Οι 10 "Έλληνες" του Κόπα Άφρικα

Το Κόπα Άφρικα αρχίζει απόψε και έχει δέκα ποδοσφαιριστές που "εκπροσωπούν" το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι πέντε εξ αυτών ανήκουν στον Ολυμπιακό, ενώ άλλοι τρεις αγωνίζονται στη Super League 2. Το SPORT24 καταγράφει την πορεία των διεθνών Αφρικανών στις ομάδες τους, αλλά και τη συνεισφορά τους στην προκριματική φάση της μεγάλης διοργάνωσης.

Οι 10 "Έλληνες" του Κόπα Άφρικα
EUROKINISSI

Η αυλαία του Κόπα Άφρικα ανοίγει και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν λείπει από τα δρώμενα. Όχι μόνο με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τη Super League Interwetten, αλλά και από τη Super League 2, καθώς τρεις που ανήκουν σε ομάδες της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου θα βρεθούν στα γήπεδα του Καμερούν.

Την "κυριαρχία" της ελληνικής εκπροσώπησης στη συγκεκριμένη διοργάνωση έχει, φυσικά, ο Ολυμπιακός, καθώς πέντε ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά είναι δικοί του, ενώ θα συμμετάσχει και ο Μαμαντού Κανέ που έχει παραχωρηθεί δανεικός στη Νέφτσι Μπάκου. Από έναν ποδοσφαιριστή διαθέτουν επίσης ο Άρης, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΟΚ Β', η Νίκη Βόλου και ο Ολυμπιακός Βόλου.

Πάμε να δούμε ποιοι είναι:

Παπέ Σισέ

Ο 26χρονος Σενεγαλέζος στόπερ του Ολυμπιακού διανύει μια πολύ καλή περίοδο, καθώς τη φετινή σεζόν δείχνει τον καλό του εαυτό στο Λιμάνι. Συνολικά έχει αγωνιστεί 27 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας πετύχει πέντε γκολ.

Για να βρεθεί στα τελικά του Κόπα Άφρικα ο Σισέ δεν συνείσφερε πολύ, καθώς δεν κατέγραψε λεπτό συμμετοχής. Μάλιστα ήταν στην αποστολή μόλις στα δύο από τα έξι παιχνίδια που έδωσε η Σενεγάλη για την προκριματική φάση. Ο στόχος της ομάδας του Αλιού Σισέ, είναι προφανώς η κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Συνολικά έχει αγωνιστεί έξι φορές με την Εθνική του ομάδα, πετυχαίνοντας ένα γκολ στο ντεμπούτο του.

Πιέρ Κούντε

Ο 26χρονος Καμερουνέζος χαφ ήταν ένας από τους άτυχους, καθώς στις πρώτες προπονήσεις της ομάδας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και δεν θα υπολογίζεται στα πρώτα ματς. Ο Κούντε στην πρώτη του σεζόν στους ερυθρόλευκους δεν έχει ικανοποιήσει στο έπακρο τις προσδοκίες του Πέδρο Μαρτίνς, καθώς σε 19 συμμετοχές έχει μοιράσει μια ασίστ, ενώ συχνά αγωνίζεται προερχόμενος από τον πάγκο.

Ο Κούντε αγωνίστηκε και στις έξι αναμετρήσεις του Καμερούν για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα, βρίσκοντας δίχτυα στην ήττα της εθνικής του από το Πράσινο Ακρωτήριο με 3-1. Στόχος του Καμερούν, που είναι και οικοδεσπότες της διοργάνωσης, είναι κατάκτηση του τροπαίου. Άλλωστε συγκαταλέγονται μέσα στα φαβορί αφού θα παίζουν σπίτι τους. Συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο 24 φορές.

Αγκιμπού Καμαρά

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός από τη Γουινέα έχει μαγνητίσει τα βλέμματα των κορυφαίων ομάδων με τη φανέλα των ερυθρολεύκων τη φετινή σεζόν και το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει μέσα και από το Κόπα Άφρικα. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός τη φετινή σεζόν σε 25 συμμετοχές έχει πετύχει πέντε γκολ και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ. Ο Αγκιμπού δεν ήταν στην αποστολή σε καμία εκ των έξι αναμετρήσεων της προκριματικής φάσης. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός άρχισε να γίνεται τακτικό μέλος με τη φανέλα των ερυθρολεύκων, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της χώρας του για πρόκριση στο Μουντιάλ. Ο στόχος της Γουινέας είναι να προχωρήσουν όσο δυνατόν πιο ψηλά στη διοργάνωση.

Χένρι Ονιεκούρου

Ο Νιγηριανός μεσοεπιθετικός βρέθηκε από "σπόντα" στην αποστολή της ομάδας του, καθώς κλήθηκε εσπευσμένα λόγω δύο προβλημάτων τραυματισμού. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός έχει κινηθεί σε χαμηλά νερά, καθώς σε 21 συμμετοχές έχει πετύχει ένα γκολ και έχει μοιράσει μια ασίστ. Ο Ονιεκούρου ήταν εκτός αποστολής στις τέσσερις πρώτες αναμετρήσεις των προκριματικών του Κόπα Άφρικα, αγωνίστηκε στις δύο τελευταίες και στη νίκη επί του Λεσότο, μοίρασε μια ασίστ. Συνολικά έχει αγωνιστεί 15 φορές με τους "σούπερ αετούς", έχοντας πετύχει δύο γκολ. Και η Νιγηρία, συγκαταλέγεται μέσα στα φαβορί, τα οποία μπορούν να κυνηγήσουν μια διάκριση.

Γκάρι Ροντρίγκες

Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι ήταν η τελευταία μεταγραφή του Ολυμπιακού και μάλιστα από το "παράθυρο" των ελευθέρων. Με τους Πειραιώτες έχει μέχρι στιγμής οκτώ συμμετοχές, δίχως κάποιο γκολ ή ασίστ. Στα προκριματικά έπαιξε στα δύο πρώτα παιχνίδια και πέτυχε ένα γκολ στην ισοπαλία με τη Μοζαμβίκη (2-2). Συνολικά σε 34 συμμετοχές με την εθνική του έχει πετύχει έξι γκολ. Το Πράσινο Ακρωτήρι δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί της διοργάνωσης και θα ψάξει κάποια θαύμα για διάκριση.

Αμπουμπακάρ Καμαρά

Ο Μαυριτανός φορ του Άρη θα δώσει το "παρών" στο Κόπα Άφρικα και θα είναι ένα από τα όπλα της ομάδας του, που θα κυνηγήσει το θαύμα. Με τους κίτρινους μέχρι στιγμής σε 17 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει πέντε γκολ, ενώ έχει μοιράσει τρεις ασίστ.

Ο 26χρονος φορ δεν έχει συμπληρώσει έναν χρόνο από την ημέρα που έκανε ντεμπούτο με την εθνική του, καθώς για πρώτη φορά αγωνίστηκε στις 26 Μαρτίου του 2021, η οποία ήταν στη λευκή ισοπαλία με το Μαρόκο για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα. Την αμέσως επόμενη αγωνιστική (και τελευταία) πέτυχε και το πρώτο του γκολ. Συνολικά σε επτά συμμετοχές έχει πετύχει δύο τέρματα με την εθνική Μαυριτανίας.

Ντέιβις Επασί

Ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας του ΟΦΗ θα είναι συμπαίκτης του Πιέρ Κούντε. Φέτος έχει παίξει συνολικά 13 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας δεχθεί 14 γκολ, ενώ διατήρησε ανέπαφη την εστία του σε πέντε ματς. Πρώτη φορά κλήθηκε στην εθνική στις 8 Ιουνίου του 2021, επομένως δεν συνεισέφερε καθόλου στην πρόκριση του Καμερούν στο Κόπα Άφρικα. Αντίθετα έχει πάρει συμμετοχές (λόγω και της έλλειψης του Ονανά του Άγιαξ) για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Ισμαΐλα Ουεντραόγκο

O 22χρονος μέσος έχει μέχρι στιγμής επτά συμμετοχές με τη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ στη Super League 2, δίχως να έχει πετύχει κάποιο γκολ ή ασίστ. Παρόλο που παίζει στη δεύτερη κατηγορία βρέθηκε στις κλήσεις της Μπουρκίνα Φάσο. Στα προκριματικά του Κόπα Άφρικα έπαιξε μόνο την τελευταία αγωνιστική, ένα ολόκληρο 90λεπτό, ενώ στο σύνολο έχει αγωνιστεί με το εθνόσημο 10 φορές σε επίπεδο ανδρών.

Χοσέ Μιράντα

Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός από τη Γουινέα του Ισημερινού αγωνίζεται στη Νίκη Βόλου ως δανεικός από τη δεύτερη ομάδα της Χετάφε. Με τη Νίκη σε 10 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, έχει πετύχει ένα γκολ και έχει μοιράσει τρεις ασίστ. Ο Μιράντα έχει παίξει στα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια της προκριματικής φάσης. Μάλιστα σημειώσε και ένα γκολ στη νίκη κόντρα στη Λιβύη με 3-2. Συνολικά με την εθνική του έχει 23 συμμετοχές, με απολογισμό 2 γκολ.

Όσκαρ Σιάφα

Συμπαίκτης του Μιράντα είναι ο 24χρονος φορ του Ολυμπιακού Βόλου, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την ισπανική Λαρέδο. Τη φετινή σεζόν έχει πετύχει τέσσερα γκολ στη Super League 2, ωστόσο στην εθνική του κλήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021. Δεν αγωνίστηκε καθόλου στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Τζόναθαν Μόρσεϊ

Ο μεσοεπιθετικός του Παναιτωλικού αγωνιζόταν με τα μικρότερα κλιμάκια της Σουηδίας, ωστόσο σε επίπεδο ανδρών επέλεξε τη γενέτειρά του τη Σιέρα Λεόνε. Αν και κλήθηκε στην εθνική, τελικά λόγω τραυματισμού που υπέστη στις αρχές Δεκεμβρίου και τον έχουν θέσει ακόμα στα πιτς, τον έθεσαν εκτός αποστολής της Σιέρα Λεόνε. Με τους Αγρινιώτες φέτος σε 15 συμμετοχές έχει σκοράρει τρία γκολ και έχει μοιράσει μια ασίστ.

Μπακαρί Εντιαγέ

Ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός από τη Μαυριτανία αγωνίζεται στη χώρα μας με τη φανέλα της Ρόδου. Κλήθηκε στην προεπιλογή της εθνικής, ωστόσο την τελευταία στιγμή κόπηκε από την τελική 28αδα. Μάλιστα στα προκριματικά έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια των προκριματικών, ενώ με τη Μαυριτανία έχει αγωνιστεί συνολικά 39 φορές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK