Ο Βίλας-Μπόας είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα του Μήτρογλου

Επιστρέφοντας στη Μαρσέιγ, ο Κώστας Μήτρογλου βρήκε κλειστές πόρτες. Κόντρα στην θετική παράδοση ο Βίλας-Μπόας δεν τον υπολογίζει. Ψάχνει Πορτογάλο ή Δώνη.

Ο Βίλας-Μπόας είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα του Μήτρογλου

Η ημέρα της μαρμότας είναι μια χειμερινή παράδοση στις ΗΠΑ, οριοθετεί -κατά την παράδοση- τον ερχομό της άνοιξης και γιορτάζεται στις 2 του Φλεβάρη. Στην ομώνυμη ταινία του 1993 ο Μπιλ Μάρεϊ ζούσε και ξαναζούσε την ίδια ημέρα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Κώστας Μήτρογλου ζει αυτό το σενάριο καλοκαιριάτικα και όχι μέσα στο καταχείμωνο. Το σενάριο είναι ίδιο κι απαράλλαχτο, αφού για τρίτη φορά θα ψάξει για νέα επαγγελματική στέγη. Ούτε στη Γαλατάσαραϊ, το β' εξάμηνο της σεζόν 2018-19 στέριωσε, ούτε στην Αϊντχόφεν.

Τουλάχιστον μεταξύ του Έλληνα φορ και του Αντρέ Βίλας-Μπόας φωλιάζει η ειλικρίνεια. Ο προπονητής της Μαρσέιγ ενημέρωσε την Παρασκευή τους δημοσιογράφους πως δεν υπολογίζει στον 32χρονο στράικερ. "Ψάχνουμε για επιθετικό, αλλά δεν είναι αυτός", αποκρίθηκε ορθά-κοφτά. Από την πλευρά του ο 'Μητρο-γκολ' τού είπε πως είναι ο μόνος Πορτογάλος με τον οποίο δεν είχε καλή σχέση. "Είναι λυπηρό, αλλά ειλικρινές και άμεσο", συμπλήρωσε ο άλλοτε διάδοχος του Ζοζέ Μουρίνιο στην ιεραρχία των προπονητών από τη χώρα της Ιβηρικής. Μαζί του ευχήθηκε "το καλύτερο και να βρει μια ομάδα".

Στους τρεις δεν χωρούσε τέταρτος

Ο Κώστας Μήτρογλου δεν έλεγε ψέματα, στην κουβέντα τους, υποστηρίζοντας με τους Πορτογάλους προπονητές έβγαζε τον καλύτερο εαυτό του. Τρεις ήταν αυτοί με τους οποίους είχε δουλέψει ως σήμερα. Με τους δύο συνυπήρξε στον Ολυμπιακό. Για ένα 6μηνο με τον καθένα.

Ο πρώτος ήταν ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που ανέλαβε τους 'ερυθρόλευκους' τον Ιούλιο του 2012 και απολύθηκε προτού συμπληρωθεί το πρώτο 20ήμερο του 2013. Δεδομένης της παρουσίας του Ραφίκ Τζεμπούρ, ο Μήτρογλου δεν ήταν βασικός και αναντικατάστατος πάντα. Είχε αγωνιστεί πάντως και στα 6 ματς των ομίλων του Champions League, πετυχαίνοντας 4 γκολ και δίνοντας 1 ασίστ. Στο πρωτάθλημα είχε 6 γκολ σε 17 συμμετοχές, ενώ στο κύπελλο είχε σκοράρει 1 φορά σε 3 ματς.

Ο Μήτρογλου και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ ενόσω συνυπήρχαν στον Ολυμπιακό
Ο Μήτρογλου και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ ενόσω συνυπήρχαν στον Ολυμπιακό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ομογενής στράικερ συναντήθηκε ξανά με Πορτογάλο, όταν την τελευταία ημέρα των μεταγραφών (31/8/2014) επέστρεψε δανεικός από τη Φούλαμ, γιατί δεν μπόρεσε να βγάλει άκρη με τον Φέλιξ Μάγκατ. Αρχικά βρήκε τον Μίτσελ, αλλά από τα μέσα της σεζόν τα ηνία ανέλαβε ο Βίτορ Περέιρα. Σε κάθε περίπτωση ο Μήτρογλου ήταν το '9άρι' του νέου κόουτς, κάτω από την καθοδήγηση του οποίου πέτυχε τα 8/16 γκολ του στο πρωτάθλημα και 1/3 του στην Ευρώπη, στο δεύτερο ματς με την Ντνίπρο.

Ο Κώστας Μήτρογλου και ο Βίτορ Περέιρα
Ο Κώστας Μήτρογλου και ο Βίτορ Περέιρα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η τρίτη φορά που η μοίρα τον έφερε να συνεργαστεί με συμπατριώτη των άλλων δύο ήταν όταν η Φούλαμ τον πούλησε στην Μπενφίκα. Ο Ρουί Βιτόρια, που μόλις είχε αναλάβει αντί του Ζορζέ Ζεσούς, συναίνεσε στην απόκτησή του και για τις επόμενες δύο σεζόν γεννήθηκε μια αμοιβαία εκτίμηση που χάρισε στους 'αετούς' 52 γκολ και 10 ασίστ σε μόλις 88 παιχνίδια. Την πρώτη χρονιά ο Μήτρογλου μέτρησε 25 τέρματα και τη δεύτερη 27, απουσιάζοντας σπανίως από το αρχικό σχήμα, ακόμη κι αν χρειαζόταν να αντικατασταθεί στην πορεία.

Όπως αποδεικνύεται όμως στους τρεις δεν χωρούσε κι ένας τέταρτος, με συνέπεια η Μαρσέιγ να ψάχνει τρόπο απαλλαγής από το συμβόλαιό του, που λήγει του χρόνου, μετρώντας τις λιγότερες πιθανές οικονομικές απώλειες. Ο Μήτρογλου ήταν ήδη εκτός ροτέισον του Ρουντί Γκαρσιά όταν αποφασίστηκε να παραχωρηθεί στη Γαλατά (9 συμμετοχές, 2 γκολ), προτού τον Αύγουστο του 2019 καταλάβει πως το τέλος του στη Μαρσέιγ πλησιάζει. Ο Φαν Μπόμελ επιχείρησε να τον εντάξει στο σύστημα, του έδινε χρόνο ως αλλαγή, αλλά η αντικατάστασή του τον Δεκέμβρη, συνδυαστικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και την πρόωρη διακοπή του πρωταθλήματος στην Ολλανδία, τέλειωσε και η θητεία του.

Ακόμη πάντως κι αν με τον Βίλας Μπόας δεν ταίριαξαν τα χνώτα τους, ας κοιτάξει η ομάδα που θα διαλέξει να έχει Πορτογάλο. Συμπτωματικά ο Ολυμπιακός έχει τέτοιον. Εκτός κι αν θέλει... Δώνη στο Ισραήλ. Με τον οποίο στον Ατρόμητο απέδωσε τα μέγιστα (19 γκολ και 3 ασίστ σε 39 παιχνίδια).


News 24/7

24MEDIA NETWORK