Ο ξεχωριστός κύριος Τσιγκρίνσκι!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι που όσο είναι υγιής είναι το καλύτερο στόπερ στο ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει… αναδρομή στην «κιτρινόμαυρη» μέχρι τώρα εμπειρία του κοσμοπολίτη Ουκρανού.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΛΑΡΙΣΑ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΛΑΡΙΣΑ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ ICON

Και μόνο το παρουσιαστικό του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι σε «ψήνει» ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Σε ότι αφορά τις ποδοσφαιρικές του παραστάσεις δεν τίθεται καν ζήτημα, αφού ένας ποδοσφαιριστής που τον επέλεξε ο Γκουαρντιόλα και η «Μπάρτσα» έσπρωξε αρκετό χαρτί για να τον αποκτήσει θα ερχόταν στην Ελλάδα μόνο για τη Μύκονο. Που λέει ο λόγος, γιατί ο Ουκρανός δεν είναι και ο τύπος του… κλαρινογαμπρού ποδοσφαιριστή με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάθε άλλο.

Η ευπάθεια στους τραυματισμούς δεν του επέτρεψε να έχει διάρκεια σε υψηλό επίπεδο και παρότι κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του -ευρωπαϊκού- βουνού και να περάσει μόνο από σοβαρά και μεγάλα κλαμπ. Αυτό αποτέλεσε την αιτία για να τον βγάλει ο δρόμος στα μέρη μας. Η ΑΕΚ έψαχνε στόπερ το περασμένο καλοκαίρι, οι άνθρωποί της τον είχαν τσεκάρει πριν το Πάσχα και στις 11 Ιουνίου πέρασε το κατώφλι των γραφείων της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ για να βάλει τζίφρα και να φορέσει για πρώτη φορά την φανέλα της «Ένωσης».

ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Στην προετοιμασία χάζεψε τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ που έχουν να το λένε για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μετά-Δέλλα (ποδοσφαιριστή) εποχή, υπάρχει στόπερ στο ρόστερ ικανότατο με τη μπάλα στα πόδια θυμίζοντας… 10άρι. Αλίμονο να μη συνέβαινε αυτό, με έναν ποδοσφαιριστή που λόγω της συγκεκριμένης του ικανότητας έφτασε όσο πιο ψηλά γίνεται, ανεξαρτήτως συνέχειας.

Ο «Τσίγκρι» ήταν η πρώτη μεταγραφική προσθήκη που μπήκε στην 11άδα της νέας σεζόν, ενισχύοντας την ΑΕΚ από το πρώτο επίσημο ματς της στη σεζόν κόντρα στη Σεντ Ετιέν στο Ζοφρουά Γκισάρ. Στον επαναληπτικό με τους Γάλλους ήταν μέσα στη φάση του γκολ του Μπέριτς, αδυνατώντας να διώξει όντας στο πρώτο δοκάρι. Είχε ευθύνη (όχι μόνο αυτός) όμως ακόμα και εκείνη τη μέρα φαινόταν ότι στην άμυνα της ΑΕΚ είχε προστεθεί ένα κομμάτι του παζλ που δεν υπήρχε για χρόνια. Αυτό που θα ήταν το ιδανικό αν γινόταν αλλά τελικά δεν έγινε ήταν η διάρκεια.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΥΡ

Ο Τσιγκρίνσκι με όλα τα θετικά του ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα ως προς τη διαχείρισή του και η ΑΕΚ (σε τεχνικό επίπεδο) έκανε τις χειρότερες δυνατές επιλογές αφού ο Κετσπάγια πήγε στη λογική «όσο έχω διαθέσιμο Τσιγκρίνσκι, παίζει ο Τσιγκρίνσκι». Λογικό εν μέρει, όμως δεν αποφεύχθηκαν οι υπερβολές, με τον Ουκρανό να παίζει… μπούνια σε όλα τα ματς του ξεκινήματος και να αγωνίζεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και σε ένα… πεθαμένο φιλικό με την Καλλιθέα σε κακό αγωνιστικό χώρο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΚΑΙ Η ΓΚΙΝΙΑ

Ο Κετσπάγια αντικαταστάθηκε από τον Μοράις, ο Τσιγκρίνσκι έπαιξε δύο ματς με τον Πορτογάλο (στην Τούμπα ήταν κλινήρης) και στο δεύτερο με τον Ατρόμητο (5 Νοέμβρη 2016) τραυματίστηκε. Η επιστροφή του έγινε στις 26 Φλεβάρη του 2017 σε έναν εντός έδρας αγώνα με τη Λάρισα για το πρωτάθλημα στον οποίο έβαλε γκολ το οποίο πανηγύρισε πιο πολύ και από τον ίδιο ο γιατρός της ομάδας, Άλκης Καλλιακμάνης καθώς μόνο αυτός ξέρει τι πέρασε ο Ουκρανός σε εκείνο το διάστημα (και κατ’ επέκταση στη σεζόν).

Τρεις μέρες μετά την επιστροφή, το γκολ και την ανακούφιση για την επιστροφή του «Τσίγκρι», η ΑΕΚ υποδέχεται τον Πλατανιά στην Καλογρέζα για το Κύπελλο, ο Ουκρανός τραυματίζεται στο 5ο λεπτό, το ΟΑΚΑ παγώνει, ο Χιμένεθ περνάει στη θέση του τον Λαμπρόπουλο και η πρώτη εκτίμηση πάγωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Έσπασε το χέρι του και κατευθείαν χειρουργείο.

Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Είπαμε, οι μυϊκοί τραυματισμοί για έναν παίκτη με λίγες συμμετοχές σε κάθε σεζόν εξαιτίας ευπάθειας, είναι κάτι το αναμενόμενο. Το σπάσιμο χεριού, όμως, μετά από την επιστροφή στην ενεργό δράση έπειτα από μήνες, είναι καθαρή γκίνια. Και στις περιπτώσεις γκίνιας η ΑΕΚ που είναι ούτως ή άλλως ευαίσθητη δεν θα μπορούσε να κάνει την εξαίρεση για τον Τσιγκρίνσκι. Έτσι προανήγγειλε την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του για να τον δέσει και αν είναι δυνατόν να τον… κρατήσει ακόμα και μετά το τέλος της καριέρας του (όταν έρθει αυτό γιατί είναι σε καλή ηλικία ποδοσφαιρικά).

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΧΗ

Πριν το Καραϊσκάκη ο Χιμένεθ τον έβαλε με την Κέρκυρα για να πάρει χρόνο συμμετοχής και ο Τσιγκρίνσκι έπαιξε με προστατευτικό νάρθηκα που έφερε από την Ιταλία στο ίδιο μέρος που κατασκευάστηκε και η προστατευτική μάσκα του Πέτρου Μάνταλου μετά την επέμβαση στη μύτη. Ελλείψει του μπαρουτοκαπνισμένου Λαμπρόπουλου ο Χιμένεθ ήθελε να έχει στην 11άδα του Φαλήρου ότι καλύτερο διαθέτει το ρόστερ. Πήγε με αυτό το σκεπτικό, ο Ουκρανός δήλωσε έτοιμος να παίξει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, η οποία βγήκε στο τερέν με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να έχει ποιότητα και προσωπικότητα σε όλες τις γραμμές της.

ΤΑΙΡΙΑΞΕ ΜΕ ΒΡΑΝΙΕΣ

Πιθανότατα με τον Βράνιες να "κολλάει" πολύ καλύτερα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο. Σε θεωρητικό επίπεδο αυτό προέκυπτε με βάση τη λογική. Στο Καραϊσκάκη απλά μάθαμε ότι βγαίνει και επί χόρτου. Ένας εντελώς ταλιμπάν κεντρικός αμυντικός που ποντάρει στη δύναμη και στην ταχύτητα (Βράνιες) και μία… ήρεμη δύναμη, που βάζει το μυαλό, τις τοποθετήσεις, τη γλυκιά πρώτη πάσα της ομάδας και την αρχή για το χτίσιμο του παιχνιδιού της. Σημειωτέον ότι Βράνιες και «Τσίγκρι» έπαιξαν στην ουσία για πρώτη φορά μαζί στο Καραϊσκάκη. Με εξαίρεση ένα… 4λεπτο στον αγώνα Κυπέλλου με τον Πλατανιά, δηλαδή. Έχει και αυτό τη σημασία του.

Το τέλος του αγώνα στο Καραϊσκάκη βρήκε αρκετούς ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να παρελαύνουν από την… αγκαλιά του Τσιγκρίνσκι. Εκείνος τους… καπάκωνε και με τα δύο χέρια (και με το σπασμένο και με το γερό!) δείχνοντας εικόνα πάτερ φαμίλια και δίνοντας μια αίσθηση ότι είναι στην ομάδα χρόνια.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του ημιτελικού με τον Ολυμπιακό ήταν ακόμα πιο παλικάρι. Ρωτήθηκε (φυσιολογικά) για το τι άλλαξε στην ΑΕΚ του πρώτου γύρου και της 3άρας στο Καραϊσκάκη σε σχέση με το τελευταίο ματς. Φρέναρε λέγοντας ότι δεν θέλει να είναι unfair για τον τότε προπονητή. Δεν είχε λόγο να βγάλει στον τάκο κανέναν προς τα έξω. Έδειξε σεβασμό όπως θα έκανε κάθε μεγάλη προσωπικότητα. Αυτό που είχε να κάνει ο ίδιος επί Τιμούρ το είχε κάνει, όταν αναγκάστηκε να υψώσει τους τόνους και το… ανάστημα για να υπερασπιστεί τον Πέκχαρτ, στη δύσκολη για το ποδοσφαιρικό τμήμα ανάπαυλα του εντός έδρας αγώνα με τον Ηρακλή.

Γιατί καμιά φορά για να είσαι αρχηγός δεν παίζουν ρόλο τα υφασμάτινα περιβραχιόνια, αλλά να έχεις γεννηθεί τέτοιος. Και ο «Τσίγκρι» γεννήθηκε τέτοιος. Για αυτό με τις ευπάθειές του, τις γκίνιες του είναι τιμή για την ΑΕΚ να φοράει τη φανέλα της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK