11 αξέχαστες χειμερινές μεταγραφές του Ολυμπιακού

'Παλτά για τον χειμώνα' δεν υπάρχουν στη λίστα που φτιάξαμε για τις πιο ωφέλιμες κινήσεις του Ολυμπιακού κατά τη μεταγραφική περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Ο Γρηγόρης Γεωργάτος υπήρξαν μία από τις πιο 'ηχηρές' μεταγραφές του Ολυμπιακού στα μέσα μιας σεζόν
Ο Γρηγόρης Γεωργάτος υπήρξαν μία από τις πιο 'ηχηρές' μεταγραφές του Ολυμπιακού στα μέσα μιας σεζόν EUROKINISSI

Η ειδοποιός διαφορά μίας καλοκαιρινής από μία χειμερινή μεταγραφική περίοδο είναι οι πιθανότητες να πας στο αεροδρόμιο για να υποδεχθείς το νέο απόκτημα. Τον Γενάρη είναι σαφώς λιγότερες, εξ ου το γεγονός ότι κάνει περισσότερο 'κρότο' εκείνη φορά που θα γίνει.

Ο Ολυμπιακός τόσο με Σωκράτη Κόκκαλη όσο και με Βαγγέλη Μαρινάκη κινείται δυναμικά χειμώνα-καλοκαίρι. Ακόμα και πιο παλιά, στα περιβόητα 'πέτρινα χρόνια', ο κόσμος του Ολυμπιακού έζησε μεταγραφικές υπερβάζεις μεσούσης της σεζόν.

Σε μία περίοδο όπου ο κόσμος των Πειραιωτών ζητά μεταγραφές (όπως κάθε οπαδός στον αιώνα των αιώνων), θυμόμαστε μία ενδεκάδα από χειμωνιάτικα 'μπαμ' (περισσότερο ή λιγότερο θορυβώδη). Δεν κρίνουμε μόνο το μέγεθος των ποδοσφαιριστών, αλλά και τι προσέφεραν στην πορεία. Δεν συγκρίνεται, δηλαδή, ένας Λιτόφτσενκο μ' έναν Τσιαντάκη, αλλά ο Νικόλας με τη χαίτη άφησε πολλά περισσότερα φορώντας τα ερυθρόλευκα.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: Ο μέγας Νίκος Αναστόπουλος 'μετακόμισε' από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό μέσα στον χειμώνα. Μένει εκτός συναγωνισμού γιατί είναι ο 'Αναστό', ο 'μουστάκια', ο one and only. Προχωράμε.

Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες

Ο Χιλμπέρτο Φούνες που έφυγε από τη ζωή νωρίς
Ο Χιλμπέρτο Φούνες που έφυγε από τη ζωή νωρίς EUROKINISSI

Εν ενεργεία διεθνής με την τότε πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή, η πρώτη μεγάλη μεταγραφή του Γιώργου Κοσκωτά στον Ολυμπιακό. Χειμώνας του '87, οι Πειραιώτες παραπαίουν στο πρωτάθλημα και ο 24χρονος Αργεντινός αποτελεί το πρώτο 'μπαμ' για την αντεπίθεση. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 87-88 έβαλε 6 γκολ σε 11 συμμετοχές, αλλά είχε το μελανό highlight του χαμένου πέναλτι στον 'τελικό του αιώνα' κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Γενάντι Λιτόφτσενκο

Την περίοδο του 'Αργύρη, πορτοφόλι' και της διοικητικής ανυποληψίας του Ολυμπιακού, την περίοδο που τα 'πέτρινα χρόνια' είναι σχεδόν στα μισά τους, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ζούσαν στιγμές αεροδρομίου με το τρίτο 'Μιγκ' μετά τους Προτάσοφ και Σάβιτσεφ. Αφού πρώτα κατέκτησε με τη Ντινάμο το νταμπλ, τον Δεκέμβριο του 1990 υπέγραψε στον Ολυμπιακό και έκατσε για μία τριετία πανηγυρίζοντας ένα Κύπελλο.

Νίκος Τσιαντάκης

Ουίσκι, μουστάκι και βάλε τον Τσιαντάκη. Η πιο καλτ ποδοσφαιρική φιγούρα και ένα από τα καλύτερα εξτρέμ που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό, αποτέλεσε και αυτός μεταγραφή του Ολυμπιακού του Κοσκωτά το 1987 και έμεινε στους Πειραιώτες μία επταετία, πανηγυρίζοντας δύο κύπελλα, αλλά και δύο χαμένους τελικούς.

Γιώτης Τσαλουχίδης

Μία από τι 17 μεταγραφές που έκανε εκείνο τον χειμώνα ο Κοσκωτάς ήταν και ο Γιώτης Τσαλουχίδης. Σκληροτράχηλος χαφ, προερχόμενος από τη Βέροια, βασικός μέχρι το φινάλε του 1995 όταν αποχώρησε για τον ΠΑΟΚ. Από τους αγαπημένους της 'ερυθρόλευκης' εξέδρας, αλλά και από τους άτυχους, αφού έπεσε και αυτός στα 'πέτρινα χρόνια'. Άφησε, όμως, το στίγμα του στον Ολυμπιακό.

Σίνισα Γκόγκιτς

Ο Σίνισα Γκόγκιτς πανηγυρίζει με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο
Ο Σίνισα Γκόγκιτς πανηγυρίζει με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο EUROKINISSI

Μην ακούτε τι λένε τώρα για τον 'Γκόγκα'. Τον Φεβρουάριο του '97 (η μεταγραφή ολοκληρώθηκε πέραν της επιτρεπόμενης περιόδου, αλλά εκείνη την εποχή οι ομάδες άφηναν πάντα μία 'ανοιχτή θυρίδα' για το τέλος) όταν ανακοινώθηκε δεν σκόρπισε ενθουσιασμό. Βλέπετε, όταν ακούγονται τα ονόματα του Μαχλά και του Τσιάρτα και τελικά έρχεται ένας 34χρονος φορ από την Ανόρθωση, υπάρχει μία σχετική ξενέρα. Τον έλεγαν 'διαδρομιστή' το πρώτο διάστημα γιατί δεν σκόραρε και 'άνοιγε διαδρόμους' για τους άλλους επιθετικούς. Όταν, όμως, πήρε μπρος, έκλεισε πολλά στόματα και μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

Γρηγόρης Γεωργάτος

Χειμώνα πήγε στον Ολυμπιακό το '95, χειμώνα πήγε το 2000, χειμώνα επέστρεψε το '04 στην τελευταία του θητεία. Αφού έχασε ένα πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό το '96, στη συνέχεια τα πήρε... σβάρνα, όντας το καλύτερο αριστερό μπακ-χαφ του πρωταθλήματος. Επτά πρωταθλήματα και τρία κύπελλα ο απολογισμός της σπουδαίας καριέρας με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ρόι Κάρολ

Αφού πρώτα έπαιξε στον ΟΦΗ, τον Γενάρη του 2012 πηγαίνει στον Ολυμπιακό και κάνει ντεμπούτο στο ματς με την Ρούμπιν Καζάν για το Europa League. Ο Ρόι Κάρολ έσωσε το πέναλτι στο πρώτο του άγγιγμα (είχε πάρει τη θέση του αποβληθέντος Μέγερι). Αρχικά υπέγραψε συμβόλαιο 18 μηνών, αλλά ανανεώθηκε για ακόμη ένα με την ποδοσφαιρική του 'αναγέννηση' στους Πειραιώτες, όπως είχε πει και ο ίδιος.

Γιάννης Μανιάτης

Τον Ιανουάριο του 2011 εξαργύρωσε τις πολύ καλές εμφανίσεις του με τον Πανιώνιο του Εβαλντ Λίνεν υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Έμεινε μέχρι το 2016 όταν και παραχωρήθηκε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης για να επιστρέψει στο λιμάνι έως το 2017. Με την ερυθρόλευκη φανέλα πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα, ενώ γεύτηκε επιτυχίες και με την Εθνική ομάδα.

Βασίλης Τοροσίδης

Τον ήθελε διακαώς η ΑΕΚ, τον ήθελε και ο Ολυμπιακός και κατέληξε σε αυτόν τον χειμώνα του 2007, όντας ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά σίριαλ σε τέτοια μεταγραφική περίοδο. Πριν πάει στη Ρόμα τα πήρε όλα με τον Ολυμπιακό κερδίζοντας αμέσως θέση βασικού και μία θέση στην καρδιά των φίλων της ομάδας. Από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές της γενιάς του και από αυτούς που έζησαν και την καριέρα στο εξωτερικό, για μία πενταετία.

Φερνάντο Μπελούτσι

Ο Φερνάντο Μπελούτσι σε μια από τις πιο σπουδαίες εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό, απέναντι στην Τσέλσι
Ο Φερνάντο Μπελούτσι σε μια από τις πιο σπουδαίες εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό, απέναντι στην Τσέλσι EUROKINISSI

Το μεταγραφικό 'μπαμ' των 'ερυθρολεύκων τον χειμώνα του 2008. Σίριαλ για πολλές ημέρες, με το όνομά του να φιγουράρει στα Μέσα της εποχής και τελικά να... στέλνει τον κόσμο του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθεί τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς. Η ποδοσφαιρική του κλάση δεδομένη, ξεχώρισε εξ αρχής στον Ολυμπιακό αν και οι φίλαθλοι δεν τον χάρηκαν όσο θα ήθελαν λόγω Πόρτο που τον έκανε δικό της το 2009.

Ραφίκ Τζεμπούρ

Μετά από 2.5 χρόνια με την 'κιτρινόμαυρη' φανέλα, τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2011 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό προκαλώντας τον ανάλογο 'θόρυβο' εκείνες τις ημέρες. Με τους Πειραιώτες πανηγύρισε ό,τι δεν κατάφερε με την ΑΕΚ, για την οποία έγινε αμέσως το 'κόκκινο' πανί. Η δήλωση, κατά την παρουσίασή του, ότι 'ο Ολυμπιακός ήταν στην καρδιά μου' αποτέλεσε τη σπίθα που 'άναψε' τη φωτιά του μίσους από πλευράς 'κιτρινόμαυρων'.

Χωρούν στην ίδια ενδεκάδα οι Βαλμπουενά και Φορτούνης; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK