Ο Ζαγαρίτης περιμένει ακόμη στην Πάρμα την τήρηση μιας δέσμευσης

Κοντεύουν 50 ημέρες από την επισημοποίηση της ένταξης του Βασίλη Ζαγαρίτη στην Πάρμα, αλλά ακόμη συμμετοχή δεν έχει καταγράψει στο ενεργητικό του.

Ο Βασίλης Ζαγαρίτης περιμένει ακόμη την ευκαιρία του στην Πάρμα
Ο Βασίλης Ζαγαρίτης περιμένει ακόμη την ευκαιρία του στην Πάρμα PARMACALCIO1913.COM

Δεν ήταν ανακριβές όταν υπογραμμίζαμε πως η επιλογή του Βασίλη Ζαγαρίτη ν' απορρίψει την (καθυστερημένη) πρόταση ανανέωσης του Παναθηναϊκού, ένα 6μηνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, για να μεταγραφεί (έναντι μικρής αποζημίωσης) στην Πάρμα έκρυβε έναν σοβαρό κίνδυνο: αυτόν της διακοπής της διαδικασίας ατομικής εξέλιξής του μέσα από τα διαδοχικά παιχνίδια.

Ούτε, φυσικά, στην ελληνική ομάδα τού παρέχονταν οι εγγυήσεις ότι θα παίζει πάντα. Aλλά αφότου είχε μπει στην εξίσωση του Λάζλο Μπόλονι και ωσότου παρουσιαστεί η εξ Ιταλίας πρόταση λαμβάνοντας ακολούθως την απόφαση να φύγει, είχε προλάβει να μετρήσει ήδη δέκα 90λεπτα σε 11 παιχνίδια και συνολικά 952 λεπτά συμμετοχής μετά τα πρώτα 4 στην πρεμιέρα της σεζόν με τον Αστέρα. Αριθμοί που, να μη τι άλλο, αποτύπωναν μια ξεκάθαρη τάση επικράτησής του έναντι του ανταγωνισμού (Χουάνκαρ, Χατζηθεοδωρίδης) και της μονιμοποίησης στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ιδίως στην περίπτωση που ήταν επαναλάμβανε με συχνότητα σφριγηλές εμφανίσεις όπως εκείνη απέναντι του νικηφόρου ντέρμπι με την ΑΕΚ, εκθέτοντας τον Εμάνουελ Ινσούα.

Φυσικά δεν είναι μεμπτό που, μη ικανοποιημένος από τους οικονομικούς όρους της προσφοράς των 'πρασίνων', ο 19χρονος ακραίος προτίμησε να δραπευτεύσει από τη δύσκολη θέση, παίρνοντας μαζί με τα περισσότερα χρήματα ένα αδιαπραγμάτευτο ρίσκο. Δικαιολογημένα όμως εκφράζαμε σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο η προβληματική Πάρμα και κατ' επέκταση η απαιτητική Serie A, που 'καταβροχθίζει' ποδοσφαιρικά ταλέντα, είναι ο πιο ταιριαστός προορισμός για τον Ζαγαρίτη. Το περιβάλλον του διέρρεε τότε με βεβαιότητα στον Τύπο πως ο μικρός θα υπολογίζεται εξ αρχής και θα είναι παρών, αν όχι επί μονίμου βάσεως, σ' ένα αρκούντως ικανοποιητικό ποσοστό των αγώνων της ιταλικής ομάδας. Ο ίδιος επισήμαινε στην παρουσίασή του πως "όταν σε καλεί η Πάρμα, δεν το σκέφτεσαι".

Πάντως όσα λεπτά συμμετοχής μέτρησε ο Γιώργος Βαγιαννίδης στην Ίντερ (μηδέν), έως ότου παραχωρηθεί δανεικός στη Σεντ Τρούιντεν (για να παίξει τα πρώτα 2 του σε τελειωμένο παιχνίδι κυπέλλου), άλλα τόσα έχει μετρήσει ο αριστεροπόδαρος Βοιωτός αφότου ξενιτεύτηκε.

