ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΒΑΝ: Οι 12 υποθέσεις που "καίνε" τα μέλη της FIFA

Οι Εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα τις 12 υποθέσεις του κατηγορητηρίου που "καίει" πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Διαβάστε αναλυτικά τα ονόματα, τα λεφτά από τις δωροδοκίες, αλλά και την... ελληνική συμμετοχή στη "μαύρη λίστα".

ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΒΑΝ: Οι 12 υποθέσεις που "καίνε" τα μέλη της FIFA

Το FBI σε συνεργασία με την ελβετική αστυνομία σε επιχείρηση "σκούπα" διεξήχθη τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/5) στη Ζυρίχη, συνέλαβε υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (νυν και πρώην) με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος.

Μέχρι στιγμής κατηγορούνται εννέα άτομα από το χώρο του ποδοσφαίρου και άλλα πέντε τα οποία εργάζονταν σε εταιρία αθλητικού Marketing. Ωστόσο είναι σίγουρο πως όσο προχωρούν οι έρευνες θα έρχονται στην επιφάνεια όλο και περισσότερα ονόματα και λεπτομέρειες.

Ήδη λίγες ώρες μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης (27/5), οι Εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο με τις 12 υποθέσεις που "καίνε" τα νυν και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Υποθέσεις με χρήματα κάτω από το τραπέζι για εμπορικές συμφωνίες, εκβιασμοί και εξαγορά ψήφων περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω:

Υπόθεση 1η - Κόπα Αμέρικα του 1993, 1995, 1997

H εταιρία αθλητικού Marketing "Traffic" στη Βραζιλία αγόρασε τα δικαιώματα για τις τρεις διοργανώσεις, κλείνοντας ένα deal αξίας 6.000.000 ευρώ. Ο Παραγουανός Νικoλάς Λεός, τότε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) και αργότερα υψηλόβαθμο στέλεχος της FIFA αρνήθηκε να υπογράψει το συμβόλαιο, μέχρι που εισέπραξε μια αμοιβή με εξαψήφιο νούμερο. Το 1993 και το 1995, ο Λεός απαίτησε και πήρε νέα αμοιβή για μελλοντικές διοργανώσεις Κόπα Αμέρικα, με το ποσό να φτάνει σε επταψήφιο νούμερο.

ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΒΑΝ: Οι 12 υποθέσεις που "καίνε" τα μέλη της FIFA

Νικολάς Λεός, πρώην πρόεδρος CONMEBOL.

Το 2007, τη χρονιά που η Βενεζουέλα ήταν η οικοδέσποινα της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Ραφαέλ Εσκιβέλ, απαίτησε και πήρε αμοιβή που έφτανε το 1.500.000 ευρώ.

Υπόθεση 2η - Το Gold Cup

H εταιρία αθλητικού Marketing "Traffic" στις ΗΠΑ έδωσε εκαντοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Τζακ Γουόρνερ, τότε πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF) και στον "συνωμότη νούμερο ένα", του οποίου η περιγραφή ταιριάζει στον τότε Γενικό Γραμματέα της CONCACAF, Τσακ Μπλέιζερ.

Υπόθεση 3η - Κόπα Λιμπερταδόρες

Ξεκινώντας περίπου στις αρχές του 2000, ο Λεός ζήτησε αμοιβή από εταιρία αθλητικού Marketing, προκειμένου να την υποστηρίξει για να αναλάβει τη διοργάνωση. Ο Λεός ζήτησε το Φεβρουάριο και το Μάιο του 2006 περισσότερα από 1.800.000 ευρώ τα οποία ανήκαν στην CONMEBOL, να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε στην Παραγουάη και στην Ελβετία. Παράλληλα, ζήτησε νέα αμοιβή το 2008.

Υπόθεση 4η - Κύπελλο Βραζιλίας

Ο Χοσέ Μαρία Μαρίν, τότε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας ζήτησε το 2012 αμοιβή ύψους 900.000 ευρώ από την εταιρία αθλητικού Marketing "Traffic" και άλλη μία (το όνομά της δεν αναφέρεται) για τα δικαιώματα του Κυπέλλου Βραζιλίας από το 2013 μέχρι το 2022. Τα χρήματα μοιράστηκαν ανάμεσα στον Μαρίν και άλλους δύο άνδρες.

Υπόθεση 5η - Χορηγός αθλητικού εξοπλισμού της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βραζιλίας ανακοίνωσε μια 10ετή συμφωνία με τη εταιρία Nike το 2006, η οποία έγινε η αποκλειστική χορηγός αθλητικού εξοπλισμού της ομοσπονδίας, αλλά και της Εθνικής Βραζιλίας. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η Nike πλήρωσε 146.000.000 ευρώ, από τα οποία χρήματα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βραζιλίας έδωσε ένα ποσοστό στην εταιρία αθλητικού Marketing "Traffic". Στη συνέχεια η Nike μετέφερε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα περίπου 36.000.000 ευρώ σε μια θυγατρική εταιρία της "Traffic".

Υπόθεση 6η - Προκριματικά Μουντιάλ στην Καραϊβική για της χρονιές 2002, 2006, 2010, 2014

Ο Τζακ Γουόρνερ, εκτός από πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF) υπήρξε επίσης και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Καραϊβικής, αλλά και ειδικός σύμβουλος στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η εταιρία αθλητικού Marketing "Traffic" στις ΗΠΑ, φαίνεται να αγόρασε τα δικαιώματα των προκριματικών των δύο ομοσπονδιών, τα οποία όμως ήδη της ανήκαν (!) και στη συνέχεια μετέφερε χρήματα σε λογαριασμούς που διέθετε ο Γουόρνερ.

ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΒΑΝ: Οι 12 υποθέσεις που "καίνε" τα μέλη της FIFA
PHOTOGRAPH: JOERN POLLEX - FIFA/

Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τρίνινταντ και Τομπάγκο, πρώην πρόεδρος CONCACAF.

Για παράδειγμα, για τα προκριματικά του 2006 η "Traffic" φαίνεται να έχει πληρώσει από 800.000 και 700.000 στις ομοσπονδίες της Καραϊβικής και του Τρινιντάντ αντίστοιχα, την ώρα που ήδη της ανήκαν τα δικαιώματα των διοργανώσεων και μετέφερε τα χρήματα αυτά σε λογαριασμούς του Γουόρνερ. Για το Μουντιάλ του 2010 η "Traffic" αγόρασε τα δικαιώματα για 2.000.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια μετέφερε άλλα 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του Γουόρνερ.

Υπόθεση 7η - Ψήφοι για το Μουντιάλ του 2010

Στις αρχές του 2000, ο Γουόρνερ ζήτησε από το "συνωμότη νούμερο 14", ο οποίος πιθανόν να είναι μέλος της οικογένειάς του, να παραλάβει μια βαλίτσα που περιείχε 9.000 ευρώ σε μετρητά από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, από τον "συνωμότη νούμερο 15", ο οποίος φέρεται να είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν της Νοτίου Αφρικής. Πριν την ψηφοφορία για τη χώρα που θα διοργάνωνε το Μουντιάλ του 2010, ο Γουόρνερ ταξίδεψε στο Μαρόκο, όπου του προσφέρθηκε αμοιβή 900.000 ευρώ από μέλος της Κομισιόν σε αντάλλαγμα με την ψήφο του. Πριν την ψηφοφορία, ο "συνωμότης νούμερο 1" (φαίνεται πως είναι ο Μπλέιζερ) συμφώνησε πως έπρεπε να γίνει πρόταση ύψους 9.000.000 ευρώ στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Καραϊβικής, σε αντάλλαγμα με την δική του ψήφο, αυτή του Γουόρνερ, αλλά και αυτή του "συνωμότη νούμερο 17".

Τον Μάιο του 2004, η Νότια Αφρική ψηφίστηκε να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2010. Τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2008, 9.000.000 ευρώ μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό που διέθετε η FIFA σε ελβετική τράπεζα, σε λογαριασμό τράπεζας της Νέας Υόρκης με παραλήπτη την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Καραϊβικής και την CONCACAF, τον οποίο χειριζόταν ο Γουόρνερ. Στα επόμενα τρία χρόνια ο Γουόρνερ έκανε πληρωμές στον "συνωμότη νούμερο 1" που έφτασαν τα 685.000 ευρώ.

Υπόθεση 8η - Προκριματικά Κεντρικής Αμερικής για το Μουντιάλ

Ο Εντουάρδο Λι, τότε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα, ζήτησε το 2009 ένα εξαψήφιο νούμερο σαν δωροδοκία από την εταιρία αθλητικού Marketing "Traffic" σαν μέρος της συμφωνίας για τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2008, ένα deal που θα έφτανε μέχρι και τα 2.700.000 ανάλογα με την πορεία της ομάδας. Το αίτημα έγινε στον "συνωμότη νούμερο 4", του οποίου η περιγραφή ταιριάζει στον Ενρίκε Σανς, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της "Traffic" πριν γίνει Γενικός Γραμματέας της CONMEBOL τον Ιούλιο του 2012.

ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΒΑΝ: Οι 12 υποθέσεις που "καίνε" τα μέλη της FIFA

Εντουάρντο Λι, πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κόστα Ρίκα.

Ο Χούλιο Ρότσα, τότε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νικαράγουα και στη συνέχεια υψηλόβαθμο στέλεχος της FIFA ζήτησε επίσης ένα εξαψήφιο νούμερο σαν δωροδοκία από την "Traffic" σαν μέρος της συμφωνίας για τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της Νικαράγουα για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, ένα deal που θα έφτανε το 1.000.000 ευρώ ανάλογα με την επιτυχία της ομάδας. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ο "συνωμότης νούμερο 4" διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της "Traffic" "μαύρα χρήματα" με τουλάχιστον άλλους δύο προέδρους ομοσπονδιών της Κεντρικής Αμερικής.

Υπόθεση 9η - Εκλογές για Πρόεδρο της FIFA το 2011

Σε μια σύσκεψη που έγινε στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και διοργάνωσε ο Γουόρνερ τον Μάιο του 2011, μέλη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Καραϊβικής έδωσε στα υψηλόβαθμα στελέχη φακέλους που περιείχαν 35.000 ο καθένας, λέγοντάς τους πως προέρχονταν από τον "συνωμότη νούμερο 7", η περιγραφή του οποίου ταιριάζει στον Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ του Κατάρ, τότε πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ένωσης της Ασίας.

Τότε, ο Μπιν Χαμάμ κατέβαινε στις εκλογές για πρόεδρος της FIFA ως αντίπαλος του Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος ήταν στη θέση από το 1998. Αφού οι πληρωμές έγιναν δημοσίως γνωστές και ο Γουόρνερ παραιτήθηκε από τη θέση του, τον Ιούλιο του 2011 ο "συνωμότης νούμερο 7" μετέφερε 1.000.000 ευρώ από λογαριασμό που διέθετε στο Κατάρ σε τραπεζικό λογαριασμό στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο που χειριζόταν ο Γουόρνερ.

Υπόθεση 10η - Προκριματικά Κεντρικής Αμερικής για το Μουντιάλ: Μέρος δεύτερο

Ο ελληνικής καταγωγής, Κώστας Τάκκας, πρώην βοηθός του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν, Τζεφρι Γουέμπ, ζήτησε να δωροδοκηθεί με 2.700.000 ευρώ από την "Traffic" σαν μέρος της συμφωνίας ύψους 21.000.000 ευρώ με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Καραϊβικής για τα δικαιώματα των αγώνων των προκριματικών για τα Μουντιάλ του 2018 και 2022.

ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΒΑΝ: Οι 12 υποθέσεις που "καίνε" τα μέλη της FIFA

Κώστας Τάκκας, πρώην γενικός γραμματέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν.

Ο "συνωμότης νούμερο 4" (φαίνεται πως είναι ο Σανς) έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις και οι πληρωμές έγιναν μέσω εταιριών που ελέγχει ο Τάκκας. Μερικά από τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε τράπεζα στην Τζόρζια των ΗΠΑ σε λογαριασμό ενός εργολάβου που έχτιζε πισίνα σε κατοικία του Γουέμπ στην Τζιόρτζια.

Υπόθεση 11η - CONCACAF GOLD CUP και Champions League

O "συνωμότης νούμερο 4" (φαίνεται πως είναι ο Σανς) διαπραγματεύτηκε ένα deal ύψους 14.000.000 ευρώ εκ μέρους της CONCACAF με την εταιρία αθλητικού Marketing "Traffic" στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2012 για τα δικαιώματα του Gold Cup του 2013 και αυτά του Champions League Βόρειας Αμερικής για τις σεζόν 2013-14 και 2014-15. Ο "συνωμότης νούμερο 4" ζήτησε να δωροδοκηθεί με 1.000.000 ευρώ, ποσό στο οποίο συμφώνησε ο Άαρον Ντέιβιντσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της "Traffic", αλλά και ο "συνωμότης νούμερο 2" ο ιδρυτής της "Traffic" στη Βραζιλία.

ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΒΑΝ: Οι 12 υποθέσεις που "καίνε" τα μέλη της FIFA

Ο Άαρον Ντέιβιντσον υψηλόβαθμο στέλεχος της "Traffic", πρόεδρος λίγκας της δεύτερης κατηγορίας του πρωταθλήματος των ΗΠΑ, της NASL.

H CONCACAF και τη "Traffic" έδωσαν τα χέρια στις 15 Νοεμβρίου του 2013 για ένα deal αξίας 55.000.000 ευρώ για τα δικαιώματα του Gold Cup του 2015, 2017, 2019 και 2021 και του Champions League Βόρειας Αμερικής για τέξι σεζόν μέχρι και το 2022. Από αυτή τη συμφωνία μπήκαν στο λογαριασμό του Τζέφρι Γουέμπ περίπου 1.800.000 ευρώ.

Υπόθεση 12η - Επετειακό Κόπα Αμέρικα

Οι Εισαγγελείς τέλος δήλωσαν ότι η CONMEBOL ήρθε σε συμφωνία το 2013 με μια καινούργια εταιρία Marketing, την Datisa, ύψους 220.000.000 ευρώ για τα δικαιώματα του Κόπα Αμέρικα για το 2015, το 2019 και το 2023, Παράλληλα, την αμέσως επόμενη χρονιά συμφώνησαν και για τα δικαιώματα του επετειακού Κόπα Αμέρικα που θα γίνει στις ΗΠΑ το 2016 για τον εορτασμό των 100 χρόνων της διοργάνωσης. Η νέα συμφωνία έφτασε τα 100.000.000 ευρώ, ενώ όπως λένε οι εισαγγελείς, η Datisa δωροδόκησε υψηλόβαθμα στελέχη του Ποδοσφαίρου της Νοτίου Αμερικής με άλλα 100.000.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

"Κανονικά τα Μουντιάλ 2018 και 2022", λέει η FIFA

Συλλήψεις μελών της FIFA από το FBI

Ομολόγησε Βραζιλιάνος πρόεδρος εταιρίας μάρκετινγκ

Ποινικές διώξεις και κατασχέσεις στη FIFA από τις ελβετικές αρχές

Εμπλοκή και της Νότιας Αφρικής στο σκάνδαλο της FIFA

News 24/7

24MEDIA NETWORK