O Ζοζέ Σα είναι ο σούπερ ήρωας που έλειπε από τον Ολυμπιακό

O Aύγουστος είναι ένας μήνας που πάει πολύ στον Ζοζέ Σα. Όπως του πάει να τον εμπιστεύονται. Ο 26χρονος γκολκίπερ του Ολυμπιακού είχε ενημερώσει πως είναι ο αγαπημένος του σούπερ ήρωας. Τώρα θέλει να γίνει και αυτός των "ερυθρολεύκων".

O Ζοζέ Σα είναι η κοινή συνισταμένη του 7-0 που 'χει για ρεκόρ ο Ολυμπιακός σε τέσσερις αγώνες (Eurokinissi)
O Ζοζέ Σα είναι η κοινή συνισταμένη του 7-0 που 'χει για ρεκόρ ο Ολυμπιακός σε τέσσερις αγώνες (Eurokinissi)

Ο Ολυμπιακός oλοκλήρωσε στο 'Γ. Καραϊσκάκης' αυτό που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, με αντίπαλο την Μπασακσεχίρ και πέρασε στην τελευταία 'πίστα' πριν τους ομίλους του UEFA Champions League. Δηλαδή, βρέθηκε στα playoffs. Το τελευταίο task αφορά την Κρασνοντάρ. Αφορά και κάτι άλλο: το 7-0 που έχουν οι “ερυθρόλευκοι” για ρεκόρ, στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια. Ο κοινός παρονομαστής αυτής της πορείας είναι ο José Pedro Malheiro de Sá.

Για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να τον γνωρίσεις. Και για να τον γνωρίσεις, είναι χρήσιμο να μάθεις όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που τον αφορούν. Ας ξεκινήσουμε με την ερμηνεία του όρου 'τερματοφύλακας', όπως την έδωσε στο Contra.gr ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. “Το να είσαι τερματοφύλακας έχει τη γοητεία του να παίζεις ένα μοναχικό άθλημα σε ένα ομαδικό άθλημα. Τα εμπεριέχει όλα”. Σε μια κατ' ιδίαν συζήτηση, ο ίδιος άνθρωπος έδωσε και μια ψυχολογική επέκταση στην επιλογή της θέσης, εξηγώντας πως όποιος αποφασίζει να γίνει goalkeeper νιώθει πως προστατεύει το σπίτι του. Πάμε παρακάτω.

Αν ο Σα δεν ήταν ποδοσφαιριστής, θα γινόταν 'τραγουδιστής'. Το αγαπημένο του φαγητό είναι οι σαλάτες (γεννάται ένα ερωτηματικό, αλλά το προσπερνάμε -καθώς είναι αθλητής, οπότε θα δείξουμε κατανόηση) και είναι από αυτούς που περνούν ώρες μπροστά στην τηλεοπτική οθόνη παρέα με αγαπημένα σίριαλ. Αν τον ρωτήσεις (δηλαδή, τον ρώτησε το επίσημο κανάλι του Ολυμπιακού στο YouTube), πιο πρόχειρα του έρχεται ως αγαπημένο το 'Power'. Το 'Power' συστήθηκε από το Starz ως εξής: “Χρήματα. Επιτυχία. Σεβασμός. Στο Power μπορείς να τα έχεις όλα. Αλλά τι συμβαίνει όταν έχεις ό,τι ήθελες ποτέ, αλλά δεν είναι αρκετό;”. Την παραγωγή την ανέλαβε ο 50 Cent και ο πρωταγωνιστής είναι τύπος που 'χει μια πανέμορφη γυναίκα, ζει σε ρετιρέ στο Μανχάταν και είναι ιδιοκτήτης του καλύτερου nightclub της Νέας Υόρκης (Truth). Όταν δεν βρίσκεται εκεί, ασχολείται με τη λειτουργία του πιο πολυτελούς δικτύου ναρκωτικών, που απευθύνεται μόνο σε πλούσιους και ισχυρούς. Ξαφνικά ό,τι είναι πολύτιμο για τον πρωταγωνιστή, που έχει το παρατσούκλι “Ghost”, απειλείται”.

Από μουσικές, ο Σα προτιμά το είδος που λέγεται bachata, έχει ρίζες στη Δομινικανή Δημοκρατία και επιρροές από Αφρική και Ευρώπη. Εκτός από είδος μουσικής, το μπασάτα είναι και χορός και ο Ρομέο Σάντος, ερμηνευτής του "Obsesión", που δεν γίνεται να μη το ξέρεις, είναι ο αγαπημένος του Σα.

Το χαρακτηριστικό που εκτιμά περισσότερο στους ανθρώπους είναι ο σεβασμός και η μετριοφροσύνη (στην ερώτηση βέβαια, ποιος είναι ο μεγαλύτερος γόης της ομάδας και αυτός με το καλύτερο χιούμορ απάντησε 'ο Ζοζέ Σα' -δεν ξέρω αν μετράει, αλλά και τις δυο φορές ολοκλήρωσε με ένα πονηρό γέλιο), ενώ ο άνθρωπος που λατρεύει και εκτιμά περισσότερο από όλους είναι η κόρη του.

Μέσα από τις επικαλαμίδες του βάζει μια φωτογραφία της οικογένειας του και μια από την εθνική Πορτογαλίας Κ21. Στην ερώτηση 'ποιος εκ των Μαραντόνα ή Πελέ είναι ο Greatest of all times' θα πάρει... την κουρτίνα και θα απαντήσει “ο Κριστιάνο Ρονάλντο”. Αν τώρα, ήταν ένας σούπερ ήρωας θα ήταν (μάντεψε, είσαι κοντά), ο Ζοζέ Σα! Αυτά τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 2018, στο πλαίσιο της 'στήλης' του καναλιού της ομάδας του στο YouTube, με τίτλο “Η άλλη μου πλευρά”. Οκτώ μήνες μετά, ο Ζοζέ Σα είναι ο σούπερ ήρωας των “ερυθρόλευκων”.

Στις 22 Μαρτίου του τρέχοντος έτους ο Γιώργος Περπερίδης είχε γράψει πως “ο Ζοζέ Σα είναι ο πρώτος γκολκίπερ στην μετά-Ρομπέρτο εποχή, που επιτρέπει στους ερυθρόλευκους να ελπίζουν πως βρήκαν λύση στην ταλαιπωρία του Νο1. Αλλά την ίδια στιγμή γεννά και τον φόβο πως δεν θα ησυχάσουν για πολύ”. Αυτό το τελευταίο, το δεν θα ησυχάσουν για πολύ είχε να κάνει με το γεγονός του ενδιαφέροντος που 'χαν εκφράσει ομάδες για εκείνον, αλλά και της buy back price που είχε η Πόρτο -η οποία σκεφτόταν το ενδεχόμενο να τον κρατήσει και να τον πουλήσει σε πιο ακριβή τιμή. Δηλαδή, είχε τον τελευταίο λόγο ακόμα και αν οι Πειραιώτες επέλεγαν να ενεργοποιήσουν την option αγοράς του Πορτογάλου (2.500.000 ευρώ). Στις 15/5 ανακοινώθηκε πως η αγορά έγινε και ότι το συμβόλαιο λήγει 2023.

Εκείνος ευχαρίστησε την Πόρτο (προπονητές και συμπαίκτες) για όλες τις στιγμές που μοιράστηκαν και για όσα τον δίδαξαν και μετά τον Ολυμπιακό, για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Τελικά, κάποιες φορές η εμπιστοσύνη είναι ό,τι μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να σου δώσει και τη ψυχή του.

Η εμπιστοσύνη που του είχε δείξει ο Πέδρο Μάρτινς τον Αύγουστο του 2013 (τελικά, ο Αύγουστος πρέπει να είναι ο μήνας του!), ήταν η γέφυρα για το πέρασμα του από την Πόρτο στον Ολυμπιακό. Ο Μάρτινς καθόταν το 2013 στον πάγκο της Μαριτίμο και στις 17/8 είχε αποφασίσει να προωθήσει τον Σα (μαζί με τους Gegé και Alex Soares), από τη δεύτερη ομάδα, στην πρώτη. Στην πρεμιέρα της Liga NOS η παρέα των μελών πια, του Ολυμπιακού είχε νικήσει την Μπενφίκα (2-1). Ο Σα κράτησε τη θέση του και για τη 2η αγωνιστική, που ήταν το 0-3 από την Πόρτο. Στο play by play που είχε κάνει το RTP Noticias στον αγώνα, είχε εξάρει τις επεμβάσεις του Σα, σημειώνοντας πως στα γκολ που δέχθηκε είχε εκτεθεί από την άμυνα της Μαριτίμο. O γεννημένος στην Μπράγκα (βορειοδυτικά στο χάρτη της Πορτογαλίας, με 193.000 κατοίκους και το παλαιότερο καθεδρικό ναό της καθολικής εκκλησίας, στη χώρα), Σα είχε κάνει τις βόλτες του στις ακαδημίες (πέρασε και από αυτήν της Μπενφίκα), πριν καταλήξει στη Μαριτίμο, στα 18 (2011).

To 2012 κλήθηκε στην U20 (14 συμμετοχές) και το 2013 πέρασε στην U21. Αυτήν που το 2015 έφτασε στον τελικό του Euro της κατηγορίας, όπου η Σουηδία πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι (4-3). O Σα κράτησε 'καθαρή' την εστία του σε όλα τα ματς, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου στην κανονική διάρκεια. Αυτή τη σύνθεση (με Ραφαέλ Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Μπερνάρντο Σίλβα, Γκονσάλο Πασένσια και προπονητή τον Ρουί Ζόρζε) έχει στην επικαλαμίδα. Φτάσαμε όμως, στο 2015 και δεν σου είπα για τη χρονιά που του άλλαξε τη ζωή.

Στις 23/1 του 2013 έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο, με τη δεύτερη ομάδα και μετά τον ανέλαβε ο Μάρτινς, μαζί με τον Ρομάν Σαλίν που ήταν ο βασικός 'πορτιέρο'. Το 2016 η Πόρτο χτύπησε την πόρτα της Μαριτίμο, η Μαριτίμο την άνοιξε και ο Σα βρέθηκε στους “Δράκους”, με συμβόλαιο που είχε τετραετή διάρκεια και 30 εκατομμύρια ευρώ clause. Στη συμφωνία προβλεπόταν να αρχίσει από τα χαμηλά (Β ομάδα) για να πάει στα ψηλά. Στα οποία ψηλά κάτω από τα γκολπόστ βρισκόταν ο Ίκερ Κασίγιας. Ο Σα μοιράστηκε μαζί του τις συμμετοχές της αγωνιστικής περιόδου 2017-18 και απήλαυσε την πρώτη εμφάνιση στο UEFA Champions League στις 17/10, εναντίον της Λειψίας. Το ματς έληξε 2-3. Το πρώτο γκολ των Γερμανών προέκυψε από δικό του λάθος. Ο προπονητής του συνέχισε να τον εμπιστεύτηκε, γιατί εκείνος δεν 'πνίγηκε' υπό το βάρος της λανθασμένης απόφασης που 'χε πάρει. Τουναντίον, έδειχνε καθημερινά τη διάθεση του να μάθει και να εξελιχθεί.

Aνήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η Πόρτο υποδέχθηκε τη Λίβερπουλ για τους “16” της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο τον επέλεξε για γκολκίπερ, στο ματς που οι Μανέ, Φιρμίνο και Σαλάχ έκαναν το απόλυτο πάρτι καθ' οδόν για το 5-0. Εξ αυτών, ο Σα έφταιξε μόνο σε ένα -το πρώτο. Η κατάρρευση της αμυντικής γραμμής των γηπεδούχων ήταν η αιτία για τα άλλα. Η O Jogo δημοσίευσε αυτά που είχε πει Λεονέλ Πόντες, εκ των προπονητών του Σα στη Μαριτίνο, στο Rádio Renascença, σύμφωνα με τα οποία “δεν ήταν δική του η απόλυτη ευθύνη. Θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτήν την εμφάνιση, γιατί  εκτιμώ πως θα συνεχίσει να έχει  την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Ναι, ήταν βαριά η ήττα, αλλά μπορεί να μάθει πολλά”.

Στην ερώτηση αν ήταν πια πιθανό να κληθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 ο Πόντες διευκρίνισε πως “η ήττα δεν διαγράφει την πορεία που έκανε η Πόρτο έως εδώ. Και σε αυτήν την πορεία, ο Σα ήταν καλός, καθοριστικός σε κρίσιμες στιγμές. Σε τετ α τετ ήταν στην κορυφαία κατάσταση που θα μπορούσε να βρεθεί. Δεν φάνηκε να λυγίζει από την αύξηση των ευθυνών του. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι από τις πιο συχνές κλήσεις του Φερνάντο Σάντος -από το Μάιο του 2017. Το θέμα βέβαια, είναι τι θέλει ο ομοσπονδιακός τεχνικός από τους 3 πορτιέρι του”.

Για την ιστορία, στο “Anfield” προτιμήθηκε ο Κασίγιας. Κατά πώς φάνηκε, ο προπονητής του δεν συνέχισε να τον εμπιστεύεται. Σε μια guest star εμφάνιση έβρισε το διαιτητή, αποβλήθηκε και έγραψε τον επίλογο στους “Δράκους”. Επίσης, δεν πήγε στο Word Cup. Πήγε όμως, στον Ολυμπιακό, στις 31/8. Ως πρωταθλητής Πορτογαλίας. Τον ήθελε ο Πέδρο Μάρτινς και τον πήρε ως δανεικό, με option αγοράς. Το deal ήταν πάλι το ίδιο: έπρεπε να κερδίσει τη θέση του. Μπροστά του είχε τον Ανδρέα Γιαννιώτη. Ο Γιαννιώτης αγωνίστηκε στην ήττα από τον ΟΦΗ, στο Ηράκλειο, στις 21/10.

Ο Σα είχε κάνει ντεμπούτο στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μίλαν, για το UEFA Europa League. Στην επόμενη αγωνιστική της Super League κλήθηκε να κάνει ένα γενικότερο βήμα, προς τα εμπρός. Να δείξει αν αντέχει. Σε 31 ματς (Super League, Europa και Kύπελλο), δέχθηκε 22 γκολ (12, 1 και 9) και κράτησε clean sheets σε 14 αγώνες (11, 2 και 1). Πήρε τα πάνω του και τώρα το συνεχίζει από εκεί, με την αξία του να κάνει τα άλματα της.

O Ζοζέ Σα είναι ο σούπερ ήρωας που έλειπε από τον Ολυμπιακό
TRANSFERMARKT.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK