Οι 10 παίκτες που ξεχώρισαν στη φάση των ομίλων
Ο Λιονέλ Μέσι και ο Άριεν Ρόμπεν αναδείχθηκαν MVP και των τριών αναμετρήσεων των ομάδων τους στη φάση των ομίλων, ενώ πολύ καλό βαθμό απέσπασαν οι Ρόμπιν φαν Πέρσι, Ματιέ Βαλμπιενά, Μίραλεμ Πιάνιτς και Νεϊμάρ.

Παρά την απουσία παικτών όπως ο Μάρκο Ρόις, ο Φαλκάο και ο Φρανκ Ριμπερί, το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πιο παραγωγικό σε επίπεδο φάσης ομίλων από το 1998. Δείτε τα πρόσωπα που συνέβαλαν τα μέγιστα γι' αυτό.

Εν αρχή ην ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έβαλε τα τέσσερα από τα έξι γκολ της Αργεντινής και απέτυχε να χριστεί δημιουργός εξαιτίας της δυστοκίας των συμπαικτών του. Πρόκειται για τον παίκτη με την υψηλότερη βαθμολογία (9,2) της φάσης των ομίλων και τον έναν εκ των δύο που αναδείχθηκε MVP και στα τρία ματς.

Ο έτερος MVP και των τριών αναμετρήσεων της ομάδας του ήταν ο Άριεν Ρόμπεν των τριών γκολ και της μιας ασίστ, που συγκέντρωσε βαθμολογία 8,95, ενώ και ο συμπαίκτης του Ρόμπιν φαν Πέρσι προσέφερε πολλά στην άνετη πρόκριση της Ολλανδίας, αφού προσέθεσε άλλα τρία γκολ.

Μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης την περυσινή σεζόν, ο Καρίμ Μπενζεμά βελτιώθηκε αισθητά κι αποτελεί ένα από τα αστέρια του τουρνουά, δεδομένου ότι είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη συμβολή σε γκολ (τρία γκολ και δύο ασίστ).

Ένας ακόμη Γάλλος που έθελξε στα πρώτα τρία ματς της Γαλλίας επί βραζιλιάνικου εδάφους ήταν ο Ματιέ Βαλμπιενά, ο οποίος ήταν εξαιρετικός κόντρα στην Ονδούρα και την Ελβετία. Ο τραυματισμός του Φρανκ Ριμπερί και ο παραγκωνισμός του Σαμίρ Νασρί από τον Ντιντιέ Ντεσάμπ έχουν φορτώσει με μεγαλύτερες ευθύνες τον άσο της Μαρσέιγ.

Η Βοσνία αποκλείστηκε πρόωρα, αλλά σε ατομικό επίπεδο ο Μίραλεμ Πιάνιτς τα πήγε περίφημα. Συγκαταλέχθηκε στη 15άδα των παικτών που σε ένα ματς έβαλε τουλάχιστον ένα γκολ και μοίρασε τουλάχιστον μία ασίστ (σ.σ. στο 3-1 με το Ιράν), ενώ ήταν ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες πάσες-κλειδιά (12).

Οι ομάδες της κεντρικής και νότιας Αμερικής τα πήγαν πολύ καλύτερα από τις ευρωπαϊκές. Η Κολομβία ήταν η μία από τις τέσσερις που πανηγύρισαν τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον Χαμές Ροντρίγκες που στο ματς με την Ιαπωνία προήλθε από τον πάγκο, αλλά πρόλαβε να κάνει δύο ασίστ και να βάλει ένα γκολ. Η βαθμολόγησή του (9,37) στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η μεγαλύτερη για αναπληρωματικό.

Η πίεση ψηλά και οι υποδειγματικές αντεπιθέσεις αποτελούν το σήμα κατατεθέν για την Χιλή, η οποία ποντάρει πολλά στον Αλέξις Σάντσες. Μόνο ο Λιονέλ Μέσι με μέσο όρο 5,7 έχει κάνει περισσότερες ντρίμπλες από το συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα που κατέγραψε 5,3.

Η πρόκριση της Βραζιλίας στη φάση των "16" έχει ονοματεπώνυμα. Ή μάλλον μόνο... ονόματα. Ο Οσκάρ με βαθμολόγηση 8,4 κι ο Νεϊμάρ με 8,39 έκαναν τη διαφορά για την οικοδέσποινα.
Ο μεσοεπιθετικός της Τσέλσι πήρε... άριστα 10 στην πρεμιέρα με την Κροατία, ενώ στο ματς με το Μεξικό έκανε οκτώ τάκλιν (μόνο ο Ντάλεϊ Μπλιντ έκανε περισσότερα σε έναν αγώνα (εννέα κόντρα στην Χιλή).
Από την πλευρά του, ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με τον Λιονέλ Μέσι όχι μόνο έβαλε τέσσερα γκολ, αλλά ήταν ο παίκτης που κέρδισε τις περισσότερες φορές την κατοχή της μπάλας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (έξι).
Στη φάση των ομίλων η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα 136 φορές (σ.σ. μέσος όρος 2,83 γκολ ανά ματς) κι αν κρίνει κανείς από τους 10 ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν, ο καταιγισμός των γκολ θα συνεχιστεί και στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης.
