Οι 4 φορές που ο Ολυμπιακός έβγαλε τα μάτια του

Μετά τον βαρύ αποκλεισμό από τη Λαμία στα προημιτελικά του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός μπορεί να χαρακτηρίσει τον Φεβρουάριο του '19 ως έναν από τους χειρότερους μήνες της σύγχρονης ιστορίας του. Τα ματς στα οποία αδίκησε τον εαυτό του, οι ευθύνες του Μαρτίνς και η ανοχή του κόσμου για έναν άτιτλο Ολυμπιακό.

Οι 4 φορές που ο Ολυμπιακός έβγαλε τα μάτια του

'Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό'. Ας παραφράσουμε ένα κλασικό σύνθημα των '90s, αυτή τη φορά με αρνητική χροιά. Ο Ολυμπιακός τα έχασε όλα τον Φεβρουάριο. Το πρωτάθλημα, την Ευρώπη, το Κύπελλο. Τρεις ήττες από ΠΑΟΚ, Ντιναμό Κιέβου και Λαμία μέσα σε διάστημα λιγότερο των 20 ημερών, άφησαν τους Πειραιώτες για δεύτερη σερί χρονιά χωρίς τίτλους. Εδώ ας βάλουμε τον τυπικό αστερίσκο σχετικά με το πρωτάθλημα, αφού μαθηματικά υπάρχουν ακόμη ελπίδες. Αλλά, αλήθεια, ποιος περιμένει κάποια ανατροπή.

Του έπεσαν όλα μαζεμένα τον Φεβρουάριο. Το 3-1 από τον ΠΑΟΚ, το 1-0 από τη Ντιναμό το 1-0 από τη Λαμία. Τρεις ήττες-μαχαιριές στο χειρότερο μήνα των Πειραιωτών τα τελευταία χρόνια. Θυμίζει κάτι από... πέτρινα χρόνια, αφού από το 1996 είχαν οι 'ερυθρόλευκοι' να μείνουν δεύτερη σερί σεζόν χωρίς να σηκώσουν μία κούπα. Ασυνήθιστα πράγματα για μία ομάδα που είχε 'χτίσει' τη δική της αυτοκρατορία τα τελευταία 23 χρόνια. Κι αν οι δύο χρονιές που έχασε την πρωτοκαθεδρία, το 2004 και το 2010 όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ, πέρασαν σχεδόν αναίμακτα μιας και ο Ολυμπιακός 'έχτισε' αμέσως νέο σερί, το εφετινό θεωρείται μεγάλο πλήγμα για διάφορους λόγους.

Για να φτάσουμε, όμως, στην τραγική κατάληξη του Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να 'βγάλει τα μάτια του' αρκετές φορές την τρέχουσα σεζόν. Πιο συγκεκριμένα:

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: 0-1

Οι 4 φορές που ο Ολυμπιακός έβγαλε τα μάτια του

Ένα διπλό λάθος από Γιαννιώτη-Βούκοβιτς έγραψαν την ιστορία του συγκεκριμένου ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός είναι ολοκληρωτικά καλύτερος του Δικεφάλου, δημιουργεί (και χάνει) καθαρές ευκαιρίες, ο ΠΑΟΚ δεν έχει ούτε μία τελική στο β' μέρος και το 0-1 έρχεται ως κρότος σε ένα ματς που έπρεπε -βάσει εικόνας- να κερδίσουν οι 'ερυθρόλευκοι', αντ' αυτού είδαν τους αντιπάλους να φεύγουν με ένα μεγάλο διπλό που ουσιαστικά σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για την ομάδα του Λουτσέσκου στο δρόμο προς την κορυφή.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 1-1

Οι 4 φορές που ο Ολυμπιακός έβγαλε τα μάτια του

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο ΟΑΚΑ με σκοπό να μη πάθει το περσινό κάζο του 0-2 σε 3-2. Προηγείται με ένα εκπληκτικό γκολ του Φορτούνη, είναι καλύτερος και πιο επιθετικός της ΑΕΚ, δέχεται την ισοφάριση στο τέλος με τον Μπακασέτα και έχει το... buzzer beater με την αλήστου μνήμης ευκαιρία του Φετφατζίδη για να πάρει το εκτός έδρας τρίποντο και να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί κόντρα στους 'κιτρινόμαυρους'.

Η ΑΕΚ, βάσει εικόνας, αντιμετωπίζει σαν νίκη το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, στον Ολυμπιακό ζουν την... παράνοια των σοσιαλμιντιακών memes για τη χαμένη ευκαιρία του Φετφτατζίδη που τον στοιχειώνει μέχρι τώρα.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 1-1

Οι 4 φορές που ο Ολυμπιακός έβγαλε τα μάτια του

Καλό δεν τον λες τον Ολυμπιακό μέχρι να δεχθεί το γκολ από τον Κάτσε. Μετά, όμως και ειδικά στην κορύφωση των τελευταίων λεπτών, η ομάδα του Μαρτίνς 'σφυροκοπά' τον 'αιώνιο' αντίπαλο, καταφέρνει να πάρει την ισοπαλία με το γκολ του Σισέ και έχει το δίκιο της ατυχίας με το μέρος του για τις χαμένες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την ανατροπή. Σε ένα ακόμη ντέρμπι, οι Πειραιώτες δημιουργούν περισσότερες τελικές από τον αντίπαλο, αλλά δεν καταφέρνουν να πάρουν τη νίκη.

Ντιναμό Κιέβου-Ολυμπιακός: 1-0

Οι 4 φορές που ο Ολυμπιακός έβγαλε τα μάτια του

Οι 'ερυθρόλευκοι' πηγαίνουν στο Κίεβο με το 2-2 του πρώτου αγώνα στην πλάτη να τους βαραίνει. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναγκάζει την ομάδα του Μαρτίνς να παίξει για τη νίκη κόντρα στην ουκρανική ομάδα. Δέχεται ένα γκολ από αδράνεια της άμυνας, σε ένα ματς όπου κατά γενική ομολογία είχε πολύ καλύτερη αμυντική εικόνα σε σχέση με άλλα μοιραία παιχνίδια, ο Πορτογάλος προπονητής ρισκάρει στο τέλος και παίζει φουλ επίθεση (με την αλλαγή του Φορτούνη να αποτελεί θέμα συζήτησης τις επόμενες μέρες) και χάνει δύο σπουδαίες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ρου του αγώνα.

Είναι ο δεύτερος από τους τρεις αγώνες με καταστροφικά αποτελέσματα, αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί το 3-1 από τον ΠΑΟΚ. Ακολούθησε αυτό της Πέμπτης με τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Λαμία.

Αντέχει ο κόσμος τον άτιτλο Ολυμπιακό;

Από το 1996 όπου δημιουργήθηκε η δυναστεία του Ολυμπιακού έως σήμερα, οι Πειραιώτες έμειναν χωρίς τίτλο μόνο δύο χρονιές. Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που του πήρε το νταμπλ, αλλά αμφότερες δεν κατάφερε να αλλάξει το σερί που είχε διαμορφωθεί. Ο Ολυμπιακός βρήκε αμέσως τη γιατρειά και στις δύο περιπτώσεις, αφού όχι μόνο επέστρεψε στους τίτλους, αλλά 'έχτισε' νέα σερί.

Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια που για δεύτερη σερί σεζόν μένει χωρίς τίτλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κυρίως για τον κόσμο του. Από το 1996 και έπειτα ο Ολυμπιακός 'γέννησε' μία γενιά οπαδών που έμαθαν την ομάδα τους να είναι πάντοτε στην κορυφή. Έμαθαν ότι το παράδοξο δεν είναι μία ομάδα να παίρνει τα πρωταθλήματα για 21 χρόνια, πλην δύο περιπτώσεων, αλλά το παράδοξο είναι να τα χάνει.

Οι λέξεις 'πέτρινα χρόνια' είναι δημοσιογραφικά κλισέ και clickbaits. Είναι μία φράση που αγγίζει τον μέσο φίλο του Ολυμπιακού γιατί του ξυπνά αναμνήσεις μίας τραυματικής περιόδου. Δεν μπορείς να μιλάς για 'πέτρινα χρόνια' επειδή μένεις χωρίς τίτλους επί δύο συναπτά έτη, είναι όμως μία ένδειξη όχι μόνο των νέων καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί, αλλά και της διαχείρισης της συγκεκριμένης κρίσης.

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι ότι δεν σηκώνει κούπα για δύο σεζόν, αλλά πως θα το διαχειριστεί όλο αυτό που φαντάζει ξένο σε έναν 'οργανισμό' που έμαθε αλλιώς από το 1996. Κι αυτό αφορά κυρίως τον κόσμο και τη νέα γεννιά που λέγαμε, η οποία αγγίζει τα όρια της καταστροφολογίας για κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι η κανονικότητα του πράγματος. Η φυσική ροή. Δεν γίνεται να παίρνεις συνεχώς εσύ το πρωτάθλημα.

Φταίει ο Μαρτίνς;

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έχει και αυτός τις ευθύνες του. Νέτα σκέτα. Δεν μπορεί ένας προπονητής ομάδας που μένει από τον Φεβρουάριο εκτός στόχων να είναι στο 'απυρόβλητο'. Το θέμα είναι το μέγεθος της ευθύνης και του αναθέματος. Και ο τρόπος που λειτούργησε στους 'τελικούς' που έδωσε σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός.

Ο Πορτογάλος προπονητής πήγε στην Τούμπα να 'χτυπήσει' το ματς με μία ενδεκάδα γεμάτη ρίσκο και από το τρίτο λεπτό... χτυπούσε το κεφάλι του. Με την ΑΕΚ δικαιώθηκε για το δεύτερο ημίχρονο διορθώνοντας ουσιαστικά τα δικά του λάθη. Στον επαναληπτικό με τη Ντιναμό έκανε ό,τι θα έκανε κάθε προπονητής που ήθελε δύο γκολ για να πάρει την πρόκριση. Με τη Λαμία ουδείς μπορεί να του φορτώσει όλο το βάρος της ευθύνης επειδή έκανε αλλαγές και πειράματα στην ενδεκάδα.

Η ώθηση των δύο τελευταίων νικών κόντρα σε ΑΕΚ και ΟΦΗ και η διαφορά δυναμικότητας με τη Λαμία, σε συνδυασμό με τους συνεχόμενους αγώνες σε διάστημα λίγων ημερών, διαφοροποίησαν τα πλάνα του. Ναι, κατέβασε το βράδυ της Πέμπτης μία ενδεκάδα με πολλά 'αλλά', είναι όμως θέμα συζήτησης για το αν αυτό, τελικά, έπαιξε ρόλο στο να έρθει ο αποκλεισμός; Ή μήπως η αδυναμία του εφετινού Ολυμπιακού να πάρει περισσότερα γκολ από αυτά που πετυχαίνει, βάσει ευκαιριών και δημιουργίας φάσεων, ο βασικότερος λόγος που έφερε τον αποκλεισμό.

Ο Ολυμπιακός φρόντισε να σταματήσει πριν αυτές αρχίσουν τις συζητήσεις για το μέλλον του Μαρτίνς, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο απολογισμός θα γίνει το καλοκαίρι. Πράγμα σπάνιο για τον οργανισμό 'Ολυμπιακός' που τα τελευταία χρόνια για κάθε πρόβλημα υπάρχει η εύκολη λύση της αλλαγής προπονητή. Το ερώτημα που γεννάται, όμως, έχει να κάνει με το αν στο τέλος της σεζόν θα ληφθεί υπόψιν η βασικότερη παράμετρος της 'νέας ομάδας' που έφτιαξε από την αρχή ο Πορτογάλος ή θα ακολουθηθεί η κλασική ελληνική... μέθοδος. Τι έφερες; Τίποτα. Δεν κάνεις. Οψόμεθα...

(φωτογραφίες: Eurokinissi)

News 24/7

24MEDIA NETWORK