Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Για κάθε πρωταγωνιστή σε Μουντιάλ είθισται να υπάρχει και το αντίπαλον δέος. Αυτός που συμπληρώνει και δίνει νόημα στην ιστορία του. Είτε πρόκειται για αντιπαλότητα που προέκυψε σε έναν αγώνα, είτε για κόντρα που καλλιεργήθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Διαβάστε για τις 10 κορυφαίες κόντρες που έμειναν στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

10. Λουίς Σουάρες - Ασαμόα Ζιάν

Αυτή η αντιπαλότητα διαφέρει από τις υπόλοιπες της λίστας, γιατί το συμβάν που την προκάλεσε, δεν αφορά άμεσα τους δύο παίκτες αυτούς καθ΄αυτούς.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά το τέλος του Μουντιάλ του 2010, γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο το χέρι του Λουίς Σουάρες, που απέτρεψε την Γκάνα από το να σκοράρει στην αναμέτρηση για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου της Νοτίου Αφρικής, ήταν ενστικτώδης αντίδραση ή αν ο Ουρουγουανός λειτούργησε συνειδητά. Αυτό που δεν χωρά αμφισβήτηση, είναι ότι από το γεγονός αυτό, ο Ζιάν βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Στην πραγματικότητα, η κεφαλιά που απέκρουσε ο Σουάρες έγινε από τον Αντίγια. Ο Ζιάν ωστόσο ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι, με το οποίο η Γκάνα είχε την ευκαιρία να προκριθεί. Όμως αστόχησε και η Ουρουγουάη προκρίθηκε στα πέναλτι. Νωρίτερα φέτος, ο Σουάρες που αποβλήθηκε μετά το χέρι από τον αγώνα, δήλωσε: "Μου έχει μείνει η αίσθηση ότι βοήθησα την ομάδα μου. Σταμάτησα ένα γκολ. Και πιστεύω ότι είναι χειρότερο να αποτρέψεις ένα γκολ τραυματίζοντάς αντίπαλο σοβαρά και να αποβληθείς γι αυτό. Το ότι σταμάτησα το γκολ με το χέρι μου, δεν πιστεύω ότι προκάλεσα κακό σε κανέναν, απλά σταμάτησα ένα γκολ".

9. Ντέιβιντ Μπέκαμ - Ντιέγκο Σιμεόνε

Όταν ο Μπέκαμ κλώτσησε τον Ντιέγκο Σιμεόνε στο παιχνίδι Αργεντινής - Αγγλίας στον δεύτερο γύρο του Μουντιάλ του 1998 και αποβλήθηκε, ήταν σύμφωνα με τον Γκλεν Χοντλ το περιστατικό που κόστισε στα "τρία λιοντάρια" το παιχνίδι.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Αυτό όμως που εξόργισε τους Άγγλους φιλάθλους, ήταν το γεγονός ότι το χτύπημα δεν ήταν τέτοιο, που να δικαιολογεί την κόκκινη κάρτα. Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο αποβλήθηκε ο Μπέκαμ, ήταν επειδή ο Σιμεόνε έκανε την πτώση του πιο θεαματική, ενώ πρόλαβε ακόμα και να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή Κιμ Μίλτον Νίλσεν, την ώρα που έπεφτε. Την επόμενη χρονιά, λίγο πριν την αναμέτρηση της Ίντερ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League, ο Σιμεόνε δήλωσε: "Ας πούμε απλά, ότι ο διαιτητής έπεσε στην παγίδα. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η πτώση μου μετέτρεψε την κίτρινη κάρτα σε κόκκινη. Αλλά το πιο δίκαιο θα ήταν, να δείξει στον Μπέκαμ κίτρινη κάρτα". Τέσσερα χρόνια μετά, όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά και ο Μπέκαμ κλήθηκε να εκτελέσει πέναλτι, με το οποίο θα ξόρκιζε τους "δαίμονες" της αποβολής του, ο Σιμεόνε έκανε ξανά τα κόλπα του. "Ο Σιμεόνε προσπάθησε να παίξει με το μυαλό μου, πριν χτυπήσω το πέναλτι, αλλά αυτό ήταν κάτι που περίμενα", δήλωσε ο Μπέκαμ λίγα χρόνια αργότερα. Πλέον η κόντρα τους ανήκει στο παρελθόν, έχουν "θάψει" τα περιστατικά και σέβονται ο ένας τον άλλον.

8. 'Ολιβερ Καν - Ρονάλντο

Αν και προφανώς θα ήταν λάθος να πούμε για τη Βραζιλία και τη Γερμανία, που έφθασαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002, ότι ήταν ομάδες που βασίστηκαν σε έναν παίκτη, δύο ποδοσφαιριστές συνέβαλαν καταλυτικά στις επιτυχίες τους.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Η κορύφωση της διοργάνωσης έμοιαζε με μια "μάχη" μεταξύ του καλύτερου τερματοφύλακα και του καλύτερου επιθετικού. Πράγματι, στον Όλιβερ Καν δόθηκε η "Χρυσή μπάλα" για τον καλύτερο παίκτη του τουρνουά. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά, που ο συγκεκριμένος τίτλος δόθηκε σε τερματοφύλακα. Ο Γερμανός γκολκίπερ έκανε αρκετές καλές αποκρούσεις κόντρα στον Ρονάλντο στον τελικό, ωστόσο ο Βραζιλιάνος ήταν αυτός, που κατέκτησε τον τίτλο στο τέλος. Σκόραρε δύο φορές (στο πρώτο γκολ μάλιστα φέρει ευθύνη ο Γερμανός τερματοφύλακας) και βοήθησε να διαγραφεί η αίσθηση για το "τι θα μπορούσε να είναι" για τη Βραζιλία, μετά την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ του 1998, στη Γαλλία από τους διοργανωτές.

7. Ζινεντίν Ζιντάν - Μάρκο Ματεράτσι

"'Μου τραβάς τη φανέλα. Αν την θέλεις τόσο πολύ, να σου τη δώσω μετά το παιχνίδι', μου είπε (ο Ζιντάν) κι εγώ του απάντησα 'Προτιμώ την αδελφή σου'". Έτσι περιγράφει ο Μάρκο Ματεράτσι το περιστατικό, αμέσως πριν τον χτυπήσει ο Ζινεντίν Ζιντάν με δυνατή κουτουλιά στο στήθος..

"Δεν είναι και τόσο ωραία έκφραση να πεις, το αναγνωρίζω αυτό. Αλλά δεκάδες παίκτες λένε και χειρότερα πράγματα από αυτό. Δεν ήξερα καν ότι έχει αδελφή, πριν γίνει όλο αυτό", είπε ο Ματεράτσι. Αυτό που συνέβη, με άλλα λόγια, ήταν αποτέλεσμα της τυχαίας μαντεψιάς του Ματεράτσι. Μόνο που ο Ζιντάν φέρεται να παρανόησε, νομίζοντας ότι ο αντίπαλός του αναφέρθηκε στη μητέρα του. " Η μητέρα μου ήταν στο νοσοκομείο. Κανείς δεν το ήξερε. Να απολογηθώ γι'αυτό; Όχι. Αν ήταν ο Κακά, ένα καλό παιδί, θα ζητούσα συγγνώμη, σίγουρα. Αλλά όχι σ' αυτόν. Μετά το παιχνίδι, πήγα στα αποδυτήρια και είπα στους παίκτες: Συγγνώμη. Δεν αλλάζει κάτι αυτό. Αλλά συγγνώμη. Σε εκείνον όμως, δεν μπορώ. Ποτέ, ποτέ. Θα ήταν προσβολή προς τον ίδιο μου τον εαυτό. Προτιμώ να πεθάνω. Υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Και δεν θέλω καν, να τους ακούω να μιλάνε", είπε ο Ζιντάν. Στο Παρίσι, υπάρχει άγαλμα που αναπαριστά το συμβάν. Ο Ματεράτσι, δύο χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη "χώρα του φωτός", φωτογραφήθηκε στο σημείο.

6. Γκαρίντσα - Ελάντιο Ρόχας

Το 1962, η εθνική ομάδα της Βραζιλίας έπαιξε σχεδόν σε όλη τη διοργάνωση, χωρίς τον Πελέ, που τραυματίστηκε από την "υπερ-προσπάθειά" του σε σουτ, στη δεύτερη αγωνιστική του Ομίλου, κόντρα στην Τσεχοσλοβακία. Το βάρος εμψύχωσης της ομάδας για τη νίκη, έπεσε ως εκ τούτου στον Γκαρίντσα, τον παίκτη που μάλιστα ήταν στη γενέτειρά του πιο δημοφιλής από τον Πελέ. Και πράγματι, το έκανε, αν και κινδύνευσε, να χάσει στον τελικό, λόγω περιστατικού που σημειώθηκε στον ημιτελικό, κόντρα στη Χιλή, όπου κλώτσησε τον Ρόχας στο στομάχι. Σύμφωνα με τον Γκαρίντσα, αυτό ήταν το "κερασάκι στην τούρτα", αφού κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Ρόχας τον κλωτσούσε και του έκανε συνέχεια φάουλ.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

"Είναι ένα σημείο, κατά το οποίο ένας άνδρας, πρέπει να φερθεί σαν άνδρας", δήλωσε ο Γκαρίντσα μετά τον αγώνα. "Με κλώτσησε και ανταπέδωσα. Ήταν πολύ επιθετικός και βίαιος απέναντί μου. Τα πόδια μου είχαν μελανιάσει, είχαν ματώσει. Τελικά, πάτησα πόδι. Δυστυχώς, το πόδι μου κατέληξε στο στομάχι του Ρόχας. Μετά από αυτό, συναντηθήκαμε σαν καλοί φίλοι, γιατί και οι δύο γνωρίζουμε, ότι σε έναν αγώνα, το άγχος μπορεί εύκολα να θολώσει το μυαλό".

5. Πελέ - Μπόμπι Μουρ

Κάποιες από τις αντιπαλότητες αυτής της λίστας χαρακτηρίζονται από βία, κάποιες γεννήθηκαν από κόντρες μεταξύ προσωπικοτήτων και κάποιες μεταξύ ανδρών, που απλά δεν συμπαθούσαν ο ένας τον άλλον. Αυτή η "κόντρα" όμως, δεν μοιάζει με τις άλλες, αφού αφορά δύο από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της εποχής τους.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Ο Μπόμπι Μουρ και ο Πελέ, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μία μόνο αναμέτρηση, στο Μουντιάλ του 1970, όπου η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βρετανία υπερασπιζόταν τον τίτλο της, ενάντια στη Βραζιλία, που τον κατέκτησε τελικά εκείνη τη χρονιά. Το παιχνίδι ήταν σκληρό, όμως ο Πελέ κατάφερε να "δραπετεύσει" από το στενό μαρκάρισμα του Μουρ και να τροφοδοτήσει τον Ζαϊρζίνιο, που πέτυχε και το νικητήριο γκολ. "Ήταν φίλος μου κι ο σπουδαιότερος αμυντικός που έχω συναντήσει", είπε ο Πελέ μετά τον θάνατο του Μουρ, το 1993. "Η φανέλα που φόρεσε σε εκείνο το παιχνίδι, το 1970, είναι το βραβείο μου. Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές κι έναν αξιόλογο άνθρωπο".

4. Μάουρο Τασότι - Λουίς Ενρίκε

Αυτή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου δύο ποδοσφαιριστές βίωσαν την κόντρα στον αγωνιστικό χώρο, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1994, ο Ιταλός Μάουρο Τασότι και ο Ισπανός Λουίς Ενρίκε κυριολεκτικά συνεπλάκησαν στην περιοχή του πέναλτι, για την κατοχή της μπάλας.

Ο σκληρός ανταγωνισμός κατέληξε με τον Ιταλό να χτυπάει άσχημα στο πρόσωπο τον αντίπαλό του, με τον αγκώνα, προκαλώντας του αιμορραγία. Ο Τασότι δεν αποβλήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά τιμωρήθηκε εκ των υστέρων, με ποινή 9 αγωνιστικών, γεγονός που σήμανε και το τέλος της καριέρας του στην εθνική ομάδα της Ιταλίας.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

"Ξέρω ότι έχει μετανιώσει, για ό,τι έκανε και θα του δώσω το χέρι μου", είπε ο Ενρίκε, μερικά χρόνια αργότερα, όταν και οι δύο ήταν προπονητές στην Serie A.

3. Λιονέλ Σάντσες - Μάριο Ντάβιντ

Η "μάχη" του Σαντιάγκο το 1962 έμεινε στην ιστορία, για τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στην αναμέτρηση της Χιλής με την Ιταλία. Το να ξεχωρίσεις ένα "ζευγάρι" αντιπάλων από τη γενική σύρραξη, είναι σαν να επιλέγεις να σχολιάσεις το "αγαπημένο" σου παιδί. Ωστόσο, τα "θραύσματα" της κόντρας του Χιλιανού, Λιονέλ Σάντσες και του Ιταλού, Μάριο Ντάβιντ, άφησαν τα "σημάδια" τους στο πέρασμα των χρόνων.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Ο Σάντσες είχε γλιτώσει νωρίτερα την αποβολή, παρότι είχε σπάσει τη μύτη του Ουμπέρτο Μάτσιο. Ο διαιτητής, Κεν Άστον, έχοντας προφανώς την πλάτη γυρισμένη στο περιστατικό, δεν τιμώρησε τον Σάντσες ο οποίος πήρε θάρρος και ενεπλάκη σε νέο επεισόδιο με τον Ντάβιντ, χτυπώντας τον με γροθιές. Ο Ιταλός αντέδρασε χτυπώντας τον αντίπαλό του στο κεφάλι και αποβλήθηκε, όπως και ο συμπαίκτης του, Τζιόρτζιο Φερίνι, ο οποίος χρειάστηκε να επιστρατευτούν άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου, για να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο. Μετά από χρόνια, ο Ντάβιντ δήλωσε γι αυτή την κόντρα: "Εμείς οι Ιταλοί ήμασταν τα θύματα και όχι οι θύτες. Ο Σάντσες έσπασε τη μύτη του Μάτσιο και ο διαιτητής δεν είπε τίποτα, αλλά αντίθετα είχε αποβληθεί ο Φερίνι ο οποίος προσπαθούσε να πάρει εκδίκηση, χωρίς όμως να ακουμπήσει τον αντίπαλό του".