Ο προπονητής Ρομπέρτο Ντ'Αβέρσα, έχοντας ανακτήσει δικαιολογημένα τη δουλειά του στο 'Ταρντίνι' λίγους μήνες μετά την απόλυσή του εξαιτίας διαφωνιών στον σχεδιασμό, ήταν σχεδόν βέβαιο πως -για να σώσει την Πάρμα- δεν πρόκειται να πειραματιστεί και να εμπιστευτεί σ' ένα 'άγουρο' παιδί τη θέση του βασικού αριστερού μπακ, κι ας έφυγε στο ενδιάμεσο ο (ούτως ή άλλως εφεδρικός) Τζιάκομο Ρίκι. Διότι την ίδια στιγμή είχε την ευχέρεια να χρησιμοποιεί σε αυτόν τον ρόλο τον πιο επιθετικογενή, πλην ισορροπημένο, Τζουζέπε Πετζέλα. Έναν επίσης νεαρό σε ηλικία ποδοσφαιριστή, αλλά ταυτόχρονα ενταγμένο από καιρό στο περιβάλλον και στις ανάγκες του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο οποίος μάλιστα από τον Γενάρη τού έχει δώσει 4 ασίστ! Δύσκολο έργο και αδικη, το καταλαβαίνουμε, η σύγκριση που προκύπτει μεταξύ των δύο, μα αναπόφευκτη για τον Ζαγαρίτη, που σε κάθε άλλη περίπτωση βρίσκει μπροστά και τον Ρικάρντο Γκαλιόλιο. Έναν 30χρονο γυμνασμένο αμυντικό που είτε παίζει τρίτος στόπερ είτε αριστερός μπακ σπανίως λείπει από την 11άδα των 'παρμέντσι'.

Αναποφευκτα ο Έλληνας μπακ να έρχεται σταθερά τρίτος ή τέταρτος στην ιεραρχία και να παραμένει διαρκώς στη σκιά των νέων συμπαικτών του. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό πως από την ημέρα ένταξής του, η Πάρμα έχει δώσει συνολικά οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος σε σχεδόν 50 ημέρες και μόνο στα δύο εξ αυτών βρέθηκε στον πάγκο - χωρίς ν' αγωνιστεί. Στα υπόλοιπα έξι τέθηκε εκτός της τελικής επιλογής, είτε εξ αρχής είτε στην πορεία. Ανεξάρτητα από το αρνητικό σερί που δεν 'σπάει'. Φερ' ειπείν για το πιο πρόσφατο από τα ματς της ομάδας του στη Φλωρεντίνα, ο Ντ'Αβέρσα πήρε μαζί του 26 ποδοσφαιριστές. Τους τρεις τους απέκλεισε πριν από τη σέντρα κι ένας απ' αυτούς ήταν ο Ζαγαρίτης, παρέα με τον τρίτο γκολκίπερ και άλλον ένα 19χρονο. Δείγμα της πεποίθησής του ότι ακόμη δεν χωρά στα πλάνα του.

Στην ιταλική ομάδα, που βαθμολογικά υπερτερεί μονάχα της ουραγό Κροτόνε που μάλιστα την πλησίασε στον ένα πόντο, απομένουν άλλα 12 ματς στη μάχη αποφυγής ενός υποβιβασμού, ο οποίος όμως δίχως νίκη για 17 παιχνίδια και παθητικό 27 γκολ μέσα στο 2021 μοιάζει με mission impossible, μολονότι το -6 από την (τέταρτη από το τέλος) Κάλιαρι είναι, στα χαρτιά,, αναστρέψιμο. Υπό αυτό το καθεστώς και μέχρι τη μαθηματική επιβεβαίωση της σωτηρίας ή του μοιραίου, η δέσμευση για (τον) χρόνο συμμετοχής (που είχε στον Παναθηναϊκό) δεν προβλέπεται ότι θα υλοποιηθεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK