαρκώς. Μάλιστα υπογράμμιζε την επιμονή του Μπενζεμά "να συναντήσω κάποιον" για να πληρώσει το ποσό και να απεμπλακεί, συμπεριφορά που τον είχε βάλει σε υποψίες, δεδομένου ότι "δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν που θα καταστρέψει ένα βίντεο δωρεάν μόνο και μόνο επειδή αγαπά τον άλλον". Είχε συμπεράνει δε ο Βαλμπουενά ότι "δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους ως ηλίθιους".

Κάτω απ' αυτό το γκριζαρισμένο σύννεφο των κατηγοριών ήταν λογικό ο Μπενζεμά να τού κόψει την 'καλημέρα' και να μην μιλήσουν ποτέ μέχρι σήμερα. Για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο είχε παραπέμψει τους πάντες στον δικηγόρο του, επιμένοντας εξ αρχής στην αθωότητά του και υποστηρίζοντας πως είχε βρεθεί υπόλογος ενόσω προσπαθούσε να συγκαλύψει το ζήτημα και να γλιτώσει τον φίλο του από περιπέτειες που δεν θ' άντεχε. "Έκανε ένα λάθος ο Μπενζεμά, απλά ήθελε να προειδοποιήσει τον Βαλμπουενά για την ύπαρξη της sex tape. Ο Μπενζεμά ένιωσε άσχημα. Μου είπε πως ο Βαλμπουενά είναι εύθραυστος και αυτό θα μπορούσε να τον σκοτώσει. Δεν ήθελε ούτε να το δει τη sex tape. Εκεί έκανε το λάθος. Η αστυνομία το θεώρησε έγκλημα το ότι θέλησε να βοηθήσει τον Βαλμπουενά ο Καρίμ. Ο Μπενζεμά είναι πολύ θυμωμένος με μένα, αλλά δεν τον έβαλα σε όλο αυτό με πρόθεση. Δεν ήξερα πως η αστυνομία μάς μαγνητοφωνούσε", είχε αναφέρει ο Μουσταφά Ζουαουί, εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια ν' αφήσει εκτός κάδρου τον Γάλλο φορ. Χωρίς επιτυχία, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε.

Απαλλάχθηκε ο Σισέ

Ούτως ή άλλως, από την Πέμπτη η υπόθεση έλαβε μια νέα τροπή, καθώς θα οδηγηθεί στην αίθουσα του Ποινικού Δικαστηρίου των Βερσαλλιών. Μεταξύ των συνολικά πέντε που θα καθίσουν στο εδώλιο θα 'ναι ο Καρίμ Μπενζεμά, κατηγορούμενος για συνενοχή σε απόπειρα εκβιασμού. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο η απόρριψη της ένστασης που είχε καταθέσει η πλευρά του πρώην Γάλλου διεθνούς, μέσα από την οποία επιδίωξε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της έρευνας. Ισχυριζόταν πως όλα είχαν κατασκευαστεί. "Δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι. Αυτή είναι μια απόφαση τόσο παράλογη όσο και προβλέψιμη", αποκρίθηκε ο Σιλβέν Κορμιέν, δικηγόρος του Μπενζεμά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παραπομπή του πελάτη του σε δίκη, περιγράφοντας τη διαδικασία ως " αδυσώπητη". Για τον νομικό σύμβουλο του Βαλμπουενά όλη αυτή η εξέλιξη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από "τη λογική συνέχεια της εντολής που είχε κατατεθεί".

Σε αντίθεση με τον Μπενζεμά, ο Τζιμπρίλ Σισέ απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε κατηγορία. Το 2017 ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού είχε μετατραπεί από μάρτυρα σε απολογούμενο, διότι όταν άρθηκε το τηλεφωνικό απόρρητο βρέθηκε να συνομιλεί για την υπόθεση. Ωστόσο ο Βαλμπουενά τον είχε υποστηρίζει ανοικτά λέγοντας πως "συμπεριφερόταν σαν φίλος, προσπαθώντας να με βοηθήσει". Κάτι που, εκ των εξελίξεων, δεν είχε κάνει ο έτερος Γάλλος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης που απειλείται πλέον με καταδίκη και την προβλεπόμενη ποινή για συμμετοχή σε μια τέτοια πράξη.

Καταλαβαίνεις απ' όλα τα παραπάνω ότι σε περίπτωση που προκύψει φυλάκιση, είναι βέβαιο πως ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν θα του πηγαίνει τσιγάρα στο κελί. Σ' αντίθεση με τον Ζινεντίν Ζιντάν που ξεκαθάρισε ότι "υποστηρίζω πλήρως τον Καρίμ. Είμαι μαζί του σε αυτό, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Τουλάχιστον τα αγνοεί όλα αυτά".

News 24/7

24MEDIA NETWORK