2. Ρούντι Φέλερ - Φρανκ Ράικαρντ

Αυτήν την αντιπαλότητα, την χαρακτηρίζει κανείς, ανάλογα με την οπτική γωνία που τη βλέπει, ή την λέει παράξενη ή την λέει αστεία ή και τα δύο μαζί...

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Το φτύσιμο θεωρείται από πολλούς ποδοσφαιριστές ως το απόλυτο σημάδι ασέβειας. Είναι κάτι που συγχωρούν στον αντίπαλο, δυσκολότερα κι από το να τους σπάσει το πόδι σε τάκλιν. Με δεδομένο αυτό, ο Ρούντι Φέλερ θα πρέπει να έκανε κάτι πραγματικά άσχημο, για να εκνευρίσει τον Φρανκ Ράικαρντ. Το ζευγάρι αυτό βρέθηκε αντιμέτωπο στην αναμέτρηση μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Ολλανδίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο ένας προκαλούσε τον άλλον. Ο Ράικαρντ έκανε ένα σκληρό φάουλ στον αντίπαλό του και φάνηκε να καυχιέται γι'αυτό, πριν φτύσει τον Φέλερ στο "καμάρι" του, τα σγουρά του μαλλιά. Οι δυο τους συνέχισαν να μαλώνουν, με τον Φέλερ να δείχνει στον διαιτητή, αυτό που έτρεχε από τις μπούκλες του. Λίγο αργότερα, σε μία ακόμη μονομαχία, ο Ράικαρντ τον έφτυσε ξανά. Η έκφραση στο πρόσωπο του Γερμανού ήταν "όλα τα λεφτά", αφού φάνηκε να μην μπορεί να πιστέψει, ότι το σκηνικό είχε επαναληφθεί. Οι δυο τους τα βρήκαν, όχι πολύ αργότερα, παίρνοντας μάλιστα μέρος μαζί σε διαφήμιση για βούτυρο.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Η ιδέα για δημόσια ανακωχή συνοδεύτηκε από το σλόγκαν "όλα είναι βούτυρο ξανά", που σημαίνει στα γερμανικά "όλα είναι εντάξει και πάλι". "Τα χρήματα από τη διαφήμιση δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αλλιώς, δεν θα είχα δεχθεί να συμμετάσχω", δήλωσε ο Φέλερ.

1. Πελέ - Μαράντονα

Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο αγωνίστηκε ο Πελέ ήταν το 1970, ενώ ο Μαραντόνα αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1982. Είναι προφανές ότι ποτέ δεν συνάντησε ο ένας τον άλλον σε τελική φάση.

Οι 10 μεγαλύτερες κόντρες

Ωστόσο πρόκειται για δύο παίκτες, των οποίων η σταδιοδρομία καθορίζεται από τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1958, του 1970 και του 1986, και αληθεύει να πούμε, ότι ο ένας δεν είναι μεγάλος θαυμαστής του άλλου. "Γιατί με συγκρίνετε με τον Πελέ;" είχε αναρωτηθεί ο Μαραντόνα, κληθείς να σχολιάσει την αντιπαλότητά του με τον Πελέ. "Η μητέρα μου, μου είπε ότι είμαι πιο δυνατός και ότι ο Πελέ έπαιξε απέναντι σε αντιπάλους, που δεν μπορούσαν ούτε να κουνηθούν", έχει πει μεταξύ άλλων. Ο Μαραντόνα δεν ήταν ποτέ φειδωλός σε σχόλια σε βάρος του Πελέ, ειδικά όταν έπρεπε να τοποθετηθεί σχετικά με το ποιος θεωρεί ότι ήταν καλύτερος ή όταν καλείται να αποκρούσει σχόλια του Πελέ. Οι δυο ήταν υποψήφιοι στην ψηφοφορία για τον ποδοσφαιριστή του προηγούμενου "αιώνα". Ο Πελέ πήρε την ψήφο των αξιωματούχων, ωστόσο ο Μαραντόνα αναδείχτηκε πρώτος σε διαδικτυακή ψηφοφορία οπαδών.

Πηγή: espnfc.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK