ΟΦΗ-Παναθηναϊκός: Οι Καρλίτος και Μακέντα θα σκοράρουν, οι πίσω θα κόψουν;

Όταν οι Καρλίτος και Φεντερίκο Μακέντα παίζουν παίζουν εκεί που πρέπει, μπορούν να βάλουν γκολ και οι δύο στο ίδιο παιχνίδι. Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού μοιάζει η άμυνα, όπως φάνηκε και στο 2-2 με τον ΟΦΗ.

Ο Φεντερίκο Μακέντα του Παναθηναϊκού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον ΟΦΗ για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης', Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020
Ο Φεντερίκο Μακέντα του Παναθηναϊκού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον ΟΦΗ για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης', Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ο Ντάνι Πογιάτος αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, ο Λάζλο Μπόλονι δεν αποτελεί το παρόν, αφού αναλαμβάνει από τη Δευτέρα. Οι αλλαγές στους 'πράσινους' ήταν εμφανείς, πάντως, με σημαντικότερη εκείνη που δεν κατάφερε ποτέ ο Ισπανός: να κάνει τους δύο επιθετικούς του να σκοράρουν στο ίδιο παιχνίδι. Τα γκολ των Καρλίτος και Φεντερίκο Μακέντα (στις καθυστερήσεις) διαμόρφωσαν το τελικό 2-2 με τον ΟΦΗ στην 5η αγωνιστική της Super League Interwetten στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης', και αρχικά έδειξαν ότι... γίνεται.

Με τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο στον πάγκο, τον προπονητή της Κ19 που αναβαθμίστηκε σε μέλος του επιτελείου που θα έχει ο Μπόλονι από την επόμενη εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με πολλές αλλαγές, αφού κανείς δεν ήθελε να ακολουθήσει άλλο την αποτυχημένη ισπανική συνταγή, η οποία έστειλε τον Πογιάτος 'πακέτο' με τον Τσάβι Ρόκα εκτός ομάδας, μόλις 3 παιχνίδια από την έναρξη της σεζόν.

Αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα 'αποϊσπανοποίηση' της ενδεκάδας. Από τους 4 βασικούς Ίβηρες στην εντός έδρας ήττα από τον Άρη την προηγούμενη αγωνιστική, ο αριθμός μειώθηκε στους μισούς Ισπανούς μεν (και ένας στον πάγκο), ωστόσο πολλές από αυτές τις επιλογές ήταν αναγκαστικές, αφού οι Σαβιέρ και Χουάνκαρ δεν είναι έτοιμοι, ενώ ο Αντονίτο είναι κλινήρης. Το βέβαιο είναι πως έγινε ο απαραίτητος χώρος στην αποστολή για παίκτες των ακαδημιών που 'διψούν' για εμπειρίες και ο απαραίτητος χώρος στην ενδεκάδα για τους Τάσο Χατζηγιοβάνη και Γιάννη Μπουζούκη που 'διψούν' για (τις παλιές) ευκαιρίες.

Όπως 'οικοδομήθηκε' ο φετινός Παναθηναϊκός, όμως, το πιο σημαντικό αγωνιστικό ζήτημα είναι η συνύπαρξη του Καρλίτος με τον Μακέντα. Και αυτή ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή. Τέλος το 4-3-3 με τον Ισπανό εκτοπισμένο στα δεξιά, ζήτω το 4-4-1-1, για το οποίο πιθανότατα παρακαλούσαν και οι δύο, με τον Ιταλό πίσω από τον συμπαίκτη του, ο οποίος πατούσε διαρκώς 'κουτί'.

Το νέο αγωνιστικό πλάνο λειτούργησε ανά διαστήματα. Στα πρώτα λεπτά του 1ου ημιχρόνου και στα αντίστοιχα λεπτά του 2ου μέρους, οι φιλοξενούμενοι ήταν εμφανώς καλύτεροι. Δημιούργησαν ευκαιρίες, πέτυχαν γκολ όπως εκείνο του Καρλίτος στο 49', έπρεπε να πετύχουν κι άλλο με τον Μακέντα και το πέναλτι που εκτέλεσε στο 54', ωστόσο έπρεπε να αντιμετωπίσουν κι έναν άγνωστο Χ, που υπάρχει σε κάθε αγωνιστική εξίσωση. Ο Μπόι Βάτερμαν θυμήθηκε τις μέρες που ήταν βασικός στην Αϊντχόφεν και είπε πολλές φορές "όχι" στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, κυρίως σε Μακέντα και Χατζηγιοβάνη.

Τα μετόπισθεν είναι μια διαφορετική συζήτηση. Στα διαστήματα που ο Παναθηναϊκός δεν κυριαρχούσε (και σε απόλυτους χρόνους αυτά ήταν τα μεγαλύτερα), ο ΟΦΗ έδειχνε ικανός να σκοράρει σε κάθε επίθεσή του. Η αμυντική λειτουργία των φιλοξενουμένων δεν τον σταμάτησε ποτέ. Το εμπόδιο και σε αυτήν την περίπτωση ήταν ο τερματοφύλακας, εν προκειμένω ο Σωκράτης Διούδης, ο οποίος ακόμα και στο γκολ του Στούρτζεον στο 37' έκανε ό,τι μπορούσε, αποκρούοντας πρώτα το σουτ του Πασχάλη Στάικου. Σε ένα τέτοιο διάστημα, πίεσης και ευκαιριών του ΟΦΗ σημειώθηκε και το 2-1 στο 77' από τον Μιγκέλ Μεγιάδο, με το σκορ να μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αν οι 3 σερί ευκαιρίες με κεφαλιές των Κρητικών είχαν διαφορετική κατάληξη. Οι 'πράσινοι' εμφανίστηκαν ανεξήγητα ευάλωτοι στο 'ψηλό' παιχνίδι, αλλά δεν πλήρωσαν το τίμημα.

Αντιθέτως, η ομάδα του Γιώργου Σίμου πλήρωσε το δικό της αδύναμο σημείο, που είναι -εμφανώς πια- η αναμονή για το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Γκολ στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου από τον Παναιτωλικό στην πρεμιέρα, γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Λαμία, γκολ στις καθυστερήσεις και του 1ου και του 2ου μέρους κόντρα στον Ατρόμητο, 2 γκολ μετά το 89' από τον ΠΑΟΚ. Έμοιαζε... αναπόφευκτο όταν ο 4ος διαιτητής σήκωσε την ταμπέλα με τα 5 λεπτά καθυστερήσεις, τα πόδια των γηπεδούχων να αλυσοδεθούν με βάρη. Σίγουρα όχι αυτά του Μακέντα, ο οποίος στην τελευταία φάση του αγώνα ισοφάρισε σε 2-2 με κοντινή κεφαλιά. Ήταν το 2ο φετινό γκολ του 29χρονου αρχισκόρερ του 'τριφυλλιού' εδώ και δύο χρόνια, που 'βροντοφώναξε' ότι μπορεί να παίξει μαζί με τον Καρλίτος. Αρκεί να παίξουν όπως πρέπει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK